Ja samo tri (do tristo) puta riknem od uzasa kad procitam hrvatski naslov. :lool:
Ono, partizani.
Printable View
Ja samo tri (do tristo) puta riknem od uzasa kad procitam hrvatski naslov. :lool:
Ono, partizani.
Evo nesto zanimljivo iz knjige koju sad citam:
Feeding is a metaphor for the parent-child relationship overall. Parents will probablytreat a child in other areas the way they learn to treat her in feeding.
Children learn from feeding what to expect from the world. It teaches them about themselves and about other people.
Rade, rade, mi smo alergičari na KM i jednostavno joj ja ne dam onu hranu koja sadrži mlijeko. Mame su cijelo vrijeme tamo s djecom.
Znači ipak ti imaš pravo izbora,
A da, zapravo ispada da ne biraju sami sto ce jesti ali i doma ne moze jogurt, vrhnje, itd. I doma joj to micem..ne znam da li je to u redu ili bi bolje bilo da ne pijemo pred njom mlijeko i mlijecne proizvode.
Imam prakticno pitanje- sto kad je sjednem u hranilicu i odmah pocne bacati hranu okolo?
Maknem je, pustim? Objasnit joj ne mogu..
Kako joj ne mozes objasniti? Pa cuje te sto govoris i vidis sto radi. Reci joj, kratkim recenicama i jednostavnim jezikom.
Ja bih prekidala obrok u kojem nije bilo ama bas nikakvog interesa za jelo i pokusala ponovno za 10-15 minuta.
I mislila sam je maknuti kad pocne divljati.
trenutna faza je igranje s hranom i gnjecenje po pladnju hranilice. U ustima zavrse dva tri komadica.
Znate onu neku fotku ludog Milojka na kojoj pise: meni ne treba nesto za zivce, meni trebaju zivci!
E to.
E da, i meni treba zivaca
A ponestaje mi :-/
Ovo mi je druga takva (ne)jedacica
Nece sama jesti, nece da ju se hrani, iako pojede nesto vise kad ju ja hranim (ona pocne sama pa joj se vise ne da)
Danas je pojela bananu, tanjur juhice i 3-4 griza mesa s krumpirom
I da, maloprije 3 griza pite sa sirom i bucom
I znam sto cete reci, nije to tako malo - i nije
Ali ona ima jedva 10 kila i 84 cm i izuzetno je zivahno dijete
Trebaju joj kalorije, a u ovome ih i nije nabrala previse
I tako svaki dan, vise nece jesti, nego sto hoce
Ja si stalno ponavljam da nijedno zdravo dijete pored punog stola nije umrlo od glado
Al kad je mrsaaavaaaa
lavko, kako tvoja sa kilazom?
Moj je danas jeo dukatos i mrvu peciva, tanjur juhe i bocicu ad-a u pola 8 i malo ad prije spavanja popodne. E pojeo je i jedno zivotinjsko carstvo.
A jedino sjedi kad mu damo da tipka po nekoj tehnologiji,i to kratko. Nema kod njega ono, gledat ce crtic u miru.
Imam osjecaj da su svi nasi nejedaci jako aktivni
N ima 9 kila, dobiva sve od tog ad-a, jos joj sad uvalim meda unutra, to nije prokljuvila zasad.
Isto je ima posvud po stanu.
Evo moj vristi i odbio je sve vecere koje sam mu ponudila. Znaci na ono od prije je pojeo trecinu banane i jos mlijeka.
Koliko pripremljene hrane bacim, luda sam vec
Cure, malo je OT, ali kako se vi nosite s odbijanjem? Jel vas ulovi strah jer nece jesti? Ja sam inace anksiozna osoba, svi znaju vec, i kad nece jest, samo me oblije znoj, ono ko da netko izlije kantu vode na mene, samo probije od cela do ledja...trudim se da se ne vidi da sam luda od toga, ali na kraju se preznojavam.
Kako izdrzati odbijanje, i sto mame koje su to prosle mogu savjetovati?
mićeš u okolinu gdje može vidjeti ali ne okusiti, mojima ja redovno dajem klopat svašta kaj mali, a prije i mala nije smjela, ona /on dobi svoje kaj može.
Moj klinac zna kaj ne smije, upozorava druge, ali problem ti je nešto skriveno recimo neki pire i slično ( to se ne nudi na Pikniku?)
nisam nigdje vidla vi ste se testirali ili ne?
Lavko,ja sam po tome nekad koma. Nekad poludim,pa vicem. I pozivcanim onako ocito,pa on jos jace place. Al pokusavam se kontrolirati,sad ga samo izvadim iz stolice i odem dalje.
Jest da sam zivcana pogotovo ako skoro nista taj dan nije jeo bas nesto konkretno. Ali ne zelim vise da vidi koliko me to nervira.
Izbrojati do deset, ako treba i dvadeset...
Ne živčaniti, ne histerizirati.... (znam da je lakše reći nego napraviti)... ali od toga zbilja nema koristi. Dobiti će skroz krivu poruku. A prije ili kasnije će projesti.
Ja sam zivcana
Jako
I trudim se ne pokazati
Al ono, nije dijete glupo :-/
Meni je pomogla usredotocenost. Topa ustedotocim se na nacin na koji joj dajem hranu, ako je to zlicica, ustedotocim se na boji zlicice, nacin na koji grabim, topplinu hrane ako zdjelicu drzim rukom, brzinu kojom priblizavam ustima i slicno. Mozak onda ne stigne bit opterecen i izmiva postavljati pitanje - hoce li pojesti ili ne.
Meni drago vidjeti da nisam jedina koja pošizi :brukica:
Jučer je urlao kao lud i nije htio 4 različite večere (tj.dvije varijacije na temu, sve što sam imala pod rukom). A urlao je još jače jer mu nisam dala da jede koru banane.
I to čak uopće nisam poludila, dobio je bočicu, stavila sam ga u krevetić i otišla u drugu sobu. Dok je pojeo bočicu, sredio se, i onda smo se još sat vremena super igrali.
Ja skoro nikad ne nudim alternativu
Osim ako je nesto sto bas znam da ne voli i isla sam probati hoce li pojesti ovaj put
Jbg, neko dan je isla gladna spat
Ok, dobila je cicu pa valjda nije bas skroz bila gladne
Ja sam ponudila - bananu sa zobenima i mlijekom, pa samu bananu, pa pecivo i šunku, i onda samo pecivo. Jer inače pecivo prolazi.
Ne mogu navečer da mu ne ponudim nešto drugo. Preko dana mi se ne da smišljati, nećeš sad, budeš poslije
pa sad cica ili flašica isto ispada
Moja inace vecera oko 19 h
Cica za uspavljivanje je uvijek i to oko 20.30 h
Nije dobila cicu umjesto vecere, nego ju je dobila kao i inace
Tako da to u ovom slucaju nije isto
Moj uvijek dobije bočicu pred spavanje, to je jučer bilo ranije. Inače jede bočicu u krevetiću oko 9,jučer je jeo u pola 8, tako negdje. I poslije više nije jeo, samo je legnuo spavati
Ma Vrci, sve 5, nisam nista lose mislila
Moja je dobilvala cicu umjesto odbijenog obroka dok smo pocinjali s dohranom pa jos dosta mjeseci
Sad vise ne, ovo sam samo jeleni odgovarala - nije isto, moja nije dobila cicu umjesto vecere, dobila ju je sat i pol kasnije, kao i svaki drugi put
Ono, pokusavam joj dati do znanja da nece dobiti nista drugo osim onog sto je na tanjuru
Pokusavam, jel :-/
Al izgleda da nista ne pali...
Moj ima foru da nece jest baki dok sam na poslu. Nije ni doruckovao ni rucao,jeo je u 5 kad sam dosla doma
Iscrpe me te faze i kombiniranjr
Nismo prosli i ne prolazimo probleme vezane uz prehranu, vec uz drugu od tri jedine stvari koje bebe/djeca mogu kontrolirati - obavljanje nuzde. Pristup je isti - i jedno i drugo sjedne na svoje mjesto u nekom trenutku, a u medjuvremenu su, uz spavanje, stvarno jedino na sto malci mogu utjecati i na sto ih nikako ne mozemo prisiliti.
Stvarno pokusaj ne pokazivati da te smeta. Nije lako, ni najmanje, ali histerija (ovakva ili onakva) oko ijedne od ove tri stvari ne pomaze djetetu da nauci ili prihvati ono sto predlazemo. Ako imaju neki stvaran problem, onda im dodatni stres ne pomaze. Ako odbijaju neka ocekivanja ponasanja samo zato sto mogu, onda im samo dajemo dodatno priznanje za trud time sto nas vidljivo smeta nesto sto rade, ili ne rade.
Ako nece, nece. Poslije ce (za par minuta, ne za par sati.) Naucit ce nekad, stvarno nema odraslih osoba koje ne jedu, osim ako ne postoji neki stvaran i uglavnom nepopravljiv problem fizicke prirode, neki su samo zauvijek izbirljiviji od drugih. I stvarno, najstvarnije, nije dobro nuditi zamjenske obroke.
Pisala sam vise puta, ali ponovit cu jos jednom. Informacije su iz vise izvora, ukljucujuci i naseg Mayo Clinic pedijatra: mi kontroliramo sto cemo ponuditi djeci, a oni kontroliraju sto ce i koliko ce pojesti. Mi, opet, kontroliramo vrijeme i raspored obroka, ali moramo im ostaviti barem malo prava na odlucivanje jer ni mi, odrasli, ne jedemo kad netko to od nas trazi (zanemarimo sad cinjenicu da jedemo iz gusta i kad ne treba...).
Dakle, savjetuje se djetetu ponuditi vise razlicitih namirnica u jednom obroku i ostaviti im na pravo da nesto ne pojedu. Prema ovim savjetima, i desert, ako ga ima (sto god to bilo - nesto 'slatko', ili voce, ili kakva god kerefeka) ide na taj isti tanjur, u isto vrijeme. Pa ako za rucak pojede samo desert, ok, pojelo je desert. Za veceru ga nece biti. Stvarno nije lako, ali savjet ima smisla.
Nas problem oko prehrane je da ne zeli dobar dio povrca. Nece, pa nece.. a onda nas iznenadi pa pojede sve. Pa opet nece. Pa pojede nesto drugo. Ali svaki dan, za svaki rucak (i za jos poneki obrok), povrce sjedi na tanjuru. Nije zamaskirano, izgleda onako kako izgleda u jelu u kojem je kuhano (od pripremljenog na pari, preko variva, do tko zna cega). Nekad odmah kaze da to ne voli i ni ne dodirne rukom ili vilicom, nekad uzme komad pa kaze da mu ne valja, nekad pojede dva komada, ponekad sve. Jede sto i mi, odavno. Ako znam da nesto bas izricito ne voli, potrudim se da ostatak obroka bude i njemu prihvatljiv (nece recimo ni za zivu glavu pojesti pire krumpir pa onda kad napravim pire, pazim da prilog nisu mahune koje takodjer ne voli i u pravilu nece pojesti).
Kaae uglavnom se slazem s tobom, osim ovog za desert
Jer, moja u tom slucaju ne bi pojela nista osim toga
Ja moram maknuti i zdjelicu s grozdjicama kad ona jede
I da, ne bi se trebalo nervirati, al nije to samo tako...
Pogotovo kad imas zgoljavce :-/
Ono, jedno vrijeme je bila sluzbeno pothranjena - na 3. percentili :roll:
Pa hajd opusteno
Ma s desertom je logicno jer se desert ne nudi kao nagrada za nesto ili kao dodatna hrana, vec bi se trebao smatrati dijelom redovne prehrane u tom danu. Tako da ako pojede taj desert za rucak (na primjer) - super. Poslije vise u tom danu/tjednu/kako kod koga, deserta nema. Sad kad je veci, na primjer, taj neki desert mu je cesce serviran kao uzina, umjesto kao dio obroka.
Gotovo uvijek kad smo tako nudili obrok, bila sam uvjerena da ce pojesti prvo desert, ili cak samo desert, ali ispada da ga cesto i ostavi, ili pojede samo dio.
Super da kod vas tako pali
Kod nas ne bi sigurno
Kazem, ja moram maknuti i zdjelicu sa grozdjicama koja je inace uvijek na stolu
Nekad sam morala micati i zdjelu sa vocem, jer ne bi pojela ni rucak ni voce koje je trazila iz te zdjele
Nasmijala sam se - tako nekako to izgleda jel da :mrgreen:
http://i.imgur.com/ISh3heB.jpg
:lool:
Moja danas zakurila, mos si misliti kako to sad izgleda
Sad ne samo da ponavlja "nece", nego i pocne plakati cim vidi tanjur
Tako da odustajem u startu
Al zato visi na cici...
Ah, sad ce jos i smrsaviti :nope:
Joj Ginger...tako je i moj prije mjesec dana.
Izgubi brzo,nadoknaduje dugo
I moja od 10 kg prestane jesti u bolesti, al srecom da nije ona odbijacica nego seka
Ajde nisam jedina ja koja ispizdi na odbijanje...ja se kontroliram nadljudskim snagama, ali samo me taj znoj oblije, mora negdje nervoza izaći.
Jučer smo bili na pikniku i dobila sam preporuku da smanjim broj bočica i vidim što će se desiti, jer se neka djeca navuku na sisu/bočicu u mom slučaju.
Neću ništa još komentirati ali najradije bih da je u pripravnosti neki interventni tim jer sam u strahu da od gladi ne kolabira...ali rekoh, neću još ništa, vidjet ćemo kak će proći
Ne brini,kolabrirat od jednog dana sigurno nece. Ipak imaju valjda neki nagon za samoodrzanjem. Nadam se :mrgreen:
E imam ja pitanje
Prije je imao razdoblje da je dulje spavao, pa je doruckovao, rucao i onda popodnevni spavanac.
Sad se odjednom ranije budi, onda dobije mlijeko. Doruckuje malo kasnije,a pred spavanje ne zeli rucak jer mu je prerano jos. I onda uz malo bocice zaspi.
Kad se probudi nekad zeli rucati,nekad ne,pa jede jos kasnije.
Mene zivcira ta bocica pred spavanac popodne,umjesto da ih ima manje,sad ima bocicu vise nego pred par mjeseci.
Moja mama ga cuva i ona ga ne zeli staviti spavati gladnog, boji se da onda nece odspavati kako treba. A i ionako ne jede barem nek mlijeko dobije
Zapravo ne znam sto pitam, al ono,jel to normalno,ok? :brukica:
Ne mogu mu pomaknut dorucak, ne mogu mu na silu dati rucak, a bocicu po budenju sam trazi i ne zelim ju jos ukidati
Vrci, to je valjda kratka faza, svakako treba smanjivat boce, a povecat hranu, stignete. I moja odbijacica zica bocu kad ne ruca pa se borimo.
On ne žica bocu, ali ju dobije pred spavanje samo da ne bude gladan i da može odspavati. Nije da će odbiti jelo, pa ići gledati bocu. Za sad :mrgreen: