U RH ima oko 20 lektora francuskog jezika. Obično su godinu ili dvije u RH, rijetki su oni koji ostaju duže.
Printable View
Nemojte misliti da imam nešto protiv 18. gimnazije. Samo ne volim idealiziranje (isto kao i "THE" škola, koja je daaaleko od idealne, naprotiv da sam neke stvari znala prije, preusmjerila bih dalje... eto, nismo već dugo o njoj :lol:).
18. gimnazija je odlična i svi koji dvoje oko upisa, neće pogriješiti ako ju izaberu!
nastavnici su odlični, djeca odlično napreduju, upisuju nakon te škole različite fakultete - u RH i inozemstvu; i filozofski, i ekonomiju, i fer, i medicinu
a ako ne žele na faks, imaju odlično znanje stranih jezika koje im pri zapošlajvanju u određenim gosp. granama daje iznimnu prednost
Dvorana velika i super opremljena?! Onda to sigurno znači da je izgrađena nova unatrag 20-ak godina. Jer u moje je vrijeme bila velika koliko je veliki odbojkaški teren. I očajno niska pa se odbojka niti nije mogla igrati. Znam jer sam u to vrijeme trenirala odbojku i igrala za školsku ekipu.
Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk
Hvala Vrijeska, ja se tu svakako mogu složiti s tobom, čula sam da se putuje, ali naravno da sve to ne obiđu u godinu dana, a zbog Corone sam ja svog pripremila da sigirno sljedeće godine neće nigdje ići eventualno će ići u taj kamp učenja jezika i Zadru ali ne mislim da je realno da će još negdje putovati no kako sam čula u normalnim uvjetima putuju 1 do 2 godišnje ali neće se to vjerojatno realizirati sljedeće godine osim ako se ne dogodi čudo u cijepljenju protiv korone i svemu tome treba se nadati, ali mislim da će se svi barem još jednu godinu trebati strpiti.
Jedino sto sam ja čula je da je u toj dvorani treninzi odbojkaškog kluba Medvešćak i da je jedna od najvećih dvorana u Zagrebu uz mladost, no dok se ne javi Goran ili netko drugi iz škole jer nisam toliko informirana s obzirom da nisam ulazila u školu.
I bas sam sad pročitala da se ide to 1 do 2 puta godišnje i to bas odu u tu školu kao da uče jezik pa je zato bas vazno da budu angažirani u tim jezičnim projektima i da škola dio financira no skupi su ti putevi mada je kao za obrazovanje pa se uzme iz tog fonda no ipak se sve to treba platiti pa je logično da se ne putuje tako često no meni je 1. najvažnije da oni nauče jezik i sigurna sam da će putovati barem par puta no čekajmo da se Korona smiri.
I zanima me još koliki je interes za 18.? Čujem da su za 4. ipak veće navale, ali me zanima koliko se otprilike prijavi za dvojezične razrede? Hvala unaprijed na informacijama i hvala svima koji ste se uključili i odgovorili mi puno to cijenim, a i moj mali vam se svima zahvaljuje. Ako još netko želi u dvojezičnu/ jezičnu samo nek se javi pa da razmijenimo info, a i ja u zadnje vrijeme gledam vise citati oko srednjih škola jer su ipak upisi pred vratima.
Hvala puno svima vise sam od vas pročitala nego sto sam cackala po stranicama srednja.hr
Dobar dan evo da se i ja uključim. Ove navedene destinacije to sam i ja vidjela na jednoj brošuri, ali je to općenito koje su gradove posjetili ili koji su im u planu da se posjete, ali kako ja čujem odu 1 godišnje u inozemstvo na 5 do 7 dana svi kao razred, a ovo ostalo šalju 2 do 3 učenika u te škole na učeničku razmjenu no naravno ti se trebaju istaknuti znanjem jezika da bi bili poslani tamo i to može biti do 3 tjedna, ali to se svakako ove godine i 2. polugodište prošle nije realiziralo bas sam se raspitala jer se sad moj skompao s nekim učenicima iz 18. pa ih je pitao i rekli su da nisu išli jer se stvarno ne smije putovati, ali da u pravilu bi inače na kraju godine svi kao razred otisli na 5 do 7 dana negdje, a ovi u njemačkom dijelu razreda bi imali češće te puteve na par dana da odu u Beč kao tipa na koncert ili negdje tako blizu. Put u Pariz je većinom za maturalno putovanje u 4. razredu, a ako se učenici izbore na drzvanom natjecanju u 3. ili 4. dobiju nagradno putovanje no inače je pravilo da se jednom godišnje kao razred putuje, a ove učeničke razmjene se dogovore ovisno o tim projektima, ali pošalju dvoje do troje učenika odjednom. Kako sad stvari stoje ja bih rekla da će se to tek možda u 2. polugodištu iduće godine dogovoriti, ali možda će otići kao sto su ovi sad išli u Split ili Dubrovnik ili negdje drugdje u posjet Francuskoj Alijanski i Insititutu na taj jednodnevni izlet, a poslije će se onda realizirati putevi ali koliko sam ja čula to je jednom godišnje, a sve vise ovisi o učenicima i njihovim uspjesima na tim međunarodnim projektima i natjecanjima.
Lea, moj sin je zainteresiran, ali za dvojezični francuski u 18., no spojeni su tako da bi naši bili zajedno u razredu, a razdijelili bi se na satima kada ovi i francuskom dijelu imaju na francuskom povijest i geografiju, a ovi u njemačkom dijelu fiziku i kemiju.
IV gimnazija objavila virtualne dane dvojezičnih programa
http://www.gimnazija-cetvrta-zg.skole.hr/
Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk
Roditelji gimnazijalaca, molim javite koliko ste vi i vaša djeca zadovoljni s organizacijom online nastave u vašim gimnazijama? Znam da je svima draža nastava uživo, ali pitam vas zbog neizvjesnosti situacije s pandemijom u sljedećoj školskoj godini.
Da se ja nadovežem jer vidim da su neki krivo shvatili. Ja sam napisao lokacije koje smo mi kao roditelji dobili da su u planu da se obiđu u normalnim vremenima, a to nema točno određenog broja koliko se putuje. Kao i svaka srednja tako i 18. ima mogućnost da se financira dio putnih troškova, a ostalo ovisi o tome kako će biti uspješni na tim projektima,a sudjeluju u najmanje 3/4 projekta godišnje, no nekad se zna dogoditi da pobijede u većini projekata, a nekad ne pobijede ni u jednom to sve ovisi o angažiranosti učenika i profesora, a koliko ja znam mogu svake godine sudjelovati na projektima čak i da pobijede, ali svake godine imaju neku novu temu. Ma to vam je slično ovim e twinning projektima. Ove godine da je normalno vrijeme bi u 5. mjesecu išli u Strasbourg i išli bi u Dubrovnik i Rijeku u posjet Alijansi, a preko ljeta bi mogli otići u kamp da uče jezik, ali to na jadranu i to će se vjerojatno ostvariti no ovi putevi rekao bih da će se sljedeće godine samo po RH putovati, ali će projekti i dalje biti u tijeku jer je prvenstveno cilj da se uče jezici, a onda ako osvoje neki put super.
Dvorana je nova i stvarno je super i prije nekih 6 godina ako se ne varam su uređivali školu iznutra pa sad imaju super opremu za učionice iz znanosti, projektore i pametne ploče i neke ajmo tako nazvati novije kompjutere iako su svi naši samo navikli na laptope, ali kompjuteri su im okej ono solidni su. Planiraju postaviti za sljedeću godinu neke sprave za istezanje u igralištu.
Super da si javila Jelka pa mislim da je super za sve zainteresirane da se priključe jer ćete tu steći bolji uvid oko dvojezičnog programa. 4. i 18. su međusobno najsličnije škole zbog tog dvojezičnog programa pa svakako pogledajte ako stignete.
ima li jos netko tko misli da su lea/goran/klara ista osoba?
al svaka cast na trudu :mrgreen:
moj osmas ce, inace, u mioc, al onaj splitski
niti ne razmislja o drugoj opciji
tako da nema pritiska, nervoze, samo treba odraditi papirologiju i uzivati u ljetu
Summer kod vas u miocu nema prijemnog?
ne
mislim da je prag bodova bio 75 prosle godine
Je, oko 75 je bio
Dobra fora Summer, barem mogu potvrditi da ja nisam niti Lea niti Klara, ali znam da smo o sličnim temama raspravljali.
Summer, ja barem mogu potvrditi da nisam klara ili lea, a i nemam toliko baš vremena da pišem za 3 osobe odjednom nego sam vidio da se spominje 18. gimna koja je škola moje kćerke jer su se obje raspitivale oko nekih informacija, a i pomoći ću i vama ili nekome drugome ako vas zanima oko neke škole o kojoj ja znam. Htio sam pomoći ostalima oko odluke i dati neke informacije, a ne ispasti trol, ali dobro razumijem da ste možda posumnjali jer smo komentirali iste teme, ali mi nije namjera otvarati lažne račune i kao 3 osobe pisati ovdje. Još mogu reći da sam o splitskom miocu u koju želi ići Vaš sin čuo sve najbolje i škola je uspješna na natjecanjima i smotrama i imaju dobro opremljene učionice i laboratorije pa mi je to nešto kao između mioca i preloga. Sretno mu na upisima i žao mi je da je došlo do ovog nesporazuma, ali se nadam da će i drugi shvatiti da nisam fiktivna osoba koja nema pametnijeg posla nego da kao 3 osobe odjednom piše na forumu, ali dobro vidim da ste Vi Summer oprezna osoba, a to je danas jako važno jer koliko je tehnologija napredovala nikad se ne zna tko je ispred ekrana, ali cijenim da ste izrazili sumnju jer to pokazuje da ste oprezni, no ja ću još jednom izjaviti da nisam neka fiktivna osoba koja stvara lažne račune ili nešto slično tome jer nije da mi je pisanje na forumu posao. Nadam se da smo riješili ovaj nesporazum i želim sreću Vašem sinu kao naravno i svim ostalim majkama na ovom forumu želim sreću s upisom njihove djece u srednju, a ja ću naravno kao i do sad biti na raspolaganju za pitanja.
Legitimno je vabiti učenike u svoju školu :mrgreen: . Na forumu baš nema anonimnosti pa mame uglavnom hvale škole dok ih djeca pohađaju. Kritički se osvrti pišu post festum, po meni puno premalo, između ostalog i zato što jedva dočekaju da se "muka" (ako je bilo neprofesionalnih situacija) završi.
Zna li netko kolike su šanse da se u Zagrebu otvore dodatni razredi u matematičko-prirodoslovnim gimnazijama i koje bi škole mogle imati prostora za to? Ni u općim ni u jezičnim gimnazijama nisu toliko visoki pragovi, a vidim da ni u drugim gradovima nemaju takvih problema kao u Zagrebu.
Da to je problem koji je postojao i prije 15 godina kad sam ja diplomirala a tad cak profesorske place nisu bile toliko manje od srodnih koliko su sad. Mi smo bili prof smjer, ali ih se puno nije zadrzavalo u skoli nego su presli u banke i sl.
Slažem se s Čokoladom i istina je da hvalim gimnu koju pohađa moja kćer i da kako bi Čokolada rekla vabim učenike u nju, ali ne samo da reklamiram školu jer inače mi to nije profesija, ali navodim dobre strane te škole kojih po mojem mišljenju ima puno jer su i profesori i djeca super i to je moje mišljenje i mišjenje moje kćeri, ali ako netko ima neko loše iskustvo samo neka se javi jer cijenim svačije mišljenje i znam da je normalno da je nekome neka škola izvrsna dok je drugome ta ista škola manje draga. Znam da je vjerojatno djelovalo kao reklama da što više učenika primamim, ali je moj primarni cilj bio napisati moje mišljenje kao roditelja i pomoći ostalim zainteresiranim mamama oko upisa u 18. Ja ću samo još jednom reći da ja o toj školi mogu reći sve najbolje, ali ako netko ima neko drugo iskustvo neka se javi jer je i meni kao i svima vama cilj steći realnu sliku o nečemu i da ništa ne ispadne "The" škola kako bi neki od vas rekli.
Da, to je istina imamo sve manje profesora iz prirodnih predmeta, ali sam ja načuo da se radi na tome da se poveća broj prirodoslovnih razreda baš zbog tolikog stampeda učenika na te škole i to znam da je Prva privatna gimnazija imala u planu otovriti čak za ovu školsku godinu, no zbog kovida mislim da se to stavlja pod tepih no 13. gimnazija je isto trebala dodati još jedan prirodoslovni razred, no to isto mislim da ove godine neće biti. Prošle godine zbog kovida učenici u prijamnom nisu pisali cjelinu Geometrijska tijela, ali za ovu godinu to nije još potvrđeno s obzirom da su većinu sati učenici odradili u školi, no kćerkini prijatelji nisu pisali tu cjelinu. Od boljih matematičkih mogu istaknuti 1., 10., 12. i 5. s time da sad sve više i više preporuka čujem za 1. mada je jako zahtjevna učenici su prilično zadovoljni.
https://www.youtube.com/watch?v=wVfMyc5AopU&t=3s
evo linkić oko projektne nastave 18. gimne s obzirom da smo raspravljali o tome
https://www.prva.hr/index.php/2021/0...ije-28-5-2021/
Ako netko razmatra 1.gimnaziju, evo info za (virtualni) dan otvorenih vrata
Ovo je lijepo :-)
https://www.index.hr/mobile/clanak.a...sti&id=2277352
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ajmo ponoviti. Prirodoslovno-matematičke razrede (smjerove) u Zagrebu imaju: 1., 3., 5., 10., 13., 15. i Lucijanka. Od nabrojanih škola, 5. i 15. imaju samo prirodoslovno-matematički program, ostale gimnazije imaju i druge smjerove (opću gimnaziju).
Smjer prirodoslovne gimnazije ima Prelog.
Opće gimnazije su 1., 2., 3., Gornjogradska (6.), 7., Tituš (8.), 9., 10., 11., 12., 13., Lucijanka, Gimnazija Sesvete.
Jezične su 4., 16. i 18. (i te su gimnazije samo jezične, s dvojezičnim podsmjerovima).
Lucijanka je svojedobno imala i smjer jezične gimnazije, ali više ga nema (zbog traženijeg prirodoslovno-matematičkog smjera).
Govorimo o javnim školama, ne o privatnim gimnazijama (to je posebno područje).
Pa dobro, Goran je istaknuo bolje matematičke škole, za preporuku, nije niti htio nabrojati sve.
Je, ali je istaknuo krive, a onda je krenulo dodavanje na listu :mrgreen: Pa sam htjela to malo sumirati.
Sad slobodno izdvajajte iz popisa koje su bolje, a koje nisu.
Jedan razred jezične gimnazije od lani ima i HTŠ.
Vidim na stranicama V. gimnazije u Zagrebu da su se samo dva učenika plasirala na državno natjecanje iz fizike.
Dok na Državnom natjecanju iz latinskoga jezika u kategoriji GIMNAZIJE sudjelovalo je 7 učenika V. gimnazije od 18 pozvanih.
Možda ipak ta gimnazija ne spada u kategoriju prirodoslovno-matematičke nego više kategoriju gimnazije latinskog jezika :-)
Dva na državno natjecanje ? Pa nije to baš samo.