Ma kad to krene bit ce nam jasno. Ja sam lani gledala prijateljicinu malu ali ona u principu nije nista dirala, imala je 80 bodova, u prvi izbor je upala i to je to.
Printable View
Ma kad to krene bit ce nam jasno. Ja sam lani gledala prijateljicinu malu ali ona u principu nije nista dirala, imala je 80 bodova, u prvi izbor je upala i to je to.
sorry, da točno, ona sama ne utječe ukoliko ne mijenja prioritete.
ma htjela sam ukazati na ove slučajeve bez veze igranja sa prioritetima koji za neku drugu djecu i nisu baš zabavni.
naravno, kužim da ima neodlučnih do zadnjeg trena pa kad tu još bodovi s prijemnog promijene situaciju...
uh, ja sam se nadala da će ova godina biti kao one predcoronske kada je sve završilo sredinom srpnja, a sad evo izgleda
da nas čeka dugi topao (cijeli) srpanj i da će upisi biti tek krajem..
U kojem su trenutku bodovi s prijemnog pribrojeni konačnim bodovima?
Vid li se i u trenu dok se djeca još "igraju" bodovima?
vid=vide
Zašto bi bilo krajem srpnja? Pa nije bilo štrajkova i slično,djeca su išla u školu,ok veći dio online,ali do sad nisu dali ni jedan dan
I natura se piše cca usto,samo što nema isti dan i A i B
Coksa vide se cim ih skole upisu. Sto je koji dan prije zakljucavanja.
Vode li škole računa da prijemne ispite stave u različito vrijeme ili čak i različite dane?
Je li bilo nečije dijete u takvoj situaciji, da piše više prijemnih?
Ovako kako sada stvari izgledaju, kćeri su prva tri izbora škole koje imaju prijemni (prelog, pm program 1.gimnazije i mioc), a ne bi se začudila da i ostale PM gimnazije (V., X.) uvedu prijemne iduće godine
Hvala tanja_b!
Pozdrav cure,trebam pomoć/iskustvo/mišljenje..
H će imati max broj bodova i želi opću gimnaziju.
Prvi izbor je bio I gim. na nagovor razrednika i još nekih profesora,a opet neki poznanici smatraju da je pritisak i kriteriji previsoki.
Moji razlozi protiv su:manjak samopouzdanja,controlfreak i predispozicija za težu autoimunu bolest.
Razgovorm smo došle do III gim. i čini mi se da bi to bio ok izbor.
Zanimaju me iskustva iz III i ako netko ima prijedloge za neku drugu!
Unaprijed hvala!
ja ne vidim prevelike razlike između 1. i 3.
1. ima program prirodosl-matem i opće gimnazije. možda su oni koji su vas savjetovali da su kriteriji previsoki u 1. mislil na prijemni koji trebaju položiti oni koji žele u program prirod-matem
u 3. gimnaziji nema prijemnog
ja bih birala po mjestu stanovanja
u 1. idu uglavnom djeca iz Novog Zagreba, dok su na 3. orijentirana djeca s istoka grada (naravno, ovo je vrlo općenit ainformacija, nemam podatke o strukturi učenika prema mjestu stanovanja)
Slažem se, mjesto stanovanja i način prijevoza su jako bitni.
Mi smo godinama zafrkavali mlađeg sina da je srednju školu birao po kriteriju blizine, tako da može ustati 15 minuta prije početka nastave i uredno stići u školu.
Ali ozbiljno, treba o tome voditi računa, jer ako dijete gubi sat ili dva dnevno na gradski prijevoz, toliko manje vremena ima za učenje ili odmor.
Nama je jos daleko razmisljanje o gimnazijama, al recimo u 99% odabira ce mi djeci prijevoz dosta vremena oduzimati na svakodnevnoj razini.
Zasto?
Zato sto zivimo na zapadu gdje je samo jedna srwdnja skola (gimnazija).Blago nama :mrgreen:
Pa sad hoce li to bit 50 ili 70min nece im radit neku ogromnu razliku.
Ali 70 x 2 i 50x2 je dosta velika razlika
Moja je otišla u tu školu samo radi lijenosti ko i Peterlinov mlađi
Ma ne bi vjerovala Peterlin iako je ta na zapadu jedina nije uopce povezana jav.prijevozom s nasim kvartom i ima pjehaka dobrih 30 min. Totalno blesavo,a da smo povezani busom to bi bilo manje od 10 min.
Ja npr radim u samom centru i vlakom mi treba 10 min, hocu reci nekad dalje moze biti i blize.
Al zapravo jako malo djece iz kvarta ide u tu gimnaziju.
Jelena.o ma ako gubi na prijevozu 50 min, nije to tako velika razlika 10 min gore dole, pogotovo sto to uopce ne mora bit izgubljeno vrijeme. Cesto vidim srednjoskolce da u prijevozu citaju lektiru, ponavljaju gradivo i sl.
Al mi smo jos daleko od srednje :-)
Jedino primjećujem da ti Lili ne znaš starije generacije od svojih klinaca,iz naše škole dosta klinaca svake godine idu u lucijanku,a recimo ove godine i iz susjednih nam škola isto ima jako puno klinaca.
Ujedno tebi možda i treba vlakom 10 min do grada,ali do vlaka ti treba isto ko i do navedene škole,a priznat ćeš da nećeš dete voziti na vlak svako jutro ili večer.
Kako to mislis pa ja svako jutro idem na posao vlakom, to mi je autom 5 min,a ako dijete ide u jednosmjensku nastavu apsolutno moze ici sa mnom. A i da ne ide, vozit ce se kao i sva ostala djeca iz Zg jav.prijevozom.
Jelena.o aj iskreno kolilo djece ima razred tvoje kcerke i koliko ih je zavrsilo u Lucijanki?
Znam ja dosta starije djece koja imaju brace i sestre kao moji, pricam s roditeljima.
E, tako je isto moj L. išao četiri godine u mioc pješice, jer mu je gradskim prijevozom s Peščenice na Kvatrić, pa prema Maksimiru trebalo dvostruko dulje. Nije mu kruna s glave pala, a vozili smo ga samo iznimno, u pravilu kad je vukao pun ruksak tehnike (miksetu za razglas, veliki laptop za projekcije, hrpu kabela i slično).
Tanci upravo tako, itekako se moze iskoristiti za ucenje, ali u slucaju da se ne ide pjesice :-)
Peterlin, nije uopce problem pjesacenje nego ta sama gimnazija. Radije bi da gubi vise vremena na prijevoz, ali da ide u bolju (kvalitetniju) gimnaziju.
Udaljenost neće sigurno bit presudan faktor za odabir gimnazije. Druga stvar da dvoji izmedju 2 gimnazije podjednako bitne,a jedna je blize. Ovako nema uopce dvojbi u tom pogledu.
No nije mi logicno ako ja idem u istom smjeru na stanicu vlaka da djetetu kazem cuj treniramo strogocu ja cu autom do vlaka a ti fino idi pjesice do vlaka, pa vlakom i onda tramvajem do skole jer eto .... ne razumijem zaista.
Pricamo o kruskama i jabukama.
Kolegica iz V.Gorice sa mnom radi a dijete joj ide u skolu u centru, idu njenim autom na vlak, zajedno vlakom pa svatko svojim putem. Sta bi trebala sina ostavit nek se snalazi sa seoskim javn.prijevozom do V.Gorice a ona ionako ide autom do vlaka???
Ovo su razlozi zbog kojih smo mi ostali u manjem stanu u tramvajskoj zoni. Svjesno i namjerno. Blizina škola, doma zdravlja i posla nam je važna. Broj kvadrata manje.
I ja sam za svoje dijete imala u planu odličnu gimnaziju koja nam je još usto i blizu, u zoni javnog prijevoza ili na dometu bicikla ili pješaka. A on je izabrao onu koja nam je dosta dalje, a za ovu bližu iz nekog svojeg razloga nije htio ni čuti.
Pa sam mislila o tome kako će mu puno vremena odlaziti na prijevoz, pa još k tome i glazbena, pa ovo, pa ono, sto briga na pameti.
Na kraju nam je logistika ispala da bolja nije mogla biti. Neke okolnosti su se u međuvremenu promijenile i sad bi mu zapravo bilo kompliciranije da ide u onu bližu školu.
Htjedoh reći da je nepotrebno raditi čvrste i konkretne planove toliko unaprijed, jer se svašta može promijeniti u međuvremenu, a zapravo se uvijek sve nekako posloži.
(i ne, javni prijevoz se NE koristi za učenje :mrgreen: ali se ponekad vozika kući okolo naokolo preko cijelog grada da bi dulje bio sa svojim društvom iz razreda ;) )
Moj je već izračunao da mu se dosta ustat u 7:00 i da stiže doručkovat i u školu u 8:00
Prioriteti se moraju znati. 8-)
Kad se voze jutarnjim vlakom, to je ko stvoreno za učenje...
...stajanja na jednoj nozi.
Tanja_b slazem se s tobom. Ne treba previse planirat unaprijed, sve se uvijek poslozi. Ako ljudi godinama mogu vozit se na posao, a moze i klinčadija 4 godine, najljepse godine mladosti uz studentsko doba.
A za vozikanje druzenja radi haha neka nek si djeca prilagode kako im paše.
I nasi mogu tramvajem, al to trajee, no sad vidim da nekad i to ima smisla. :-)
Ja sam se bome nacitala knjiga kad bih vikendima isla vlakom svojima.
Nije coksa ako se ide ranim vlakom blize 7h mozes normalno sjesti a vecina djaka koje vidjam uredno imaju knjigu i nesto citaju, makar lektiru.
Ovi organiziraniji cak ispituju jedni druge, svojim ocima vidjela i dozivjela. Nije to nista cudno.
Iza 7:30h su krcati vlakovi, al znam vidjet i ljude nasih godina da citaju knjige, vjerojatno oni koji su duze voze. Meni se ne isplati za 10 min.
Nakon potresa i seoba škola širom grada svi planovi vezani uz blizinu/ daljinu škole i jednosmjenski rad su privremeno pali u vodu.
Prva gimnazija je na glasu kao prilično stroga i kruta. Znam roditelje par djece koju su tamo išli i jedno dijete koje sad ide u nju, svi su dosta složni i jednoglasni oko opisa škole.
Ja imam iskustvo s druge dvije opće, VIII. (Tituš) i Lucijanka - obje su po meni prilično ok. Iako sam za obje škole čula da su nekoj djeci preteške i prestresne :dunno moj dojam doma nije takav.
Naravno da se u svakoj školi može sresti poneki zahtjevniji profesor, ali opći dojam nije jako krut.
Da, dojmovi su zaista samo dojmovi. Baš o Prvoj sam ja čula suprotne informacije - da je puno manje kruta od nekih razvikanijih škola u centru grada.
Što se tiče težine i stresa - treba imati na umu da je gimnazijski program težak i stresan sam po sebi. Količina gradiva je velika, "škola za život" koja je trebala rasteretiti udžbenike u nekim predmetima je unijela samo zbrku (npr. u hrvatskom), a djeca nakon osnovne škole različito reagiraju na novu razinu zahtjevnosti. Tako da mislim da nije toliko do neke određene škole, nego i do programa, a i do svih onih okolnosti "između redaka" - kako je djetetu sjela ekipa u razredu, kakve profesore je dobio, ima tu još faktora koje u prvi mah zanemarujemo.
Sad im je to još važnije - slabo se mogu družiti izvan škole, rijetko izlaze, pa nalaze razne izgovore da provedu vrijeme i fizički zajedno. Inače, još i davno prije korone moji sinovi su uredno pisali zadaće i radili projekte zajedno s kolegama, sve online. To je takva generacija. Oni koriste tehnologiju na način na koji meni ne padne na pamet, ali očito im ipak treba i fizički kontakt. Na sreću, nekako to i uspijevaju održati. Ovo je njihov svijet. Dobro se snalaze.
i ja sam čula da je Prva "mekša" od npr. Križanićevih, ali to uvijek ovisi o garnituri profesora, u svakoj školi
što se tiče putovanja, mojoj treba u najboljem slučaju sat vremena u jednom smjeru da stigne do škole i nekad odlazi ujutro u 6:30 i vraća se u 21, ali unatoč tome nije htjela u gimnaziju koja joj je na par minuta pješice, tako da treba razmotriti želje djeteta jer će ono pohađati školu, a roditeljska razmišljanja o logistici su tu sporedna
N.grace tako je, ti si u zadnjoj recenici sazela bit onoga sto sam ja htjela reci.