Evo nekih odgovora na pitanje od čega žive...
https://www.vecernji.hr/vijesti/kako...-posla-1069230
Printable View
Evo nekih odgovora na pitanje od čega žive...
https://www.vecernji.hr/vijesti/kako...-posla-1069230
Bubilo, odličan tekst. Prepoznala sam dosta ljudi u pojedinim kategorijama.
Kategorija majke odgojiteljice mogla bi biti u okviru točke Oslanjanje na socijalne transfere. Zanimljiv je zaključak da nezaposlenost u ovim obiteljima ima tendenciju gomilanja.
Ove koje poznajem a koji su nezaposleni, najviše ih je u kategoriji Život na dug.
A meni je čudno da postoje majke koje smatraju da je djetetu bolje u jaslicama i vrtiću nego doma s mamom. To apsolutno nije točno. Djetetu je bolje s roditeljem. Ne govorim o patološkim odnosima, nego o običnom, svakodnevnom životu.
Poigrati se 3-4sata je ok, ali jadnu djecu tjerati da provode 9-10sati izvan doma, nije ok.
Ako mama baš mora raditi, a dobro, ali ako ne mora i još joj plaćaju da ne mora...
Imam pravo na mišljenje, demokracija je, valjda.
Nije bas tako Beti... djeca čije su mame majke odgojiteljice ne mogu u vrtić ni na ta 4 sata.
A postoji hrpa istraživanja i tendencija je da se sva djeca uključe u predškolski sustav jer postoje značajne razlike u daljnjem obrazovanju između onih koji su bili uključeni u predškolski sustav i onih koji nisu... tako se Hrvatska često navodi kao loš primjer zemlje na dnu uključenosti djece u pretskolski sustav, mislim cca 30%, pa se daju usporedbe sa zemljama u kojima je to npr. 80-90%. I postoje takve tendencije u raznim institucijama i provode se studije kako to promijeniti u HR. To je smjer u kojem treba ići, tako trenutno smatra struka.
Naravno, svatko od nas može misliti da je bolje da žene ne rade, i djeca ne idu u vrtić... a dobro.
Kad razmišljaš o svojoj kćeri, sto bi joj poželjela danas-sutra kad bude imala svoju djecu?
Jedino u čemu se slažem s tobom je da bi bilo bolje da dijete ne mora biti u instituciji 9-10 sati, nego bi po mome bilo idealno 5-6, ali kapitalizam je l te...
Svojoj kćeri (i sebi) želim da budem snažna penzionerka koja će moći čuvati unuče i uživati u tome, a ona neka ganja karijeru koliko želi :-D
Al'sam sebična!
No bubilo pa odgovor je sasvim jasan:
svom ženskom djetetu miraš poželjeti da upre sve snage da nađe uspješnog i jako dobro zarađujućeg muškarca, da ta tvoja sirota kćer NE MORA raditi (jadna ne bila) jer inače sirota, sirota :cry: dječica...
a onda se miraš potruditi da tu svoju kćer i obučiš kako da tog muškarca zadrži! Jer i druge sirote kćeri
traže iste alfa primjerke... da ne bi bilo da sa 45 ostane sama i bez uzdržavanja i bez posla (ah da zaboravila sam, može uvijek prati stubišta ili apartmane na Jadranu - to je sad aktualno)
pa neka malo posjeti i one stranice na forumu o šminci i puderu!
a ima tu i drugih ušteda na drugim nivoima - mislim treba li uopće visoko obrazovanje biti dostupno našim kćerima? I još besplatno? Samo da bi tu i tamo mogle reći kako su pametne, te u trenutcima male snage baciti pogled na svoje “certifikate”, ili ih suptilno ili manje suptilno drugima pokazivati...
Samo su dvije, tri kvake u tome:
naime sve to smo već imali, a iz nekih nedokucivih razloga se ni ženama, ni muskarcima takav svijet nije odviše dopadao...
a imali smo i to da ti država/društvo sve subvencionira... pa isto nije išlo...
a ovi naši mladi što se iseljavaju.... čudo živo da ne dolaze u zagreb, pa trkom u status majke odgajateljice, nego idu tamo u nekakve irske, njemačke,
što nije bolja nigerija, mali, irak, afganustan, gdje kao žena nećeš morati/moći raditi ili recimo sjeverna koreja, gdje ta nekakva apstraktna drzava tebi sve, kako ono bješe, plaća...
Baka servis sam zaboravila...:mrgreen::lol:
Seni :lol:
Beti, pa nije svaki posao ganjanje karijere.
Nisam ni rekla to, samo odgovaram na tvoje pitanje što bih željela :) bb
A ovo senino je toliko zločesto da bi bilo bolje da nisam ni pročitala.
Ovo što piše Seni nije zločesto ni najmanje..baš je ironično-realno.
Jadnu djecu tjerati u jaslice-nije li to upravo zločesto,pa i surovo napisano -ali po meni su jaslice koje traju godinu,dvije najmanji problem u ovoj priči. Jer mjera ne obuhvaća tih godinu ili dvije - već punih 15, što i otvara probleme o kojima pišemo.
Šteta da tema polako odlazi u krivi smjer-pro i kontra jaslica,prednosti baka servisa...
Ne odlazi u krivi smjer.
Mjera je odlična za one kojima treba ili baš dobro dođe. To što nekima ne odgovara ili ju smatraju nepotrebnom (štetnom čak) uopće nije bitno.
Djetetu je najbolje s majkom, to je nepobitna činjenica, ali opet i o tome su mišljenja različita. Tako logično.
Itekako dugorocno za zenu odlazi u krivi smjer.
Stavlja ju u poziciju da je ovisna o partneru nakon sto djeca odsele, na trzistu rada u godinama kad se tesko zaposljava i sa znacajno manjom mirovinom.
Ali obzirom da zivimo u drzavi gdje vecina ljudi sa stalnim poslovima prezivljavaju , jer su primanja premala, ovo se cini kako dobra prilika jer primanja ostaju ista. ( iako to nisu primanja nego socijalna mjera).
Sto se tice djece i vrtica, to je posebna prica. Dugorocno ce djeca iz socijano ugrozenih obitelji biti ostecena neupisom u predskolsku ustanovu. Oni koji nisu iz socijalno ugrozenih obitelji nece jer ce potrebni poticaj dobivati u obitelji. Osim toga i razne igraonice su se prilagodile novom sistemu, tako da ce dio djece kojima su dostupne ( fizicki i sto se tice financija) biti ukljucen u predskolski odgoj ( i prije predskole).
da li je odlicna mjera, da se recimo odluci svake godine dati svakom stanovniku hrvatske recimo 3000 eura?
(naravno iz budeta, a ako netko hoce dijelti svoj novac, jer mu se nesto u nekom trenutku ucini zgodnim, to je sasvim druga prica...)
sa objasnjenjem da je ta mjera odlicna za one kojima taj novac bas treba :mrgreen: (a takvih sigurno nema malo)
Pa Beti je već sve rekla na temu. Njoj je baš super biti doma, ne raditi i bit financijski ovisna o mužu, da joj se dan vrti oko vrta, kuhinje i djece, i to je idal kojem kao društvo trebamo težiti. Jer podrazumijeva se da mi ostale koje radimo nemamo supruge čijim plaćama bi se mogli financirati nego moramo raditi dok su nam jadna djeca u vrtiću umjesto "s mamom". Jer koja bi žena, majka odabrala raditi ako može biti doma s djecom, ipak "mama je mama" sve ostalo je drugorazredna djetinjstvo naše djece uskraćene za 24h majčinstvo. A još je i shvatila da ima predivna mjera gdje ti grad plaća to da si doma i ne radiš i krenula tu kukati kako je nama u zg diiiivno što imamo tako dobrog gradonačelnika koji nam je to omogućio a njoj njen nije i da bi država trebala to svima omogućiti (pardon ne svima, samo onim specijalnim ženama koje su na svijet donijele to posebno treće dijete koje se jedino "računa" kad je spas i sudbina domovine u pitanju)...
I kako, kako zaboga možemo biti protiv tako diiivne mjere i spominjati tu neke bezvezne nebitne novce ulupane u to umjesto u 1000 drugih prioritertnijih stvari u gradu. Što mi građani koji radimo imamo propitivati smisao i efektivnost trošenja istih. Samo da je "za dobru stvar" i nepitaj zaboga ima li 100x pametnijih načina za trošiti naše poreze i da nam se možda ne sviđa poruka koja se šalje tom mjerom svima nama koje radimo i plaćamo.
inace rezultata stava, da je bit demokracije da se ima pravo na vlastito misljenje (svatko ima pravo na vlastito misljenje, ali ne na vlastite cinjenice), odnosno kako to obicno izgleda: misljenjem se podrazumjeva bilo sto sto covjeku onako padne na pamet, mozemo pratiti svaki dan na mnogobrojnim portalima raznih glasila, na forumima, televiziji.
sto je naravno manji problem.
veci problem je to kako nam drustvo i drzava danas izgleda i to ne samo u hrvatskoj, nego puno sire, a to je velikom dijelom rezultat podrazumjevanja demokracije ne kao odgovornosti prema sebi i zajednici (sto je po meni alafa i omega) nego kao sustav u kojem je zapravo sve i irelevantno i nebitno u odnosu na sveto "ja mislim" (naravno miljama udaljeno od cogito ergo sum)
nikako da stignem nesto poduze napisati na ovoj temi koja vrlo plasticno pokazuje i kako je etika vrlo razstezljiv pojam, te kako su cinjenice nemocne pred "misljenjem" na koje jelte svatko u demokraciji ima pravo.
pa da ne duzim, na ovih 18 stranica imamo eto: gradonacelnika kao dobrotvora i vizionara (sto kazu cinjenice? :mrgreen:), hvaljenje mjere instrumenta socijalne politike (cinjenice??:mrgreen:
te kao istrumenta demografske obnove (cinjenice??? :mrgreen:) itd, itd...
te na kraju ostaje naravno: mjera je odlicna za one kojima dobro dode (ako je ovo neki novi (meni dosad nepoznati) instrument komunalne, gradske, drustvene i ine politike? jako bih rado da mi ga se poblize objasni. rado ucim nove stvari)
i naravno:
za dijete je najbolje da je uz mamu, osim ako ona jadna ne bila BAS MORA raditi! (nedostaje naravno i objasnjenje sto je to "bas", te sto sve obuhvaca pojam "mora")
ne bih sada isla o ovoj vrsti "argumentacije" natenane, sto zbog vremena, sto zbog drugih stvari, ali vrlo uopceno i simplificirano, to je ona vrsta "strategije", kad su cinjenice malo prejake, argumenata nema, pa se onda ide po floskule koje zvuce mocno i neoborivo.
sve u svemu moj post je naravno malo ironican haiku sto da covjek preporuci kceri ako su postavke:
citat: "Ako mama baš mora raditi, a dobro, ali ako ne mora i još joj plaćaju da ne mora"
rado se razgovaram a i zezam o svom haiku, ako sam u "preporukama" stogod previdjela...
ako je pak komentar, da je post :mrgreen: ili ja :mrgreen: zlocest, pomislim si da osoba ocito ne moze smisliti nista bolje... a to nije u mojoj domeni.
tako da beti, ako na ovoj temi naides na moj post duzi od jedne recenice (jer recenicu automatski procitas) samo preskoci!
Ha ha Seni, predobro napisano,mogla bi počet pisat kolumne.
A beti,kako to da se vidiš kao baka koja bi čuvala unuke, a dijete nek ganja karijeru? Pa zar nije ideal ono da su svi na ognjištu jer je djetetu najbolje da nije u jadnim kolektivnim jaslicama? I poslije pretpostavljam u školskom dnevnom boravku?pa i onda dijelom u srednjoj školi do 15-te godine, da bude prisutno minimum, jer je ipak majka plaćena da bude-"odgojiteljica".
seni, moj naklon.
Uvijek se ponovo iznenadim zlu koje živi u nekim ljudima.
Meni se evo cini da Beti ne nudi svoj odabir kao univerzalno idealno rjesenje vec upravo kao svoj odabir, koji njoj (i njenoj obitelji) najvise odgovara. I jasno je iz napisanog da ne misli isti odabir nametat svojoj kceri niti je uvjeravat da je to jedan jedini put. To sto smatra da moze i drugim obiteljima odgovarat, pa zasto ne bi to smatrala, a i rekla.
OK, ali ovo nije tema o osobnim odabirima, nego u društvenom financiranju osobnih odabira ;)
Ok, društveno financiranje osobnih odabira.:)
Moj prijatelj nema djecu niti ih planira imati. Zašto se iz onoga što on od svojeg dohotka izdvaja za poreze i prireze financiraju vrtići i odabir drugih da imaju djecu? Ili porodiljne i roditeljske naknade?
Ili, moja prijateljica ima izrazito veliku plaću, doktoru ide samo privatno. Zašto se od njene plaće izdvaja za zdravstvo i osobni odabir drugih da se liječe preko hzzo-a kada su bolesni?
Ove dvije stvari su mi u rangu izdvajanja grada Zagreba za majke odgajateljice.
Vjerojatno ih ima još, ali sada se drugih nisam sjetila.
Cathy solidarnost je nesto cega se ja ne bih tako olako odrekla.
Americki sustav koliko platis toliko dobijes nije najbolje rjesenje.
Je za bogate.
Hoce li osoba koju opisujes zbilja uvijek moci platiti medicinsku uslugu? Zamislimo je samo da joj treba neka operacija. Pa i slijepog crijeva. Hoce li sve moci platiti?
Problem koji se susrece u gradu ZGB sto jako puno nas misli da se novac ne koristi ispravno. I to je nesto sto bi se trebalo promijeniti na izborima. Konacno izaci i glasati.
Ali imamo vec topik o glasanju gdje se beznadje kod mene prve vidi.
Ali bezobzira solidarnost ne bih dirala.
Zašto bi netko pomislio da bi moj odabir bio ne raditi? Radila sam ja itekako, vratila državi ono što je platila za moje skolovanje, ali nakon dvadeset godina rada više nisam mogla davati svoje vrijeme, svoje znanje i sebe samu na psihički teškom poslu.
Morala sam odvagnuti i shvatila da je moje zdravlje važnije od svakog posla. Ovo treće dijete je samo bio uteg na vagi otkaza.
Ne stojim na strani te "bandićevske" mjere radi sebe, nego radi onih kojima je potrebna.
I, da, solidarnost je najbolja stvar koju možemo pokazati.
Beti, tu mjeru ne dobije onaj kome je potrebna, nego onaj tko ima troje djece. To znači nije socijalna mjera. Na primjer, da ti živiš u Zg, mogla bi ju dobiti, a - žao mi je što to komentiram, ali znam zato što si o tome sama pisala na forumu - definitivno ti nije potrebna.
Da ne bih bila krivo shvaćena, naravno da bih uzela tu mjeru da mi je bila dostupna!
Kao što sve koje rogobore o toj mjeri, uredno uzmu onih 60000 kuna za treće dijete, umjesto da uopće ne daju zahtjev, nego to poklone gradu za vrtiće.
... ili za fontane ;).
54.000 kn :mrgreen:
U Splitu je 55.000 ;) I itekako cu ih trazit (ako sve bude u redu, a grad u medjuvremenu ne bankrotira), makar nike da ne bi mogla bez njih.
Ova rasprava nema vise smisla... cijelo vrijeme se vrtimo u krug s istim argumentima.
Uglavnom, tako ja nemam ništa za dodati, samo ću doliti ulje na vatru i reći da npr. ako obitelj / roditelj dobije status jer ima troje djece, to ne mora biti samo do 15.tog rođendana tog djeteta. Jer ako dobiju 4. dijete mogu prekinuti korištenje statusa za 3. dijete koje možda ima već 3-4-5 godina i mogu aktivirati status za 4. dijete do njegove 15. godine.
Dakle nema nikavih problema s tim ženama i kako će one na tržište rada u kasnoj dobi... ako nam Bandić ostane dugo na vlasti netko tko bude imao 4, 5, 6 djece moci će jako dugo koristiti status ;).
Al, neka djece ;).
Kaj bu bilo ako Bandić ne dobije sljedeće izbore?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Pa kako bi ih samo mogao izgubiti? ;)
Za budućnost mjere tko zna, ali za one koji su dobili status, koliko znam to vrijedi, ne može im se oduzeti.
Zapravo, bilo bi najbolje da se njega proglasi doživotnim gradonačelnikom da ne trošimo bezveze novce za izbore. Napravimo to i na razini države, preskočimo izbore, ušteda će biti još veća. I svi sretni. Oni koji nisu su ionako već otišli.
Ja sam recimo ne primala djecji godinama jer mi kao ne treba. A onda sam shvatila da se ja krpam, planiram i rastacem u koverte, i da cu mudrije od drzave potrosit djecji. I iskreno, mislim da bi se znanstvenom metodom dalo utvrdit da sam mudrije raspolagala tim novcem i primam i dalje. Danas mi se to moje odricanje cini mladenackom ludirijom... I da mogu trazila bih da mi se i tih sedam, osam godina isplati sad.
O mjeri se vise nema sto pisat. Svi smo svjesni da nije bajna. Neki misle da se ti novci mogu gore procerdat u obiteljima s djecom, neki da mogu gore u gradu. I to su dva ravnopravna gledista. Ja sam optimist pa mi se cini da obitelji u prosjeku pametnije trose novce od grada pod bandicem. A i ne dira me osobno ta mjera, iako javno i glasno kazem da imamo priliku moj muz s obzirom na struku i primanja u ovim godinama sigurno bi ju koristio. Ne bismo imali jos djece zbog nje, ali bismo ju koristili...
te stvari sasvim sigurno nisu u istom rangu! (cinjenice)
prve dvije su normalni mehanizmi europske zapadne demokracije kao dio welfare state koncepta.
treca mjera, nije demografska: na ovih 18 strana je napisano ponesto o tome, a ako se gledaju iskustva zadnjih 20 godina u europi po tom pitanjau (a znoje se mozgovi), nema sanse da takav tip mjere poluci bilo kakav uspjeh na polju povecanja stope radanja.
principjelno mjere koje probleme 21 stoljeca pokusavaju rjesiti metodama 19 stoljeca su osudene na neuspjeh (kako ono bjese, problem ne mozes rjesavati na razini na kojoj je nastao) u prevodu: bilo kakve mjere koje na demografskom polju u zemljam aeuropske demokracije zele povecati stopu radanja, vracanjem zena metaforicki receno u kuhinju i za stednjak, po svim meritornim strucnjacima i iskustvima ne daje rezultate!
treca mjera nija naravno ni socijalna, upravo je smijesno kako moze biti i upravo suprotno od socijalne, dakle rasipa novce koji su negdje drugdje puno potrebniji!
ona je vrlo jednostavno mjera kojom gradonacelnik sebi osigurava pobjede na izborima! sto mu kako vidimo jako dobro uspjeva!
sto znaci da svako "glorificiranje" mjere i zatvaranje ociju pred cinjenicama (da li zbog osobne koristi, ili lijenosti da se covjek uhvati u kostac sa cinjenicama, svejedno)
daje vjetar u leda takvoj politici.
cega bi svi trebali prisjetiti kada pocnu rogobariti o tim svim istim groznim politicarima, pa se prvo upitati zasto od njih i svih ostalih zahtjevaju integritet, uvid, odgovornost, ako nisu spremni to prvo traziti od sebe samih.
ona je vrlo jednostavno mjera kojom gradonacelnik sebi osigurava pobjede na izborima! sto mu kako vidimo jako dobro uspjeva!
sto znaci da svako "glorificiranje" mjere i zatvaranje ociju pred cinjenicama (da li zbog osobne koristi, ili lijenosti da se covjek uhvati u kostac sa cinjenicama, svejedno)
daje vjetar u leda takvoj politici.
da li je jasno onima koji zbog vlastitog interesa, ili indolencije, ili bilo cega treceg, glorificiraju ono sto bandic radi, indirektno (ili direkto, to najbolje znaju oni sami) podrzavaju koruptivno klijentilisticki princip politike na ovim prostorima (i naravno ne samo na ovim) cije katastrofalne rezultate gledamo svaki dan?
citajuci ovaj topik postaje mi zaista sve jasnije da ovu nasu zapadnu demokraciju i civilizaciju, nece unistiti, ni komet iz svemira, ni islamski fundamentalizam, ni terorizam, ni imperijalne teznje kine i rusije...
unistit ce je lijenost karaktera i lijenost misljenja.
dekadencija kojoj je odgovornost uvijek na onima drugima.
i zaiste vise ne cudim nicemu, ni ovome sto citam na ovih 18 strana, ni trumpu ni kriminalcima koje biraju za premijere i predsjednike.
Evo citat iz najnovijeg izvješća pravobraniteljice za djecu za 2018. godine iz kojeg je vidljivo da je Bandićeva mjera suprotna i istraživanjima i preporukama.
''Stopa rizika od siromaštva u korelaciji je sa stupnjem obrazovanja roditelja, a kako su siromašni roditelji često bez naobrazbe, ne mogu biti ni uspješna podrška djetetu u učenju. Prema rezultatima hrvatskih istraživanja, europskim dokumentima te izvješću EK za Hrvatsku od 2018.godine rano uključivanje u sustav predškolskog obrazovanja je od ključne važnosti za daljnji uspjeh djeteta u obrazovnom sustavu te je ključni faktor u razbijanju začaranog kruga međugeneracijskog prenošenja siromaštva te se smatra područjem investicija s najvećom stopom povrata. Značajan problem je dugotrajno siromaštvo te je Hrvatska u skupini zemalja s najvišom stopom djece koja u siromaštvu provedu četiri godine u nizu, a ovisno o duljini, veće su inegativne posljedice za budući razvoj djeteta.''