Pa ne valjda samo zbog dnevnika - djeca moraju biti i zbrinuta dok su roditelji na poslu :mrgreen:
Printable View
I samo da naglasim važnost popratne dokumentacije e dnevniku. Sve, bas sve treba u barem tri različita formata zapisati. Nije dovoljno u e dnevnik... Naravno, mali testovi više to nisu, to su sad izlazne kartice i naravno i svaku izlaznu za svako pojedino dijete treba opisnoj ocjenom popratiti u e dnevniku i u onenoteu. A najvažnije je ipak da sva djeca i svi roditelji budu kompletno zadovoljni kvalitetom nastave i upisivanja u e dnevnik.
Pa štrajk mora boljeti. Ja stvarno ne vidim kako bi inače bio efikasan. Nije ni ovako. Ne vidim uopće kao kaznu da dijete mora pisati 15 minuta dnevno više zadaće. Mogu se u školi napraviti dva zadatka, a 5 doma. Možda bih ja dala dio obavezne zadaće, a dio kao preporuku. Ne pišem da se to treba, nego se može, pa tko hoće rutinu, mora vježbati više. Ali vidim da ovdje nitko ne misli da se štrajk ne nadoknađuje. Isto je kod mene na poslu s bolovanjem. Skinu mi plaću, a ja nadoknađujem poslije u neka nevremena i u bolnici imam računalo.
Ne mogu se sloziti s tim.
Strajk svakako vec boli dobar dio roditelja koji ne mogu zbrinuti djecu.
Da roditelji zele poucavati djecu doma skolovali bi ih kod kuce po svom programu. Ne da sad zbog strajka skoluju po skolskom programu kojeg nije u stanju odraditi ili prilagoditi sustav.
Da se razumijemo , ako samo ja moram skolavati dijete kod kuce , tada bih i ja mogla odredivati tempo i nacin ispitivanja.
Ovako mi stvarni ne pada na pamet raditi eksta dodatno( a vec i sad bez strajka radim cuda jer dijete ima poteskoce) samo da bi ga u skoli mogli resetati testovima. Koji ce pokazati sto? Kako sam ga ja naucila ?
U svakom slucaju meni koja podrzava strajk ne pada na pamet uciti dijete doma samk da bi moglo zadovoljiti formu za testove. Jer testovi su sporedni. Poucavanje je vazno.
sirius, pogledaj link koji sam stavila s nastavnici.org par postova ranije, njihove preporuke (kolegama) za nadoknadu su upravo u smjeru smanjenja ispitivanja i ocjenjivanja, a da se naglasak stavi na obradu gradiva.
Opet ti! :P
Ti najsposobniji koji biraju bolje plaće su valjda sposobniji za te druge poslove s boljim plaćama. Zašto bi bili sposobniji za biti učitelji? Većina učitelja koje znam i za koje mislim da su dobri, super, i sposobni učitelji su to upravo zato što taj posao nisu odabrali zbog plaće nego entuzijazma i ljubavi prema tom poslu. Ne mislim da su svi baš svi takvi, ali oni koji dobro rade svoj posao, rade to baš zato što vole taj posao bez obzira na prosvjetarsku plaću.
Traži administratora da ti izbriše rečenicu :mrgreen:.
p.s. Mima, nisam rekla da vožnja tramvaja nije stresan posao, sigurno je, nego da je možda manje stresan od međugradskog autobusnog prometa. I o ZET-u smo počeli pričati iz nekog drugog konteksta, ali nema veze, nije tema...
BB , ako je neko zanimanje u prvom redu i kod vecine ljudi ( koji ga biraju) poziv, ne znaci da posao ne bi trebao biti adekvatni placen. I da placa ne bi trebala biti motivacija.
Ali i oni najsposobniji baš za biti učitelji usprkos svojoj sposobnosti za biti učitelj nemaju supermoći za pokriti troškove života. I nije loše što neki pod teretom računa biraju manje drag im posao. Loše je što većina bira tako jer je prosvjetarska plaća takva kakva je. Javno treba reći i da je plaća premala i da mnogo nastavnika nije među najboljima u svojoj struci u profesorskom branši. I nije isto u svakoj nastavničkoj branši ni u svakom dijelu Hrvatske, ali većina ljudi po završetku studija koja je možda nekad i sanjala o nastavničkom zanimanju, odlučuje se koju isplativiji opciju. Kako bi nastavnici dobili koeficijente koji im pripadaju, ne treba tvrditi da su većinom sjajni u svom poslu. Pomeni baš treba tražiti koeficijente da bi izbor kadra bio bolji, da bi dogodine bar tri posto više stručnih i pozvanih matematičara radilo.
Ne znam jesmo li se krivo razumjeli, ali nigdje nisam napisala da taj posao ne treba biti adekvatno plaćen usprkos tome što ga radi vojska entuzijasta.
Ovo možda nisam napisala, ali sad ću: da danas odmah povećaju koeficijente za 6.11% ja sam skoro pa 100% sigurna da se kadar koji se zapošljava u školama ne bi ni mrvicu promijenio po ikakvim karakteristikama. Pogotovo za samo to i takvo povećanje sigurno ne bi moglo motivirati niti jednog matematičara da ide raditi u školu, jer pretpostavljam da oni mogu dosta lako dobiti neusporedivo bolje plaćeni posao, čak i s tih 6.11%.
Ne radi se samo o 6,11%
To je samo povod za strajk. Uzrok je duboko nezadovoljsto zbog ignoriranja obrazovanja koje nije od jucer.
Da se razumijemo, meni sustav skolstva koma.
Promjene koje se uvode preko noci i bez pripreme- totalno promasene .
Taj sustav treba ogromne rezove i ogrome promjene. Koje trebaju provesti ljudi. Ako se ikad pojavi netko sposoban i s voljom da to provede. Ne ulazem nadu da ce se to dogoditi za vrijeme skolovanja moje djece.
Samo potplacenost osoblja i nepostivanje struke dovesti ce do toga sa za koju godinu nece bas biti ljudi koji ce to provesti.
Nesto slicno sustavu zdravstva koje je u kolapsu zbog loseg planiranja zadnjih 25 godina.
Ja mislim da je svatko tko diplomira npr. profesorsku matematiku na PMF-u savršeno sposoban biti nastavnik na školi, a sposoban je i za niz drugih poslova. Sad gdje ode najsposobniji, a gdje manje sposoban (što god to značilo), to ovisi o nizu okolnosti. Možda baš najsposobniji ode na školu, a manje sposoban u banku. Problem je što zbog niske plaće i općeg stanja u prosvjeti većina niti ne pomisli da ode u školu.
Nastavnici su radnici kao i svi drugi, ima jako dobrih, ima jako loših, a većinom su prosječni. Ja mislim da niti ne trebaju biti vrhunski da dobiju 6.11% povećanje koeficijenta - tu se ionako radi naprosto o generalnom priznanju da se radi o poslu jednako složenom kao neki drugi poslovi u javnoj službi.
Kaj vaši ponavljaju ili idu i samostalno naprijed sa gradivom?
Nisam pametna kaj da radim.:(
Nit jedno ni drugo. Što su ucili od zadnjeg testa su već 3x ponovili, nemam mi nikakvog smisla forsati ih opet isto. Unaprijed mi je isto bezveze.
Moja se sad nakacila na neki program za učenje klavira pa sad provodi sate s novom opsesijom :mrgreen:
Nastave ionako očito nema ni ovaj tjedan, ne mogu ni sebe ni njih lagati da moraju ponoviti 4. put jer škola evo samo što nije počela...
I neće 6 postotno povećanje koeficijenta nagovoriti matematičara na školstvo, ali ne možemo prekrižiti ruke i gledati kako je svake godine veći broj nestručnih sati matematike, fizike, informatike, engleskog...
Tvrditi da je u tako dugo tako potplaćenom sektoru s toliko propalih reformi i toliko uravnilovke po plaćama, podjednak postotak iznimnih, prosječnih i ispod prosječnih radnika kao u nekom sretnijem sektoru je po meni laž. Jednako tako čini mi se da uz plaću treba povećati i satnicu i nadzor, ne onaj papirnati te da je nužno prihvatiti da kako bi se predavalo matematiku u osnovnoj nije potrebno znati išta o derivacija a, niti za strani jezik književnost 16. stoljeća. Najsretnije bi bilo da nastavnik i to i pedagoške kompetencije usvoji, ali nismo dovoljno bogati pa je vrijeme da se suočimo s potrebama i mogućnostima. Rad s djecom je bio i ostaje moj san. Samo imam i radnog i životnog iskustva da razumijem koliko su neka moja znanja nepotrebna, neka manjkava te koliko je sustav obrazovanja manjkav i iznutra i izvana.
Nastavnici su ljudi kao i svi ostali na bilo kojem radnom mjestu. Sigurno nisu svi savršeni. Kako i do sada na određenim predmetima djeca prepišu s projektora, naprave zadatak, ne objašnjava im se i ide test. Ništa novo. Ali za vrijeme cirkularnog štrajka kod takvih učitelja bilo im je najteže odraditi učenje i testove.
Nije potrebno samo povećati koeficjente već staviti učitelje na neko cjedilo pa da ostanu oni zainteresirani za poučavanje. Uvesti reda u te učiteljske redove također bi trebao biti dio reforme s ciljem boljitka naukovanja nobih generacija.
Je, ali to možeš samo u nekim predmetima gdje ima viška radne snage. I nisam za batine, nego za mrkve. Poticati, a ne kažnjavati. U nekoj fer poticajnoj sredini svi su produktivniji i zadovoljniji.
Bez obzira što u pravilu lošiji studenti završavaju nastavničke smjerove na pmfu, i ja sam mišljenja da i oni dovoljno matematike i fizike znaju za podučavati u srednjoj, bitno je da imaju ono nešto nastavničko u sebi. Dapače, mislim da bi vrhunski fizičar ili matematičar poludjeli da predaju u MIOC-u i ponedjeljkom imaju 6 sati prvih razreda, pa istu priču ispočetka. Mislim da već četvrti sat ni ne zna više što je rekao ovima, a što razredu prije.
Nije to lako. Koji bi bili kriteriji za cjedilo?
Na prosvjedu sam upoznala nastavnicu svoje kćeri( peti razred). Žena je prekinula štrajk i iz rukava izbacila sve, baš sve.. i karakter, i sve što su pisali i sve što zna/ ne zna. Ove je godine uzela 3 peta razreda. Koja posvećenost! Moj naklon!
Špuno jelqkše profaću imati više razreda iste generacije nego da svaki sat vrti drugi predmet ili generaciju.
Zbog čega je Vladi tako bitno da nastavnicima ne ide gotovo ista suma povećanja plaće kroz koeficijente nego baš baš kroz postotke? :|
Pa razmišljaju ljudi o tome: https://www.index.hr/vijesti/clanak/...a/2125983.aspx
Sramota je da nijednom riječju ne želi spomenuti koeficijente, sramota je njegova ignorancija i prije i sada.
Ovo mi je definitivno najbolji komentar, baš si me nasmijala:).
Slabo mi je od komentara koje ovih dana čitam po portalima, o nastavnicima neradnicima, uhljebima...
Deset sam godina radila u školi. Sad sam u uredu i često radim više od uobičajenih 8 sati na dan, ali iskreno, ne bih se više vraćala u školu. Onaj tko to nije iskusio, stvarno ne bi trebao previše komentirati ni pljuvati po nastavnicima.
Samo ću napisati - vrlo častan posao, ali nimalo lak. (Neradnika, naravno, svugdje ima, ali to nije tema...)
Osjetila sam i ja čari reforme kad smo ovo ljeto u stvarno nehumanim uvjetima pripremali udžbenike za sljedeću školsku godinu, koji su nam rokovi bili dani... presmiješno.
Dok sam još radila u školi, uvodio se onaj HNOS. Bože sačuvaj. Kaos bio, kaos ostao. Sve nedorađeno i nedorečeno.
U vezi tog cijelog članka mi je najbolji jedan od komentara ispod:
Citiraj:
Vojislave, da li će isti mjerljivi napredak moći ostvariti učitelj koji slučajno dobije razred u kojem su klinci s teškoćama u učenju i onaj koji dobije razred bez takvih učenika? Hoće li podjednaki mjerljivi napredak postići i učenici slabijeg materijalnog stanja, iz razorenih obitelji, iz siromašnijih krajeva i oni koji imaju zdravstvene probleme? Kako ćemo izmjeriti "napredak" kad isti ovisi i o biološkim komponentama inteligencije, ambicije i volje za učenjem koja nije kod svih učenika ni približno jednaka, a zna se dogoditi i da nije pravilno rasprostranjena u manjoj populaciji (poput razreda ili škole)?
Ako mislite da su učenici "proizvod" čija kvaliteta ovisi samo o uspješnosti učitelja ili nastavnika koji ga "izrađuje", a ne i o 100 drugih faktora na koje učitelj nema utjecaj, zamislite da morate napisati suvisli članak dok vam u vaš dokument netko stalno ubacuje nove rečenice i slova bez nekog pravila i reda i onda očekuje od vas da se kvaliteta vašeg članka mjeri isključivo prema koherentnosti i pravopisu. Biste li pristali na to?
Toliko toga u našim životima ovisi o čistoj slučajnosti i sreći, a mi se samo pravimo da imamo utjecaja na te stvari jer nam je tako lakše i jer se osjećamo moćniji ako mislimo da nešto imamo pod kontrolom (iako nemamo).
Taj članak je meni smiješan zato što je ton ap-cap časkom to sve skupa riješimo, ali nije mi ni sramotan, ni skandalozan ni glup.
Pa ovaj komentar koji Bubilo citira je promašen već u prvoj rečenici. Jer je ideja da se mjeri napredak baš tog razreda - kraj godine u odnosu na početak godine. "Učenici su repromaterijal" - ne znam, valjda je jasno da nisu doslovno repromaterijal, nego da je to govorna figura. Međutim, nekako mora biti moguće procijeniti što je napravljeno s tim učenicima. Uostalom, šta nam ti Pisa testovi stalno govore?
Kako predviđate kraj, čitam da su nastavnici jako nezadovoljni ponudom VRH i da se ne bi trebala prihvatiti njihova ponuda - na fejsu je upućen i niz kritika sindikatima što su uopće iznijeli prijedlog Vlade i sad su neutralni i čekaju da se izjasne članovi sindikata?
Hoćemo li imati neki sasvim novi hibrid nastavne godine, s obzirom da su sada već u minusu tri tjedna? A ako se nastavi štajk, bit će to i puno veći broj dana u konačnici.
Što ih sprječava da jednostavno udovolje nastavnicima? Plaše li se cijele serije štrajkova svih ostalih u zemlji ili kaj?
Bahatost - eto kaj ih sprecava
Pisalo se gore, promjena koeficijenata koje traže više im je bolnija (Vladi) jer je dodatke lakše kasnije ukinuti nego kasnije koeficijente smanjivati.
Moguće da se plaše serije štrajkova, jer ako sam dobro popratila, medicinarima su kroz dodatke na plaću (ne većim koeficijentima) digli plaće. Neka me netko ispravi ako nije tako.
Iako novci cure posvuda ipak mislim da nisu toliki komičari i djeca (isprika djeci na usporedbi) da bi se igrali s prosvjednicima tako dugo i riskirali pa... kolaps? Ako je razlog doista taj da se boje drugih štrajkova, a već je bio štrajk medicinara, mislim i policajaca i vatrogasaca (??) ne bi li onda imalo smisla da si sindikati sjednu među sobom i isto porazgovaraju što žele jer ovako bacaju zahtjeve ispred Vlade i očekuju da svima udovolje kao da je to stvar želje, a ne mogućnosti. Novci cure posvuda, ali nitko baš to ne adresira nego se samo ustraje na zahtjevima i tako se sve vrti u krug.
PISA testovi nam govore da nam je nastavni program u vražjoj tetki, da je preopterećen glupostima, da nije fokusiran na bitno, da smo zapostavili razvijanje logičkog razmišljanja, da nam treba 6h matematike i hrvatskog tjedno, da nam je sustav složen tako da se trči za ocjenama, a ne za znanjem, da nastavnički smjerovi ne podučavaju nastavnike onom što ih čeka u učionici, da smo jako lijen narod jer se učitelji ne bi usavršavali i ubijali od posla za plaću koju imaju, jer učenici ne bi učili ako znaju da mogu i prepisati, jer učitelji nemaju savjetnike koji ih obilaze i konkretno savjetuju te tako na neki način i kontroliraju (nego dolaze samo na poziv u nadzor)....
I zbog još mnogo drugih razloga od kojih mnogi uključuju geografski položaj i mentalitet.
Na PISI vodeći Azijati ujutro uče u školi, popodne doma na organiziranim "Trinomima" ili s individualnim instruktorima (ne samo neka njihova elita, nego velika većina), njihovi roditelji ne govore da se djeca moraju odmoriti vikendom, nego se podrazumijeva i društveno je prihvaćen rad od jutra do sutra.
Mi smo hedonisti...ko to more platit - tipovi, koji već desetljećima gledaju kako se "zove čovika" da se bilo što riješi.
Naši učitelji nisu pali s Marsa, nego su proizvod hrvatskog društva.