ovo i mene zanima-jesi uspjela saznati?
Printable View
Tonka možda bi trebala izvaditi i FT4 mene je recimo dr. upravo zbog njega stavio na Euthirox a TSH mi je bio ko i tvoj i tek sa jačim dozama od 75 mg sam uspjela štitnjaču izbalansirati.
ovako i meni. i išla sam u endo., uzv štitnjače ok. rekao je da mi u principu ne treba terapija, ali poštuje mog mpo liječnika i dati će mi je.
na euthyroxu od 25 sam već 2 godine, i kroz trudnoću. tsh šeta od 3 do 3.6 cijelo vrijeme.
inače, uglavnom sam kupovala sama tabletice, kutija od 100 kom je 17 kuna, za to mi se nije dalo čekati red u dr.
Mali mimi je mislila na fT4, to ti je free tiroksin i on je puno relevantniji od t3 i t4
gabi,fala na objasnjenju ne kuzim se u te hormone :-)
mali mimi,koliko ti je vremena trebalo da izreguliras stitnjacu sa tabletama?
Pola godine sam bila na 50 mg i FT4 mi je i dalje bio nizak oko 11 (a trebao bi biti iznad 15) TSH mi je bio oko 2,3 no kad mi je pojačao dozu za samo mj. dana mi je FT4 bio oko 16 a TSH 0.98 što je super
cure, dali testosteron i ostali androgeni imaju referentni interval za odredjeni dio ciklusa ili oni vrijede isto i za folikularnu i lutealnu fazu?
Ja sam nedavno vadila hormone štitnjače u Klinici za tumore (Ilica 197), onako samo sam došla bez najave, sestre u labu su baš super.
A spolne hormone sam napravila u Petrovoj i tu sam se isto provukla, rekla sam da idem u postupak u prir. ciklusu pa su mi napravile bez naručivanja. Danas sam opet išla ponoviti prolaktin, bez naručivanja. U Petrovoj u zadnje vrijeme imaju nestašicu reagensa
pa se nalazi čekaju 10-ak dana.
Evo danas sam dobila nalaz progesterona vadila sam ga 22dc, a iznosi 51,0 (lut.faza 14,5-55,8) i s tim da sam ovaj mjesec na klomifenima. Sta vam se cini,jeli to ok?
Drage cure, molim vas misljenje u svezi mojih nalaza hormona:kiss:
3dc:
Fsh 6,26 ( folik. 3,5-12,5; lut 1,7-7,7; ovul 4,7-21,5)
Lh 17,33 (folik. 2,4-12,6; lut 1,0 - 11,4; ovul 14,0-95,6)
Prolaktin 18,38 ( 4,79-23,3)
Estradiol 58,10 (folik 12,53-165,5 ; lut 48,82-211; ovul 85,78-498)
12dc ( nisu mi htjeli dati drugi termin):
progesteron 8,9 (folik. <3,2; lut>22)
testosteron ukupni 1,9 (0.2-2.6)
testosteron slobodni 18.0 (3,5 -30)
udio slobodnog testosterona 0.9 ( 0.5-8,0)
shbg 84 (15-120)
dheas 5.4 (2-10)
Abys, ja ne vidim nikakva odstupanje osim omjera FSH/LH koji je karakteristican za PCO a to ti stoji i u potpisu pa nije novost.
nije novost:P Ni moje nestrucno oko nije vidjelo velika odstupanja na drugim mjestima ali sam mislila da je potrebno vise od loseg fsh-lh omjera za sve simptome koje imam: jake akne, sve vise jacaju dlake na nezeljenim mjestima, izostanak i O i M itd.:( ali to sve od fsh-lh omjera, tj. od pcosa. krasno:evil:
kako se spremam na jesen u postupak vadila sam hormone iz kojih e vidljivo da mi je povišen prolaktin 1136 (ref. vrijednosti 102-496) na preporuku dr. ponovila nalaz i sada mi iznosi 883. sad me dr. šalje kod endokrinologa a tamo me naručili tek u 10. mjesecu a ja sam već sve dogovorila za odlazak u prag u rujnu i sad neznam što raditi? da li je taj prolaktin presudan za uspjeh postupka i kako ga sniziti, jel postoji kakav prirodan lijek?
Ameli, odi kod nekog reproduktivca privatno i dat ce ti Bromergon koji ce jako brzo regulirati PRL. Zbog toga se stvarno ne isplati gubiti vrijeme.
Cure, imam pitanje. Za 9. mjesec moram donjeti sve nove nalaze i papire. Od homona sam prvi put donjela nalaze TSH, Prolaktin, LH, FSH, E2 i Testosteron.
Jel bi bilo pametno tražiti doc da mi napiše uputnicu za još koje hormone sad kad idem ponovno? Što mislite?
Da, zaboravila sam reći, progesteron sam isto vadila 21. dc, ovo sve ostalo 3. dc.
Znači, da doda još barem FT3, FT4, DHEAS? Što je s ovim SHBG i slobodnim testosteronom, to se isto sve vadi 3. dc?
ja sam ti ove hormone vadila sve od 3-5 d.c. nitko me nije slao kasnije; mislim to 21 d.c.
Iva, progesteron se uvijek vadi 21. dan (ili 7 dana nakon ovulacije, al to nisu sad tvoje brige:-)), a ježić, pa zar nisi dosad u sklopu PCOS-a već vadila testosteron? Ne vjerujem da se štitnjača raščlanjuje ako je TSH ok, al nije ti loše jednom napravit fT3 i fT4..
Progesteron sam vadila par puta na 21 dc. On je pokazatelj jel bilo ovulacije ili ne.
mare, ja sam vadila jedino testosteron. A vidim da neki u nalazima imaju i slobodni testosteron i udio slobodnog testosterona, pa zato pitam.
ja vam nemam pojma, tad sam to radila i nisam poslije...al svakako ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ za dobre hormone :-)
I još malo ~~~~~~~~~~~~~~ da ne polude kao meni sad :-)
Ah, Iva Mia, ja bih vrlo rado da mi hormoni od trudnoće polude:kiss:
jezic sve ih izvadi, sve koje si nabrojala, tako ti je najbolje kad vec vadis krv. Ako vadis u ZG onda ce ti sve te hormone radit na 3 dc odjednom, a progesteron onda ide 21dc ako se na to odlucis.
zna li itko mozda zasto mi je povecan progesteron u folikularnoj fazi?
Bok cure!
Evo mojih hormona vađenih na 3 DC pa bih vas molila da "bacite oko".
prolaktin 352 (102 - 346)
LH 5,51 (folikularna faza 2,4-12,6)
FSH 3,32 (folikularna faza 3,5-12,5)
E2 0,16 (folikularna faza 0,046-0,607)
Testosteron 1,44 (0,2-1,65)
Čudno mi je za testosternon da je u granicama normale, jer ja sam izrazito dlakava. Brkovi, dlake oko bradavica, ona pruga na trbuhu, noge... i to sve crne debele dlake. Primjetila sam da mi i na bradi izbijaju u zadnje vrijeme. Pa mi nije jasno :|.
Kaj mislite o omjeru FSH i FH?
Progesteron i TSH sam danas vadila - nalaz će biti tek za dva tjedna.
TinaB, ne vidim u potpisu ali jel ti UZV pokazao PCOS? Povecana dlakavost moze biti i kod PCOS a i tvoj omjer FSH i LH moze ukazivati na to. Mozda ti samo otkrivam toplu vodu.:-)
Jel iko ikad čuo da se FSH i E2 vade na tašte???????? (kaže jedan privatni labos). I da li je neko radio te hormone 1. dan ciklusa?
mare, prvi glas za na tašte. Meni su rekli da ih je idealno vaditi 3. dc, odnosno da pazim da to bude od 3.-5. dc (ovisno o tome da li ti se poklopi ciklus s vikendom).
ježić, neki kažu od 2. do 5., a za 1. još nisam čula, al provjeravam, a ovo za natašte je kompletno neznanje biokemije (nažalost, ima i toga).
S ovim na tašte sam se na moment zabrinula. Nisam sigurna, ali teško da sam bila bez nekakvog peciva ujutro:-)
za vađenje natašte još nikad nisam čula, ali za 1. dc jesam - meni je dr. V iz Maribora savjetovao da mogu slobodno vaditi i 1. dc. E2 (nije spominajo FSH) kada sam bila u kratkom protokolu i kada smo trebali odlučiti da li idem u postupak ili ne.
thanks, Marnie, zvonilo mi to nešto za MB, al nisam bila ziher.
Ey!!
Imam jedno pitanje - ginekolog mi je dao uputnicu da na 21. dc testiram krv na FSH, LH, Estradiol, Progesteron, Prolaktin, Kortizol, T3, T4, TSH. Međutim kad mi bude 21. dc bit ću na službenom putovanju i ne vraćam se sve do 23. dc.
Da li ima smisla da pretrage napravim na 23.dc ili da čekam ipak slijedeći ciklus?
Ne da mi se vaditi krv ako nalazi neće biti korisni....
I nadalje - čitala sam vaše postove - sve kažete da se samo Progesteron vadi u drugom dijelu ciklusa, a sve ostale vrijednosti unutar 2-5 dc. Pitam se zašto sam dobila onda ovakvu uputnicu??!?!?!?!? Moja dok je na porodiljnom - i mijenja ju neki nesposobnjaković.
nestrpljiva baš se to i ja pitam. Pouzdano znam da se svi nabrojani spolni hormoni osim progesterona vade od 2. do 5. dc, dok je za hormone štitnjače svejedno. Najbolje nazovi doktora pa provjeri, možda je lapsus (možeš reći da su ti u labu rekli da se tak vadi da se ne pozivaš na forum...).
Hvala!!!
Učiniti ću tako! Danas mi gin radi u poslijepodnevnoj smjeni - odmah ga zovem!!!!
Užas - tko je njemu dao licencu.............................
Progesteron 49 (5,3-86) vađeeno 21dc
ostalo vađeno 4dc
TSH 1 (0,4-4)
LH 8,9 (2,4-12,6)
FSH 8,9 (3,5-12,59
ESTRADIOL 221 (80-790)
TESTOSERON 0,6 (0,4-1,7)
Slob.test 8,4 (1-33) ili 1,4% (0,7-2,6)
DHEAS 3,55 (0,95-11,67)
SHBG (globulin koji veže spolne hormone) 48,9 (17-125)
PROLAKTIN 10 (2-30)
ja sm poprilično zadovoljna nalazom, pogotovo prolktinom jer mi je znao biti neznatno povišeen