Pa za tu školu je samo. 25+godina pamtim: agricola, agricolae, m. Seljak zanimanjem, a ne karakterom. Od 3. razreda sam učila 50%manje
Printable View
Pa za tu školu je samo. 25+godina pamtim: agricola, agricolae, m. Seljak zanimanjem, a ne karakterom. Od 3. razreda sam učila 50%manje
Koja je to deklinacija? ;)
Inače malo pratim natjecanja (iz dosade) pa ne vidim da V. gimnazija dominira. Mislim na matematiku i fiziku.
Moram reći da ja imam neke svoje percepcije o školama, pa mi se po tome ne čini da se matematičari i fizičari upisuju u petu. To mi je nekako više škola za buduće doktore.
Nisu natjecanja jedino mjerilo kvalitete škole.
Zadnjih nekoliko godina je postalo uobičajeno među djecom da se državni natjecatelji iz prirodnih predmeta (i ne samo prirodnih!) - govorim o Zagrebu - mahom upisuju u Mioc ili Prelog. Za djecu koja su u osnovnoj školi sudjelovala na državnim natjecanjima vjerojatnije je da će s time nastaviti i u srednjoj školi, ako ni zbog čeg drugog, a ono zbog iskustva koje su stekli u osnovnoj, pa im je lakše plasirati se na državno. Sam odabir škole ili profesor koji ih zapadne tu nema toliko utjecaja. Recimo da je u nekim školama zbog toga atmosfera poticajnija za natjecatelje nego u drugim školama. Ali to zbilja nije direktan pokazatelj kakva je škola.
a nepoticajna za one koji ne idu na natjecanja :mrgreen:
Mislim da tu ima veze i koliko škola surađuje sa sveučilišnim (vanjskim) "pripremačima" za natjecanje, odnosno koliko je spremna pristati na takva pravila igre. Valjda ne mislite da sve te STEM prvake priprema škola?
Nikako, u vrijeme kad je moj veliki bio u tim vodama,naprotiv profesor koji ima veze s gradivom nije ih ni htio prijaviti na natjecanje,pa su molili profača koji je prije bio kod njih na zamjeni.
Ali kvalitetu škole stvarno ne bi trebalo gledati (samo) po broju natjecatelja, to je poanta.
nije to samo. davno su prošla vremena kad su u V išla djeca koaj kasnije idu samo na FER i PMF.
iz T generacije je lani njih dvadesetak upisalo medicinu (ne samo u zg), dosta njih arhitekturu, desetak filozofski, PBF, PMF, farmaciju, molekularnu, pravo ih je more upisalo, FPZ... ima ih zaista svuda.
i svi rasturaju latinski :)
ja pratim pozorno godinama i idu djeca na razna natjecanja i ostvaruju jako dobre rezultate, nisu samo iz STEM predmeta
Naravno da i mioc spada u tu kategoriju, ali ga nisam posebno navodio jer se to podrazumijeva i dosta je već razvikan kao matematička škola, no ove koje sam naveo nisu tako razvikane, a stvarno mislim da se trebaju posebno pohvaliti. Mioc spada baš u one škole u koje se najteže upada, ali oni koji upadnu imaju stvarno volju učiti i isplati se jer ostvare izvrsne rezulatate na natjecanjima, ali mioc upisuju stvarno najbolji od najboljih, no ako ima zainteresiranih i ako su djeca u tom području nećete pogriještii s upisom.
3. sam zaboravio spomenuti, ali sam čuo isto super info o njoj. O Lucijanki ne znam puno, ali viidm da vas ima tu zainteresiranih i ovako što sam iz nekih vanjskih izvora čuo o njoj je da je super, ali ne znam više pa slobodno nek se uključe ostale forumašice jer sam baš čitao da vas ima za Lucijanku zainteresiranih.
I svi vi sa osmašima, jeste li već formirali liste? Još malo pa kreću prijave, ali viidm da tu imamo interese i za jezične i za matematičke pa baš imamo tu razne interese. Ja stojim na raspolaganju oko informacija za dvojezične/jezične programe, a i za proces upisa općenito ili neka druga iskustva. Rado bih se uključio i oko matematičkih škola, ali ima forumašica kao Tanja i ostale koje su bolje informirane pa najbolje da njima to prepustim.
3 koje idu na listu su odlucene, sad hoce li ubacit jos koju vidit cemo. Ima vremena do prijave programa
Evo da ja samo napišem da je moj mali jučer bio na predstavljanju 4. gimnazije, hvala Jelka da si javila. Sad je vidio predstavljanje i 18. i 4. i kaže da mu se obje škole čine super da je jedina razlika sto 18. izgleda ko i svaka druga škola, a 4. kao kul svemirski brod. Mi smo isto zaključili listu no moj i dalje ostaje da će mu 18. biti prva, a i tamo će već znati neke u razredu i skoli smo mu je prednost, no 4. mu je svakako druga na popisu. Meni nažalost nije da da sudjelujem na zoomu, ali sam čula da su drugi roditelji bili pa mi je žao da sam propustila, ali mi je sin rekao da je prof. Šabić koja je vodila prezentaciju da mu se super čini i upoznao je još profesorice iz likovnog i povijesti na francuskom. Ima tamo neke kolege koji su ga očito zastrašili sa time koliko je 4. teška i da profesori ipak nisu tak blagi kako su jučer predstavili. Isto tako čula sam da je za 4. ipak veći interes i da se tamo po 24/25 učenika prijavi, a ove godine su bas pojednostavili kriterije pa ce sigrino se gledati i ocjene iz Oš za upis jer ima dosta zainteresiranih svake god. No, ovo za projekte i učeničke razmjene mi se čini super steta da samo jednog učenika pošalji, ali ako ima zainteresiranih i za 4. moj je bio bas zadovoljan nakon zooma, ali ju neće staviti 1. na popis jer se boji da se neće stići družiti i ići van nakon sto mu je ekipa iz 4. poslala E dnevnik s testovima i kad bi ih zvao van su rekli da moraju učiti, a neki su maknuli sportske aktivnosti, no ja ipak mislim da je 4. teza od 18. i to definitvno ali da za one koji se potrude je to isto izvrsna opcija tako da ja mogu dati dobro mišljenje o 4. za sve one koji su propustili konferenciju.
I isto tako još samo nešto o lektoricu da kažem. Sin mi je bas rekao da im je lektorica Noemie koja radi i u 18. pa ju je on upoznao i kaže da je stvarno dobra, a kako vidim osvojila je sad i nagrade s učenicima iz 18., a i u 4. je zahvalna za ta putovanja i sve to.
I imate i Padlet platformu ako vas zanima oko 4. i bas kad se pogleda stvarno 18. i 4. imaju tako sličan program, a i obje padlet stranice su zgodno napravljene pa bacite oko svi zainteresirani
I moj je tako očito preplašen srednje i on je rekao da su se na zoomu javile neke curke koje su bile 1. tri mjesta na drzvanom iz francuskog i on se odmah prepao da će jedna od njih biti ta sretnica koja ide na razmjenu u Francusku, ali je onda dodao da su rekli da je sasvim dovoljno da se francuski uci u OŠ i da su tamo prošli svo gradivo koje treba, a još ako imate delf ili županijsko natjecanje imate izravan upis, a jedino će biti problem ako ih se puno Prijavi onda se gledati prosjek i odabrati tih 13 jer kvotu neće prelaziti zbog propisa iz Ministarstva, ali rekli su mu da je razina A2 sasvim dovoljna da se tamo nastavi pratiti nastava i da će učenici sve naučiti u skoli da ne žele ni čuti da će netko učiti u alijanski ili nekoj drugoj školi dodatno francuski kada ih u skoli pripreme za sve.
http://https://m.youtube.com/watch?v=xsj-gLJ-rgA#menu
Peta petkom u pet. Dani otvorenih vrata
Prosjek ocjena se uvijek gleda. Uvijek postoji i prag za upis (ne sjećam se koliki je za jezične).
Što se tiče zahtjevnosti, to je srednjoškolcima mantra - svatko želi dokazati da je njegova škola najteža ili teža od neke druge.
Popis testova je možda malo duži zato jer pišu više provjera znanja iz stranih jezika (sastavci, gramatika, diktati, vokabular, čitanje s razumijevanjem ... kako koji nastavnik odluči).
Ali i u drugim gimnazijama je dug. Imaju po 15+ predmeta. Da svaki predmet ima minimalno jednu pismenu provjeru u polugodištu to je već puno testova, a realno imaju ih puno više...
Klara, bila sam ja uz svoju kćer na zoomu, iz njezinog razreda je bilo još dvoje djece. Ja sam se čak javila kao bivši đak dvojezičnog programa XVIIIg., htjela sam dati support ovima što se možda nećkaju jer nisu sigurni u svoje znanje francuskog. Trebala sam šutiti, baš mi je na koncu bilo glupo kaj sam se javila, to je ipak za djecu zoom bio.
Super ti je sin sve prenio, baš sam oduševljena koliko je infa i dojmova upio i uspio ti prenijeti.
Sve to što si ti tu napisala, toga se i ja bojim. Iz prve ruke čula jako negativne dojmove (sa više strana), ima doduše i pozitivnih, ali to su đaci koji VOLE učiti, i takvi uživaju u tom sistemu. Ali moja Jana nije takav đak, ni približno. A silom želi IV jer živimo u kvartu do, jer će iz razreda njih par ići u dvojezični, jer je zgrada nova. I jer fakat kad uspoređujem prezentacije IV I XVIIJ, ni ja ne želim u XVIII. Nakon zooma, Jana plače od sreće koliko želi na tu razmjenu. I velim joj ajmo na padlet XVIII, računajući da će tamo isto tako zanimljive teasere naći. E - ništa eye catching.... :/
Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk
Vrijeska, prag je 65.
Jana je u chatu pitala za sportske školske bodove, malo smo se šokirali kad je ravnateljica rekla da čekaju pravilnik. Kao, do sad se uvijek bodovalo, ali...
Ravnateljica očito nije htjela ništa obećavati, malo se ogradila, ali ja zbilja ne vjerujem da će ove godine mijenjati pravilnik. Da su to planirali, već bi bio u javnoj raspravi. A i u ovakvoj godini korona-nastave i s tolikim odstupanjima od standardnog načina školovanja, ne bi bilo ni fer da ga mijenjaju.
Naravno tanja, potpuno jasno zašto je to tako rekla. Sad samo treba strpljenja da se sve definira.
Nego, Klara, kad kažeš da je tvoj sin vidio sad prezentaciju i XVIII i IV, što konkretno je gledao o XVIII? Možda si o tome pisala, ali ne sjećam se više...
djeca često slušaju starije generacije ili prijateljičine prijatelje ...
podatak koji djeca daju o količini učenja treba uvijek uzeti s rezervom, tj. treba ga potpuno isključiti iz jednadžbe odabira škole
mojih dvoje u različitim srednjim kukaju i jedno i drugo - jedno kuka jer uči po cijele dane uz mobitel i pogled kroz prozor, drugo kuka jer nakon 8 mjeseci NEučenja treba dva sata provesti nad knjigom i to smatra da je puno učenja ...
meni je u ZG jako važna blizina škole ili prometna povezanost, jer promet postaje sve gori
s jednim smo to propustili (mislili smo da nije problem, ali popravljanje tram pruga, mostova, cesta:sick: ...) pa 4 godine problema, s drugim smo bili pametniji tj. samo je biralo najbliže
Ma nisu baš iste, IV je značajno teža od XVIII. A gimnazijski program sam po sebi je za Janu ovakvu kakva je danas pretežak. Uvijek naravno može iznenaditi, ali strah me tog studentskog principa rada u IV.
kaj znači studentski princip u IV?
To su informacije koje sam dobila, iz prve ruke. Znači da se tako radi s djecom, očekuje se daleko više od onoga što donose iz OŠ (pod time manje mislim na znanje, više na princip rada). Suroviji je sustav. Teško mi je prenositi točne riječi kako su meni rečene, jer mi pamćenje nije jača strana. Jedno sam zapamtila - konc logor, nije za kampanjce. Ocjene na školskom rudniku su time naravno i nešto bolje u odnosu na XVIII, ali za njezino zdravlje nisu potrebne dobre ocjene zbog kojeg će to isto zdravlje izgubiti, a koje je već debelo narušeno, što fizički što psihički.
Ako ćemo uspoređivati, par posto više učenika XVIII upiše fakultete u odnosu na IV. Makar to doista ništa ne mora značiti.
HTŠ joj je i dalje opcija, barem tome se mogu nadati...
Je l upisuju razred eksperimentalnog programa turističke gimnazije?
U HTŠ gledamo za tehničara
jelka , ono u Utrinama?
Da te utješim, moj mlađi sin je bio iz slične vreće... Radne navike došle su tek u drugom razredu srednje škole. Možda se i tvojoj kćeri tako dogodi, pogotovo ako joj se svidi školsko gradivo. To jako olakšava proces osamostaljivanja. Pa nikome od nas se nije sviđao baš svaki predmet... Ja sam se pribojavala istih stvari i bilo je stvarno čupavo u prvom razredu srednje škole. To je bila godina u kojoj je on ipak razvio unutarnju motivaciju. Bez toga - nula bodova.
Puno je važnije da dijete odabere školu koja mu se sviđa, nego koja će mu biti lakša. Mi smo popustili navaljivanju mlađeg sina i sam je odabrao srednju školu.
Za divno čudo, svidio mu se studentski princip rada u TŠ Ruđer Bošković, jer su od prvog razreda bili prisiljeni raditi kojekakve seminarske radove i slično, a uz njegove teškoće čitanja u prvom razredu srednje još je neko vrijeme trebao našu pomoć. U drugom razredu je toliko izbrusio vještine da mu pomoć više nije trebala.
Baci pogled na ovo - možda nađeš kakve korisne savjete o učenju (ovo je za tebe, ne za tvoje dijete): https://www.nakladaslap.com/knjige/p...8d967008d1dcac
Ima još jedan materijal, kompletan u pdf - ovdje: https://www.it-akademija.com/cms/mes...ITAcademy_.pdf
Jelka, mislim da je najvažnije razlučiti je li problem u tome što joj se ne da ili u tome što ima po nekom parametru ograničen kapacitet pa joj je objektivno teško.