Kaj ti je firma pred raspadom kad ih toliko razmišlja o toj mjeri?:-o
Printable View
Ni slučajno... bas obrnuto...imamo toliko posla da tražimo izlaz u neradu :mrgreen:.
Dakle... išla sam istražiti tko je kome što rekao i otkud mu te informacije da više ne odobravaju... informacije su bile dezinformacije... netko je čuo za nekoga da nije dobio status pa su počeli pričati da više ne odobravaju... a upravo suprotno, saznali smo za dvije osobe kojima su u zadnjih mjesec dana status odobrili. Dakle, sve je u redu :mrgreen:.
Pa sam još malo mozgala o tome... je l moguće da ima za to novca? Možda taj Bandić i nije toliko lud... 4200 kn mjesečno (neto, ne znam koliko je bruto), a puna cijena vrtića je 1900 kn. Dakle, ako je nekome cijena vrtića 150 kn (za one za koje znam da su postali roditelji odgajatelji, toliko im je bila cijena vrtića... a znam da su neki imali su još i nižu cijenu od 150 kn na osnovu dodatnih parametara uz prihodovni cenzus)... Dakle, recimo nekome grad sufinacira vrtić 1750 kn mjesečno, puta 3 djece, puta X godina... pa bi možda to mogla biti i slična lova za subvenciju troje djece u vrtiću... možda...? Ako da, Bandić potrošio isto love, a dobio hrpu političkih bodova.
Ako mi računica štima...
Doduše, to nije iz istog proračuna, ali u analizu bi se mogao uvrstiti i novac iz proračuna koji nije potrošen na bolovanje za xy dana koliko roditelji troje male vrtićke djece iskoriste...
Pa onda je vjerojatno dio ljudi koji su postali roditelji odgojitelji ispao iz censusa za dječji doplatak, a i to je 900 kn mjesečno po obitelji.
Dakle prelijeva se iz šupljeg u prazno :mrgreen:.
pa gradu Zagrebu nije ukupni trošak nečija neto naknada nego bruto naknada, a ona je veća od 6000 kn
ako pretpostavimo da neka majka (najčešće majka koristi mjeru) ima troje djece, evo pretpostavimo trojke (to bi bio iznimno konzervativan izračun), rođene danas, znači za godinu dana bi krenuli u vrtić - to je 5 godina vrtića *2000 kn mjesečno (recimo da je to cijena vrtića, odnosno da grad subvencionira cijeli iznos), to bi bilo 360.000 kn za 5 godina vrtića za trojke, odnosno 432.000 kn za 6 godina vrtića
Ako djeca ne idu u vrtić, nego se koristi status majke odgajateljice, znači 6000 bruto *15 godina = 1.080.000 kn
ne znam, možda da zaposle matematičara
možda imaju matematičara, ali on nešto drugo računa
kad bi se sve te plaće za majke odgajateljice preusmjerile u izgradnju predškolske i školske infrastrukture i zapošljavanje kadrova vuk bio sit a i koza bi preživjela
da ne govorim da ima mogućnost koristiti eu fondove za sve to
ali, eu fondovi znače i strože kontrole utrošenoga, a pogotovo javne nabave
Silly ti krivo razmišljaš. Ne trebaš odseliti, nego roditi treće dijete i dati otkaz :mrgreen:.
Da, računica mi nije ok kad usporedimo 5 i 15 godina... ali na mjesečnoj razini bi to bio sličan iznos - oko 6000 kn. Možda se Bandić nada da nitko neće iskoristiti svih 15 godina :mrgreen:.
Mjesečno se radi o sličnom iznosu ali isto tako treba znati što se time plaća
financiranjem vrtića se ulaže u obrazovanje djece, vrtići imaju pedagoške standarde, program rada i slično dok roditelj odgajatelj nema nikakvu obvezu odgojiti i obrazovati dijete, dovoljno mu je imati troje djece i da ih socijalna služba ne oduzme
i tako 15 godina
inače, EU je procesu izrade studije izvedivosti tzv. Child gurantee initiative, kojom bi se svakom djetetu u riziku od siromaštva u EU zajamčilo: besplatno zdravstvo, besplatno obrazovanje, besplatno early education and care (vrtići), decent housing i adequate nutrition.
ne znam kako ovu bandićevu "pronatalitetnu mjeru" ukomponitrati u ove europske ciljeve
A imaju li pravo majke o. dati dijete u produljeni boravak u školu, kak to funkcionira? Ove koje znam daju. Pitam se zapravo onda čemu njihova funkcija, tim više jer veće odvajanje traje onda od šeste godine, praktički dijete i ne vide cijeli dan? Da se uvede i samo za trajanje vrtićke dobi, nema smisla, a ovo tim više...
Potpis na Silly.
Ako ima mjesta u produženom boravku imaju pravo, ako nema mjesta prednost imaju dva zaposlena roditelja (tako je u našoj školi)
a potpuno se slažem sa andream.
Pa mjesta uvijek ima, zato se i formira razred s dnevnim boravkom.
U tu racunicu jos moramo uvrstiti i godisnji povrat poreza koje majke odgajateljice ostvaruju a to je iznos od "sicusnih" 15000 kn godisnje!
Apsolutno potpisujem Silly
kako ima uvijek mjesta? Ako su npr. tri razreda boravka kao kod nas, tu su isključivo djeca kojoj oba roditelja rade. Ovi drugi nisu dobili boravak i morali su upisati neboravak. Bilo je i takvih kod nas...Citiraj:
Pa mjesta uvijek ima, zato se i formira razred s dnevnim boravkom.
A Silly nažalost i ja potpisujem
Kod nas ovisi o školi ovo “mjesta uvijek ima”... u jednoj školi su 2 razreda boravak, 3 nisu, i u toj školi su jako strogi i traže potvrde o zaposlenju. U susjednom kvartu ima 2 razreda boravka i 2 neboravka i nikad nisu tražili nikoga potvrde o zaposlenju. Pa čak i u ovim “boravak” razredima imaju po par djece koja ne ostanu na boravku.
Mislim da im boravak stvara problem ako bi imali malo “viska djece” koje ne mogu staviti u boravak razrede, a nemaju niti dovoljno da dobiju još jednu učiteljicu za još jedan razred u boravku, onda su strogi.
Ako im je svejedno, onda valjda ne pitaju za zaposlenost nego može svatko tko želi plaćati boravak
Kad dodaš novac od bolovanja kojih nema a koji je itekako velik za troje djece, cifra je posve ista.
A nekoj djeci i nekim roditeljima je život olakšan, da ne kažem mnogima i podaren, jer te djece i ne bi bilo da nije ove mjere.
Novca se troši ista količina, znači novac nije bitan u ovoj priči. Osim majkama odgojiteljicama. I njihovoj djeci, njima najviše.
Nevena, kod nas nije tako. Tko je htio upisao je boravak. Zato i napisah - 1 razred=1 boravak.
Boravak plaćaju roditelji i nisam sigurna da je sufinanciran, možda manjim dijelom.
Ne slažem se s Beti.
Bolovanja bude, ali nakon treće godine sve manje.
I mislim da se nikako ne može raditi o istim ciframa. Još i s povratom poreza o kojem se piše...
Ali da je bar sve na ekonomskoj računici... što za vrijeme školovanja rade te majke (kada su djeca po 9, 10 sati u školi), što s tim majkama nakon 15-te godine kada im se ukida mjera, a koje je sustav uljuljkavao sve te godine pod krinkom "zanimanje"? Tako da nije samo "o novcu".
Ovo da "ne bi bilo djece da nije te mjere" - neću ni komentirati...
Znaci sva ta djecica bi bila non-stop bolesna pa bi njihove nezaposlene majke dobivale 0kn bolovanja sto je posve isto kao 6000kn/mjesečno. Nekima matematika stvarno super ide...
Ali nema veze, novci nisu bitni, parstomijuna kn godišnje poklonjenih za to da netko doma sjedi i ne radi, to je sasvim nebitno u ovoj bogatoj državi i gradu...
bolovanje nikako nije trošak grada, nego HZZO-a
tko želi imati treće dijete imat će ga bez obzira na mjeru a tko ima treće dijete samo zbog mjere - što da kažem - žalim to dijete
novac je itekako bitan jer se s ovim novcima mogla otvoriti još koja škola, još koji vrtić, zaposliti još koja učiteljica pa da dijete može biti u boravku do 4. razreda, a da roditelji za to vrijeme rade, privređuju, doprinose gospodarskom rastu, uplaćuju doprinose u mirovinsko (sebi), u zdravstveno (svima), uplaćuju porez i prirez (gradu), pružaju primjer svojoj djeci kako treba živjeti život (radom a ne neradom), a da ne govorim o ekonomiji razmjera koja NE POSTOJI kod mjere roditelja odgajatelja (jedinični trošak je uvijek isti) a kod novih vrtića i škola postoji (jedinični trošak po djetetu se smanjuje).
Ovo su osnovni pojmovi iz ekonomije, ali svejedno ne treba biti ekonomist da bi zdravom logikom zaključilo kako mjera ima vrlo malo pluseva (npr. plus je da nezaposleni roditelj s troje djece ipak ima neki prihod) a mnogo minusa. S tim da dugoročno mjera neće donijeti ništa dobroga.
Možemo mi tako romantično promatrati mjeru zasuziti kako je Bandić osobno donio još jedan novi život na svijet, dapače, treće dijete! Ali pitaj bilo kojeg demografa i reći će ti da Hrvatsku neće spasiti "treća djeca", to je mit iz osamdesetih. Hrvatsku može spasiti jedino (ako govorimo isključivo o demografskoj varijabli) imanje djeteta uopće, jer četvrtina (25% !!!) Hrvatica koje su prošle fertilnu dob nema nijedno dijete. Meni je to zapanjujući podatak.
Ma znam, karikiram. Kad neki pišu o "nebitnosti novca" dodje mi da ih zamolim nek onda sami iz svog džepa plaćaju bar jednu takvu majku-odgojiteljicu jer novci su im nebitni, pa im onda sigurno ne bi bio problem... naravno ovak im je lako o tuđim novcima filozofirati, no kak ameri kažu "put your money where your mouth is"
ali
think of the children!!!!
meni je najsmješnije kako se kritiziranje mjere odmah tumači kao da bismo pobile svu tu treću djecu ili barem ONEMOGUĆILE majkama da rode treće dijete
ali iskreno, ova mjera doista koristi šačici ljudi kojima je zbilja potrebna, ali ogromnom postotku nije potrebna, dapače dugoročno je štetna jer preko 3000 obitelji u Zagrebu je na dugi rok promijenilo svoje ponašanje, 3000 obitelji ima barem jedno dijete koje nije u sustavu predškolskog obrazovanja, ne znam kako će se to nadoknađivati i koliko se to uopće može nadoknaditi kroz školovanje. Ako bih ikada rekla "novac je nebitan" to bi bilo u ovom kontekstu - da mjera košta nula kuna štetna je jer izravno utječe na sposobnosti djece koja više ne idu u vrtić
Mene zanima profesionalni profil tih bandićevih majki.
Ima li među njima onih koje su napustile posao koji je bio više plaćen od naknade?
Čisto sumnjam.
To pravo koriste isključivo one žene koje ionako nisu imale namjeru raditi pa im ovo super dođe.
I mislim da se ne brinu što će biti kad naknadu ukinu jer ionako nemaju namjeru raditi.
Tada će se vjerojatno prešaltati na socijalnu pomoć.
Super, a mi moramo delati do 67.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Po pričanju sa mamama ispred institucija za djecu, čujem upravo ovo. Prije sam bila doma za 0 kn sad sam doma za 4200 kn.Citiraj:
To pravo koriste isključivo one žene koje ionako nisu imale namjeru raditi pa im ovo super dođe.
Cure, sve je rečeno... baš dobri komentari.
Ja poznajem i neke koje su dale otkaz, a radile su npr. u trgovini u smjenama/vikende i za manje od 4000 kn.
Ili neke koje su i radile bolje poslove i vise plaćene, ali su se dogovorile s poslodavcem da će se vratiti nakon 3-4-5 godina.
recimo kod mene je jedna koja radi na faksu, par njih koji su niže plaćeni poslovi
ako kome paše zašto da ne iskorisi , teti u konzumu svakako paše
Ja poznajem dvije. Obje VSS dale su otkaz. Primanja su im bila u trenutku davanja otkaza cca 6.000kn.
Također obje imaju muževe koji zarađuju iznadprosječno.
E to je moj san zapravo, al dok nemam takvog muža rogoborim protiv mjere na forumu :mrgreen:.
Ne smetaju meni toliko te neke pojedine priče... nego šira priča. Što je mjera samo primjer šireg mindseta “ako nekome paše zašto da ne iskoristi” koji nikako ne može biti dobar za sve nas. Nisam neki makroekonomist pa lupam naslove iz medija, ali imamo jedan od najvećih javnih dugova u Europi (75% BDP-a), imamo najnižu (osim grčke) stopu zaposlenosti u EU (dakle broj zaposlenih u radno aktivnom stanovništvu), ogroman broj kućanstava koji ne žive od prijavljenog rada, nego od sive ekonomije/socijalnih naknada)... svima nam je jasno što se događalo ovdje zadnjih skoro već i 30 godina i što je dovelo do toga da “ma iskoristi Jelice sve što možeš dok možeš”... i u nekom aspektu će i meni na osobnoj razini biti drago zbog Jelice jer joj je to dobro došlo... al na nekoj globalnoj razini sustav je duboko poremećen i uopće ne vidim da će se tu ista promijeniti u novih 30 godina. Pogotovo jer svi oni perspektivni koji bi nešto i mogli promjeniti čini se ni ne ostaju više ovdje.
Upravo to... sustav je duboko poremećen.
Da smo neka razvijenija zemlja, bili bi mi možda i zanimljivi ti cost benefiti, a ovako bolje da i ne računamo.
Nameće mi se već dijalog u smislu: Mama, što da učim i što bih bila kad odrastem? Ništa kćeri, bit ćeš majka odgojiteljica, samo se još i "dobro" udaj :-)
Možda sam i sama kriva, nije mi sklop u glavi takav da majka ne može biti plaćeno zanimanje i da u konačnici na kratki rok premošćuje druge probleme zbog kojih će se pribjegavati ovoj mjeri pod krinkom "ako kome paše nek iskoristi." Trebalo bi biti upravo suprotno. Ali ah da, živimo u Hr.
Pa naravno da je sustav poremećen, svaki sustav u kojem osoba nakon 40 godina staža mora kopati po kontejnerima ili ić radit u ducan na pola radnog vremena jer nema za jest dok se s druge strane radno sposobne zene potice da sjede doma 15 godina i primaju milijon kuna uz odobravanje dobrog dijela stanovnistva je dokaz da su ova drzava i drustvo jednostavno neizljecivo bolesni kad su u pitanju opce vrijednosti. Milijon kuna za sto? Da imas troje djece? Ja sam mislila da je imanje djece necija zelja i volja, a ne nacin kojim postizes zivot na tudjoj grbaci.
Nemam nikakve nade u ozdravljenje ovog drustva i nadam se da ce djeca odselit, ako prije toga ne odselimo svi skupa - svako malo gledam oglase u "centrali" da se mozda prebacimo, iako tu imamo za pristojan zivot, no gadi mi se vec vise sve skupa, a i vidim da na kolektivnonm nivou ne ide to nikud osim u propast.
Gledam radno sposobne ljude u svojoj ulici - pa skoro nitko od njih, u dobi 30 plus, a radno su aktivni - ne radi.
A nisu majke ni očevi odgajatelji. Uglavnom imaju jedno ili dvoje djece.
Od čega žive? Ne znam. Pretpostavljam od raznih prava, boračkih, vlasničkih (najam), drugih dodataka za djecu, sivom ekonomijom... Pretaču vrijednosti koje nisu novostvorene. Ova mjera o kojom pišemo je samo jedna od njih.