Oboje skupa.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Printable View
Takav će vjerojatno biti i model pomoći, dio će biti donacija,a jedan će dio sigurno i vlasnik morati sudjelovati. Ja bih da mi visi neki dimnjak ili slično isto išla sama obnoviti pa eventualno tražiti povrat,ako je moguće jer ovo tko zna kada će biti. Naravno govorim o stanovima koji su pretrpjeli manja oštećenja i tko je ima mogućnosti to isfinancirati
Ako znate da netko treba kontejner, info dolje.
Obavijest Ravnateljstva civilne zastite MUP RH
❗Molimo građane koji predaju Zahtjev za dodjelu kontejnera da to učine isključivo putem e-pošte stozerpetrinja@gmail.com ili broj 0981818986. Broj mobitela objavljen putem nekih društvenih mreža nije kontakt broj za predaju spomenutih zahtjeva.
Cudi me da se nije humanitarno ukljucila neka od velikih firmi teleoperatera te omogucila stanovnicima pogodjenih podrucja wi-fi. Evo mene to cudi.
Znam da daju besplatno gorivo APIOS crpke, takodjer Cammeo besplatno vozi, besplatno kuhaju obroke Jankovic i ekipa, al danas bit bez telekomunikac. mreze/veze.. po meni dosta bitan segment koji trenutno nije pokriven.
Uzimam u obzir da sam moguce u krivu i da mozda nemam informacije. Neka me netko ispravi, veselila bih se toj vijesti.
Ja bi pohvalila našu vojsku, to je isto jedan od rijetko organiziranih i sposobnih sustava kod nas. Vojarna je u Petrinji, oni su izašli, organizirali sebe i druge koji su im se stavili na raspolaganje i cijele dane organizirano radili sutke i bez problema, sve se zna kud ko ide i kad. Bez stihije.
Ali sve skupa, tuga i jad sto nas je snašlo.
Stigli vatrogasci s dizalicama.
Mozda čitaju rodin forum?
A možda imaju prioritete
U svakom slučaju oni su brzi i organizirani
Slazem se vojska i vatrogasci su nam mraaak!!
Zanima me gdje su ovi ljudi na listi prioriteta:
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...tigla-15040220
Pa problem je sto ljudi ne žele i ne mogu napustiti svoje životinje, nije da ih se ne bi smjestilo na toplo da spavaju. Onda trebaju čekati kontejnere ili nešto, a ne može se to odjednom.
Četiri dana nakon potresa i dalje imamo masu ljudi/obitelji koji spavaju po autima i koji su kruha gladni (doslovno, iz prve ruke). O kakvoj državnoj super organizaciji pričamo?! Sramota! Šta vrijede puna skladišta kada ljudi ne mogu sami doći po to. O krugu se radi...
Da nema lokalno organiziranog stanovništva, koji vode, koliko je moguće, brigu jedni o drugima, bila bi to potpuna katastrofa.
A ovo da se ljudi jave na email ako im treba kontejner, to je za plakati!
Nema suvisle organizacije i ne zna se tko što redi ili treba raditi. Iz prve ruke slušam informacije i to od više ljudi iz Gline, Petrinje.
Ja sam od prijayeljica volonterki cula upravo ovako. Ne zele otici u drugi smjestaj zbog zivotinja kojima se prehranjuju, njima je to dom.
Jedino im se moze pomoc s kontejnerima al svejedno uz veliki angazman ne uspijevaju u kratkom roku iznaci toliku kolicinu.
Sa terena imam info da odjece i hrane ima i previse (nekoliko volontera mi je reklo isto) i da je dostavljeno ljudima, cak mole da se to vise ne salje nego iskljucivo po popisu koji ljudi sloze.
E sad ocito razni volonteri drugacije prenose.
Cathy, sasvim sam sigurna da ce za baku bilo tko od susjeda ili volontera obavit taj jedan poziv.
Nemojmo bas ni preuvelicavat da su ljudi tamo ostavljeni sami na milost i nemilost da se snalaze jer to zaista nije istina.
Moze li koordinacija bit bolja, moze, jesu pokrenuti veliki ljudski i financ.resursi da se ljudima pomogne, jesu.
A tko ce u svemu nalazit samo negativu, neka nalazi. Ionako je u Hrvatskoj pljuvačina uvijek bila in. Opravdano ili ne, bitno je pljuckat uvijek i svugdje.
Pisem opcenito o ljudima, da se netko ne nadje prozvan ovdje.
Država nema pojma o prioritetima i o tome kako organizirati pomoć. Ali se nabacuju s pustim brojkama, bljuje mi se. Svaka čast pojedincima i grupama ljudi koji su tamo svaki dan i uskaču tamo gdje se država još nije sjetila pojaviti.
Ja ne mislim uopce da se država mora pojaviti svugdje. Država treba odraditi koordinaciju, primiti sve informacije i tko sto treba i gdje, kao i tko može pružiti takvu pomoć, bila to udruga volonteri ili neki vid "drzave" i uputiti ih tamo s jasnim uputama sto treba napraviti.
Logisticki je to ogroman zadatak, a sad kako država stvarno koordinira na terenu ne znam, stiže li potrebna pomoć do 10% ili 90% ljudi.
Evo Crveni kriz sluzbeno moli da se vise ne salje odjeca.
A možemo se i iz svojih domova samozavaravati da je sve pod kontrolom, jer su predstavnici države rekli da je upogonjeno sve što je potrebno.
To što ljudi iz tih područja hvale jedino pojedinače inicijative, ah, valjda pretjeruju ili su nezahvalni, ne znam, mogu pitati... :roll:
Razumijem da se ne stigne odmah do svih ljudi ali nema niti naznake da će uopće do toga doći. Ogroman broj ljudi moli za kruh, i to doslovno tako je. Oni koji su nemoćni dobiju taj kruh od susjeda koji je otišao po štrucu na mjesto gdje je, opet, privatnom inicijativom dostavljen, a ne zato što mu je dopremljena hrana od strane države koja bi, po meni, bar trebala imati logistiku da dostavlja prikupljene donacije onima koji sami ne mogu po pomoć doći.
Nedostaje građevni materijal.
Hrane i odjeće ima i previše.
Zanimljivo je da prvo treba prijaviti štetu telefonski ili e-poštom i tek onda dolazi statičar pregledati kuću i utvrditi štetu.
Signala za mobitele po tim zaselcima nema, a sumnjam da ima i interneta.
Ne znam jeste li vidjeli da ljudi žive u drvenim stoljetnim kućama i čisto sumnjam da, pogotovo starije stanovništvo, zna i može poslati email.
Njima je trebalo pomoći i bez potresa, a pogotovo sada.
Oprosti, dok se pošalje mail, netko ga pročita, napravi listu prioriteta i odradi traženo prođu dani. A ljudi spavaju u autima.
Vidjela sam na fb-u, ljudi voze kampice iz Istre i drugih područja, već su drugi dan bile na terenu u dvorištima.
Smatram da u ovom trenutku uz kišu i zimske temperature slati mailove i tim načinom djeliti pomoć je suludo.
Ali svatko ima pravo na svoje mišljenje.:)
Baš tako
Moj jedan kolega iz razreda išo pomoći drugom u Petrinju i vraćao se drugim putem prema ZG,slučajno nabasali u jednom selu na jednu poveću obitelj,nazvao svoje prijatelje u Lici da mu pripreme njegovu kampicu,on skočio u Liku i u noći dopremio kampicu na područje.Montirao im to i došo doma u 4 sata u noći ,odspavao malo i drugi jutro pravac opet dole
ajd još jednom pročitaj moj post i svoj post.
pa vidi gdje ja spominjem mail. :-)
Sigurna sam da ce pomoć prije stići ako se obavi jedan telef.poziv nego da se čeka u autu ili šupi dok službe obiđu SVE nastradale objekte na području Sisačko-moslavačke županije.
Nisam shvatila ovdje koji je vaš prijedlog za izradu liste priroriteta odnosno pristupa analizi nastradalih objekata. Sasvim sigurno nema dovoljno ljudi da se moglo obići SVE gradove, sela i seoca u 2 dana.
Evo baš bih voljela čuti prijedlog al konkretan ne onako općenito kako se mogla utvrditi sva šteta u 2 dana i potrebe svih ugroženih na tolikom području.
Uopće ne branim nadležne (ni lokalnu, ni državnu razinu) samo smatram da su neke vaše vizije nerealne i da je izvedba puno teža od same ideje.
Pljuvačina i kritika definitivno nije nikakvo rješenje.
Apsolutno se slažem. Pljuvačina na sve strane, na rad tolikih volontera koji odlaze od svojih obitelji i pomažu od jutra do sutra.
Na koji bi npr način statičari znali gdje doći, rade od jutra do sutra, idu od kuće do kuće, kao da ih ima milijun pa mogu odjednom obići sve kuće. Većina ih rade volonterski, znači idu s posla pregledavati, ljudi ih vuku za rukav.
Upravo tako Zenii, moj jako dobar prijatelj arhitekt (došao je iz ZG) nastradao je u utorak kad se u Petrinji na njih srušio tavan dok su pokušavali napravit pregled konstrukcije kuće. Srećom je preživio, izvukli su ih ispod tavana, natečeni, izudarani, ali živi. Jedva čekam u pon ga vidjet, imao je ludu sreću. Njih je bilo 5-6 u timu. A koliko samo ima takvih objekata koje treba pregledati jesu li uopće sigurni za boravak pa tek onda predložit sanaciju...mah...pa neće letat ko muhe bez glave okolo, moraju imat neki popis kojeg se drže.
Ja ne znam za vas, ali ja sam baš ponosna na nas Hrvate, a inače i nisam baš neki nacionalist ili domoljub. Baš smo posebno pleme.
Moram spomenuti kako ove godine nije bilo natjecanja hoće li prvo novorođenče u ovoj godini biti iz Zagreba ili Splita, iz Petrove ili Svetog Duha...
Nego imamo prvu bebu iz Siska :-)
Base raduje da su se snasli.
Bas mi je drago da daju dojam sluzbenosti gmail adresom.
Ali kako sama kazes snasli su se.
Mozda je bas problem.da se snalaze pojedinci kako znaju i umiju.
A ne da se koordiniraju i organiziraju.
Gore je neko napisao da se samo pljuje po drzavi. Ne pljujem. Ja samo iskazujem nezadovoljstvo. Jer mogli smo se i svi mi drugi naci u situaciji gdje jednostavno na povrsinu izlaze stvari o kojima ne razmisljamo. Jer u uredjenim sustavima neko o tome vodi racuna.
Ne pljujem po nikome. Samo izrazavam nezadovoljstvo.
Zao mi je da pojedinci opet nose sustav. Pojedinci koje isti taj sustav zanemaruje.
Evo i drugi misle da je OK sto je gmail adresa.
Bit ce da samo ja vidim problem u tome.
I da ja jedina mislim da nije problem otvoriti neku adresu koja ima ekstenziju koja bi meni ozbiljno zvucala.
Ne mogu vjerovati...Bolje da šutim. Izražavaj nezadovoljstvo i dalje. To je izuzetno korisno i konstruktivno. A sad brišem s topica raditi nešto korisnije.
A istina je i to da baš ne izgleda profesionalno :) ha možda im je mail server slab pa imaju više povjerenja u američki
Za lili link 1
https://www.bug.hr/telekomunikacije/...una-kuna-18057
Za lili link 2
https://www.tportal.hr/biznis/clanak...tresa-20201231