a zakaj niste na to odgovorili da se vi sad bunite i da ne želite voditi dijete na ŠKOLSKU priredbu u crkvu?Citiraj:
yaya prvotno napisa
niti ja osobno ne bih na to pristal, a vjernik sam
Printable View
a zakaj niste na to odgovorili da se vi sad bunite i da ne želite voditi dijete na ŠKOLSKU priredbu u crkvu?Citiraj:
yaya prvotno napisa
niti ja osobno ne bih na to pristal, a vjernik sam
Ne daj Bože! :mrgreen:Citiraj:
ivarica prvotno napisa
Na ponasanje uciteljica nemam bas nikakvih primjedbi - u nasoj skoli vjeronauk tesko izlazi iz okvira 2 sata tjedno koji su za to predvidjeni. Adventski vijenac vidjela sam lani u ucionici vjeronauka (gdje mu je i mjesto). Uskrs i Bozic je doduse tesko zaobici (jer su vezani sa skolskim praznicima) ali nisam primijetila da u skoli to bas ima neko izrazito vjersko obiljezje. Imaju bor i sarena jajca, kao i mnogi doma (a i svaki izlog, ako bas hocete), jer to nije do vjere nego kulturne tradicije ovog podneblja.
Inace, i meni lasi rastu kad vidim udzbenike iz vjeronauka, iako sam potpisala da mi djeca u to budu ukljucena (tema za novi topic). Udzbenici su koncipirani tako da dijete tesko moze to samostalno savladavati, tj. imam dojam da se NAMJERNO htjelo uvuci roditelje u to. Ne znam. Mozda je to i u redu, ali mi se ne svidja. Nije primjereno dobi. Nije napisano (cini mi se) po pravilima pedagoske struke, ali i drugi udzbenici su upitne kvalitete, pa ovo nije iznimka.
pa niti se ne prilagođavaCitiraj:
ivarica prvotno napisa
ali svaki vjeroučitelj, ukoliko na vjeronauku ima i dijete koje nije kršćanin, može zadatak prilagoditi tom djetetu
dobar ti je dojam, na žalostCitiraj:
Peterlin prvotno napisa
(inače, trebali ste vidjeti radne verzije udžbenika za 1. i 2. razred - prije recenzija :roll: )
uopce nisam racunala na to da na katolicki vjeronauk idu i djeca koja nisu krscani :/Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
moja necakinja ide na vjeronauk, iako je moja sestra ateistica. ali necakinja je vec prije skole odlucila da se zeli krstiti (sa 6 godina, rekli bi svojom voljom, ali ima tu dosta soc. pritisaka sa strane bliskih ljudi) i ona to sto tamo uci ne prilagodjava nekoj svojoj vjeri, ona je usvaja tamo jer je doma ne prakticiraju.
isti primjer imam sa frendovima, pravoslavkom i muslimanom, kojima sin od 1. razreda zeli ici na katolicki vjeronauk, a sad u trecem se zeli i pricestiti pa smo nedavno imali krstitke.
mora napisati domaći rad, tj. odgovoriti na to
Kad smo čuli gdje je školska priredba bila sam ljuta al ok, ajde neću ništa poduzimati jer sam uvijek ja ta koja norda protiv svega pa neću i za ovo, no kad je priredbi prethodila misa od 45 minuta u totalno hladnoj crkvi pao mi je mrak na oči i htjela sam te sekunde pokupit svoje dijete i izaći van al srećom MM je bio samnom pa me zadržao. Kasnije sam postavila to pitanje i sama sebi obećala da ću ove godine preko vijeća roditelja ponovno postaviti to pitanje i inzistirati da se priredba održi negdje drugdje.Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
ide na katolicki vjeronauk?Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
mali a. iz ivarovog razreda ide na muslimanski, i osvojio je prvo mjesto nedavno na natjecanju iz m. vjeronauka. na svecanosti povodom dodjele knjizica uciteljica je to procitala, stavila diplomu na plocu i cijeli razred mu je pljeskao.
Ivarice, kako je organiziran musl. vjeronauk?
Mislim, obzirom na odaziv učenika, možda više generacija u jednoj skupini? Paralelno ide s katoličkim vjeronaukom?
van skole
Očito da nema preferacija po bilo kojoj vjeri, u školi to si - što si, i djetetov uspjeh na bilo kojem području je važan.
Drago mi je da je tako. :heart:
vjeronauk se u školi može organizirati samo ako ima minimalno 7 učenika u jednom razredu (odjeljenju) za određeni vjeronauk
zasto?Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
kad smo imali u skoli problem sa prostorom za talijanski i zupa ponudila svoj, meni nije palo na pamet buniti se. ne mislim ima li skrivenih motiva ali i ne zelim da mi dijete zazire od crkava kao objekata. bar ne od ove nase koja je spomenik arhitekture :mrgreen:
i na misu je isao kad je patio jer se osjecao iskljucen (ali samo jednom, zadovoljio znatizelju, vidio da "smije", a komentar na sadrzaj mu je bio: "ooo, koliko taj covjek moze pricati o bogu")
jedan dio skolske priredbe se i kod nas odrzao u prostoru crkve, u kinoteci, skola nema gdje prikazivati film (onaj zuberov dokumentarac).
zasto bi crkvu trebalo bas skroz izolirati od skole? zasto je neprihvatljivo da se oni na zupni vjeronauk "zalete" dok su u boravku (neprihvatljivo je da je moje dijete za to vrijeme samo ili da ista mogucnost povratka u boravak nije bila omogucena npr uciteljicama iz talijanskog), ali ja sam valjda naivka i blentava i kratkovidna ili prepomirljiva ili mislim samo o svojoj guzici, a ne sire, pa ne vidim bas u svemu oko crkve problem. mislim, hrpa problema ima, ali da se bas hermeticki treba crkvu izolirati, to ne mislim.
ja mislim da religija jest potrebna vecini i tako sam je ivaru objasnila.
mozda moje objasnjenje potrebe religije jest malo uvredljivo jer iskazuje odredenu sumnju u sposobnost ljudi (ne pojedinacnih nego drustva) da bez tih kanona budu dobri, ali to mi potvrdjuje redovito necija odusevljenost (pa i ovdje) kako sam ja koja nisam vjernica razvila sama od sebe i svoje nevjerne obitelji sve te iste vrijednosti.
zato jer je potrebna, zato religija i postoji u svim ovim oblicima kroz sva ova vremena. i ja je ne bi micala da je ne vidim i ne diram. ali ja je se valjda ne bojim.
zato kaj je bilo vezano uz misu, a niti su sva djeca niti svi roditelji vjernici
i na župnu katehezu se ne smije ići iz škole (pa makar to bio i boravak - a bilo je čak i slučajeva da se ide pod redovnom nastavom) - jer župna kateheza nema ama baš nikakve veze sa školom i mora se vremenski prilagoditi terminu kad djeca mogu doći (pod tim ne mislim da ih dovodi učiteljica iz boravka)
i ne mislim da Crkvu treba hermetički izolirati, štoviše smatram suradnju župe i škole neophodnom, ali ove gore stvari su nedopustive, to je miješanje krušaka i zelja (jabuke bi još i mogle proći :mrgreen: )
Mislim da je dobrota privilegija svih ljudi koji imaju ljubavi u sebi, ja je ne povezujem isključivo s vjerom.
Tvoje mišljenje o "hvatanju za vjeru" je čista predrasuda.
Ivarice baš si me iznenadila ovim pitanjem. Mislim ako je već i bilo predviđeno održavanje školske priredbe nakon mise u crkvi da se u najmanju ruku to onda trebalo reći. Sonjina najbolja prijateljica iz škole nije katoličke vjeroispovijesti i moram li reći da je njenim roditeljima bilo malo neugodno što se nisu znali ponašati u "našoj" crkvi? A takvih je bilo još, jel to u redu fer i korektno i toj djeci i tim roditeljima? Je li korektno prema svoj djeci da nestrpljivo čekaju kraj mise u crkvi na -10 stupnjeva pa da promrzli preko volje otpjevaju pjesmicu? Meni nijeCitiraj:
ivarica prvotno napisa
I naša škola je nudila taj listić.Citiraj:
ivarica prvotno napisa
I da, dobili smo ga na kraju lipnja, prilikom upisa.
i miCitiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
mi nismo nikakav listić dobili. na običnom papiru, rukom smo napisali ime i prezime djeteta i izabrani izborni predmet. :/Citiraj:
ivarica prvotno napisa
Znaš kaj? Meni se nekako čini da ti jedina srcem razumiješ problem na koji dio roditelja nailazi. Postovi ti zrače razumjevanjem i suosjećanjem. Ostatak postova su više riječi razumjevanja, ali između redova ja čitam: "Baš me briga, glavno da moje dijete dobije ono što ja želim: ne škodi djeci malo sjediti na hodniku."Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Zato te prigodno i virtualno moram :love: i :* i zahvaliti ti od srca. Eto.
Jura, slazem se s tobom, i ja to niti ne povlacim kao argument protiv vjeronauka (mislim da sam svoje razloge protiv vjeronauka dovoljno jasno i jednoznacno izrazila) :). Primjeti da nas ima dosta koji ne napadamo Crkvu i aktivne vjernike (a niti konformiste), ogradujem se od postova u kojima se to cini. Meni cilj uopce nije pronci "krivca" nego rjesenje koje bi na optimalan nacin zadovoljilo svacije potrebe. Zato ponovo pitam: koju tvoju potrebu (odnosno potrebu vjernika) ne bi zadovoljila organizacija vjeronauka kao vannastavne aktivnosti?Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
AdioMare, i ja tvoje postove dozivljavam jednako kao mim, hvala ti od srca :heart:. Ucinila si puno (iako ti se to mozda ne cini) :love:
Moram se ograditi od ovog - meni nije nimalo svejedno što neka djeca sjede na hodniku. Da se to događa u školi moje djece svakako bih reagirala i to prva. Nema tu nikakvog baš me briga, to jednostavno nije tako. Druga je stvar što je meni drago da moja djeca imaju vjeronauk u školi.Citiraj:
mim prvotno napisa
zašto :?Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
MM je vjernik oduvijek i on i njegova bliža i dalja obitelj
ja sam ta koja nije išla u crkvu osim ponekad a roditelji nisu nikad
a i dijete je reklo da želi iči na vjeronauk
mene smeta šta smo mi papir o pristanku dobili negdje polovinom 9mj
kad je škola već počela
-šta nema alternative vjeronauku tj ne postoji drugi izborni predmet
ali se ne bunim jer moje dijete voli vjeronauk iako malo više onaj u crkvi
i kako sam već rekla biram neke druge bitke,kao npr da je on jedino dijete u OŠ koje se vozi vezano
(ajde možda ih od cca 100 do 12g ima još dvoje koji se vežu)
Zdenka, nisam te prozivala. Samo sam napisala što osjećam kad čitam postove koje piše AdioMare. Ako si se već nadovezala-pa, da ti kažem istinu: to isto ne osjećam dok čitam tvoje postove. I sumnjam da bi ti reagirala prva da vidiš neko tuđe dijete kako sjedi u hodniku, a sjedit će-čim tom razredu završi produženi boravak: neki dragi satničar će se za to pobrinuti. To nema veze s tobom osobno i ne kažem da sam u pravu. Samo pišem o tome što osjećam. Naj zameriti, ali tak je ;) .Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
Ok, ti osjećaš što osjećaš, ja to prihvaćam. Reagirala bih prva, jer sam predsjednica Vijeća roditelja i to bi mi bila dužnost.
ja sam nekako sigurna da bi zdenka reagirala :)
Niste li malo došli na osobnosti onih kojima vj. u šk. ne smeta? :? Juroslsv npr. se potrga da objasni koliko može i zaradi epitet bezosjećajnog tipa kojem je svejedno što djeca čame na hodniku? u pitanju su osjećaji, ali mim, u pitanju je osobna kvalifikacija.
slazem se.Citiraj:
Dijana prvotno napisa
mogu reći samo za sebe: meni, s mojim stavom prema vjeri i potrebi vjeronauka, ne bi smetala niti organizacija vjeronauka kao vannastavne aktivnosti - moji bi klinci svakak bili upisani (kao što je F. i sad upisan na vjerski odgoj u vrtiću, i kao što budemo i D. upisali)Citiraj:
Kanga prvotno napisa
svaki drugi vjernik mora reći za sebe
ALI
dok god je pravni status vjeronauka takav kakav je, prvi budem dignul glas protiv toga da bude samo prve i zadnje satove ili u suprotnoj smjeni
Ja se zahvaljujem na lijepim riječima, zapravo ni ne znam što bih rekla, možda samo da sam ja, iznenađena svim tim događanjima za koja nisam znala dok se ovdje nije počelo pisati, reagirala emotivno, a mim je nasjela. :mrgreen: Šalim se.
Reagirala sam iskreno, a kako nemam dijete u OŠ nisam u žiži događanja i ne vidim ono što svakodnevno vide, s čime se bore i za šta se zalažu Zdenka, Juroslav, Mim, Ivarica, Yaya, Kanga, a zakaj... ali to me neće spriječiti da reagiram za godinu i pol, kada moje drugo dijete kreće u 1. razred.
Iskreno se nadam da će se stvari do tada debelo pomaknuti s ove točke i da ćemo ostvariti prihvatljiva rješenja za svu djecu.
žao mi je da tako misliš, i čini mi se da time pokazuješ da je tvoje žaljenje nad hodničarima samo deklarativnoCitiraj:
Juroslav prvotno napisa
ali cijenim iskrenost
Ja sam uvjerena da bi i Zdenka i Juroslav, i Ivana2, i... reagirali da vide prvasica koji sam cami na hodniku za vrijeme sata vjeronauka. Ali sto je s prvasicem kojeg ne vide? I sto je s nama koji smo nesretni sto nam dijete u vrijeme redovne nastave uopce mora napustati ucionicu, pa taman da bude zbrinuto u Disneylandu? Na kraju krajeva, stvarnost je u ocima promatraca (nije li Ivarica spomenula da ima prijateljicu koja stanje u Zdenkinoj skoli ne opisuje zadovoljavajucim kao Zdenka?) i istinski empatican pristup nije usredotocen na fiksiranje problema koje MI uocavamo, nego na uvazavanje potreba pogodene osobe, bez obzira cine li se one nama smislene ili besmislene. I zato me dirnulo kad je AdioMare napisala “Nisam znala da vas to toliko zulja” - osjetila sam ljudski kontakt, rasterecenje i lakocu, po prvi put od kad citam ovaj topik.
Zdenka, zeljela bih ti reci da jako cijenim tvoju spremnost da sudjelujes u ovoj raspravi.
Da malo olaksam atmosferu, htjela bih ovo podijeliti s vama. Sinoc mi je J prije spavanja rekao kako mu se uciteljica S. iz vjeronauka cini „bas ono – blaaga...“ (rekao je to tonom kao da prica o malom macicu). “Stvarno?” Po cemu si to zakljucio?” “Pa, tako, svaki put kad izlazim iz razreda prije vjeronauka mi se lijepo nasmijesi” :heart:
A koji to pravni status osigurava predmetu da ne bude prvi ili zadnji sat - samo? I koji ga to jos predmeti imaju?Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
moje žaljenje sasvim sigurno nije deklarativno, pročitaj malo moje psotove na ovoj temi
svi obvezni predmeti imaju taj statusCitiraj:
summer prvotno napisa
a vjeronauk je "specifični izborni predmet", tj. izborni predmet koji za one koji ga izaberu ima status obveznog predmeta sa svime što uz to ide (smještaj u redovnoj satnici, ocjenjivanje, obveze učenika i vjeroučitelja...)
Zasto, Juroslave, zasto?Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
vjeronauk u školi van redovne satniceCitiraj:
AdioMare prvotno napisa
ko želi, kome je obaveza , neka ide
opet će država financirati nastavu, vjernici dobiti vjeronauk, ostali normalan raspored sati .... vuk sit, ovca cijela
znaš šta, lako je da on to misli, ali nažalost - nema to veze s njegovim mišljenjem - to ima veze sa privilegiranim statusom vjeronauka u odnosu na druge izborne predmete.Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa