Globalno gledajući ako ideš na IB program, onda radiš i IB maturu.
ici na taj program, pa onda na državnu maturu, nema bas nikakvog smisla.
Printable View
Globalno gledajući ako ideš na IB program, onda radiš i IB maturu.
ici na taj program, pa onda na državnu maturu, nema bas nikakvog smisla.
pitanje sam postavila jer korisnica mim na 5 stranici govori o tome, a nisam imala pravo poslati joj privatnu poruku.
Inače, mojoj baš leže jezici, pa je mislila tamo. Oni zapravo ni ne polažu državnu maturu nego ib koja se priznaje kao da su položili i državnu. Na našu maturu idu samo iz onih predmeta koji se traže za faks ovdje, a nisu ih položili u ib maturi. Tak sam barem shvatila na stranicam xv. gimnazije.
Bubica, ako je stvar u jezicima, onda je i jezična gimnazija dobar izbor. Odnosno dvojezična školla.
IB program ima smisla ako se želi studirati vani, jer je to internacionalna matura. Ovo ja sad opcenito o IB sustavu, ne o miocu specifično.
Olakšava upis pogotovo na britanske i američke fakultete. Mislim da od sljedece godine u Americi se neće morati raditi tkz. SAT test (prilično težak), ako imaš položenu IB maturu.
Princip rada je potpuno drugačiji, imaš manje predmeta koje sam biraš, ali ideš puno dublje. Osim obaveznih predmeta uzimaš one koji ti leže, odnosno koje misliš poslije studirati. Naglasak je manje na učenju gomile podataka, a više na dubinskom razumijevanju.
Je i ja mislim na ib općenito (ne na Mioc,). U igri nam je i XVI., ali ne dvojezični smjer, jer znamo samo jednu učenicu na dvojezičnom koja nije zadovoljna. Veli da se radi o tri ili četri predmeta gdje profesori samo termine prevode na eng, ostalo je na hrv, tako je barem ona nama rekla. Zato se i raspitujem za ib jer je to njen prvi izbor, a jako malo informacija od učenika koji su u ib (više od onih koji nisu..).
Meni se dopada da su prve dvije godine općenite, a 3 i 4. biraš ono što te interesira. I to još na engleskom.Čitala sam intervju s prof. Jokićem, veli da će i novi program našeg školovanja (koji je navodno u izradi) biti po uzoru na taj.
Da, cijena je problem, ali je ok to što ipak može ostati ovdje studirati. Teško je planirati baš toliko unaprijed.
ajde samo pitanje prijave prošle godine su bile od 26.6. do 30.6. kaj ne? ( to je za klince koji su sad u 1. srednje)
ajme jelena, kud već
a možda nije loše lkako bih se i ja sjetila da nas to čeka
moram nekaj drugo isplanirat početkom 2.mjeseca, pa da donekle znam, e kad bi u 2. mjesecu znala i sve datume to bi mi bilo najdraže
dugo se datumi nisu znali
mislim da su upisi bili oko 15. srpnja, do tad nismo bili slobodni
a kaj ste radili od 30.6 do 15.7???
Jel se zna koje gimnazije su dobile odobrenje za prijemni ispit?
to i mene zanima, koje gimnazije će održati prijemne i koje gimnazije će početi s provedbom reforme (koju još nisu ni predstavili, mislim da sam čitala da će krajem 1. mjeseca o tome malo više reći)
https://www.upisi.hr/docs/Brosura2014.pdf
tu, na 32. stranici imaš kalendar za 2014. godinu, slično je bilo i prošle
a što radiš - niš. Moj je bio na Šibenskom festivalu s predstavom, a ja sam radila :)
našla nešto samo u naznakama, sli piše da provjera znanja neće biti eliminacijska, zakaj bio onda nešto i radili
Srednje škole mogu, uz ishođenu suglasnost Ministarstva, provoditi provjere posebnih znanja iz nastavnih predmeta posebno važnih za upis kandidata u pojedini program obrazovanja. Ova provjera znanja nije eliminacijska. Ova odredba stupa na snagu u trenutku započinjanja postupaka za upis u šk. god. 2016./2017.
http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=13777&sec=1933
jelena.O, to nije ništa novo, tak' je bilo i prošle godine :)
za ovu godinu su ozbiljno najavljeni prijemni ispiti, ali tko zna kaj bu s tim... i kad... i kak... :roll:
a kad počinje postupak za upis u 2-3 mjesecu ili 25.5.
Prošle godine je počeo jako kasno, negdje u lipnju (možda imam doma negdje podatak, potražit ću... )
Čekaš da otključaju mogućnost prijave na portal https://www.upisi.hr/upisi/ - tu možeš svako toliko pogledati da li ima novih objava.
očeš reć da će se to ipak tek znat 25.5? ( bar po starom kalendaru)
To je "Pravilnik o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u 1. razred SŠ": http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=13777
i ne mora se donositi svake godine (pretpostavka je bila da će poslužiti za više godina).
Ministar još donosi svake godine "Odluku o upisu učenika u 1. razred SŠ za narednu šk. godinu" Lani je objavljena 11. svibnja:
: http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=13787
Nadam se da se linkovi otvaraju na tim dokumentima a ne na naslovnoj str MZOSa :roll:
Jos smo daaaleko od srednje skole ali me zanima podatak u koje se gimnazije moze upisati ako se nema 5.0 odnosno ima li negdje popis skola i prosjeka s kojim djeca doista upadaju u njih (ne samo minimalno potreban prosjek)?
Mene lani nisu pretjerano zanimali detalji, jer smo u osnovnoj školi dobili sve informacije na vrijeme.
Pristup je vrlo jednostavan (imam i ove godine osmaša): njemu sam savjetovala samo da uči i pobrine se da ocjene budu što bolje, to je jedino što može učiniti da si popravi šanse za upis u željenu školu. A kakvi će biti kriteriji - na to mi nemamo utjecaja. Probavala sam puno godina, pisala primjedbe - sve bez uspjeha.
Te sam podatke svojedobno gledala na stranicama svake škole, nisam naišla na neku stranicu koja bi obradila podatke na jednom mjestu. Možda netko zna?
Ne znam što će biti s najavljenom i započetom kurikularnom reformom, ali iskreno se nadam da će se u narednih par godina zaista ostvariti bar jedna od najavljenih promjena - a to je ukidanje računanja općeg uspjeha (tj. prosjeka).
Tanja, nisam nesto previse u tome, ja kao peterlin, zasto prosjek ne valja?
Zato jer nema smisla. Vidi npr. ovdje :mrgreen: (ok, ovo je zafrkancija, ali nije daleko od istine)
Pojednostavljeno, učenik može biti vrhunski matematičar ili fizičar, ali zbog niže ocjene iz likovnog ili nedajbože tjelesnog nema prosjek 5,0 i za njega nema mjesta u jačim matematičkim gimnazijama (u općepopularni MIOC se zadnjih par godina nemoguće upisati s ijednom četvorkom u osnovnoj školi - meni to nije normalno).
I obrnuto, učenik s lošim ocjenama iz predmeta kao što su hrvatski ili matematika može "dići" prosjek ocjenama iz "odgoja" i na taj način si umjetno diže kvalitetu.
Nisam baš najbolje pratila, ali čini mi se da je u razmatranju prijedlog da se za upis u srednju gledaju samo ocjene iz pojedinačnih predmeta važnih baš za konkretnu školu. Hoće li to biti na snazi već ove godine, ne znam, sumnjam, vjerojatnije će biti slično kao i prošlih godina. Ali bilo bi mi drago da se to jednom konačno promijeni.
Nekad, u pred-šuvarovskoj gimnaziji, prosjek se uopće nije računao. Nego se smatralo, tko ima zaključenu ijednu trojku, ne može imati opći uspjeh odličan. Tko ima zaključenu dvojku, ne može biti vrlo dobar. I tako...
dobro, ni ovo predšuvarovsko mi se ne sviđa, ali da, ova reforma predviđa nezaključivanje općeg uspjeha i to mi se čini super baš iz ovih razloga što je Tanja_b navela
Ovo je bilo za 2014, s tim da je i ove godine bilo slično (preuzeto s forum.hr)
80 i 80+ bodova
- MIOC - 80,00
76,00-79,99 bodova
- V. gimnazija - 78,73
- II. gimnazija - 78,11
- Titus (VIII gimnazija) - 77,79
- VII. gimnazija - 77,18
- III. gimnazija - prirodoslovno-matematički smjer - 77,07
- XVI. gimnazija - 76,28 (DVOJEZIČNA – 78,38)
72,00-75,99 bodova
- X. gimnazija - opća gimnazija - 74,95 (DVOJEZICNA -71,84)
- I. gimnazija - 74,86
- X. gimnazija - prirodoslovno matematički smjer - 74,62
- III. gimnazija – opći smjer - 74,58
- Lucijanka – opći smjer - 74,49
- XI gimnazija - 74,04
- Prirodoslovna gimnazija Prelog – 73,00
- IV gimnazija - 72,67(DVOJEZIČNA – 75,15)
do 71.99
- Lucijanka – jezični smjer – 71,75
- Turistička gimnazija eksperimentalni program 70.59
- VI. gimnazija - 70,51
- XVIII. gimnazija - 70,22
- IX. gimnazija - 69,32
- Klasična gimnazija - početnici - 67,48
- Tehnička gimnazija - eksperimentalni program - 66,92
- XIII. gimnazija – opći smjer - 66,89
- nadbiskupska klasična gimnazija - 66,62
- XIII. gimnazija, prirodoslovno-matematički smjer – 66,42
- XII gimnazija - 54,50
STRUKOVNE ZAGREB
- Grafička -medijski tehničar novi kurikulum - 137,71
- Upravni referent, Zagreb - 65,57
- Hotelijersko-turistički tehničar, Zagreb - 62,93
- Elektrotehnička - Tehničar za računalstvo - novi strukovni kurikulum - 61,87
- 1.Ekonomska 60,45
- Poslovni tajnik, Zagreb - 59,56
- Elektrotehnička - Tehničar za računalstvo - 56,42
- 2.Ekonomska 56,14
- Poštanska i telekomunikacijska - Tehničar za računalstvo - 53,78
- Poštanska i telekomunikacijska - Tehničar za telekomunikacije - 48,97
VELIKA GORICA
Gimnazija Velika Gorica 53.17
ZAPRESIC
- Opća gimnazija, Zaprešić - 66,86
- Hotelijersko-turistički tehničar, Zaprešić - 62,32
- Ekonomist, Zaprešić - 56,47
VIROVITICA
Gimnazija Petra Preradovića - opća 68,94
Gimnazija Petra Preradovića jezična - 65,81
Klasična Katolička- 59,85
Srednja strukovna škola Virovitica, ekonomska - 53,30
Srednja strukovna škola Virovitica, komercijalna - 48,59
BJELOVAR
Upravni referent 66,71
Opća gimnazija 63,41
Hotelsko turistički tehničar 61,85
Ekonomist 51,50
Turističko hotelski komercijalist 51,28
Građevinski tehničar 40,81
Moja kolegica ima osmaša pa sam joj pomogla u "istraživanju", pa smo našle listu s bodovima zadnjeg koji je upao u školu :)
prenosim s forum.hr, 1. bodovi 2013., drugi 2014. a treći gdje ih ima su od prošle :
XV. gimnazija (MIOC) 80,00 80,00 80,00
VIII. gimnazija (Tituš Brezovački) 80,41 77,79 78,85
II. gimnazija 79,78 78,11 78,72
V. gimnazija 78,71 78,73 78,70
VII. gimnazija 78,72 77,18 75,92
XVI. gimnazija 77,25 76,28
XVI. gimnazija dvojezična 78,38 75,83
X. gimnazija OG 75,30 74,95 73,39
X. gimnazija OG dvojezična 71,84 72,63
X. gimnazija PMG 75,89 74,62 75,09
X. gimnazija PMG dvojezični (još 33-36 bodova) 104,00 73,01
Lucijana Vranjanina OG 75,71 74,49 73,37
Lucijana Vranjanina PMG 75,40 74,72 76,45
Lucijana Vranjanina JG 72,45 71,75
III. gimnazija OG 74,58 73,85
III. gimnazija PMG 74,81 77,07 76,79
XI. gimnazija 73,82 74,04
I. gimnazija 70,69 74,86 76,52
IV. gimnazija 72,45 72,67
IV. gimnazija - dvojezična 71,74 75,15
VI. gimnazija (GGG) 71,52 70,51 71,14
Klasična gimnazija 70,91 67,48
Prirodoslovna gimnazija V. Pralog 78,03 73,00 77,71
XVIII. gimnazija 70,69 70,22
IX. gimnazija 69,19 69,32 68,85
XIII. gimnazija OG 62,17 66,89
XIII. gimnazija PMG 68,16 66,42
Nadbiskupska klasična gimnazija 64,56 66,62
Je, hvala, da nicemu u principu prosjek ne sluzi i cemu ga racunati. Iako je meni i suludo da u mioc ne mozes s jednom 4.
Nadam se da će oni uvesti prijemne ispite i to što prije. Evo, moj sin (mioc, prvi razred - opći smjer, onaj sa dva strana jezika) je nedavno ispričao da je u razredu iz mat. na testu bila cijela hrpa jedinica. On je dobio četvorku iz toga, ali ocjene su mu šarene - nije to više 5,0 kao u osnovnoj školi.
Dakle, za te škole/programe bi stvarno imalo smisla uvesti prijemne, jer tko zna - vjerojatno su ovi klinci sa 5,0 koji sada dobivaju jedinice zauzeli mjesto nekome tko bi se s tim bolje snašao, ali eto - nije imao sreće.
Tnx pepi i tocekica
impresionirana sam!
Iz nekog razloga, primijetila sam da postoji dosta velik otpor uvođenju prijemnih ispita, ne znam zašto. O njima se stalno govori, ali nečeg konkretnog još nema ni u najavama. Tako da sumnjam da će ih se tako skoro uvesti, ali korak naprijed bila bi već i promjena u načinu bodovanja, da presudnu ulogu nema prosjek, nego ključni predmeti za neku školu.
Ma točno tako, a tako je bilo još i u moje vrijeme. Cijeli razred 5,0 odlikaša, a na prvom testu iz matematike po jedna petica, četvorka i trojka, a ostalo jedinice i dvojke. S druge strane, u treći razred nam je npr. došla cura koja se radi četvorke iz njemačkog nije uspjela upisati u MIOC. Ali ajde, barem je dve godine imala priliku ići u matematičku školu. MIOC stvarno treba odmah uvesti prijemni.