Vikki hvala!
Printable View
Vikki hvala!
vikki...
*aCI- IgG =14 GPL* U/ml <10 negativno
* *_*10-20 : slabo pozitvno*
aCI -IgM = 4MPL U/ml _<10negativno.
I sad sam se cula sa Prof. i rekao mi je da ce me sutra naruciti kod imunologa.
Cuj....
Da je upala nebi rekla..
Prije bi, na zalost, ta antikardiolipinska antitijela povezala sa svojom masovnom trombozom koja mi se desila i sa gubitkom Ivana u 30tj.
(sada kada citam imam puno povezanosti sa sa antifosfolipidnim sindromom.. mozda sasvim slucajno, vidjet cemo... ponavljat cu neke nalaze.)
Evo i drugi nalazi (koji su mi svi ok osim MTHFR-a)
Evo nalazi:
Faktor V (mutacija gena V.Leiden):normalan gen
Faktor II - protrombin (mutacija 20210 C677T): normalan gen
Metilentetrafidrofolat Reduktaza - MTHFR: Heterozigot
Testovi koagulacije- svi dobri.
PTT (25-40sek): 32
Protrombinsko vrijeme (0,7-1,3):1,02
APTV omjer (0,8-1,2):1,0
Fibrinogen (1,8-4,00): 3,4
Broj trombocita (150-350): 166
Antitrombin (75-125%): 105
Protein C- global (0,69-1,56): 1,39
Protein C (70-140%): 118
Protein S (50-130%): 78
APC rezistencija (0,86-1,10): 4,3
Lupus antikoagulant LA1 (31-45sek): 41
nalazi slijedeci:
faktor v - normalni tip gena
faktor ii - normalni tip gena
MTHFR - heterozigotni tip gena (CT)
PAI-I - delecijski polimorfizam (4G/4G)
ACE- insercijsko delecijski genotip (ID)
anyone? sta sad?
Pinky ja ti nemam pojma.. I mi smo baš danas dobili neke nalaze i kod muža je faktor V leiden heterozigot... Čitam, tražim, ali ne mogu naći sad jel to odgovorno za dva neuspjela IVF-a... Jel znate može li to utjecati na implantaciju?? Ma ja ne znam više ništa... :(
ja muža nisam ni istraživala...
Ma treba i njih, za svaki slučaj :).... Moj jadan što got treba, a mogu i muški ide..
A kojeg smisla ima da muški idu na test, mislim zbog oplodnje, zbog eventualnih stvari kasnije u životu je drugo.
Pa neće njih stavit na heparin ako imaju koju mutaciju.
Stvarno nisam još čula da bi neko mogao imati lošiji spermiogram zbog eventualno slabije cirkulacije usljed tih mutacija, ajd nikad se ne zna, možda i tu nađu kakvu poveznicu.
Ono što bude beba nasljedila, hebiga nasljedit će, nema tu jabi ovo jabi ono.
Evo pogledajte faktor nasljeđivanja kod FV Leiden.
http://www.fvleiden.org/images/genetics.jpg
Doktor iz Petrove mi je rekao neka ide i on na sve što može, još čekamo one NK stanice, Hla kompatibilnost i to.. Zadnji put su stanice bile odlične pa vjeruju da je razlog ne implantacije imunološki :(........ Hvala sweety!!!
nk stanice su skupa i precjenjena pretraga. imala sam uputnicu za vadjenje krvi za nk stanice, ali pošto sam ja šmrkava od prve jesenje prehlade do slijedećeg ljeta, nisam ih mogla vaditi, jer se nk stanice mogu vaditi SAMO I JEDINO ako ste potpuno zdravi.
hla kompatibilnost je dobro napraviti.
HLA kompatibilnost u nas više ne smatraju tako relevantnom pretragom niti bitnim faktorom u MPO-u i iznošenju trudnoće. Istraživanja su ovdje rađena na vrlo malom uzorku i zapravo nije bilo statistički signifikantne razlike između broja žena koje su zatrudnile i iznijele trudnoću u skupini koja je primala IVIG i onoj koja nije bila na terapiji. U obje su skupine bile uključene žene koje su prethodno imale nekoliko spontanih i otprilike jednak broj ih je iznio trudnoću, s terapijom ili bez nje. Od IVIG-a se odustalo, pogotovo nakon što se pokazalo da niskomolekularni heparin uspješno prevenira moguće probleme.
Što se NK stanica tiče, rečeno mi je da NK iz periferne krvi (što mi vadimo) nije isto što i NK iz sluznice maternice i nema neke svrhe vaditi ih, mada pretraga je u sklopu masu onih koje je poželjno učiniti nakon puno neuspjelih IVF-ova ili spontanih pobačaja. NK se kod nas vade na Rebru, ne znam je l' se vade još negdje.
NK se rade u svim bolnicama, ako ne podrazumijevaju NK aktivnost, al to su vrlo nespecifični nalazi, i ne uzimaju se puno u obzir, kao ni HLA, kako si vikki i rekla, smatra se da je to out.
Hvala,cure!
glacova vadila sam ih u KBO Osijek .... Ma kad sam došla sa uputnicom su se svi gledali i nisu znali što hoću..... Pola su mi izvadili ( što su znali ), a pola nisu .... Vidjet ću kad dobijem nalaze .... Do 9 mjeseca moram čekati postupak pa da ne stojim na mjestu sam odlučila obaviti te pretrage......
I da, NK su natural killers.......
Vidite kako neki kažu da je to sve super bitno, a drugi da to nije baš tako ... Više ni sama ne znam koga da slušam..... najbolje sebe.. :)
I NK-iće bi trebao raditi Osijek, sad ih svugdje ima:-)
[QUOTE=kriistiina;1654756]glacova vadila sam ih u KBO Osijek .... Ma kad sam došla sa uputnicom su se svi gledali i nisu znali što hoću.....
Mene stvarno obeshrabruje kada mi "laici" znamo više od onih koji tamo sjede i koji bi trebali kakti znati sve!
imam 27 godina.
utvrden PCOS i jaku inzulinsku rezistenciju,visak kg zbog toga, hiperandrogenemija,ali bez hirzutizma,tj.bez pojacane dlakavosti.
za 3 mjeseca ,kako sam na gluforminu,smrsala sam 10 kg.
u prvom stimuliranom,prije 6 mjeseci,i FET-u prije 3 mjeseca, nisam znala za inzulinsku,ni za hiperandrogenemiju-povisene androgene,pa nisam ni pila gluformin.
oba su postupka bila neuspjesna.
onda sma krajem marta pocela piti gluformin i 40 dana je bila dnevna doza 850 mg,pa vec oko 1,5 mjesec je 3x850 mg.
prije nepun mjesec sam ponovo krenula u stimulaciju,dakle,novi stimulirani postupak.
druga klnika,drugi protokol, sporo reagujem,sto je meni bas i nespojivo sa PCOS-om i sklonost ka hiperstimulaciji, greskom dr.-a samo 1js,koja je vracena 3-ci dan , osmostanicna,grade I,ali sam procurila 14 dana nakon punkcije,sto mi se svaki put desilo, prije bete ,dakle.
brine me sto sa 27 god imam vec 2 ICSI postupka i i FET iza sebe,a da nisam ni do bete dogurala.
kvalitet js nije upitan, u prvom postupku 9 js,sve bile morule 4ti dan,u ovom drugom,ova 1js je 3. dan bila osmostanicna,grade I.
pocinjem brinuti da nesto nije u redu sa imunologijom...
nisam sigurna da li je uvijek splet nesretnih okolnosti,jer mi je dr rekla da su prvi ICSI iFET radeni dok nije tretirana inzulinska,a ona sa hiperandrogenemijom stvara takvo okruzenje u matrnici da je upitna mogucnost implantacije.
medutim,citala sam da su zene sa PCOS-om sklone trombofiliji, nesto vezano i za lipide, a ja mislim da imam i genetsku sklonost trombofiliji,jer mije djed i jedna tetka uvijek imali problema sa prosirenim venama i trombovina,a ujak kardiolog je u 50. imao vrlo jak infarkt(ako to ima veze).
djed je umro od infarkta crijeva,dakle,trombovi su mu zacepili tanko crijevo.
nisam sigurna koliko to ima veze sa ovim o cemu se pricalo na imunologiji.
konkreno,zanima me da li za D dimere i sve silne imunoloske nalaze ima veze kad sam stimulirana i sve sto se pije u postupku(konkretno,ja sam pila andol,prednison 5 mg, prenatal,folnu....)?
htjela bih bas da vidim da li je to problem sto nikad nisam dogurala ni do bete,a svi mi uvijek daju velike sanse zbog godina i kvaliteta js....pocinjem doista da brinem.
tuzna, ne znam otkud ste, al vrijeme je za jedne opsežne konzultacije (ako takve niste već obavili), mi ovdje preporučujemo (uglavnom) jednog doktora iz Zg, svi znaju kojeg:-), al možeš mu se i obratiti u pisanom obliku preko net-a.
tuzna, da sam na tvom mjestu ja bi napravila nalaz genetske sklonosti trombofiliji. moja baka je umrla od trombofilije, svi na toj strani porodice imaju problema sa venama, i ispostavilo se da nisam puhala na hladno, imam mutacije na 3 gena.
ja sam iz BIh i nazalost,ovdje nemamoo nikog ko se bavi imunologijom,a da je nesto solidno uradio po tom pitanjju. hocu reci,nemamo bosanskog dr.-a R, niti onog sa Đ, kojeg cesto spominjete po forumima.
dr.-u R sam se vec obracala preko foruma,a evo idem opet ,jednostavno cu modificirati text koji sam ovdje napisala.
doista pocinjem da brinem zasto sa 27 godina ne ostvarujme trudnocu.
ako iko ima pametnih ideja...tu sam.
smisljam nacin kako da dodem do uputnice i povadem one imunoloske nalaze koje mogu u svom kantonu, da pokupim saglasnoti za one koje moram u drugom kantonu i da vidim koliko novca treba za ove koje cu morati privatno, te da konacno vidim na cemu sam.ubijedena sam da neki problem postoji.
Cure večeras sam bila na pregledu kod hematologa i na osnovu povišenih d-dimera i fibrinogena mi je dao uputnicu za Zg za KBC Rebro da odradim sve testove kougolacije. E sada interesira me pošto ja živim u Mostaru koliko dugo trebam čekati da me prime i kako ide ta procedura, treba li se nešto posebno naručivati.
Plizzzzzzzzzz pomozite savjetom ukoliko ste upoznate
E da koliko se čekaju nalazi na genetske biljege? Ja sam sada u 24 tj trudnoće i moj hematolog me je poslao da odradim te nalaze ukoliko bude potrebno da mi uključi heparin. U Mostaru sam odradila neke nalaze:
PV-123,7 (ref.vr 70-130)
APVT 26,5 (ref.vrij 26-36)
TT 16,1 (14-21)
Fibrinogen 5,2 (1,8-3,5)
D-dimeri 2498 (max 550)
trombociti 234
kao i ENA profil i ACA i sve je bilo ok.
Hvala vam unaprijed
Rozalija, trebala bi nazvati Petrovu, PT1 ili PT2 (Đelmiš je na jedinici). Možda da kontaktiraš laky, ona je bila na PT2, mislim da se ne čeka dugo da dođeš s obzirom na to da si trudnica. Telefon odjela je 4604-728. Na pp ti mogu poslati mail jednoga od dr.-a ako ne uspiješ srediti telefonom. Koliko se nalazi čekaju, uh, svatko ima različito iskustvo, kod Đelmiša brzo dođu, ako se dobro sjećam.
Hej draga moja, najveći problem je kod svega toga što ja ovdje mogu dobiti uputnicu jedino za Rebro. Laky je bila u direktnoj vezi sa prof. Kuvačićem i preko njega je otišla za Petrovu a meni ovdje uputnicu ta neka komisija može za te nalaze jedino dati za KBC Rebro, tako mi je hematolog rekao. Danas sam zvala lab na Rebru i reklli su mi da se za vađenje nalaza ne trebam ništa specijalno naručivati, mogu doći svaki dan od 7-9 se rade nalazi a sada koliko se čekaju pitanje je, pokušat ću ih zamoliti ukoliko mogu malo da ubrzaju te pretrage.
Ma znaš sada me još i to mora peglati, ali ovaj hematolog je oprezan i poslala me je na pretrage. A na kraju sve ovisi sutra od mog ginekologa kod kojeg imam zakazan pregled, šta će on reći da li mogu putovati za Zg ili ne, ako kaže da mi ne preporuča putovanje, ostat ću na čemu sam i Bogu se pomoliti pa šta bude.
Inače i ovaj moj hematolog kaže da su d-dimeri povišeni u trudnoći. Pitala sam za preventivni heparin a ona kaže da to ne dolazi u obzir dok ne odradim nalaze, jer ja sam imala dosta veliko krvarenje u trudnoći i boji se da heparinopet sve ne pokrene, pa onda više štete nego koristi.
Kako si mi ti?
Sorry, sad sam tek shvatila da je uputnica za Rebro, a ne za Petrovu dnevnu bolnicu. Da, oni vade krv između 7 i 9, za naručivanje više ne znam kako ide, a ne mogu ti reći ni koliko se čekaju jer nisam radila sve pretrage na trombofiliju (jer bi ionako bila na heparinu). Ne znam što bih ti rekla, vidjet ćeš sutra onda što će ginekolog reći. D-dimeri i fibrinogen jesu povišeni u trudnoći, nekom manje, nekom više, no s obzirom na (ah, uvijek isto ponavljam) dugo čekanu i teško ostvarenu trudnoću, ne bi bilo loše učiniti te pretrage. Kako god, ne treba raditi paniku, poslušat ćeš ginekologa. Drž' se :heart:
P. S. Dobro sam :-)
rozalija,kako ide to da te iz BiH salju za Zg?immo nki medudrzavni ugovor,dogovor,sta vec?
sretno,mila,i ja se vec brinem za trombofiliju,izmuljala sma sebi neke uputnice(dopisala pretrage na uputnicu,moram tako,nemarni su dr.-i)i juce vadila:
fibrinogen,d diimere.APTT,TT, IgG,IgM,IgA, ponovila testosteron(jer je ranije bio povisen,pa da vidim da l je gluformin uspio smanjiti T,provjerila zeljezo,jer sam krvarila poslije biokem.,)
sve sam sama sebi upisala,jer mi niko to nije dao da radim.rekla da mi treba uputnica za betu hcg,da ju provjerim jos jednom,i onda sebi dopisala i ovo:)
u ponedjeljak nadam se nalazi
tuzna, da li i vaši dr-i dobiju od državnog zavoda za zdravstveno osiguranje nekakav "račun" za sve pretrage za koje su odobrili uputnice? Da ne bi imala problema...
Hej draga moja
Ja sam ti ovdje otišla kod hematologa i ona mi je dala nalaz svoj i tražila uputnicu za Zg. Sa tim nalazom suprug je predao za komisiju koja odobrava uputnice i koja će biti gotova za par dana. Znam da pacijenti KBC Mostar mogu po preporuci lječnika dobiti uputnice za Zg da odrade neke pretrage koje se ne mogu završiti u Mostaru. Ja sam isto kao i ti odradile te iste nalaze, sve je bilo ok osim tih d-dimera koji su povišeni ali valjda oni su inače povišeni u trudnoći. Ovaj hematolog hoće da bude siguran i sprema me na KBC Rebro da odradim sve pretrage.
E sada sve zavisi od mog ginekologa ukoliko on kaže da mogu putovati putovat ću i odradit ću te nalaze.
super da imas mogucost ici u zg.
ja cekam srijedu,kad ce me mozda pozvati da uradim protein s i c ,dodat cu i homocistein sebi.
ne znma ima li u sa ili igdje u Bih uraditi aCL,LAC,Faktor V Leiden ,AT III , F-II 20210 protrombin mutaciju, PAI 4G/5G.
zna neko?
ma,kakvi racuni? ne vjerujem.a i da dobiju racune,bas ce se sjetiti dr porordične medicine,koji ima mali milijun pacjenata ko sam ja i sto mi je dao da radim.
ne brinite, sve sam varijante razradila :)
nema druge,nego ovako da uradim nalaze
P.S. uputnice daje ljekar opce/ porordicne medicine u dom zdravlja. mozete misliti koliko ljudi dnevno tu dode po uputnicu,osim toga,moja kuma ga poznaje,tj njenni roditelji,pa ako se sta iskomplikuje, sredit cu sa njima da mu objasne zasto sam to radila,oni to svakako ne kuze nista :)
Možda jedino klinički bolnički centar sarajevo, ja sam zvala masu privatnih labaratorija BiH i dobila odgovore da to ne rade.
U KBC Mostar se rade neke pretrage a i to ovisi od reagensa ima li ih ili ne, ali ove pretrage vezane za genetiku nažalost ne rade.
Pokušaj provjeriti sa KBC Sarajevo, šta treba kod njih,možda oni to rade.
aCL ti rade u KBC Mostar, ja sam radila tu pretragu prije par dana i bila mi je ok, proteic C i S rade svaki zadnji četvrtak u mjesecu kao i faktor VIII. Pokušaj se raspitati šta ti trebaš da odradiš te pretrage i možeš li uputnicu iz drugog kantona to odraditi. Broj telefona ti je:036/341-921 (labaratorij Mostar) i probaj odmah zvati da vidiš situaciju ukoliko uspiješ da predkraj mjeseca upadneš i odradiš protein C i S, faktor VIII i aCL.
protein s i c cu u KB zenica odraditi nadams e u srijedu
a ove genetske ima odraditi na ilidzi,privatni lab(nema lac i acl,ali ima leiden,pai,faktor II 20210).
acl i lac gore nema, znaci to mogu smao u bolnici ,ukoliko ima u bolnici,la nema sanse da mi daju saglasnost...steta,rado bih sve obavila .i kariogram...
Znaš li koliko dugo čekaš nalaze u tom privatnom labu na Ilidži?
broj lab-a na Ilidzi je 033 628 302, rade svaki radni dan od 8-17h. Taj laboratorij radi i mnoge nalaze koji se ne mogu uraditi ni u Klinickom Univerzitetskom Centru Sarajevo
bravo, fato!
to je taj lab,ja sam zvala dali mi analize i cijene,pa vam ih napisem kad nadem papir
Evo:
LAc i aCL,AT-III ne rade na ilidzi,ali ima lab Beyer u ZG koji su mi dali sljedece cijene
AT III - nalaz bude gotov isti dan, cijena 150,00 kn
LAC - nalaz gotov za 3 dana - cijena 180,00 kn
aCL - nalaz se čeka 2 tjedna - cijena 440,00 kn
A,na ilidzi su sljedece cijene:
Proteini S-60KM
Protein C-60KM
APTV ne rade ,ali sam ja to uradila u KB Zenica,dakle ,to ima u svakoj kantonajlnoj bolnici
NK ćelije-40KM(ovo ne znma sta misle pod NK,ja sam cula da su te pretrage jako skupe,pa mi je malo nejasno sta je 40KM)
D dimeri 60KM
IgG,IgM i IgA-60KM(ni ovo mi nije jasno da li je po jednoj pretrazi 60KM ili su sve 3 60KM)
APC(aktivirani protein C rezistencija)-60KM
antinuklearna antitijela 80KM
POlimorfizam na F V Leiden-200 KM
F-II 20210 protrombin mutacija - 200 KM
PAI 4G/5G-300 KM
fato,znas li rade li sta od genetskih(mada ne znam je li sta od ovoga genetika,mozda ovaj PAI i Leiden?)pretraga rade u Centru za humanu genetiku u Sarajevu,mm je ti u radio kariogram.juce prevrcuci neke stare nalaze nadoh broj tog centra,pa se mislim da li oni sta od ovoga rade...