Niti meni nije jasno. Ona kaže da mora i ona dati svoje mišljenje - valjda dal je dovoljno velika (a je, iznad prosjeka je), i dovoljno uhranjena :lol: A psiholog mora vidjeti dal je
psihomotorno i socioemocionalno spremna.
Printable View
Ali dobro, od viška glava ne boli. Sad bar znamo da je psihomotorno iznadprosječno razvijena, pa ima smisla da ju prijevremeno upisujemo u predškolu. Valjda će i za godinu dana zadovoljiti na tom testu.
Makar nije mi jasno da radi par dana tako kompliciraju. Da je rođena par dana prije onda ne bi bilo važno dal je spremna, kao da par dana igra neku ulogu u djetetovom razvoju.
Da se još na ovo referiram. A šta da se pokazalo da nije iznadprosječno razvijena (test je pokazao da je psihomotorno razvijena kao da ima 6g), već normalno za njezinu dob??
Onda bi mi vjerojatno radi tih nekoliko dana komplicirali upis u predškolu, kao da ionako neće biti opet testiranje prije upisa u školu :zbunj:
nedavno sam razgovarala s kolegom bas o dobnim granicama.
da, svejedno je za dan dva, ali u preporukama/pravilnicima/zakonima mora pisati neka brojka.
e sad to sto je neko koji dan gore dole, zbilja ne bi trebalo igrati ulogu, ali ipak je jednostavnije da je u skladu s napisanom brojkom. i koliko dana staviti +/-?
zivot je takav. gdje ako zakasnis par sec u japanu vlak ce ti otici. u RH mozes zakasniti i 5 min vlak ce biti jos tu. meni je draza japanska verzija.
I meni je cudno zvucalo ovo sto su vama rekli za psiholiskou preporuku za predskolu. ali kad malo razmislim ipak ima mi neke logike. ako se dijete daje na nasto ranije treba biti potkrijepljeno necim, a ne samo roditeljskim osjecajem da je dijete spremno. to sto se predskola odvija u vrticu ne znaci da je vrtic.
Ma kažem nije sad neki problem obaviti taj jedan pregled, nego mislim da jedino mojoj pedijatrici može tako nešto pasti na pamet.
Evo npr., znam za slučaj da su jedni roditelji početkom ove godine odlučili upisati najesen dijete prijevremeno u prvi razred. Pa su shodno tome tek onda ga priključili u program predškole u vrtiću koji pohađa. A onda je došla korona, pa vrtić nije radio. Tako da to dijete u stvarnosti skoro da i nije pohađalo predškolu, a najesen će normalno krenuti u školu.
A na mom djetetu kompliciraju upis u predškolu :neznam:
Da se mene pita ja bih povukla tu granicu sredinom godine, npr. sa 30.6.-im. I onda dala nekih +-10 dana da za djecu koja su rođena u to vrijeme roditelji mogu odlučiti dal će ići na ovu ili onu stranu što se tiče upisa u školu. A za ostale normalno po zakonu.
Ma čak ne ni samo +-10 dana, već možda i cijeli mjesec. Da se za djecu koja su rođena 6. i 7. mjesec roditeljima dozvoli da sami procjene i odluče dal će ranije ili kasnije upisati dijete, djeca rođena do 6. mj da svi moraju ranije, a ona rođena od 1.8. nadalje moraju godinu kasnije.
Ali mene se ne pita :lool:
Gle ne kužim u čemu je problem
Ti možeš upisati prijevremeno i dete koje je rođeno čak i 31 .12.
Ali moraš imati jako razlog i mora dobro proći test
PREDŠKOLU koju drugi očito pohađaju i bez nekog službenog upisa, samo se naknadno priključe.
Izgleda da je problem u meni što sam pitala na vrijeme.
Ne znam ide li moje dijete ide u neku posebnu školu i je li se što promijenilo - ona je sad završila 3.r ali kad je ona krenula u 1.r to nije bila igra. Bilo je vrlo zahtjevno, nabrijan program, tražilo se strahovito puno i to od drugog tjedna škole i nikakva to nije bila igra. Doduše i naša učiteljica je strahovito zahtjevna ali to nikada ne znaš kome ćeš doći u ruke.
je i kod mog malog je bilo jaako puno rada od početka
Mislim da je to stvar osobne percepcije i organizacije
Možda djeca koja su u boravku imaju drugačiji dojam, oni koji nisu, odrade 4 sata nastave (nekad i samo 3) i ako su u jutarnjoj smjeni vrlo brzo su nazad kući iz škole... zadaće je nekada bilo više, nekada manje... ako dijete ne odradi odmah, razvlači, teško mu je, onda će i više vremena posvetiti tome...
moje iskustvo je pokazalo da djeca koja idu prijevremeno u školu su ionako često zainteresiranija, motiviranija, ide im lakše, tako da imaju i više vremena za igru...
Što se tiče predškolskog programa, kod nas se provodio 2 godine jer je mještovita grupa. Znači obje godine su rekli da predškolarci (koji su obvezni jel) moraju imati te radne listiće i što je već išlo uz to. Ostali ne moraju, ali tete preporučuju da bi im bilo dobro.
Različito su radili svake godine, tako da se nije ponavljalo
Slažem se s Vrijeskom.
Garantiram da u mom slučaju nije stvar samo osobne percepcije. Dijete mi je u biravku pomiješano s drugim razredom. Oni 2 zadaće, naši 5. Ovisi o učiteljici jako puno toga. Govorim iz perspektive mame natprosječnog djeteta koje gradivo već 3g zapravo svladava lijevom rukom, ok ona ima neke druge probleme ali ja sam se zagrcnula kad sam pročitala da se u 1.r uglavnom igraju jer je to kod nas dalekooo od istine.
Šzo se tiče prijevremenog upisa, slažem se da datum ne igra ulogu nego je li dijete spremno. To bih naravno uz svoje mišljenje ipak prepustila stručnim ljudima. Iz prakse znam za više slučajeva kad su djeca na inzistiranje roditelja krenula ranije a zapravo bi im dobro došla ta godina. Ta djeca au imala više problema od onih koji su možda trebali ranije a nisu.
Ja sam bila dijete koje je moglo bez problema krenuti ranije a krenula sam sa 7, 5. Čitala sam i pisala od 4.g, zbrajala, oduzimala, a sa 6 čitala i čirilicu jer me to jako zanimalo. Krenula sam sa 7. 5 i meni nije bilo dosadno već mi je bilo super što sam već sve znala i bila najbolja. Školu sam odrađivala kao od šale.
Treba dobro procijeniti a pogotovo sada kada nam je nažalost sve izglednija online škola na jesen.
Kod nas predškola isto kao kod Vrijeske
Tako da je moja idući u mješovitu grupu prošla program predškole godinu orije, a i tu godinu kad sam tetama rekla da bi je upisali u školu iako je datum rođenja malo iza 1.4.
Onda je u školi išla i na testiranja za prvašiće koja su redovna i na testiranje kod psihologa dodatno jer je raniji upis
Mišljenje struke je bilo pozitivno, procijenjena je zrelom za školu.
Sad je završila 2.razred
Dojam je da intelektualno sce savladava bez problema, socijalno se snalazi ali ja zamjećujem jedan nazovimo strah lagani gdje se ona zbog činjenice da je najmlađa povremeno zna osjetiti inferiorno. Pogotovo od curica koje se po prirodi glasnije i postavljaju se kao vođe cijelom kolektivu i nabiju joj da ionako nema još toliko i toliko godina, itd...
A ona je po naravi skroz samozatajna i mirna i zazire od izazivanja pažnje.
Učiteljica koja je stvarno izvrsna kaže da je uvijek malo po strani i tiha ali kad treba, vrlo uspješno se umije izboriti za sebe. Meni dovoljno.
E sad, vremenom će možda te razlike od godinu dana biti i vidljivije ali bez obzira ja sam zadovoljna time što je upisana sa svojom grupom iz vrtić jer da je ostala godinu dana ona bi bila unazađena i nezadovoljna.