pa čuj :lol: :lol:
treba pponekad i sinapse uključiti :mrgreen:
450 grama brašna + cca 240 vode + neko ulje ili margarin...ispadne kruh od cca 65o -700 grama...i tako redom
Printable View
pa čuj :lol: :lol:
treba pponekad i sinapse uključiti :mrgreen:
450 grama brašna + cca 240 vode + neko ulje ili margarin...ispadne kruh od cca 65o -700 grama...i tako redom
Vlasnice Moulinexa koje imate program za francuski kruh - da li ga koristite?
Primijetite li razliku?
ja ga koristim štreberski - kad piše u receptu :oops:
ne vidim neku bitnu razliku između njega i broja 1, osim što za francuski traje 20 minuta duže
onaj seljački kruh od kojeg sam stavila sliku ja na tom programu pečen
Citiraj:
anchi pp prvotno napisa
jučer sam pekla polubijeli na frenč rapid i ništa razlike ne vidim
Moram prijaviti uspješni, fini raženi kruh. :D
Večeras ga ispekla, uživancija jedna. Odmah smo svaki smlatili po jednu šnitu još onako toplog s maslacem.
Sad sjedim i zdihavam. :oops: :roll:
a di je recept za to čudo ??? :?
stiže i recept
sinoć nisam stigla, krevet me preglasno zvao :mrgreen:
za 1000g, program 3 integralni, 3:42
405 ml vode
1 v. mjerica ulja
2 m. mjerice soli
1,5 v. mjerica šećera
2,5 v. mjerica mlijeka u p.
330 g bijelog brašna
165 g integralnog brašna
165 g raženog brašna T 1250
2 m. mjerice kvasca
baš mi je k'o "pravi iz dućana" :roll: raženi okusom
evo i slikica
Radila sam prije jedan raženi s nekom kupovnom smjesom od Rösselmühlea. Taj je bio toliko kiseo da ga se nije moglo jesti. :?
Izgleda ti fenomenalno...
Sad sam se sjetila da mi je kruh s raži uvijek bolji kad ubacim malo Grahama unutra, nego kad je sama raž...kako sam to uspjela zaboraviti nije mi jasno
Moja bebica mi ne da da pročitam cijeli topic :) pa vas pitam- zašto mi kruh ispadne jako tvrd (da, baš kao cigla :) )?
Je, lako tebi govoriti, a za nekog ko je napravio prvo tijesto u životu u tom pekaču, umjetnost je uopće govoriti o tome. :mrgreen:Citiraj:
Krampus prvotno napisa
:lol: :lol:
ja točno znam kako ti je ali me to ne spriječava da se pravim pametna :lol:
negooo...evo ja danas kupila u Tommya gotovu smjesu za kruh sa sjemenkama..i baš me zanima kakav će ispasti u pekaču...
slijedeći tjedan počinjem s bigom eksperimente....a pitanje iznad, zašto je tvrd...
ili previše lošeg brašna(loši omjeri i premalo glutena) ili previše kvasa..ili premalo vode..uglavnom zbilja pojma nemam...svašta je i meni bio razlog a uklanjala sam probleme jedan po jedan
Update...
kruh od gotove smjese je fenomenalan...i baš takav ja hoću dobiti ali zajeb...nikako da ispadne isti..
MORAM NAPOMENITI ...ne solite, smjesa je već zasoljena :mrgreen:
Znalci, u sastavu gotovog tjesta stoji da se sastoji od
pšenično brašno
raženo brašno
sjemenke suncokreta
sjemenke lana
sjemenke sezama
zobene pahuljice
kuhinjska sol,
GLUTENSKO BRAŠNO ??????
i tvar za tretiranje brašna(štogod to bilo)
ono što sam našla o glutenksom brašnu jest da potpomaže dizanje mekoću i sve ostalo...ali šta se smatra pod tim i GDJE TO IMA ZA KUPITI..???
I da li je GUSTIN bogat glutenom ???
gustin je škrobno brašno
ako je kukuruzni škrob, nema glutena
ako je pšenični, ima
glutenskog brašna ima za kupiti u Mercatoru, proizvodi ga Primavita
http://www.mercator.hr/trgovina/sezn...dcatalog=P4346
treće od dolje na popisu
ali raditi kruh s njim mi je malo skupi sport, košta 40tak kuna kila :shock:
čiju si mješavinu to bila kupila?
ja sa svojom za raženi nisam uopće bila zadovoljna
E ovako, koliko sam našla po netu s njim se kruh ne radi već se dodaje cca 5% na cijelu količinu..pa onda to i ne ispadne skupo.
Ovo me zanimalo isključivo zbog raznih integralnih i raženih kombinacija koje nisu loše ali znam da mogu biti i bolje a ja ih obožavam, ne jedem ih puno ali kad jedem volim upravo to.
Ja sam kupila POdravka mješavinu za kruh sa sjemenkama..i kruh je naprosto genijalan.S tim da sam na 30 dkg cca dkg mješavine ubacila još do 6-10 dkg bijelog glatkog, jer pečem male štruce pa da mi taman jedno pakiranje od kila potraje za tri kruha.Inače je za dva kruha od cca 700 grama.I dodala sam još suncokretovih špica.
ah, kajjaznam
radim domaći kruh baš zato da sam sigurna kako u njemu nema kojekakvih tvari za rahljenje, boju, tretiranje
onda mi se razne gotove smjese ne uklapaju u shemu... komplicirana, znam :roll:
Ma i ja sam za domaće bučkuriše pa kako izspadnu, ali ovo sam kupila eto da vidim kako je...
Namjera mi je postići kruh sličan ovome, a čini mi se da bi onaj gluten mogao pripomoći...ovako kad radim integralno ili raženo moram stavljat dosta veliki udio bijelog a to mi nije to.
Vrebam ga zadnjih par mjeseci i nije ga bilo. Koristim ga kao instant seitan: samo dodaš vodu.Citiraj:
Imga prvotno napisa
Ja sam pekla panettone u pekacu, ispao je mljac. Jos uvijek mljackam...
Po kojem receptu?
ajme, je li recept iz knjižice pod "slatki kruh" ili neki tvoj, obožavam panettone, pogače i sve slično :mrgreen:Citiraj:
marta prvotno napisa
kupili smo Akai pekač. zanima me:
1. zašto u priloženim receptima za sve vrste kruha i peciva piše mlijeko u prahu? čemu on? ima li zamjene za njega?
2. mogu li koristiti vaše recepte za svoj pekač s obzirom da vas večina ima mulineksov pekač?
ma naravno da možeš,recepti su univerzalni...
mlijeko zato jer je pupa/sredina mekša i ukusnija a mlijeko u prahu možeš zamijeniti mlijekom običnim s tim da oduzmeš vode koliko stavljaš mlijeka...
ja ga ne stavljam uopće..razlog:senilnost :mrgreen:
Kupovne mjesavine su odlicne. Vec sam negdje napisala da sam probala kukuruznu i sa sjemenkama od Podravke. Ne stavljam cijelu mjesavinu, vec negdje do 1/3, ostalo stavim polubijelo brasno i sjemenke po svom izboru. Povremeno.
Uglavnom ipak mijesam sama za sebe. Kila mjesavine kosta 12 kuna. To mi je malo previse.
:mrgreen: jest , ali kad dodaš da vrećica sjemenki niej manje od 7 kuna pa kad to sve skupa izmiksaš ušteda u vlastitoj režiji baš i niej prevelika..
no da...i ja sam ovaj put s kupovnom mješavinom radila kao i ti..i zbilja sam prezadovoljna...
danas trčim u Mercatora kupiti glutensko brašno, da se nađe doma..baš me i s njim zanimaju rezultati
Ne raspaljuj očekivanja jer glutenskog brašna nemaju već mjesecima. Ako ga nađeš - razglasi ;)
A jesi probao internet naručivanje?Citiraj:
Davor prvotno napisa
Kad ga već oglašavaju...
Citiraj:
Davor prvotno napisa
???? u smokve ....
Panettone je po nekom internet receptu koji sam izabrala nakon nekoliko isprobanih :mrgreen: (Jasno, svi su se pojeli, samo nam je ovaj bio najfiniji.)
3 s brasna (uvijek koristim polubijelo)
100g mekanog maslaca (ili 6-7 zlica ulja, ali bolji je maslac)
180ml tople vode (pise mlijeko, ali nisam imala)
2 jaja (ovdje se moze kombinirati jos 2 zutanjka, pa malo manje vode)
malo soli
100g secera (ovo si regulirate sami, nama je i sa manje bio sladak)
kvasac
1 s grozdjica, zitronata, sjeckanih susenih marelica (ovo je sveukupno jedna salica, pa sta imate)
zacini po izboru - cimet, musk. orascic, limunova korica
Sve na program za slatki kruh. Pise da moze i normalni al nisam probala.
Ja sam sve odmah ubacila unutra, a moze se cekati pa dodati grozdjice nakon signala.
Sad sam zvala Mercator Split, navodno imaju glutensko brašno na odjelu zdrave hrane..
Malo kasniej se mogu zaletiti a ako kome treba mogu i uzeti .???
pekli kruh..... u principu se digao, al je malo gnjecav/vlažan iznutra, a donja korica dosta hrskava.
previše vode? :?
Vjerojatno previse vode.
Marta, koliko ti traje program za slatki kruh? U mome Moullinexu je skoro 4 sata. Malo mi se previse ispece, pa bude prilicno smedje korice - gotovo da izgleda kremiran, ali iznutra nije presuh :?
Možda i previše šećera. Ako su unutra dugački kanali umjesto mjehurića smanji šećer. Ako je uleknut smanji kvasac.
:( nikako postići kruh koji će dosegnuti vrh posude, uvijek je nekih 7 cm visok. :(
Onda stavi na normalni. Ne mom proglram za slatki kruh traje 2:55 i to bi se moglo maaalo krace peci.Citiraj:
anchi pp prvotno napisa
Evo ti recept, kolicinu vode precizno odmjeri.Citiraj:
Andora prvotno napisa
3 salice brasna
malo soli
1/3 vrecice suhog kvasca
1 zlica ulja (stavljam maslinovo)
2,5 dl tople vode
Program za normalni kruh. Ako ti ne uspije, onda baci kvasac koji imas i idi kupiti novi.
isprintala sam recept :love:
hvala ti marta.
pozdrav forumaši,
nova sam vlasnica moullinex 5000, zanima me da li se i vama događa da gornja korica ostane skroz bijela, kruh se dobro razabere i dobrog je ukusa, ali me strašno smeta ta gornja korica. Vidjela sam na ovom i drugim forumima slike kruhova svi su lijepe boje osim mog. molim pomoć, savjet ili to mora biti tako :?
Da li imas mogucnost biranja zapecenosti korice? Neki pekaci, moj npr., imaju 3 stupnja zapecenosti.
i još ako radiš veću gramažu
što je kruh viši, to je korica svjetlija
jednom sam radila od 1500 g i jako je velika razlika u boji gornje korice tog orijaškog i onog od 750 g
još nešto
ako se radi na brzom programu isto gornja kora kruha bude puno svjetlija u usporedbi s kruhom koji se duže peče na ovim redovnim progamima