Vauuu! Predrasude!!
Zašto bi samo siromašni i neobrazovani roditelji imali troje i više djece i poželjeli biti doma s djecom!?
Ne mogu vjerovati da postoji netko tko to korelira!
Printable View
Vauuu! Predrasude!!
Zašto bi samo siromašni i neobrazovani roditelji imali troje i više djece i poželjeli biti doma s djecom!?
Ne mogu vjerovati da postoji netko tko to korelira!
Nisam iz Hrvatske, pa mozda i nemam pravo glasa o ovoj temi, ali Beti, zasto bi drzava placala bogate i obrazovane sto su odlucili ne raditi, bez obzira koliko imaju djece?
pjesnik, odnosno istraživanja kažu da rano uključivanje u predškolski sustav obrazovanja ima značajan utjecaj na kasniji uspjeh djeteta u obrazovanom sustavu.
Pjesnik, odnosno pravobraniteljica za djecu smatra kako je, uzevši u obzir tu činjenicu nesmotreno financijski podupirati neobrazovanje djece predškolske dobi.
Ova gore citirana tvrdnja nije točna jer da je tako, odnosno da siromašni nemaju pristup vrtiću ne bi postojao toliki kontingent roditelja koji prema imovinskom cenzusu plaćaju 0 kuna vrtić
nije točno ni da nezaposleni roditelji ne mogu upisati dijete u vrtić, jer osobno znam preko nekoliko primjera gdje barem jedan roditelj ne radi a dijete ide u vrtić, postoje i druge osnove upisa djeteta u vrtić osim zaposlenosti
također, nije točno da su siromašni većinom nezaposleni. Siromaštvo dolazi u mnogo oblika, nezaposlenost je samo jedan od njih. Također nipošto ne vrijedi "nezaposlenost=siromaštvo"
A za Betin vapaj za smislom koleriranja
Utvrđivanje koleracije, odnosno postavljanje hipoteza koje će biti potvrđene ili opovrgnute je jedna od osnovnih znanstvenih metoda
Ako istraživanja kažu da postoji koleracija između stope siromaštva sa stupnjem obrazovanja roditelja, to znači da je netko s nižim obrazovanjem u većem riziku od siromaštva
istraživanja nikako ne tvrde ovo što ti pišeš, a to je da "samo neobrazovani i siromašni roditelji žele ostati doma s djecom"
Uopće ne znam kako si to iščitala iz citiranog izvješća
Samo što ne bih rekla da postoje podaci o tome koriste li Bandićevu mjeru siromašni i neobrazovani ljudi. Imate li takve podatke? Jer ako nemate, onda su ovo što pišete zaista predrasude, jer pretpostavljate da su ljudi koji imaju 3+ djece i koriste mjeru neobrazovani i siromašni. Što uopće ne mora biti točno.
Ja se zaista ne slažem da je predškolsko obrazovanje od presudne važnosti za djecu. Jest, ako kod kuće ne dobiju poticaje, ali ako dobiju onda bome nije.
Bogate obitelji s troje i više djece će ionako ostati kod kuće s djecom ako to žele.
Ima puno pametnijih stvari nego financirati da dobrostojeće obitelji koriste mjeru koja ne služi ničemu. Istovremeno u Zagrebu neka djeca nemaju za obrok u školi.
Siromašne obitelji bi trebale dobiti pomoć kroz sustav socijalne skrbi i djeca bi im trebala ići u vrtić/boravak. Naknade za obitelji u potrebi nitko ne dovodi u pitanje.
Potpuno je nepotrebno da netko tko ima vilu od 500.000€ i troje djece u Zagrebu dobiva naknadu za majku odgojiteljicu iz proračuna.
Također smatram lošim da se djeci koja imaju rizik od siromaštva kao što je navedeno u izvješću, onemogućava pristup predškolskom obrazovanju jer im majke koriste spomenutu mjeru.
Zato što je to osnova na kojoj počiva ova mjera. Znači, nagrađuje se (najčešće) majka zato što je odlučila povećati natalitet cijelog naroda, rađanjem tog trećeg, državi tako potrebnog djeteta.
Možda ne znaš da je natalitet u Hrvatskoj jako nizak ili čak negativan, nisam tražila brojeve, i treba učiniti sve što se može da žene rode više djece.
Ima raznih tih mjera, a grad Zagreb se odlučio na ovu i na davanje velike svote novaca kad se rodi 3.dijete (54000kn).
Moj grad daje nekih 1500kn, našem gradonačelniku natalitet nije važan.
Tako da svaka lokalna vlast odlučuje samostalno. Na državnoj razini su sve mjere u cilju povećanja nataliteta nikakve. Gotovo ne postoje. Ima nešto sa pomaganjem otplate stambenih kredita. Bit će od jeseni. I vjerojatno će se delimitirati naknada na roditeljskom dopustu.
Potpuno je razlicita mjera jednokratni iznos na trece dijete i placanje 15 godina roditelju da cuva svoje dijete. Obrazovani roditelji mnogo vise doprinose drzavi tako sto rade u struci, unapredjuju nauku, kulturu, zdravstvo, obrazovanje ili vec za sta su skolovali, te placaju poreze koji se usmjeravaju u obdanista, skole i sl. Drzave u kojima najvise visokoobrazovanih zena radja trece dijete su skandinavske drzave, ali tamo zene rade jer imaju pogodne uslove porodiljskog, predskolske ustanove i oceve koji ravnopravno ucestvuju u svim roditeljskim obavezama i radostima. To su pronatalitne mjere koje su u interesu drustva i emancipacije zena.
Evo malo alarmantnih i poraznih podataka o predškoli u Hrvata ;).
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...sanse/6252066/
Ne znam ima li itko statistiku o majkama odgojiteljicama, ali od njih 3000 ja ih (iz kvarta/parkića) poznajem 20-tak... nisu jako neobrazovani i nisu jako siromašni, ali jesu skoro sve nižeg obrazovanja i nižih primanja.
nižeg od čega? toliko nižeg da neće djeci objasniti da je zemlja okrugla i pojam brojanja?
Pa baš ovaj članak objašnjava zašto i gdje djeca u Hrvatskoj nisu uključena u vrtiće, tako da mislim da to nema nikakve veze sa Bandićevim odgajateljicama, nemojmo pretjerivati.
Ne toliko nižeg, nego imaju 4-5-6 djece i ne stignu one to, i “nisu u tom filmu”, misle da to nije ni potrebno. Vise puta sam čula u parku komentar “pa neće valjda djecu prije škole učiti slova i brojeve, pa to se uci u prvom razredu”. Ne poznajem sve takve obitelji u Zagrebu, ali one koje poznajem i s kojima se se moja djeca družila uklapaju se u tu sliku iz članka...
Pa niti u vrtiću se ne uče slova i brojevi.
Kako se ne uče Mima? Naši od 4. godine imaju crtancice u kojima vježbaju oblike i polagano i slova (tko hoće)... po sobi su izlijepljeni plakati i posteri sa slikama predmeta koji počinju slovima od A do Z... kod moje male većina djece ima 5 godina, tek sad ovo proljeće i ljeto pune 6 godina i većina ih zna toliko slova da pišu jednostavne rečenice, čestitke i znaju napisati imena sve djece iz grupe... moja skoro dnevno donosi po 10-tak crteža druge djece koja imaju ispisane smislene rijeci. A imaju 5 godina.
Cathy, pa svejedno jelkovec ili ona 2-3-4 slična kvarta na istoku grada, činjenica je da ti kvartovi postoje i da vjerojatno najviše MO dolazi upravo iz njih.
Pa ne znam, ne sjećam se da je moje dijete u vrtiću učilo slova. To što djeca znaju slova ne znači da ih sustavno uče u vrtiću. Drugo je ako su IZLOŽENA slovima.
Kakvi bili da bili ti tvoji kvartovi, ti ljudi ipak žive u Zagrebu, gradu u kojem postoji gomila sadržaja za djecu, veliki broj i besplatnih, tako da ja to baš i ne bih uspoređivala sa onim što piše u članku.
Pa dobro ako tako misliš, ali vjeruj mi da su ta djeca iako u Zagrebu izložena samo ulici ispred svoje kuce dok mama pere veš i kuha za mnogobrojnu obitelj i rijetko idu na bilo kakve aktivnosti. Čak neku od njih nisu nikada doveli niti na jedan rođendan u igraonici na koji su bili pozvani “jer nemaju za poklon”.
Ok Bubilo, svatko ima svoja iskustva. I ja živim u siromašnom kvartu, ali ovakva iskustva zaista nemam, iako poznajem i obitelji s puno djece, i nezaposlene roditelje koji nisu uopće mogli upisati djecu u vrtić.
I da, ne uče ih sustavno slova. Ali su izloženi slovima i mnogo djece ih svlada u dobi od 5-6 godina. Dakle godinu - dvije prije škole. Dakle, ta djeca nisu izoložena slovima i ako ne idu u vrtić u prvom razredu odskaču i zaostaju za ovima koji su “bili izloženi”.
Ima kod mene i kulturalnih razlika... nije samo “obična nezaposlenost” u pitanju.
Eh, fedja, i ti živiš negdje daleko od stvarnosti :) Koliko je visokoobrazovanih žena u Zagrebu koje svojim radom mogu pomoći razvoju društva? Ako kažem 10%,rekla sam previše.
Većina ih radi samo da zaradi za život i/ili da bude s ljudima. Ako ih plaća da budu odgajateljuce, potakne da učine daleko više za društvo, a to je rađanje još djece (ili još jednog) tada je cilj postignut.
Odskaču ako nisu bili izloženi slovima kod kuće.
Ne znam gdje je moguće upisati dijete u vrtić ako si nezaposlen, u mom prenapučenom kvartu sigurno nije. Osim ako se radi o nekakvom muljanju i lažnom zaposlenju.
Ja sam poznavala ženu koja uopće nije bila iz Hrvatske, i slabo je znala jezik, i bila je totalno svjesna da joj kći ne zna jezik kako bi trebala, a nije malu mogla upisati u vrtić jer je bila nezaposlena.
Evo, to su stvarno žalosne stvari, kad dijete ne može dobiti nešto što mu stvarno treba.
Mislim da ti zivis daleko od realnosti ako tako procjenjujes ulogu zena u drustvu, jer kako pises, ti skoro kao da zalis zene koje rade i imaju svoju platu, a mislim da im u biti zavidis. Ne zivim u Hrvatskoj, vec u siromasnijoj drzavi, a opet je broj visokoobrazivanih zena koje doprinise razvoju drustva mnogo visi od 10%, bas kao i muskaraca. A sve koje zele traziti novac za uloske i tampone od muza, nek mu kazu koliko kosta da im ne da manje, samo nemojte nama koje zivimo od svog rada to predstavljati kao dobar model, jer nije.
Kvartovi se dosta razlikuju. U našem od 5 prvih razreda 2 su boravak, 3 nisu jer toliko roditelja ne radi.
Kod mojih prijatelja na drugom kraju grada od 5 prvih razreda, 5 su boravak.
Kod nas u 15.30 nema vise djece u vrticu. Dežurstvo je od 16 do 17, i u tih sat vremena iz svih vrtićkih grupa u dežurstvu nema ni 10-oro djece. Poslije 16.30 ih u dežurstvu ostane 2-3 iz cijelog vrtića.
Kod mojih prijatelja na drugom kraju grada dežurstvo je do 18h, i oko 16-17h u vrticu još uvijek ima djece.
Kod nas u vrtić upisuju djecu nezaposlenih roditelja. Ja ih u ovih 9 godina znala osobno preko nekoliko.
Kad su uveli mjeru majke odg. iz generacije moje kćeri je ispisano oko 15-djece iz vrtića u par grupa.
Prije 10 godina kad se moja upisivala u 1. razred od njih 17 iz vrtićke grupe samo je jedno dijete bilo čitač. Ne vjerujem da se nešto baš tako drastično promijenilo pa da je sad neki ogroman postotak djece koja znaju čitati prije 1. razreda.
Istočni dio grada, oboje roditelja radi ali djeca ne idu u boravak zato jer je baka doma i čuva ih.
U mojem kvartu, širi centar, možda dvoje-troje djece iz razreda nisu išli u boravak. Bila su dva razreda po godini.
Vrtić je nemoguća misija ako ne radiš.
Ja koristim porodiljni do treće godine i sigurno neću uspjeti dobiti vrtić. Barem ne ovo proljeće, na godinu vjerojatno hoću, kao zaposlena, ali treba se snaći tih godinu dana.
Bubilo, znam da se kvartovi razlikuju, ali i ja i MM radimo, pa nam kći svejedno nije išla u boravak.
I u njenom razredu, koji dakle nije imao boravak, veliki broj roditelja radi (oba roditelja).
Netko ima baku, netko radi od kuće tj. ima svoju firmu/obrt, netko je baš bio na porodiljnom - znači, ima sto raznih situacija.
Znam da ima, ali situacija o kojoj ovdje pričam je vrlo, vrlo velik udio nezaposlenih mama.
Ma dobro, nije ni bitno... za tu djecu na koju ja ovdje mislim, mislim da vi bilo bolje da ih nisu ispisali iz vrtića.
Sta je finansiranje socijelnog, zdravstvenog i penzionog sistema, odvajanje za obrazovni sistem, mnogo je znacajnije sjediti u kuci do djetetove 15 godine i srevirati toplu supu. A posebno je korisno, kada se generacijski prenese taj nacin razmisljanja, pa rodis troje djece koji ce isto tako koristiti sve naknade za nezaposlene.
Bez brige o mom korištenju ikakvih naknada. Nikad nisam ništa koristila :) itekako smo i ja i otac moje djece sposobni brinuti o njima.
Isto budi bez brige o našem odvajanju za sve te potrebe, sve podmireno.
Lako vama u Zagrebu pričati o vrtićima. Vi vrtiće imate. Maknite se malo dalje, samo virtualno, pa ćete vidjeti kako ih nema, previše nema. Produženi, haha, misaona imenica. Ključ oko vrata je godinama bio naš produženi.
Evo još malo statistike/demografije na Betinu tvrdnju o važnosti trećeg djeteta za društvo... da ne stavljam sad hrpu linkova, na brzinu ću sumirati, a zapravo je već netko gore i spomenuo:
- nije problem treće dijete, nego drugo. Trenutna stopa fertiliteta je 1,4. Trebala bi biti 2 da bi broj stanovnika ostao isti, a više od 2 da bi stanovništvo raslo
- taj dio žena koje rode treće dijete ne može statistički nadomjestiti broj žena koje nisu rodile dvoje djece
- generacija koje sad dolaze u fertilnu dob sve je manje, jer je i njih manje rođeno nego prethodnih generacija + iseljavanje, dakle ne da se rađa premalo djece, nego ih nema tko ni rađati
Dakle, Bandić bi za demografiju vjerojatno napravio više da je “financirao” majku bilo kojeg djeteta (prvog, drugog, treceg) tri godine nego 15 godina samo za treće dijete (ok, i 4., 5.... ali njih je statistički gledano mali udio).
Ako se sjetimo da hrpa mama dobije otkaz ili im ne produže ugovor nakon porodiljnog, možda bi ih se bas vise odlučilo za 2. dijete kad bi imale takvu nekakvu sigurnu financijsku mrežu da se ne moraju bojati za posao / ili imaju kakve-takve (a mnogima i u visini place) financije 2-3 godine...
Ovih 15 godina zbilja u svakom kontekstu zvuci kao besmisleno rasipanje...
Samo da ispravim neke krive navode - u predskolskoj godini se itekako u vrticu rade slova, ne uce citati ali uce abecedu, raspoznati sva slova, uce brojeve do 10 (ili 12), imaju brdo materijala za početne matematičke vještine - vage s utezima, abakus, kartice za brojanje kuglica i sl. I svi su u tome satima svaki dan a ne samo onih par sati predskole (kći je u stvari 2x to prolazila jer je bila mijesana grupa gdje su dio njih bili predskolarci godinu dana ranije). I iako nam učiteljica mlađeg nije rekla koliko djece je znalo čitati prije prvog razreda od starije nam je na roditeljskom rekla da ih je pola.
Vidim Beti i djeca joj uopće ne koriste zdravstveno preko hzzo, sve sama plaća. I škole u koje joj djeca idu su isto sve privatne... Pa čestitam na samodostatnosti financija, gdje ne koristite nista od tih usluga koje financiraju osobe koje "rade samo da zarade, ne pridonose drustvu". Tamo neka med sestra, zubna tehničarka, prodavačica koja ti otkuca na blagajni robu i sve ostale stotine tisuca koje nisu visokoobrazovane a rade - ništa one ne pridonose drustvu, svima bi nam bilo bolje da su doma i imaju troje djece, društvo bi procvalo a i nacija sa stopom nataliteta 3.