Hvala. Nismo znali za planirani povratak škole, nismo jučer stigli na zoom prezentaciju. Da li su rekli nešto za obnovu zgrade, koliko je to temeljito?
Printable View
Hvala. Nismo znali za planirani povratak škole, nismo jučer stigli na zoom prezentaciju. Da li su rekli nešto za obnovu zgrade, koliko je to temeljito?
Jel bio tko u Prelogu na otvorenom danu?
moja je bila danas, bili su u grupama po cetvero, dobili su curu iz treceg razreda kao vodica
prosli su kroz dio skole...u dvoristu je svaki predmet imao svoj stand gdje su prezentirali nesto
(biologija je imala secirano srce, kemija je imala nekoliko standova i izvodili su pokuse)
na geografiji je profesorica pricala o Erasmus programu
Čini se da je bilo zanimljivo. Oni su u jednoj smjeni kao i I.
Koji drugi strani jezik nude?
Prelog bi još godinu dana trebao biti u dvije smjene
Mislim da 1. Ekonomska odlazi u rujnu. Da li imate informacije kako je u gimnaziji Prelog, profesori, društvo?
Pozdrav svima,
već sam se javljala na ovu temu početkom šk. godine i evo nas sada pred upisima. Moj sin s visokim odličnim prosjekom ne može upasti niti u jednu PM gimnaziju osim XIII. Problem je što ništa ne znam o toj gimnaziji. Internet stranica im je očajna, nema otvorenih vrata, ravnatelj im je smijenjen ove godine, sada imaju ravnateljicu. Alternativa je Ruđer za koji znam da je dobra škola, ali muče me opći predmeti za koje ih ne pripreme baš najbolje, u usporedbi s gimnazijama. Zna li itko išta o XIII, želi li je itko upisati? Naša je opcija samo PM program. Molim pomoć! Hvala!
Pitaj Mariju. Njen sin je maturirao u toj skoli. Upisao je zeljeni faks.
Mozda se ona i sama javi.
ljic1, i moj mlađi je bio u istoj situaciji kao tvoj. Odlučio se za XIII., iako živimo na suprotnom kraju grada (do škole putuje više od sat vremena u jednom smjeru). Sad završava drugi razred i nije požalio. Prvih tjedana mu je bio malo šok zbog tog putovanja, ali našao je dobro društvo tamo pa mu sad nije nikakv problem ni vikendom povući do Dugava. Po mom mišljenju škola je ok, što želiš naučiš, s onim što te manje zanima ne tlače te previše. Ove je godine bio na državnom natjecanju iz matematike, imao je solidnu podršku profesora matematike i samo dobre riječi o njemu, baš onako lijepo za čuti. Prolazi s vrlo dobrim, nema pritiska i to njemu odgovara jer zna otprilike što ga zanima i to sam uči izvan škole. Mislim da je za njega to puno bolja opcija nego da je došao u neku "nabrijaniju" sredinu.
Srećom im je škola puno bolja od web-stranice (da, mislim da bi se mogli kandidirati za najgoru internetsku stranicu, teško ih je nadmašiti).
Moj je sin bio u identičnoj situaciji prije pet godina. Odličan matematičar, odličan učenik, ali s previše niskim prosjekom za ostale PM gimnazije. Imao je oko 72 boda, mislim da to danas ne bi bilo dovoljno ni za XIII. Iskreno, bilo me malo frka, jer sam prvo čula takve stavove i komentare da sam mislila da mi se sin upisuje u večernju školu ili dopisni tečaj, a ne u srednju. Ali sam čula i pozitivne i realne stavove o školi, a i saznala da imam poznanicu koja je završila tu školu i sasvim se pristojno kasnije obrazovala. :-)
U PM razredima dečki su brojčano dominantniji, jer inače imaju u prosjeku lošije ocjene od cura, pa je ta škola često utočište onima kojima idu matematika i fizika, ali su jako daleko od 5.0. Nisu nabrijani na natjecanja, pa će se natjecati ako sam pokaže inicijativu; neki profesori spremaju đake, a neki ne. Ali znam da ima djece koja su se i plasirala na državno iz matematike ili fizike, a čini mi se i na natjecanja iz društvenih i humanističkih predmeta, samo to nisam previše pratila. No ne treba se zavaravati, škola nije MIOC. Sport je u školi dosta na cijeni, barem je bilo tako u vrijeme bivšeg ravnatelja.
Škola ima gimnazijski (prenatrpani) program, u PM smjeru može se izabrati dodatna dva sata matematike ili informatike ili drugog stranog jezika. Neki profesori su izvrsni i zahtjevni, neki nisu, ali mislim da je tako u svim školama (najstarija je završila 1. gimnaziju, a treća po redu sad isto planira u I., u opći smjer). Oni su konkretno imali problem s nastavom fizike, jer su zbog razno raznih kadrovskih problema izgubili puno sati u 2. razredu, a to se nije uspjelo nadoknaditi do kraja 4. Koliko je problem u manjku profesora matematike i fizike, a koliko organizacijski, ne bih ulazila. Inače, imaju i razne humanitarne akcije, izvrsnu filmsku grupu koju vodi vrlo entuzijastična profesorica.
Moj je sin u školi bio zadovoljan, našao je prijatelje, razred im je bio dobar. Atmosfera u školi nije nabrijana i škola nije prevelika; moj je dojam da im daju šanse da isprave ocjenu kad nešto zabrljaju. Imali su u školi i pripreme za maturu (prošle godine online). On je išao na hrvatski, ali ne baš redovito :roll:, polagao je B razinu. Kad pogledaš na školski rudnik, ima link par stranica ranije, vidi se da im rezultati na maturi nisu sjajni, oni neće biti u novinama među 10 najboljih hrvatskih gimnazija. Ali eto on je svejedno upao na sve izbore, dobio je STEM stipendiju, odlučio se na kraju za FER i zasad mu pristojno ide. Radi naravno više nego u srednjoj (ne ubija se ni sad od posla), a bar mogu reći da u srednjoj nije pregorio :mrgreen: koliko vidim iz rudnika, iz razreda ih se 6 upisalo na FER, 8 na FSB, par na PMF, TVZ, šumarstvo, ekonomiju, FF.
I znam da je upis u srednju stres, ali stvarno to ne bi trebalo doživljavati sudbinski. Ima života i izvan par najboljih i najrazvikanijih škola, pristojno obrazovanje i mogućnost upisa na faks, ali mjesto pod suncem bez fakultetskog obrazovanja može se dobiti i dalje.
Evo i Kanga se javila dok ja ispišem pol romana :mrgreen:
Kanga, drago mi je da ti je sin zadovoljan, i moj je isto bio sretan što nije bio u nabrijanoj i kompetitivnoj sredini.
Potpis na Mariju! :-)
Vidim sad i drugi Marijin post. Da, baš je sretna tamo :-)
O Prelogu uvijek čujem samo dobro, a isto tako i o XIII gimnaziji. Meni se čini da su djeca uglavnom sretna sa svojim školama pa tako i roditelji.
Sutra je online otvoreni dan u XVIII
http://gimnazija-osamnaesta-zg.skole.hr/
Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk
Hvala na izdašnim odgovorima. I ja vjerujem da je XIII solidna. U e-rudniku nije posebno izdvojen PM program, a pretpostavljam da PM razred postiže bolje rezultate, jer i kod upisa trebaju imati dosta veći br. bodova. Prošle godine je to bilo 76 i nešto, a ove ?????
Za neke gimnazije postoje predrasude, neke su razvikane zbog svog statusa u prošlosti, a kad se uspoređuju rezultati na maturi, sve je to tu negdje (primjerice IX i VII, opće gimnazije), čak je IX za nijansu bolja. Ima još nešto vremena do konačne odluke, a iskustva drugih sigurno mogu pomoći.
Svaka čast e-rudniku, aliiii to rangiranje škola je samo opći podatak. Može se dogoditi da i u najboljoj školi bude neki razred s problematičnim sastavom učenika (ometači nastave i slično) ili nezainteresiranim razrednikom i predmetnim nastavnicima, pa što vrijedi ako je škola općenito super, kad dijete zaglavi u takvom razredu....
Sin moje kolegice završio je VIII gimnaziju prije par godina (više zbog lokacije nego zbog drugih razreda) i sad uredno studira ekonomiju. Osim hvalospjeva koji su se ovdje pisali o toj gimnaziji ne bi bilo teško naći i nekoga tko nije bio baš tako oduševljen, ali to vrijedi baš za svaku školu bez iznimke. Ima stvari koje nitko unaprijed ne može predvidjeti. Moj L. je u XV godini imao odličnu matematičarku u prve dvije godine, ali žena je pala i slomila kralježak, pa su cijeli treći razred imali zamjene. To su stvari koje se događaju... Moj E. je slično prošao u TŠ Ruđer Bošković, jer je matematičarka otišla na čuvanje trudnoće ili tako nešto, pa su maturanti u prvoj godini korone ostali u zraku.
Mi možemo poduzeti sve da se djeca upišu u školu koja im najbolje odgovara, a dalje - kako bude... I u najboljoj školi ima učenika kojima takva sredina ne odgovara. MIOC je najbolji primjer, a čini mi se da ni VIII nije iznimka. Djeca koja nisu kompetitivna ili ih to smeta, neće se dobro snaći u XV gimnaziji. Moj stariji sin je relativno lagodno prošao kroz tu školu što se tiče gradiva matematike, fizike, informatike i predmeta koji su ga zanimali, ali je imao muku ježovu s predmetima tipa hrvatski jezik, povijest i slično. Ne pada mi na pamet da kažem kako su ti predmeti loše strukturirani ili imaju loše nastavnike, nego to mog sina baš i nije zanimalo, pa mu je bilo teško. Kako god bilo, kad se dijete jednom upiše - dalje sve ovisi o njemu. Nije to osnovna škola. U srednjoj nakon upisa (a za mnoge čak i prije) angažiranje roditelja trebalo bi polako prepuštati inicijativu djeci.
@ljic1, može se vidjeti po programima na e rudniku. u XIII gimnaziji je prosjek na maturi iz matematike 3.18 za matematičku gimnaziju. (za opću 2.04)
Je li uobičajeno da se i u srednjoj školi roditelji povezuju u grupe radi kupnje poklona razrednici nakon prvog razreda? Mene je iznenadila poruka’Dragi naši raditelji prvašića.....’
:-o
Pa to je srednja škola... Zabogadragoga, to su učenici trebali sami odrađivati još u završnim razredima osnovne. Osim toga, kakav poklon na kraju prvog razreda???
Mi nismo u srednjoj školi imali ni grupe roditelja. Jednom smo u srednjoj potpisivali nekakvu peticiju u vezi odabira razrednika, ali to je bila druga stvar.
Kupnje poklona nakon PRVOG razreda? Ili se već sad povezuju za poklon nakon četvrtog razred? :P Kako god bilo svakako nije uobičajeno, ajmo tako reći.
Nije. Mi smo tek grupu dobili kad smo morali rješavati problem s maturalcem u korona godini. Jer je to bio nas problem mi smo potpisali ugovor i dali pare. Nista drugo se nakon toga na njoj nismo dogovarali. Poklon sad nakon črtvrtog učenici sami rješavaju. Nas ništa ne pitaju :D
Nije uobičajeno poklanjati nakon prvog,moj na maturi nije dao ništa,sad su imali tzv.maturalnu s odgodom i poklonili su rasli tetovažu,veli mi kolega da su njegove sestri maturanti poklonili knjigu s brendijem
Grupu imamo 1. srednje,ali koristimo je za druge probleme ili prohtjeve,i na wh samo roditelji i mejl s raskom. Trenutno je akcija da se razred službeno slika.
Zalila sam se s kavom od iznenađenja. Ali svi zahvaljuju na inicijativi pa gledam jesam li neupućena..
To su oni nadobudni roditelji koji vole organizirati događanja u stilu "red je".
Za sad kod moje nisu takvi
Nego oćete li imati službeno slikanje?
Preko vikenda je uslijedio poziv jednog roditelja s pitanjem,jer je rečeno klincima da neće biti ništa službeno,većina se izjasnila ta da,pa je organizirano s profom i fotografom,kao samo za njihov razred,danas došlo naputak da će ići ipak na nivou škole,ali taj dan profa ne bi trebala biti u školi,pa opet gongula,na kraju će biti slikanje samo klinaca,a možda će se svi skupa slikati na zadnjem srz
Danas bio sastanak prek teamsa
Kod klinca u osnovnoj neće biti slikanja,ali njih je slikala jedna naša mama i podijelila nam slike
U razredu moje su se već fotkali. Čak su i fotke gotove
Kod nas isto kao i kod Spajalice. Prvi put cujem, jedino mi ima smisla ako razrednica ide u mirovinu ili odlazi negdje pa da se oprastaju.
Može i razrednik dobiti cvijeće:mrgreen:
Vidim da sam preskočila cipeličino pitanje
Mi se nismo povezali radi poklona,grupa je više od pol godine
Iskreno,ako je 10-20 kn to bi mogli i sami klinci,mada nema potrebe uopće za bilo čime
30kn. Ako bi inicijativa išla od klinaca svakako bi je podržala. Sijećam se nas, dok smo bili srednjoškolci. Imali smo svoje razloge za neke odluke. I danas poštujem te odluke.
Slažem se, ali roditelji ne moraju ni znati za tako nešto... Ako u srednjoj školi mora roditelje žicati tih 30 kn, onda je netko debeeeelo zakasnio s financijskom pismenošću u odgoju svog srednjoškolca.
Druga je stvar ako se dijete doma pohvali s takvom pričom - to sam iskusila i podržala. Ali da me pita može li dobiti 30 kn za tako nešto - bratemili, imaš svoju lovu pa raspolaži (sorry na offt.).
Tako je, ovo sam odmah i ja posmislila. To je upravo odraz višeg stupnja financijske pismenosti. :mrgreen:Citiraj:
Ne mora to uopće biti financijska nepismenost, nego snalaženje - u stilu "imam svoju lovu, ali zašto mi starci ne bi dali tih 30 kn ako se odnosi na bilo što vezano uz školu"
Jel tko bio?
Šok nakon 10 minuta, da nisu još donijeli odluku o bodovnom pragu, danas će ili najkasnije u ponedjeljak. Ali da će vjerojatno biti 68 bodova. Kako molim?!! A ja gledam u srednja.hr kalkulator zadnje 4g., 66-63-58-58. Pitala sam odmah naravno, ali ništa mi ne mogu reći. A Jana na nekih 66-67
Teško mi je povjerovati da u situaciji kad francuskom treba sav mogući boost da privuče djecu oni podižu prag.
Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk