:-D
Printable View
:-D
Super! Bravo!
I moje malo se upisalo :)
Sad imamo dvoje :lool: i valjda cemo svi izgurati :)
Bravo, Janko! :-D
Bravo Janko i '06 :-)
Hvala, peterlin!
Aleks :*
čestitam novo upisanima :-D
Hvala tete, baš smo euforični! I čestitke malim "suborcima" :sp:
Cestitke svima novoupisanima! :)
Jedno usputno pitanje za nekog tko je zaposlen u gl. školi ili je dovoljno upućen u to...
Može li dijete koje pohađa glazbenu školu upisati i drugi instrument?
Bum ti ja pitala. Koliko ti je hitno?
Nije mi hitno. Palo mi je napamet pa priupitala. Naravno, mogu i ja pitati u školi kad krene.
Voljela bih da moje dijete ima osnovno glazbeno obrazovanje bez obzira na talent. Krece u prvi razred osnovne postoji li kakav pripremni razred u glazbenoj skoli u Sesvetama u sklopu narodnog sveucilista,opcenito kakvo vam je iskustvo s tom gl.skolom ne mogu se sad sjetiti kako se zove.
ne znam za sesvete, ali u nasoj gs (balokovic) se tako mali upisuju na pocetnicki solfeggio (isto bude audicija kao i za 1.razred)
ja sam mislila da sve gs to imaju
http://www.ns-sesvete.hr/glazba.aspx
ne znam ima li gl.vrtić/poč.solfeggio, nije naveden.
država ne financira gl.vrtić, to škole same urede da imaju ili nemaju.
Ne mora imati talenta (muzikalnosti i sl.), ali ritma i sluha mora bar do neke razine, kako za koji instrument. Za neke instrumente moraju postojati i fizičke predispozicije.
čokolado,
jesi vidjela moje pitanje? Moze li dijete koje je već u glazbenoj školi, upisati i drugi instrument?
Nisam, sad vidim - naravno da može ukoliko zadovoljava dobne uvjete i na odjelu ima mjesta. Nisam samo sigurna plaća li se možda dvostruka školarina ili ima neki popust kao za drugo dijete, ne znam točno.
Čula sam naime neki trač da je Jovanović ukinuo tu mogućnost i da bi se taj drugi instrument trebao plaćati neku nesuvislu cifru, pa zato provjeravam. Jer ako je istina da bi to trebalo biti nekoliko tisuća kn, onda mi se takvo što uopće ne isplati...
Upravo gledam ugovor koji sam potpisala pri upisu u sljedeću šk. god. i tamo stoji, u članku 7:
"Cijena obrazovanja za darovitog učenika koji pohađa više od jednog temeljnog predmeta na osnovnoškolskoj razini (pretpostavljam da se misli na instrumente, op.moja), uz participaciju za prvi program, iznosi 6 000,00 kn godišnje."
Redovna participacija iznosi 1600 kn godišnje ako imate svoj instrument, uz korištenje školskog instrumenta to je cifra od 2300 kn godišnje - znači ovo je nekih 2,5× skuplje od pohađanja prvog instrumenta. To vrijedi u našoj školi, ali pogledaj ugovore koje potpisujete u vašoj školi, trebala bi stajati i ta mogućnost.
A ne budi lijena, pogledala sam sad i ugovore od prošle i pretprošle šk. god., i tamo nema uopće govora o plaćanju pohađanja drugog instrumenta, pa pretpostavljam da je ovo neka nova zakonska odredba.
Pa dobro, aj, ta cifra mi se i ne čini tako strašna.
Da, ali provjeri kako je u vašoj školi. Ja sam navela cifru za osnovnu školu, za srednju školu ti su iznosi znatno veći (ali pretpostavljam da te i zanima osnovna, a ne srednja škola).
Ma da, to pitam više usput, L svira gitaru u GŠ, a klarinet u limenoj glazbi, pa se malo raspitujem.
Imam pitanje vezano za ljevake i sviranje. Ne znam jel' ima netko od vas iskustva u tom smislu. Sin je krenuo u 1. razred (u Gundulićevoj) i svi smo sretni i uzbuđeni do te mjere da smo zaboravili napomenuti učitelju gitare da je ljevak :oops:. Pitat ćemo svakako i učitelja, ali ako imate iskustva, znanja...
Moj E. je ljevak, harmonikaš. Svira isto kao i svi ostali. Nikakvih problema oko toga nije bilo, a nije on jedini - najbolji učenik glazbene škole iz moje generacije isto je bio ljevoruk (harmonika i klavir).
Eh, sad - gitara se preštimati za zrcalno sviranje. Imam prijatelja koji tako svira gitaru i mandolinu, ali znam i ljude koji sviraju gitaru kao i svi ostali, iako su ljevaci. Uostalom, moj sin doma nateže gitaru (muževu, za dešnjaka) i na kraj pameti mu nije palo da ju okreće.
Porazgovaraj s profesorom. Imaju oni iskustva. Vjerojatno će gledati što djetetu bolje odgovara.
To nije isto, obligatni instrument spada u redovnu satnicu, različito je od situacije kad učenik paralelno ima dva instrumenta kao glavni predmet (ili instrument i teoriju, oba kao glavne predmete).
daisy, mislim da ti ljevorukost nema puno veze s učenjem instrumenta, pogotovo gitare, jer ionako svaka ruka radi svoje. Važno je uskladiti koordinaciju lijeve i desne ruke, a u tome nije bitno koja ruka je dominantna. Sjećam se samo da sam negdje pročitala da ljevorukost može smetati (ali ne znači da mora!) kod nekih izrazito "desno" orijentiranih instrumenata, npr. flaute.
Super, hvala na odgovorima;) On kaže da mu ne smeta, ali u ovoj fazi je jako uzbuđen pa nisam bila sigurna je li to baš skroz pouzdano.
moja curka je krenula sad u 1. razred i razmišljam o glazbenoj školi, jučer je bio u školi roditeljski sastanak ove skole http://www.glazbena-skola-glazbena-galerija.hr/
održavalo bi se u oš što mi je velika prednost jer je blizu, cijena je 260 kn mjesečno 9 x....meni to zvuči dosta novaca....šta vi preporučujete, imate više iskustva...htjela bi nešto u blizini da je ne vozikam naokolo jer nemam baš vremena za to...mi smo u Stenjevcu, znači zapadni dio bi nam odgovarao
imaju samo sinti i gitaru i kaže da mora sinti jer je za gitaru premala još....znači nema baš biranja instrumenta
Pa to ti baš i nije prava GŠ. Grupni satovi, sintesajzer; čemu upisivati dijete na to kad je možeš slijedeće godine ili godinu kasnije upisati u pravu GŠ.
U Gajnicama!