XCitiraj:
MGrubi prvotno napisa
Printable View
XCitiraj:
MGrubi prvotno napisa
vidi post iznad citiranogCitiraj:
Kanga prvotno napisa
u pitanju je osnovna postavka demokracije: ne slažem se s onim što govoriš ili misliš, ali ću do kraja braniti tvoje pravo da tako govoriš ili misliš (u ovom slučaju: nije - prema onima koji ne upisuju vkeronauk - pravedno riješeno pitanje smještaja vjeronauka u satnicu, ali dok je to tako zakonski riješeno do kraja ću braniti to rješenje)
slažem se s ovim rješenjemCitiraj:
MGrubi prvotno napisa
O deklarativnom i nedeklarativnom stavu ja mogu reći samo to da se ja više ne mislim samoinicijativno zalagati radi tuđih problema jer s time imam vrlo loša iskustva, ali spremna sam uvijek pomoći i podržati kad netko pokušava riješiti neki svoj problem. Kad bi se u školi pojavila peticija sa zahtjevom da vjeronauk bude zadnji sat u rasporedu ili da se na neki drugi način riješi taj problem (osim ukidanja vjeronauka u školi), ja bih ju potpisala i podržala na svaki primjeren način.
zašto ne?Citiraj:
Ivana2 prvotno napisa
ako je u školi mjesto vjerovanje u nedokazano, onda možemo u školu utrpati i : yogu, hinduizam, tao, thai chi, paranormalne pojave, telekinezu , parapsihologiju, budizam, natalne karte, horoskop, reiki, misticizam ..... ima toga ka blata
ako je stvar financija .. to se da rješiti, da država dalje plaća vjeroučitelje
je samo to nije u ineresu "brojanja ovaca"Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
ovako , zahvaljujući pritisku "hodnika" 80-90% djece pohađa vjeronauk, bili njihovi roditlje vjernici ili ne
a kad bi morali dolaziti vanredno na vjeronauk, onda bi se Crkva suočila sa istinom tj. stvarnim stanjem (možda 50%) vjernika
čemu?
ali ja opet pitam - zasto? koji su tvoji motivi da ne podrzis rjesenje koje ne ugrozava tvoje potrebe kao vjernika, a istovremeno je pravednije prema drugima? zakon? znaci li to da si u doba komunizma branio i rjesenje da se npr. nacionalizira imovina crkve, samo zato jer je to tada bilo aktualno "zakonsko rjesenje"?Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
e, Grubi, Crkva (barem oni realni ljudi u njoj) zna kakvo je pravo stanje stvari, to se, uostalom, vidi po broju ljudi na misama (50% je jaaaaaaako velika brojka, realnije je reći 20 ili 25%)Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
onima drugima bi to "suočavanje s realnošću" najvjerojatnije dobro došlo da se malo prizemlje
samo, iluzorno je očekivati da bude Crkva pokrenula stvari u smjeru "vannastavne aktivnosti", to trebaju pokrenuti oni kojima je to u interesu (kao, uostalom, i sve na ovom svijetu - sigurno se ne očekuje da, karikiram, navijači Dinama pokrenu nešto na dobrobit Hajduka)
zar Istina nije u interesu krščanstva?
a gdje si ti to pročitala da ja ne podržavam , haj'mo reć', idealno rješenje?Citiraj:
Kanga prvotno napisa
samo sigurno ja neću pokretati uvođenje tog idealnog rješenja (vidi moj prethodni post)
i mislim da se baš ne može uspoređivati zakonska regulativa u jednom više-manje apsolutističko-diktatorskom državnom uređenju sa zakonskom regulativom u više-manje demokratskom uređenju
:?Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
didaskalije, molim
stvarno stanje % vjernikaCitiraj:
Juroslav prvotno napisa
kad imaš točne, istinite podatke možeš donositi bolje i kvalitetnije odluke
ovdje:Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
nisam shvatila da do kraja braniti postojece zakonsko rjesenje znaci isto sto i ne biti pokretac promjene :/Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
zao mi je, nisam uspjela doprijeti do odgovora koji me zanima, ali nemam zivaca za dalje :predaja:
kao sto si i sam rekao, uredenje moze biti vise i manje demokratsko (ili apsolutisticko), zar ne? ali, ja ne bih politizirala...Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
hmmm, sad vidim kak se to moje može pročitati :/Citiraj:
Kanga prvotno napisa
dakle, do kraja budem branil PROVOĐENJE tog rješenja, ne rješenje samo
parafraziram: u crkvi nije mjesto za dokazane tvrdnje, pa ne bi trebalo ni u skoli biti za nedokazane tvrdnje. inače bi fakat mogli početi i pričati o letećem špageti čudovištu ili pozvatiCitiraj:
MGrubi prvotno napisa
ili pozvati Abu Aziza Makaja.
Super, to je čušpajz od više vjera i seksualni odgoj u jednom - i odmah smo riješili dva problema.
od kud ti to?Citiraj:
mama courage prvotno napisa
Darwin
Netočno:linkCitiraj:
MGrubi prvotno napisa
i nemoj sad potezati prošla stoljeća, Crkva općenito napreduje puževim korakom
http://www.nacional.hr/articles/view/33396/
trebalo me je samo godinu dana
Citiraj:
Papa Benedikt XVI. u svojoj novoj knjizi pod naslovom "Kreacija i evolucija" odbacuje Darwinovu teoriju evolucije
hajde usporedi datume ta dva teksta, pa reci koji je aktualniji
A izvor ti je jači :roll: . Ako želiš polemizirati s papinim idejama trebala bi pročitati njegovu knjigu, a ne člančić iz Nacionala.
Crkveno učenje o postanku nije ni u kakvoj suprotnosti s teorijom evolucije (koja i nije u potpunosti dokazana; missing link is still missing).
I ja sam znanstvenica, pa bih malo oftopičarala u vezi često spominjanog "dokazanog" i "nedokazanog" u smislu suprotnosti između znanosti i vjere. Znanost je put, a ne apsolut i ne daje odgovore na sva pitanja, a najmanje konačne i egzaktne. I prirodne znanosti danas su daleko nadišle granice egzaktnosti koja još može postojati samo u malom mjerilu. O humanističkim znanostima i njihovoj spoznajnoj interakciji (i) s teologijom da i ne govorim.
Znanost je put, kao što je i vjera, a ta dva puta mogu ići zajedno, danas više nego ikada prije.
pa to hoću rečiCitiraj:
Juroslav prvotno napisa
ne kopam po prošlom stoljeću
07'
ma nećemo o ovom "papi" koji svako-malo skoči sam sebi u usta
niti je vjeronauku misto u školi, niti je matematiki misto na misi u crkvi
odvojenoCitiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
previše je religija isprepleteno
nema mising linka
došlo je do mutacije kromosoma (spajanje) tj. čovjeka
radijacija, svemirci, Bog..... možda jednog dana saznamo
a i tebe je ponijelo, MGrubi :mrgreen:
:mrgreen:
XCitiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
Naravno. Putevi vjere i znanosti su ortogonalni, ne iskljucuju jedan drugi, ali se razlikuju u metodologiji. Za razliku od vjere, znanost (i prirodna i humanisticka) proispituje stvarnost, a svoje teorije uskladuje s opazenim cinjenicam, a ne istinama zapisanim u svetoj knjizi. Slazem se da oko komplementarnosti znanosti i vjere u razumijevanju svijeta i zivota postoji razlicitih razmisljanja, pogotovo u suvremeno vrijeme, ali to ne opovrgava razliku u pristupu, koja je po meni kljucna.Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
popper, recimo, kaze da znantvene teze, one vazece, nisu one koje su dokazane - nego one koje nisu opovrgnute, iako su iskazane u takvom obliku da ih je moguce opovrgnuti; a uz to dobro objasnjavaju ono na sto se odnose.Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
po njemu, i nema teorija koje su dokazano istinite; ima samo onih koje su dokazano neistinite :)
Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
Citiraj:
Kanga prvotno napisa
Ja sada počinjem u ovoj raspravi uživati. :)Citiraj:
a zakaj prvotno napisa
Nadam se da će biti još ovakvih postova.
bome i ja.
vidiš, a posljednji dio rečenice mi se uopće ne čini takvim. sad odoh malo razbistriti u svojoj glavi zašto mislim da je tome tako. :mrgreen:Citiraj:
Znanost je put, kao što je i vjera, a ta dva puta mogu ići zajedno, danas više nego ikada prije.
mc, mozes razbistravanje zapoceti ovim :mrgreen:
naravno, naci ces i raznih drugih razmisljanja o toj problematici :)
sori, krivi link, jos jednom: ovim
naravno da postoji razlika u pristupu, ali nije ona kljucna u smislu da jedna drugu ponistavajuCitiraj:
Kanga prvotno napisa
dapace
ja mislim da tek s jednim i drugim pristupom mozemo pronaci odgovore na pitanja kojia nas, kao ljude, zanimaju
opce ne mogu vjerovati da postoje uceni ljudi koji misle da vjernici ne vjeruju zanosti, da kazu djeci znas to sto ti kaze teta iz biologije, ma nije ti to tako, nego je ovako.. :mrgreen:
Svratim na ovu temu često, usko sam vezana s tim cirkusom, ali nikako da se otmem dojmu da bi tema svakako trebala promijeniti naslov u:
"Beskonačna i besmislena filozofiranja o vjeronauku" uz dodatak "bez pljuvanja". :saint:
petraa :* potpisujem!Citiraj:
petraa prvotno napisa
pitam se već duže vrijeme što mi zapravo bi da otvorim temu?!! :lol:
Jednim dijelom si u pravu. Čak i kad nije filozofiranje u pitanju nego konkretni problemi-besmisleno je jer se neće ništa promijeniti u pristupu škole (države) tom problemu. Dok god većina djece ne sjedi na hodniku stanje će ostati isto.Citiraj:
petraa prvotno napisa
Moram reagirati jer se bavim jednim uskim segmentom znanosti:Citiraj:
Ne mislim tako. Znanost dozvoljava invenciju, pokušaje i pogreške, improvizaciju, razvoj, različiti pristup... Vjera je bazirana na dogmama i postulatima. Kod nje nema "putovanja" naprijed. Znanost pobija svoje teze novim pristupom, novim otkrićima: vjera to ne radi. Znanost jest putovanje. Da nije tako još uvijek bi vjerovali da je Zemlja ravna ploča, ljudi bi umirali od upale pluća, a svjetlo bi nam davala baklja. Vjera je odavno na svom cilju.
mi, bez uvrede, :) ja mislim da su to predrasude i povrsna razmisljanja
po tome nijedan znanstvenik ne bi mogao biti vjernik :roll:
a znamo da to nije istina
Paaa... površno gledajući -to je i istina. Zar nekada davno vračevi nisu pokušavali liječiti bolesti? Nije im baš uspjevalo. Ono što liječi upalu pluća nije molitva nego antibiotik koji nije rezultat vjere nego znanosti. Sjetimo se i sirotog G. Bruna. Skončao je u mukama zbog znanosti kao heretik, a za života je poricao kršćanske dogme.Citiraj:
zrinka prvotno napisa
Danas ne spaljuju ljude na trgovima, razmišljanja su malo napredovala, ali princip je isti: ne volimo da su ljudi drugačiji. Držim se striktno znanosti kao takve, alternativu ni ne spominjem. Što se vjere i Crkve tiče-alternativci su današnji heretici samo je spaljivanje zabranjeno zakonom :mrgreen:
No, tema nije znanost vs. vjera, zar ne? Samo sam se nadovezala na neke postove prije jer i druga strana ima svoje mišljenje. Dozvoljavaš li to? ;)