visoke reproduktivne godine
Citiraj:
Sandra1971 prvotno napisa
Kadauna, nikad nije spomenuo donaciju... Mi smo jednom razgovarali o donaciji i posvajanju, ali ne kao pacijent i liječnik, već vise sto mislimo o tome s profesionalne strane i gotovo kao frendovi, ali ne kao opciju za nas! Meni je dr. A. zaista bio ok, al sam ja sad ogorčena na sve pa malo i na njega sto nismo uspjeli ništa...i sto nismo ništa uspjeli utvrditi da je uzrok neplodnosti...
Sandra :heart:, otpusti ogorčenost i ljutnju. Vjerojatno i sama znaš gdje je uzrok neplodnosti. Visoke reproduktivne godine. Priroda nije blaga ni milosrdna prema ženama kad je u pitanju reprodukcija. Optimalno vrijeme za imati djecu za žene završava već oko 30. rođendana, a nakon 35. plodnost se rapidno smanjuje... šanse za imati dijete sve su manje i manje. Zašto? Odgovor leži u naglom smanjivanju broja i kvalitete jajnih stanica i naglom porastu poremećaja u broju i strukturi kromosoma. Okrutna je ta priroda, jer čak kad i 40-godišnjakinje ostvare trudnoću spontanim putem ili pomoću MPO, postotak spontanih pobačaja penje se i do 70%. Radi toga čak i kod žena starijih od 40 koje imaju dobru zalihu jajnih stanica i dobivaju velik broj stanica u stimulaciji, imaju transfer velikog broja embrija, šansa za imati živorođeno dijete nije veća od 10%.
Gotovo 40% 40-godišnjakina je neplodno, naspram 5% neplodnih 25-godišnjakinja. Kad govorimo o 43-godišnjakinjama praktički je 70 % žena te dobi neplodno. Neplodnost žena starije životne dobi nije bolest već prirodno stanje. MPO gotovo da ne može pomoći kod žena visoke dobi koje imaju praktički ispražnjenu zalihu jajnih stanica i koje radi toga ne dobivaju više od 1-2 jajne stanice na visokim dozama stimulacije. Naravno, među ženama postoje individualne razlike, tako postoje plodne 45-godišnjakine ali i žene koje su sa u ranim tridesetim već neplodne ne zbog nekog bolesnog stanja već radi bioloških karakteristika.
Da li je dr mogao nešto više učiniti za vas? Ne znam.
Bili imali veću šansu za roditeljstvo da ste ranije krenuli u mpo? Vjerojatno da, ali opet svi znamo da u MPO nema garancije uspjeha.
Sandra :love2: