Sad mi je palo na pamet nešto što nekim čudom dosad nije...
Ako je dijete u vrijeme prijemnog u samoizolaciji, pretpostavljam da je to to. Naravno samo je jedan termin.
Sad sam si lijepo još jednu bubu bacila u uho obzirom da on ide na 2 prijemna.
Printable View
Sad mi je palo na pamet nešto što nekim čudom dosad nije...
Ako je dijete u vrijeme prijemnog u samoizolaciji, pretpostavljam da je to to. Naravno samo je jedan termin.
Sad sam si lijepo još jednu bubu bacila u uho obzirom da on ide na 2 prijemna.
naplavomzalu, vjerujem da je to na neki način riješeno.
S obzirom na to da na natjecanjima mogu sudjelovati djeca iz samoizolacije, a postoji i posebna regulativa za državnu maturu, mislim da bi se nekako moralo regulirati i pitanje učenika koji upisuju srednju školu i moraju polagati prijemni.
Kako je to bilo riješeno prošle godine?
E pa baš se to pitam ako netko ima iskustva od lani
Ovo je službena objava HZJZ od prošle godine: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploa...pute_27_05.pdf
Ovdje ima nešto malo više informacija kako bi to izgledalo u praksi - maturanti u samoizolaciji mogu pristupiti ispitu dm ako nemaju simptome, ali moraju biti u izdvojenom prostoru i čuvaju ih profesori koji su preboljeli ili cijepljeni: https://www.vecernji.hr/vijesti/matu...mptome-1489516
Mislim, što ako je dijete bolesno kad se piše prijemni?
Jesu lani djeca u samoizolaciji na kraju pisala maturu ili ne
E pa zato i govorim, onda je jedina opcija prekrizit tu skolu.
Pitam te što misliš da se dogodi ako dijete JEST bolesno u vrijeme pisanja prijemnog, i to ne s virozom nego recimo sa upalom pluća i ima temperaturu 40 (a nema covid), kako misliš da je to bilo riješeno ranijih godina dok nije postojala korona? Misliš li da dijete koje je bilo bolesno tako da nije moglo izaći na prijemni ne dobije drugu šansu? Ja čisto sumnjam u to. Postoji i jesenski rok upisa, i ja bih pretpostavila da se djeci koja opravdano nisu mogla izaći na prijemni u ljeto omogući da izađu na jesenski rok. Isto kao s maturom.
Moja najbolja prijateljica je 2001 izrasla iz bolnice na vlastitu odgovornost da bi pisala prijemni na arhitekturi jer je znala da na jesenskom nece ostat mjesta.
Ja ne bi u njenom stanju u kojem je bila.
Dobro nije valjda takve sreće da bude tad u SI a može se 10 dana prije izolirat pa ni teoretski ne moze zavrsit u SI. Ako mu je bas napeta ta skola neka tako napravi.
Moja ne baš najbolja a niti second best, ali recimo treća najbolja prijateljica iz srednje je izašla s prijemnog jer je morala na WC a asistenti je nisu pustili, i donijela je potvrdu da ima živčane bubrege, pisala na jesen, i upisala se na faks.
Dakle tko je bolestan ili u samoizolaciji kad se piše matura može izaći na jesenski rok i upisati željeni fakultet ako ima više bodova od zadnjega na listi.
Dakle takve situacije su odavno riješene, pa ne vidim razloga da ne bude tako i za prijemne ispite za srednje škole.
edit: https://vlada.gov.hr/vijesti/divjak-...i-rokovi/29488
Mislim da za srednje nisu konkretno donijeli smjernice jer malo skola uopće ima prijemni. Možda hoće ove godine
Da deca u samoizolaciji nisu bolesna,nego potencijalno bolesna. Mom klincu se samoizolacija produživala kak je tko od druge djece pao na testu.
Uostalom vjerujem i da je scenarij matura i prijemnih za samoizolacija ,pa nema tih klinaca koji bi nešto mogli pomaknuti beskonačno puno.
U svakom slučaju, ako se nekome nedajbože (pljuc, pljuc) dogodi da mu dijete završi u SI kad je prijemni, neka zahtjeva rješenje, neka pita - osnovne škole zapravo imaju sve informacije o upisima u srednju, a ja bih preporučila i zvati gradski ured za obrazovanje, po mom iskustvu su vrlo susretljivi, informativni i dobro znaju koja prava imaju učenici.
Što se tiče udaljenosti mojoj prilikom upisa udaljenost nije ništa značila no mislim da bi sada nakon četiri godine i u tu varijablu uzela u obzir. Vidim po tome kad ju spominje u razmišljanjima o faksu.
Kao dijete koje je daleko putovalo u srednju ( a prometn egužve u Zg u to vrijeme nisu bile približno takve kao sad), ja bih svakom djetetu preporučila da uzme u obzir tu varijablu
Moj mlađi je pisao DM prošle godine u TŠRB.
Imali su manji broj učenika u učionicama, kako bi se osigurala distanca. Sve je bilo dobro organizirano. Voda smije biti, ali u prozirnoj boci. Možda su čak tražili da se skida etiketa, ali nisam sigurna. Nije dozvoljeno nikakvo drugo piće.
Moj sin je imao produljeno vrijeme zbog IP i osigurali su mu uvjete i za to. Ostao je dulje kad su ostali završili.
Napomenuli smo joj i to, jer i sami imamo iskustva s dugotrajnim putovanjima no iskustvo na svojoj koži tek djeluje. Više puta se desilo da smo ju morali kupiti negdje na putu jer joj je pozlilo u tramvaju. Mene nije nitko kupio, morala sam sama dolaziti k sebi. Tako da je ipak u prednosti ;)
Moja je na prijemni išla sama,u biti je trebao veliki ići s njom,ali on je imao nešto,tako da je odradila sama to. Posjela sam je uz mapu tramvaja i objasnila koji gdje vozi tramvaj,i kako da najbrže dođe. Dala sam joj i alternativu ali je ona prihvatila samo jedan način. U moje vrijeme kad sam ja išla na prijemni jedan na Gornji grad,drugi na drugi dio grada,išao je buraz s menom. U moje vrijeme djeca iz mog seoca poviše grada nisu išla sama u grad.E da ja sam tad izabrala najdalju školu koja me zanimala,napose kaj je buraz išo u tu školu na Gornjem gradu. Najbliža škola je bila 200 m od kuće,ali me to nije zanimalo. Nekolicina iz mog razreda je tada upisala u tu najbližu ,ali oni su većinom bili iz seoca na drugom brdu.
moje je dijete završilo tu školu koju je Tanja namjenila svom sinu. prva dva rezreda smo živjeli na marsu maltene u odnosu na školu, ali mu je veza bila super - vlakom 10 minuta i 10 pješice. kasnije smo prseleili bliže, pa je vlakom išao 1 stanicu, i u školi bio za 15 minuta. doma se vraćao i na ovu bčližu adresu najduljim mogućim putem - zbog druženja.
ja sam se desetčljeće vozala vlakom i gradskim prijevozom na posao sa hrpom srednjoškolaca iz raznih škola ( i mioca) i nitko, baš nitko od njih nije ni učio ni čitao lektiru. a vozala sam se od Podsuseda do borongaja, znači doslovce čitav grad smjer ZI-IZ
Babyboys onda su ovi moji u vlaku Podsused-Glavni neki vanzemaljci hahaha
Ma ja se isto čudim jer sam se do korone godinama vozila tim vlakom ujutro oko 7 ili 7.10h. Bila sam sretna da uopće uđem unutra.
Realno, meni bi za današnje srednjoškolce, zalijepljene po navici na internet i smartfone i skraćenog perioda pažnje, bilo teško očekivati da bi u gužvi javnog prijevoza našli koncentracije za čitanje lektire :| Pa ni ja, koja pročitam 70 knjiga godišnje, ne čitam u tramvaju, smeta mi kretanje, žamor, ostali vizualni podražaji.
Moj sin ponekad piše zadaću iz glazbene u autu, ako ga vozim. U tramvaju to ne može raditi jer stoji, ne sjedi.
Vidis ja mogu totalno fokusirano citat u tramvaju jer mi se dosadno vozit a inace mi žamor smeta osim kad ovako citam.
Ovisi i o tome što se čita :mrgreen: čisto sumnjam da je većina srednjoškolaca kadra u tramvaju, uz ljuljanje i žamor, koncentrirano pratiti Novelu od Stanca ili Posljednje Stipančiće.
Kad je frka čita se i lektira u tramvaju :mrgreen: . Moja uzme Kindle.
Ja na žalost ne smijem ni u mobitel gledati a kamoli čitati.
ne znam da li je spominjana geodetska škola?
zna netko nešto o njoj?
Nekad je bila odlična, ali nemam pojma kako je sada. Mojim dečkima je bila na listama, isto kao i studij geodezije i geoinformatike, ali nisu to na kraju odabrali. To je tehnička škola i ako se poklope karte da čovjek ne nastavi studij, daje pristojnu podlogu za posao, a mjernike trebaju svi, državne firme tipa HEP, Hrvatske vode, graditeljstvo, cestari itd...
trebaju da, ali uglavnom i imaju. to što si pobrojala su državne firme s općepoznatim ključem zapošljavanja, pogotovo sa srednjom stručnom spremom. ajmo ne biti naivni. iskreno se nadam da će se taj trend promjeniti dok se naša djeca budu zapošljavala, ali iskreno čisto suumnjam.
a škola je u moje vrijeme bila sasvim solidna. kakva je sad, nemam pojma