Nema načina da to znam. Beats me. Bitno mi je da je OK i da očito ima sada antitijela i ne moramo ništa navrat-nanos.
Printable View
ina, super za valcer-stil!
umirem na opis svekra, zamišljam ga ko onog "vježbaj, p... ti materina!"
inače vidim da ljudi često, ako im je netko od ukućana imao koronu, a oni se nisu razbolili (niti testirali) pričaju sami sebi i drugima kako su "oni to sigurno prebolili", i to mi malo ide na živce, jer je to čisto tješenje.
Jedna prijateljica je nedavno imala, njena cura je kao "imala neku glavobolju u to vrijeme" pa su mislili da je možda i ona imala, ali testirala se kasnije i nema antitijela. Iako su bile skupa doma u malom stanu.
Ja isto znam vise ljudi koji su testirali imaju li antitijela, s uvjerenjem da naravno imaju. Svi negativni. Znam i jednu koja je unatoc negativnom testu antitijela ipak uvjerena da je preboljela, a test pogrijesio. Mislim da imamo fakat minimalne sanse da, ako dobijemo covid, prodjemo asimptomatski, pa o toj opciji ni ne razmisljam. Kod nas je isto samo sin bio i ostao pozitivan, iako smo svi skupa u stanu prosjecne velicine, s jednom kupaonom.
Sent from my iPhone using Tapatalk
meni je to posve razumljivo
kad te mjesecima plaše kako ćeš se zaraziti ako dotakneš nedezinficiranu površinu, ako stojiš u blizini drugog ljudskog bića, uopće nije čudno da si ljudi racionaliziraju da su prebolili u tim slučajevima (ukućanin pozitivan, ostalima ništa)
ja sam osobno imala blagi hipohondrijski napad dok mi je muž bio pozitivan (izolirali smo ga), kašljala sam, imala čak i malu temperaturu i na svim testovima sam bila negativna (PCR i kasnije serološki)
ta situacija da je jedan ukućanin pozitivan a ostali nisu je baš teška za pomiriti sa svim paranojama kojima nas obasipaju, naravno da ljudi racionaliziraju
šta ja znam o viral loadu i koliko je virusa mm primio i je li superširitelj ili nije
on je osoba s kojom imam najbliskiji kontakt, tako da mi još uvijek nije jasno kako se nisam zarazila
što ne znači da ne vjerujem da se nisam zarazila, samo mi nije jasno kako je to moguće
ma je, razumijem ja to, jer što je najgore to stvarno tako funkcionira
mojoj je teti bio dovoljan 3-minutni susret s jednom osobom da se zarazi, a dva tjedna zajedničkog života i brige o njoj bolesnoj nisu bila dovoljna da se njena kći zarazi
Ja sam sveki nudila da je pocastim antitijelima jer sam joj htjela lobirat za cjepivo prije ovog pozitivnog brisa, nije joj se dalo. Ona je malo djira 80-godisnjeg Jamesa Deana.
A sa svakom bolesti je tako da možeš biti izložen, a ne zaraziti se. Imamo vlastite imunosne sustave, a oni su koliko shvaćam jako komplicirani, rade na milijun razina i načina pa i oni koji najviše znaju o njima ne mogu baš reći da ih sasvim poznaju.
Mene iskreno malo čudi što se ljudi čude, ali valjda je to zato što smo sluđeni i nafilani prijetećim opasnošću.
Što se cjepiva tiče, i moj tata i muževi roditelji su se zapisali.
pa da, nije to nikakva osobitost covida. prije par godina mi smo imali gripu u kuci, djeca i ja, u komi, ja sam razvila i upalu pluca. nismo se nsista izolirali, MM se brinuo o svima nama i spavao sa mnom u krevetu. u jednom casu je pojeo juhu iza male, njenom zlicom. nije se razbolio.
Mi nikad nismo svi dobili gripu, a imali smo potvrdjeno 2016., 2017., 2018. i 2019. Dvadesetu smo izbjegli jer se svijet zatvorio taman kad je vrhunac influenze u nasim krajevima. Uvijek imamo dvoje ili troje od cetvoro, nikad svi. Ja sam naravno izlozena djecjoj gripi i nekad dobijem, a nekad ne. Cesce da nego ne, s obzirom da su djeca mala i da je hands-on briga na meni.
Sto se korone tice, u mojem hrvatskom primjeru je troje pozitivnih (odradili su; ok su) i kcer negativna dva puta, jedan test izgubljen, nakon toga jedan opet negativan. Nasli antitijela, ali ne zna se kad je ona bila bolesna. Vjerojatno patient zero, bez simptoma. Ima sest i pol godina pa je to valjda taman. Mali stan.
Americki primjer: mama i djeca svi negativni peti dan nakon izlaganja, zatim pozitivna mama deveti dan, kcer deseti dan. Sin negativan cetiri puta unutar sljedecih tri tjedna, u pravilnim razmacima. Spavaju u istom krevetu, nije bilo izolacije. Partnerica joj i njena djeca takodjer svi pozitivni, bili su kod njih u kuci u vrijeme infekcije jedno 4-5 dana, a ovaj mali opet nista. Sve je to relativno.
Za sad, u nasem neposrednom okruzenju, starije osobe (sa i bez komorditeta) prolaze bez ikakvih problema, osim kostobolje i mozda gubitka njuha i okusa, a poneka mladja osoba bez komorditeta povlaci infekcije i sekundarne probleme tjednima, uz poneku hospitalizaciju.
Opet ja s linkovima:
Plan uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj:
https://vlada.gov.hr/UserDocsImages/...0Hrvatskoj.pdf
I ovaj je dobar. :lol:
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...o/2242301.aspx
Vrti li netko scenarije tipa što ako ovo potraje još duže zbog toga što će se pojaviti jedna za drugom mutacije kao kod obične gripe pa svaki put treba novo cjepivo? S obzirom na to da ekonomija jednostavno ne može trpjeti takav udarac, moći ćemo jedino izabrati između tog da će dio populacije odlaziti ili od bolesti ili od uličnih sukoba izazvanih siromaštvom/panikom itd? Jednako se mislilo da neće biti raspada Jugoslavije i Domovinskog rata pa se pokazalo da možeš fućkat optimizam. Razmatra li to itko? Meni dođe da sad kupim tonu ječma i paštete. Ili onako... pretjerujem jer sam pod stresom i ne spavam. Hahaha. :mrgreen:
Mene mogucnost sojeva ne plasi ni priblizni toliko koliko me plasi nepovjerenje u znanost.
Ono , " vjerovanje u virus" ?!
U eri znanosti mora se vjerovati u virus ?!
Kao da sat ide u natrag i da smo sad dosili u 18 stoljece...
Nije era znanosti. Tu je mali krug ljudi koji je u znanosti i na stol stavlja najbolje od najboljeg čime se gosti ostatak populacije nezainteresiran ni za to kako je specijalitet nastao niti kakve veze oni imaju s tim. Kao da ti chef servira perverziju od jela, a ti ga gađaš njime jer ti se ne sviđa tanjur.
Zašto te mogućnost novih sojeva ne plaši? Misliš da će ih nova cjepiva jednako brzo pratiti?
Zato sto ne mogu tako daleko razmisljati , vrijeme ce pokazati.
Za sa se nekom logikom nadam da ce dovoljna procijepljenost zaustaviti /usporiti sirenje, pa time i mutacije.
Iako ima jos dosta do proljeca...
Zuta, daj si oduska, zasto stati na tome, ubaci i potres, meni dovoljno nemira vec i sama pomisao na prekid lanaca opskrbe s lijekovima izaziva :). Trebao bi nam bunker, obavezno nesto za zastitu, meni zalihe eutiroksa za jedno 2 god, dostatno vode, nekakva struja, sef sa sjemenjem, ne bi bilo lose naucit neke vjestine osnovne kirurske... Jel gledao iko americam prepperse, jedna familija je ucila sivat na batcima?
Mene ko i sirius najvise brine da se nece dovoljno ljudi cijepit, sto bi vodilo u taj scenarij kataklizme. Mutira i gripa pa je pod kontrolom. Al koja korist razmisljat o tome, nisam bogatas iz silicijske doline pa da imam panic house sa svim potrebnim za sve slucajeve negdje u novom zelandu (vidis kako su pametni bili, eno, nema virusa, al opet udje sazada, bubne i njima potres).
Ne mozes se na puno toga spremit, eno juga nacickala bunkere prema italiji, i sta od toga..sad samo za turizam po bunkerima, military tour..A opasnost s druge strane dosla.Nema smisla toliko unaprijed ako nemas neogranicena sredstva pa mozes nacickat x nekretnina za x scenarija katastrofe.
Potresa se ne bojim toliko koliko psihotičnih i rastrojenih ljudi koji su u panici i borbi za opskrbu. Pitam se samo koja je psihička granica.
Ja sam baš optimistična
Evo ovaj članak s brojevima for dummies mi je baš jutros ko neki apaurin djelovao
Prošle godine u trećem mjesecu, ideja da ova cijela stvar traje duže od mjesec dana bila mi je nepodnošljivo užasna
a sada, ideja da bi mogla završiti za 4 mjeseca zvuči nestvarno fantastično
Kolektivni imunitet je toliko zloupotrebljen pojam i sveti gral ove epidemije da kad vidim članak koji ga računa svaki put mi padne jedno 10 pitanja na pamet na koji nema odgovora. Npr
- odakle baš x3 broj zaraženih vs registriranih? Gdje su serološka istraživanja da to potvrde.
- je li netko izbacio djecu iz kalkulacije (nije registrirano za djecu do 16g) - ako se oni ne mogu cijepiti onda se odrasli moraju u još većem % cijepiti
- koliko dugo traje imunitet od cjepiva (ne znam kad se krenulo s fazom 3 - nadam se da je bar 6 mjeseci)
- koliko dugo traje imunitet od preboljene bolesti (to isto varira, prvo su rekli 3 mjeseca, onda 6, to su sve prosjeci, i opet prekratko je bolest tu da znamo pouzdano)
- gdje je faktor onog dijela cijepljenih kod kojeg neće biti odaziva imunosustava (za ovo cjepivo kažu 95% ali mislim da su neka koja dolaze slabija)
- još uvijek se samo nagađa da će djelovati i protiv novih sojeva
- itd...
Može sve proći super, a može i ne... ja čekam travanj/svibanj da vidim hoću li uplatiti putovanje za novu godinu ;)
Index stvarno pretjeruje, i ostali novinari.
>>CNN: Svijet više nikad neće biti normalan. Prihvatite to
Svijet nikad nije bio "normalan", štogod to značilo.
Svijet je pretrpio i kugu i koleru i štošta.
Svijet nikad nije bio ovako napredan kao danas.
Vratila se blast from the past u vidu pandemije, ali ljudi su to prošli već stotine puta.
Ljudi su prošli i kroz ledeno doba.
Prošli smo prvi, drugi svjetski rat.
I sad oni pišu ovakve kataklizmičke naslove. Totalni apsurd.
Najveća kataklizma koja nam globalno prijeti nisu pandemije (jer imamo znanost) i nisu potresi (jer se događaju oduvijek) več klimatska kriza. Nikad nismo svojim djelovanjem izmijenili kompletno klimu na globalnoj skali.
Oh, shit, ali već smo prošli jednu globalnu klimatsku promjenu tamo negdje u srednjem vijeku kada je vulkan eruptirao i čitavih godinu dana je bila nekakva pomrčina i temperatura se spustila.
Promijenila sam misljenje. Saslušala sve argumente.
Veselim se da ce se moji roditelji cijepiti protiv korone i napokon pocet zivjet koliko toliko normalan svakodnevni zivot.
Drago mi je Lili.
Ja moram nekak svoju mater i ujaka nagovorit. Sestrična moje matere neće cjepivo. Ima slabo srce i boji se da će joj cjepivo potaknut u organizmu reakciju koja bi utjecala na srce. Žena neće ni na operaciju koljena. Tako da.... što se više ljudi cijepi to će više zaštititi ranjive skupine. Meni je nevjerojatno da su u manje od godinu dana uspjeli izmisliti cjepivo, ali očito nikad nismo ovako grabili naprijed. Svijet mi se čini kao računalna igra gdje što je izazovniji level to imamo bolje razvijene vještine da ga svladamo.
Kvaka je s cijepivon u tome da su već godinama radili na cjepivu za SARS. A to je ista porodica virusa. Osnovna građa je ista, s varijacijama. DNA, proteini, lipidi, ugljikohidrati. Samo malo drugačiji i drugačije posloženi. Tako da nisu išli od 0. A i količina novca usmjerena u istraživanje jedne bilesti nije nikada u povjesti medicine bila tolika.
Osnovna gradja vecine organizama su dna, ugljikohidrati, proteini, lipidi.. A sto se varijacija tice, genom ljudi i dupina je homologan uz par kromosomskih rearanzmana pa se opet poprilicno razlikujemo.
Za razvoj cjepiva za sars i sars-cov (btw, obje skupine su RNA) virusi su koristene razlicite tehnologije. Za prvo su testirali djelovanje oslabljenog virusa (injektiranje dijelova kapsule virusa i peptida s kapsule) na razvoj antitijela, a za drugo mRna proteina kapsule.
Ali da, ulozena su velika sredstva u razvoj cjepiva.
Eto, precizniji odgovor od moga. Očito si iz struke, ja sam u biti laik.
i moja mama je promijenila misljenje nakon razgovora sa svojim LOM - cijepit ce se :klap:
Izrael je vec cijepio prvom dozom preko 40% starijih od 60g
https://www.tportal.hr/vijesti/clana...ljudi-20210101
Ovim tempom ce do 1.2. zaštiti najugroženije.
I kaj joj je rekla ?
ne znam tocno sto joj je rekao, otprilike da je cjepivo sigurno i da ce se on cijepiti cim dodje na red
a ja sam mogla lajati na mjesec :roll:
Koliko kužim najlošije vrijeme je jesen zima,i sad ako se neko cijepi do svibnja,s imunitetom od 4-6 mjeseca ,ispada da nisu pokriveni iduću zimu