A što je to što je bilo, to me zanima?
Printable View
A što je to što je bilo, to me zanima?
Tri kralja dođoše u goste friškim roditeljima.
Nisu čekali da prođe babinje, već su to uradili par dana po rođenju.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Sveta_tri_kralja
to sam bio pročitao ali nekako mi je se činilo da je preveliki razmak između Božića i Sveta 3 kralja pa sam mislio da je možda još nešto bilo u pitanju
nekako mi se čini da babinje tada nije baš bilo opcija za žene
i mene ovo zanima
oni su naime, koliko ja znam, došli u posjet tek rođenom Isusu, nisu došli nakon 2 tjedna :/
moja teorija bi bila da su taj blagdan premjestili da ne bude preblizu Božiću. Zamisli, Božić, pa 3 ralja pa nova godina - sve u istom tjednu?!?!
meni je žao što se Božić slavi zimi, nema mi smisla, ni realnog ni simboličnog
nije to tvoje mišljenje nego činjenica :)
a to me naučilo dijete :)
http://www.simpletoremember.com/vita...eRealStory.htm
oman pagans first introduced the holiday of Saturnalia, a week long period of lawlessness celebrated between December 17-25. During this period, Roman courts were closed, and Roman law dictated that no one could be punished for damaging property or injuring people during the weeklong celebration. The festival began when Roman authorities chose “an enemy of the Roman people” to represent the “Lord of Misrule.” Each Roman community selected a victim whom they forced to indulge in food and other physical pleasures throughout the week. At the festival’s conclusion, December 25th, Roman authorities believed they were destroying the forces of darkness by brutally murdering this innocent man or woman.
B. The ancient Greek writer poet and historian Lucian (in his dialogue entitled Saturnalia) describes the festival’s observance in his time. In addition to human sacrifice, he mentions these customs: widespread intoxication; going from house to house while singing naked; rape and other sexual license; and consuming human-shaped biscuits (still produced in some English and most German bakeries during the Christmas season).
C. In the 4th century CE, Christianity imported the Saturnalia festival hoping to take the pagan masses in with it. Christian leaders succeeded in converting to Christianity large numbers of pagans by promising them that they could continue to celebrate the Saturnalia as Christians
D. The problem was that there was nothing intrinsically Christian about Saturnalia. To remedy this, these Christian leaders named Saturnalia’s concluding day, December 25th, to be Jesus’ birthday.
A čuj...evo s wiki, za laičku raspravu sasvim dovoljno.
The idea, particularly popular in the 18th and 19th centuries, that the date of 25 December for Christmas was selected in order to correspond with the Roman festival of Dies Natalis Solis Invicti, or "Birthday of the Unconquered Sun", is challenged today
I onda...
The idea that Christians chose to celebrate the birth of Jesus on 25 December because this was the date of an already existing festival of the Sol Invictus was expressed in an annotation to a manuscript of a work by 12th-century Syrian bishop Jacob Bar-Salibi. The scribe who added it wrote: "It was a custom of the Pagans to celebrate on the same 25 December the birthday of the Sun, at which they kindled lights in token of festivity. In these solemnities and revelries the Christians also took part. Accordingly when the doctors of the Church perceived that the Christians had a leaning to this festival, they took counsel and resolved that the true Nativity should be solemnised on that day." [38]
This idea became popular especially in the 18th and 19th centuries[39][40][41]
In the judgement of the Church of England Liturgical Commission, this view has been seriously challenged[42] by a view based on an old tradition, according to which the date of Christmas was fixed at nine months after 25 March, the date of the vernal equinox, on which the Annunciation was celebrated.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sol_Invictus
Još literature: Sunce djever i Neva Nevičica, he he he...
@puntica - zašto taj zimski datum ne bi imao smisla? Meni, recimo, ima smisla baš kao i bilo koji drugi datum, odabran je simbolično. I nema nikakve veze s povijesnim činjenicama.
kasniš rehab, kasniš :mrgreen:
http://forum.roda.hr/threads/83643-Dozvola-za-dojenje-)
svim vjernicima želim sretan Uskrs!
Pridružujem se čestitkama!!!
Svima koji slave želim sretan Uskrs.....
A DA TI NISI USKRSNUO?
A da Ti nisi uskrsnuo, sve bi bilo uzalud!
Uzalud bi mi bilo rođenje,
jer što vrijedi ulazak u slijepu ulicu skončanja?
Svaki bi moj korak bio samo pusto tumaranje
i svaki bi križ bio nepodnošljivo prokletstvo,
a radost bi mi bila šarena ispraznost
na vjetrometini vremena!
Da Ti nisi uskrsnuo tko bi ovoj zemlji obrisao suze,
i čime bi se hranila duša za ovo mučno putovanje?
Da Ti nisi uskrsnuo tko bi mogao izabrati
uski i teški put ljubavi,
i tko bi se, na koncu konca, darovao bez računice?
Tko bi mogao, s ljubavlju i nadom
cvijećem okititi grobove!
Da Ti nisi uskrsnuo prošlost bi bila neizlječiva,
sadašnjost prazna, a budućnosti ne bi niti bilo.
Jer ne bi bilo neba!
A čemu sadašnjost bez budućnosti,
a čemu zemlja bez neba?
Da Ti nisi uskrsnuo pravednici pred Pilatima
ne bi imali nikakve šanse,
glavari i poglavari i dalje bi krojili
svoj poredak na račun čovjeka,
a Barabe bi i dalje na masovnim izborima
izglasavali za pobjednike.
Istina ne bi imala nikakvog izgleda
a dobrota bi bila ludost.
Da Ti nisi uskrsnuo još bi mi dani bili noć,
a odsad su noći samo korak bliže tvojemu Danu!
Da ti nisi uskrsnuo predaleko bi bila
čeznutljiva boja proljetne zore,
valovi bi o obale udarali i lomili se, a ne pjevali,
i ruke bi mi se sušile od nemoći
a pogledi zamirali od prolaznosti i tuge.
Ali Ti si uskrsnuo Isuse moj!
Reći će netko da se ništa promijenilo nije!
A promijenilo se sve!
Neka upitaju Mariju iz Nazareta, Majku!
Neka pogledaju u duboke oči Marije iz Magdale!
Neka zavire u srce Šimuna Petra, ribara iz Betsaide!
Neka upitaju Ivana, svjedoka!
Neka popričaju sa vjernim apostolom Tomom što je
svoje prste u Njegove rane stavio.
Neka razgrnu žar srdaca učenika što se tek iz Emausa vratiše!
Neka poslušaju Dvanaestoricu što svjedoče!
Pa neka i sa mnom porazgovore!
Promijenilo se, sve se promijenilo!
I Marija i Petar i Jeruzalem i čitavi svijet!
Promijenio sam se i ja sam!
Sretan Uskrs! ( nadam se da će vrijeme biti lijepo da zapalimo našu vuzmicu :ulje: :mrgreen: )
Sretan i Blagoslovljen Uskrs svima vama i vasim obiteljima. Da ga provedete u miru i veselju. Bvb
Sent from my RM-914_eu_croatia_419 using Tapatalk
Svim vjernicima katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti želim sretan Uskrs!!!!
http://www.republikahrvatska.com/DuhovneObnove.html
http://tabor.com.hr/raspored-seminara/Citiraj:
Seminari duhovne obnoveŽupa Svetog Leopolda Mandića, OsijekŽupljani Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku, na čelu sa župnikom fra Miljenkom Vrabecom, pripremaju se devetnicom za proslavu svog nebeskog zaštitnika tijekom narednih devet četvrtaka.
Duhovna priprava za blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića
20.03 - 12.05.2014.
Ove godine devetnica i proslava samog blagdana sv. Leopolda bit će osobito svečana, jer ove godine župa obilježava 45. godišnjicu svoga osnutka.
Pobožnosti sv. Leopoldu uz pohod relikvijama sveca, molitvu devetnice i molitvu litanija počinju svakog četvrtka u 18,30 sati, euharistijska slavlja su svake večeri u 19 sati, a nakon svake mise je prigodni duhovni program koji se sastoji od euharistijskog klanjanja ili prigodnog molitvenog susreta.
U ponedjeljak 12. svibnja je središnja proslava blagdana Sv. Leopolda Mandića i 45. godišnjice župe, središnje euharistijsko slavlje predvodi mons. Vlado Košić, biskup Sisačke biskupije.
Seminari Centra za duhovnu pomoć, ZagrebCentar za duhovnu pomoć
Hagioterapijski susreti srijedom
18-19.30 sati
Vodnikova 2/III, Zagreb
Tema susreta u mjesecu prosincu bit će "Korak prema radosti"
Tabor, SamoborRaspored seminara:
1.–4.5.2014. – “Prepoznaše ga u lomljenju kruha” – voditelj fra Ivan Matić
15.–18.5.2014. – “Ja sam put, istina i život” – voditelj fra Ivan Matić
22.–25.5.2014. – “Otac nam daje Branitelja” – voditelj fra Ivan Matić
29.5.–1.6.2014. – “Oče, proslavi Sina svoga!” – voditelj fra Ivan Matić
5.–8.6.2014. (uz svetkovinu Duhova) – “Primite Duha Svetoga!” – voditelj fra Ivan Matić
19.–22.6.2014. (uz svetkovinu Tijelova) – “Ja sam kruh živi koji je s neba sišao” – voditelj fra Ivan Matić
26.–29.6.2014. (Udruga JOB) – “Ti si Krist, Sin Boga živoga” – voditelj fra Ivan Matić
3.–6.7.2014. – “Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje” – voditelj fra Ivan Matić
10.–13.7.2014. (Franjevački svjetovni red) – “Ljubav nije ljubljena” – voditelj fra Ivan Matić
3.–6.8.2014. (od nedjelje do srijede, uz blagdan Preobraženja Gospodnjega) – “Ovo je Sin moj, Ljubljeni. Slušajte ga!“ – voditelj fra Ivan Matić
Prijave:
telefon: 01 3369-781 (radnim danom od 8 do 12 sati) ili
porukom na mobitel: 091 5986-972;
Faksom: 3361-844 ili
elektronskom poštom na adresu: info@tabor.com.hr
Kod prijave ostavite svoje ime i telefon.
Napomene: Za seminare koji su obilježeni jačim crnim slovima može se prijaviti i doći na boravak odnosno na sudjelovanje svatko tko osjeti poticaj i želi sudjelovati u programima.
Cijene boravka: Puni pansion je 120 kn. Redoviti seminari uključuju 3 puna pansiona tj. ukupnu cijenu od 360 kuna. Sobe su dvokrevetne odnosno trokrevetne sa sanitarnom kabinom u svakoj sobi.
Za samo slušanje na seminarima bez boravka i hrane ne plaća se ništa.
Parkiranje vaših automobila: Uz kuću Tabor i u šumici okolo ima mjesta za parkiranje. Nemojte parkirati uz kuću Franjevačkog samostana. Nemojte parkirati na zelenim površinama!
Raspored na seminarima (ako nije drukčije označeno):
- prvoga dana početak u 17 sati i program traje do 22 sata.
- Drugi i treći dan: 9-12.30 sati i popodne 15-22 sata; od 14 sati drugog dana je ispovijed.
- Posljednjeg dana program traje do 12.45 sati (potom ručak); završna misa počinje u 11.30 s.
POTREBE TABORA: Gosti Tabora mogu uživati blagodati boravka. Bez Vaše dobrote i pomoći u svim tekućim potrebama Tabora mi ne bismo mogli! Jednako tako često neki potrebni ne mogu financijski podmiriti boravak na Taboru. Svojim darom možete pomoći takvima koji su potrebni Spasitelja. Hvala vam za sve što ste do sada učinili. Tabor djeluje i blagoslov je mnogima. Mnogi zahvaljuju Bogu za ovu mogućnost a mnogi svjedoče kako su se ovdje gotovo “nanovo rodili”.
www.tabor.com.hr
Nadbiskupsko sjemenište, SplitVijeće za sjemeništa i zvanja Splitsko-makarske nadbiskupije, u sklopu IX. dana molitve za duhovna zvanja, organizira duhovnu obnovu za mlade i obitelji od 20. do 23. travnja u Loretu.
Duhovna obnova za mlade i obitelji u Loretu
20.- 23.04.2014
Za duhovno vodstvo zadužen je don Jure Vrdoljak.
Prijaviti se može u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, utorkom i petkom od 13 do 14.30 sati.
Dom sv. Anđele, VaraždinDUHOVNI CENTAR »Dom sv. Anđele« VARAŽDIN
Duhovne obnove i vodstvo
Voditeljica: s. Ljiljana Radošević
tel. 042/211-808 ili 042/403-555 mob. 099/508-5-189
e-mail: ljiljana.radosevic.osu@gmail.com
Otvoren je za sve one koji žele duhovni rasti... djecu, mlade, odrasle, individualno ili u grupi..
Ako trebate prostor za duhovnu obnovu ili tražite naše vodstvo ili se želite priključiti programu koji se već nudi u našem Domu, u svako ste doba dobrodošli javiti se voditeljici centra s. Ljiljani. Prema dogovoru doći ćemo i na vaše župe.
Otvoreni smo za dijalog i dogovor i učinit ćemo sve da vaš boravak kod nas, do nogu Isusa Krista, bude vama od koristi, za dobro duše i tijela.
Bog vas blagoslovio i dobro nam došli!
Kalendar događanja u »Domu sv. Anđele«
Duhovni centar Kćeri Božje ljubavi Granešinaprijave na tel. 01 2981 755 ili e-mailom: ozana_64@yahoo.it
DUHOVNI SUSRETI I VJEŽBE
Duhovni centar u Granešini, mjesto je gdje se duhovno obnavljamo i jačamo za daljnji rad na njivi Gospodnjoj. Kao što je tijelu potreban odmor za normalno svakodnevno djelovanje, jednako tako duša treba stanku u kojoj će uzeti duhovno osvježenje, osjetiti novi i snažniji poticaj za ustrajno svjedočenje i naviještanje Radosne vijesti.
U Duhovnom centru održavaju se duhovne vježbe za sestre iz naše provincije ali i za sestre iz drugih Družbi. Pojedine sestre vode duhovne susrete za odrasle i za mlade. Svećenici održavaju ovdje svoje susrete i duhovne vježbe. Razni Crkveni pokreti, poput Neokatekumenskog puta, dolaze u Duhovni centar na svoje molitvene sastanke.
Lijepi i pitomi krajolik potiče na razmišljanje i susret sa Stvoriteljem i sa samim sobom svakome tko ovdje dođe da u miru i tišini napravi inventuru svog srca i duše; da spozna na kojoj se etapi svog životnog puta prema vječnosti nalazi; da obogati um i srce novim spoznajama; da nauči još više kako ljubiti Boga svim srcem, svom dušom, svom snagom i svim umom svojim; da doživi milost prosvjetljenja koju Anthony de Mello ovako opisuje: „NIŠTA SE NIJE PROMIJENILO OSIM MOG STAVA – I ZATO SE SVE PROMIJENILO.”
http://www.kblj.hr/files/dcentar.htm
http://static.addtoany.com/buttons/s...ave_171_16.png
Crkva Uzvišenja Sv. Križa, Siget - ZagrebCrkva Uzvišenja Sv. Križa (Siget, Zagreb)
Molitveni susret posljednju srijedu u mjesecu
u 18 sati
Rimokatolička župa Uzvišenja Sv. Križa
Trg Svetog Križa 1
10020 Novi Zagreb - Siget
http://www.zupa-svkriz.hr/
Molitveni susret za ozdravljenje i oslobođenje i sv. Misa za pokojne započinje u 18 krunicom. Pjevanje će predvoditi glazbena skupina Betlehem. Dođite i proslavite Gospodina!
Svake posljednje srijede u mjesecu tijekom cijele godine Pokret krunice za obraćenje i mir u župi Uzvišenje Sv. Križa u Sigetu (Novi Zagreb) organizira tzv. Molitveni susret posljednju srijedu.
U organizaciji susreta sudjeluju obje zajednice Pokreta (Maranatha i Magnificat), dok pjevanje predvode glazbene skupine Betlehem ili Magnificat (svaki mjesec naizmjence). Na susretu se mole molitve za ozdravljenje i oslobođenje i slavi sv. Misa za pokojne.
Molitveni susret započinje u 18 sati.
Cijeli susret predvodi fra Smiljan Dragan Kožul.
U susretu sudjeluju svećenici, časne sestre, kao i mnoštvo vjernika iz cijele Hrvatske (neke skupine vjernika dolaze i organizirano autobusima). Na susretima sudjeluje prosječno između 1500 i 3500 vjernika.
Pridružite nam se i Vi kako bismo zajedno slavili Gospodina i molili da se Njegovo Sveto Ime proslavi milostima iscjeljenja, ozdravljenja i oslobođenja na svim bolesnima i potrebnima. Dobro nam došli!
http://www.ofm.hr
Radio Bjelovaru 100,1 mhzSvake nedjelje 0d 20,00 -22,00 sati na radio Bjelovaru 100,1 mhz fra Ante Barisić vodi emisiju Svjetlost vjere koju su vjernici prepoznali kao živu Bozju rječ jer Gospodin govori kroz njega.
Radio emisija Svjetlost vjere
Svake nedjelje 0d 20,00 -22,00 sati
Moguće je slušati i preko interneta.
http://www.prostorduha.hr/
Citiraj:
Razmišljanje i molitva za ovaj tjedan
Učenik Toma u Ivanovu evanđelju osobno je iskusio Božje milosrđe koje ima konkretno lice: lice uskrsnuloga Isusa. Toma ne vjeruje kada mu učenici kažu: "Vidjeli smo Gospodina." Za njega nije dovoljno da je to Isus prorekao, obećao: "Treći dan ću ustati." On želi vidjeti, svoju ruku staviti u mjesto čavala i Isusov bok.
Kako Isus reagira? Strpljivo: ne ostavlja Tomu u njegovoj tvrdoglavoj nevjeri, daje mu tjedan dana vremena. Ne zatvara vrata, čeka. I Toma priznaje vlastito siromaštvo, neznatnu vjeru: "Gospodin moj i Bog moj!" S tim jednostavnim, ali vjerom ispunjenim zazivom on odgovara na Isusovu strpljivost. Dopušta da ga obuhvati božanska milost: gleda je ispred sebe - u Kristovim ranama na rukama i nogama i u Kristovu boku te obnavlja povjerenje. On je novi čovjek, ne više nevjernik nego vjernik.
Razmislimo i o dvojici učenika na putu u Emaus: njihova tužna lica, putovanje pod opterećenjem, očaj. Isus ih ne napušta: hoda zajedno s njima, i ne samo to. Strpljivo im izlaže Sveto pismo koje govori o njemu i ostaje s njima na večeri. To je Božji način kako djeluje: on nije nemoćan poput nas koji često želimo sve odjednom...
Braćo i sestre, ne gubimo nikada povjerenje u Božju strpljivost i milost!
Danas počinje: http://www.molitve.info/molitve/deve...ca-duhu-svetom
pa zašto vas cure ovdje više nema....rodila sam drugu bebu...šaljem vam.:ghug:
Čestitam ti ivana!
Pitala sam se i ja zašto je zamrla ova tema, Nije valjda da nitko više ne odgaja u duhu vjere :)
čestitam od srca
mislim da pitanje bolje shvatiti kao retoričko
Tek sad vidim, Ivana čestitke od srca :)
Cestitam malu bebicu!
Čestitam
Čestitam na bebici!
Također čestitke na bebici :heart:
Ja pratim temu, u tišini. bvb
Čestitam na bebici!
A evo imam jedan biser za ovu temu, a ide i u dojeće.
Idemo skupa u crkvu (Siget, hrpa male djece, pa moje pilence manje dolazi do izražaja :mrgreen: ), i M. je naučila pokoju pjesmu.
Ali kad pjeva (kod kuće, doduše), to je uvijek remiks verzija, pa onda "Bože svet si, Aleluja..." u njenoj izvedbi bude:
"Ja bi ci-ciii, a-le-luu-jaaaa"
Marija :lol:
Hvala vam cure!!!! I mala mi je krenula u prvi razred i na vjeronauk jedina je znala gdje se Isusu rodio a gdje živio, bila je jako ponosna na sebe - ali to je više utjecaj vjerskih crtića nego odgoja.
http://www.laudato.tv/
http://www.laudato.tv/index.php/reportaze
http://www.youtube.com/user/LaudatoTV
Najava koncerta Progledaj srcem 27.11.2014.Hypo centar
Citiraj:
Udruga Ime Dobrote organizira koncert popularne duhovne glazbe „Progledaj srcem“, koji će se održati 27. studenog 2014. u zagrebačkom Hypo centru s početkom u 20 sati. Prihodom od prodaje ulaznica pomoći će se projekt pokretanja Laudato obiteljske televizije. Cilj je upoznati širu javnost o tako važnom projektu televizije. Organizatori pozivaju sve zainteresirane da se pridruže ovome jedinstvenom duhovno glazbenom događaju, koji će ujedno biti i promocija nove hrvatske obiteljske televizije. Laudato TV želi promovirati kršćanske i tradicionalne obiteljske vrijednosti te isticati i pozivati na zajedništvo, solidarnost, ljubav prema Bogu, čovjeku, Crkvi i Domovini. Projekt pokretanja televizije prepoznat je kao aktualna potreba, izazov i velika odgovornost, zbog čega je u početcima televizije organizatorima potrebna pomoć i podrška. Jedan od načina podrške Laudato televiziji je i dolazak na koncert „Progledaj srcem“, gdje će publiku svojim nastupima razveseliti deset poznatih izvođača hrvatske duhovne glazbene scene.
Za vrhunski glazbeni doživljaj uz izvođače će se pobrinuti orkestar pod ravnanjem Gorana Kovačića, a za duhovne poticaje i misli zadužen je poznati zagrebački duhovnik pater Ivan Ike Mandurić. MC večeri bit će Marin Periš.
Na koncertu nastupaju:
Alan Hržica
Apostoli mira
Božja pobjeda
Božja slava bend
Čedo Antolić i zbor Hrid
Ivana i Marija Husar
Vokalni sastav Matheus
Mihovil
Nina Badrić
Vokalno instrumentalni sastav Proroci
Izvođači će pjevati pjesme koje već dugo osvajaju srca ljubitelja duhovne glazbe pa će se tako čuti pjesme poput „Nek pada“, „Kako da te ne volim“, „Srce predajem ti“ i brojne druge zbog kojih će, nadaju se organizatori, koncert biti zajednička cjelovečernja proslava Gospodina.
Ulaznice možete nabaviti po cijeni od 30 kn na sljedećim prodajnim mjestima u Zagrebu:
Croatia Records: Bogovićeva 5
Knjižare Verbum: Kaptol 29, Teslina 11
Knjižara BTB: Vlaška 39
Galerije Laudato: Importanne Galleria, Iblerov trg 10
i online na web shopu: galerije.laudato.hr
Generalni pokrovitelj koncerta ZAKS.
Dođite, podržimo zajedno Laudato televiziju! http://www.laudato.hr/Novosti/Glazba/Koncert-za-Laudato-TV-Progledaj-srcem.aspx
http://www.laudato.tv/index.php/crti...rezija-avilska evo jedan crtić za klince
http://www.duhovnifilmovi.com/
https://www.youtube.com/playlist?lis...88A61B8382D386 evo i za odrasle dva linka za duhovne filmove
Nadam se da ćemo se družiti u Došašću.
kaj mislitehoće li biti gužva? za klince mislim ?
onda niš :(
jel radite neki adventski kalendar možda s klincima?