A tek logopedija? Koliko ih fali, a nitko ne povecava kvotu. Ne razumijem
Printable View
A tek logopedija? Koliko ih fali, a nitko ne povecava kvotu. Ne razumijem
Bez intelektualnih poteškoća!
Sent from my iPhone using Tapatalk
meni je ovaj glas maturanta na maturu iz biologije konstruktivan i nadam se da će ga i oni koji sastavljaju maturu razmotriti
https://www.srednja.hr/matura/vijest...e-razmisljaju/
naravno, niti znamo je li cura nepravedno zakinuta, niti znamo ima li intelektualne poteškoće
Ma mora sigurno imati, pa išla je u "Prelog" da išta valja završila bi MIOC.
Riskiram novu opomenu ali bljuje mi se iskreno od nekih na ovom forumu i njihovih dvostrukih mjerila.
Od toga da se djeca koja halo, ZARAĐUJU nazivaju nerednicima pa do toga da se nekom djetetu osporava pisanje prigovora samo zato jer nije završilo Sveti MIOC.
Za prigovore postoji točno određena forma. Moj sin je prigovor pisao u dogovoru s profesoricom fizike i koordinatoricom dm, a ne u dogovoru s mamom.
Konkretno za engleski / esej - njih su u školi sustavno pripremali da je forma isto tako bitna kao i sadržaj. Zar nije tako i u životu? Ako se ne pridržavaš zadane forme, u sustavu to stvara smetnje.
Joj mitovski, naravno. Zato me i začudilo kaj je dovvoljna matematika razine B, a i gornje pitanje
pa ne znam sto mislis pod biti matematicar
ja sam zavrsila ekonomiju, radim od prvog dana u struci, i matematika koju sam polozila na prvoj godini (plus statistika i metode statisticke analize na drugoj i trecoj) su mi sasvim dovoljne za moj posao
i vise nego dovoljne
A što bi se mi roditelji djece iz mioca trebali ispričavati zbog dobrih rezultata koje su djeca postigla? Mislim, njihovi rezultati govore sami za sebe. Kome milo, kome krivo... Vidjet ćemo kako će iduće godine moj mlađi sin napisati maturu. Do sada nismo nikada dali ni kune za njegove instrukcije (ni kod starijega, do četvrtog razreda) a znam dosta ljudi iz mioca koji su godinama išli na instrukcije iz ovih i onih predmeta. To ovisi o puno stvari. Nisu više mala djeca. Zato me zasmetalo što se mama one djevojke iz Preloga naslikava po novinama.
mioc nije bez mana, ali nisu ni druge škole. Uostalom, djevojka koja je jedina imala 100% matematike i fizike dolazi iz splitske gimnazije, a ne iz mioca. Svaka joj čast.
Meni se od puno toga bljuje, ali nemam vremena pisati.
Radim.
Ne živim na Bandićevoj sisi.
Moram zaraditi svoju plaću i još za dva penzionera i barem jednu majku odgajateljicu.
Sent from my iPhone using Tapatalk
naravno da se ne trebate ispričavati i trebate biti ponosni na svoju djecu, ali ne kužim komentare na maturanticu iz Preloga
apsolutno nitko od nas ne zna što je tu prava istina, je li uistinu zakinuta, ima li kakav problem
što se tiče obraćanja novinarima, ne mislim da je to bila dobra ideja i vjerujem da to ne bih radila na njenom mjestu, ali svatko ima pravo činiti ono što misli da treba koliko nam se god činilo besmisleno
i opet, ne biste vjerovali kako se lako dogodi greška - je li problem zbrajati do 50? a upravo su krivo zbrojili mojoj maloj i time ju oštetili za nekoliko bodova
Nisam pročitala da je neka od MIOC mama prva spomenula Prelog
I da, lako se dogodi greška.
Ono kaj meni nije jasno da nema te neke ujednačenosti u zemlji. Nisam se u to baš udubljivala jer moji neće na medicinu, al veli mi frendica kako Zagreb ima prijemni i maturu iz osnovnih predmeta, a ostali gradovi (ne znam jel to samo Rijeka), nemaju prijemni, ali traže biologiju i kemiju na maturi. Valjda sam dobro povezala - i onda djeca danima to sve polažu, a u biti žele isključivo jedan faks.
I pitam se, stvarno, ima matura kakvog smisla? još su i djecu strukovnih škola njome prilično zakinuli.
Autonomija sveučilišta :mrgreen:
Dosta tu ima prst puta oko. Jedan fakultet boduje matematiku s 36%, drugi s 30%, netko boduje neke predmete s 2,5%, moglo je biti i 3% pa bi oni oko crte se malo izmiješali. Tako da za ove rubne, oko granice, ipak ispadne veliki faktor sreće.
Činjenica je i da relativno velik dio studenata sa studija s velikim brojem studenata odustane, to su pretežno oni donje plasirani. Nekom je možda bio loš dan, ali ipak statistički oni s dna imaju manju šansu i završiti. Tako da je za neke roditelje dobro da djeca nisu upala u fakultete s kojih bi odustali.
Nego... Vec sam spominjala.. cura moje generacije.. iz Tancinog grada. 5.0 gimnazija, a i MEF same petice.
Od malih nogu sanalaoo kardiologiji ili kirurgiji, nisam sigurna.
Nije no decka htjela imati van MEF (pa ga onda nije ni imala) jer kako ce za ruckom pricati o bajpasu ili disekcijo aorte :rolleyes:
Udana za dipl ing građevine i ima jednu "banalnu" javnozdravsvenu specku.
Sto je pisc htio reci, treba sanjati, ali ne dopustati vlastitim snovima da te ogranicavaju. Jer nije uvijek do tebe, nekad je do okruženja, manjka feminizma i/ili korupcije.
Jelena, postoji li negdje statistika for dummies oko odnosa upisanih i diplomiranih za pojedine fakultete?
Gdje je onaj topic o tome što smo sanjali kao srednjoškolci i studenti i kamo nas je život odveo? Ne da mi se sad tražiti, a ne mogu se sjetiti je li bila zasebna tema baš o tome ili smo neku zachatali kao i ovu...
Rekla bih da ova cura s linka nije išla ciljano novinarima nego u NCVVO pa da su ih dočekali na izlazu.
Ovi su valjda tamo difoltno dok traju žalbe, vrebaju ljude u afektu.
Vjerojatno si na dobrom tragu
Reko mi kumic da su dobili skeniranu maturu valjda na mejl .jel to stvarno tak?
Pronašla sam za splitsko:
http://web.kifst.unist.hr/wp-content...015.-2016..pdf
Zagrebačko ima po sastavnicama, neki javno, neki interno. Nisam sve provjeravala.
Evo dodatno pitanje za dizanje temperature:dancingfever:
Pitam se, pitam... zašto samo zagrebačka medicina ima prijemni, a drugima je dostatna matura i srednjoškolske ocjene...
Dizajnirali su ga za muškarce
Osim ovog kaj pise mima, napisala sam gore da drugi nemaju prijemni al imaju biologiju i kemiju na maturi.
Nek se javi netko upućeniji
Za tehničke fakultete se obično traži B razina hrvatskog, ali odabir razine za maturu ovisi o svim odabranim studijima. Ako se na bilo kojem od deset mogućih izbora traži A razina iz Hj, prijavljuje se tako i to davno prije same mature. Mislim da je rok bio negdje u veljači. Ako osim FER a čovjek želi npr arhitekturu, prijavit će A razinu Hj i likovnu kulturu.
Na zagrebačku medicinu je najveća navala pa su napravili najstrožu selekciju.
Generalno, čujem iz provjerenih izvora da su fakulteti nezadovoljni time da selekcija studenata ovisi o državnoj maturi. Zapravo, o državnoj maturi se pričalo još dok sam ja išla u školu, i sjećam se da su se fakulteti još tada opirali ukidanju vlastitih prijemnih ispita. Npr. na fakultetima prirodnog usmjerenja (PMF, medicina, i sl.) nisu sretni s time da se budući studenti biraju prema tome kako su napisali maturu iz npr. hrvatskog. Medicina je nakon par godina uvela ponovo vlastiti prijemni upravo iz tog razloga. I Filozofski ima nešto svoje. Ostali se na taj korak nisu odlučili, ne znam točno kakva je tu regulativa. Ali općenito imam dojam da se matura i upisi na faks u ovom obliku kakav je sad neće još dugo održati.