Odlično si ovo primijetila :-) literatura za taj uzrast (cca 10-15 godina) je prilično sklizak teren jer djeca prerastu one tipično dječje knjige, pa ih treba privući nečim novim, a da nije trivijalno.
Printable View
Što se tiče službeno zadane lektire, ovdje su popisi svih obaveznih i neobaveznih djela za sve razrede:
Odluka o donošenju kurikuluma za nastavni predmet Hrvatski jezik za osnovne škole i gimnazije u Republici Hrvatskoj (nn.hr)
Konkretno, obavezne lektire za osnovnu školu:
Primjećujem da, za razliku od srednjih škola, gdje je za svaki razred navedeno koja su obavezna djela za lektiru, u osnovnoj tog nema, nego je više prepušteno izboru nastavnika.Citiraj:
POPIS OBVEZNIH KNJIŽEVNIH TEKSTOVA ZA CJELOVITO ČITANJE
1. i 2. razred osnovne škole:
Grimm, Jacob i Wilhelm, Crvenkapica, Snjeguljica, Trnoružica
Andresen, Hans Christian, Carevo novo ruho, Ružno pače, Tratinčica
3., 4. i 5. razred osnovne škole:
Brlić-Mažuranić, Ivana, Čudnovate zgode šegrta Hlapića
Lovrak, Mato, Vlak u snijegu
Lovrak, Mato, Družba Pere Kvržice
Balog, Zvonimir, izbor iz poezije
Vitez, Grigor, izbor iz poezije
Kušan, Ivan, Koko u Parizu
6., 7. i 8. razred osnovne škole:
Brlić-Mažuranić, Ivana, Priče iz davnine
Cesarić, Dobriša, izbor iz poezije
Gavran, Miro, Zaljubljen do ušiju
Glavašević, Siniša, Priče iz Vukovara
Mihelčić, Nada, Zeleni pas
Pavličić, Pavao, Trojica u Trnju
A primjećujem i da u cijelom linkanom kurikulumu nigdje nema famoznog "Malog ratnog dnevnika", tako da mi se čini da su ga neki nastavnici ugurali u lektiru po vlastitom izboru :roll:
Jako mi je drago. Siniša Glavašević mi je donio suze u oči i suosjećanje u dušu još jako mladoj, na čemu sam mu vječito zahvalna. Nikad ga nisam upoznala (niti sam mogla, zapravo), a rado bih da jesam. Utjecao je na mene više nego mnogi drugi s puno više riječi.
Slusala sam na nekom podcastu o trojanskom ratu stephena frya i uzasno mi se svidio, bas mi je bio pametan i simpa.
Vidjela sam da je pisao neke knjige o grckim mitovima u “popularnom” stilu, pa sam odlucila skinuti sinu, iako navodno nije bas pisano ciljano za djecu, ali nije ni neprikladno.
Skinula sam za kindle Mythos- the Greek Myths retold. Pocela sam citati i mislila sam da ce mu biti pretesko, pocetak je malo mozda tezi ali poslije postaje dosta pitko i zaigrano i odusevljen je.
Sad citamo skupa i bas nam je lijepo :)
Obicno neke kratke djecije price na https://djecijeprice.com/ sa slikama
Imate li preporuku SF romana za 13godisnjaka?
Priču bez kraja imamo, ali ne vjerujem da bi to, to je više fantasy
On bi nešto futurističko
Ne znam je li jos premlad za seriju romana Milesa Vorkosigana od Boujold. Cini mi se da sam bila nesto starija kad sam krenula citati.
Mogao bi biti premlad za Milesa (ima eksplicitnih scena :mrgreen:, a i nasilja), ali to je tooooooliko dobar serijal da je pravi grijeh ne pročitati ga. Obožavam Milesa! Najpametniji, najposebniji, najzanimljiviji lik ikad!
I Ljetna i Snježna kraljica od Joan D. Vinge bi mogle proći.