:lol:
Pa bar je primjere prijemnih ispita za pojedine škole lako naći, svaka škola ih objavi na svojim web stranicama.
Printable View
Ako joj je to jedini/većinski izvor straha i loših priča o školi onda nema brige.
Meni je "fora" bio post navodnog državnog prvaka iz kemije i mislim fizike + dodatno za bod mu i matematika izmakla koji je izignorirao svoje talente za prirodoslovne predmete i eto upisao jezičnu gimnaziju.
Meni je najbolje što se za mnoge škole piše kakav je odnos prema lbgtqia+ zajednici i BLM pokretu, nisam znala da su hrvatski srednjoškolci tako woke
Malo sam pogledala taj IG profil i stvarno bi bila šteta da netko odustane od neke škole na osnovu komentara na tom profilu.
Mislim da je i moja kćer potpala pod utjecaj takvih priča (samo ja toga nisam bila svjesna) i htjela se prebaciti u neku drugu školu jer joj je IV. bila preteška na početku. Problem je bio što njen vokabular njemačkog jezika nije bio na visini kojoj je trebao biti i teško joj je bilo pratiti druge predmete na njemačkom. I naravno, u toj početnoj fazi ni ekipa u razredu nije valjala.
Nakon uhodavanja ispostavilo se da je jako napredovala i da joj njemački super ide, plus što joj je ekipa iz razreda odlična i puno se druže i izvan nastave. Zbog paralelnih aktivnosti koje ima uz školu, nije imala previše vremena za učenje, ali su ocjene ispale sasvim dobre.
U promjeni stava joj je pomogla i školska psihologica.
Puno se razgovara s njima i psiholog im je stalno dostupan. Vjerojatno je to tako i u drugim školama.
Klinci su se grupirali po školama preko tog profila i napravili grupe na whatsaapu. Mojem se potrefilo da je upravo s nekima iz te grupe upao u isti razred, tako da su se poznavali i prije početka školske godine.
Profil sam po sebi je bezveze, lupetaju svašta... Al eto bar neka korist je da su se skompali po tim grupama, pa je sam početak nastave bio manje stresan. Štoviše, moje je jedva čekao prvi dan.
Pa ima takvih profila koliko hoćeš.
Ovom je najstarija objava iz 5. mjeseca
I sjecam se da je dramatizirao ocekujuci neke horore od profesora, svasta se tamo pisalo... Na kraju je dobio kompletno drugu garnituru, nikog od spomenutih...
Kad je moj kretao u srednju školu, na toj nekoj općoj WA grupi su lupetali takve bedastoće (i to većinom oni stariji od 1. srednje) da se on bojao početka nastave jer "što ako su svi u toj školi tako čudni". Trebalo mi je uvjeravanja i uvjeravanja da ta WA grupa nije isto što i škola ili razred u kojem će biti.
Tako da te "spontane" virtualne grupe mogu biti dvosjekli mač - neki se mogu dobro skompati, a neki se mogu samo dodatno zabrinuti (to ovi koji su socijalno zakočeniji, tipa moj sin i njemu slični :mrgreen:).
Kod mojeg su se buduci prvasi izdvojili i upoznavali.
Al na ovom opcem profilu je bilo dramaticnih prica od strane starijih, to da..
Pa sad, tako su i moja djeca skupljala informacije, sve dok svojevremeno sin nije naletio na ovako nešto na forumu časopisa BUG (ne znam je li baš to taj post bio, a nije ni važno):
Cijeli tekst je ovdje: https://forum.bug.hr/forum/topic/ict...87.aspx?page=6Citiraj:
Svaka je škola zahtjevna ako se konstantno ne radi i ne uči. Ja sam u prvom razredu na polugodištu grunuo tri predmeta(mat,OE i fiziku)te sam nakon mukotrpnih instrukcija na kraju prošao sa 4(oko 3.7) bez popravnih.Od drugog razreda nisam više imao instrukcije,redovito sam učio sam i opet sam prošao s 3.8.U trećoj godini sam malo jače zagrijao stolicu te sam prošao s 4.5,a četvrti razred sa 4.8 i vrlo dobro sam napisao maturu.Tako da savjetujem svima koji planirate upisati Ruđer da nemate bauk.Sve je na vama.
U ovom trenu, zadnji koji upada u tehničara za mehatroniku u Rudjeru ima 77,73 boda. 96 prijavljenih za 46 mjesta.
Zna li tko razlog zašto je taj smjer toliko popularan?
Konkurenti ste i pitaš nas
Taj program je oduvijek najposjećeniji program u ruđeru. Mehatronika je u svim školama dosta bukiranq lak i ona u zagorju
Ja sam prvo mislila da tu stanicu održavaju neki iskusni ljudi jer su se obratili mom sinu i rekli mu sve informacije ali onda se počela javljati cura iz 1. gimnazije i dopisivati se jako prijateljski s njim tako da sam onda skužila jer sam rekla sinu da pita tko je na tom profilu pa su tu navodno neki iz 1., 2., 3., 18., klasične i 11. I onda kao oni razmjenjuju informacije no u početku sam se ponadala nekoj profesionalnoj stranici a onda sam skužila da to nije bas sad tako točno ali neke stvari sigurno jesi no neke stvari su zastrašivanje mladih generacija kada kažu ne idite tamo i takve stvari
Nismo konkurenti, on ima samo dva izbora i u jednom je sasvim siguran po bodovima. Ceka 6.7. kad ce sjest i finalno odlucit, u međuvremenu ga nista to ne zanima.
Ovo se ja igram s prijavama :-D
Dao mi je da radim sto hocu dok mu njegova dva ne diram.
Pa eto, zanima me zašto mehatronika? Dobra zaposljivost, bolja od računalaca? Zanimljiviji program?
U Karlovcu strojaski racunalni tehnicar i tehnicar za mehatroniku jednak bodovni prag..60 bodova.
Zadnji upisani imali po 61 i 62 za ta zanimanja.
U petoj će se sve promijeniti nakon prijemnog u MIOC-u
No to će se tek vidjeti nakon rezultata prijemnih i potvrđivanja odabira.
Recimo, moja kći je prijavila Petu, ali je ne vidim (njenu šifru) na popisu- valjda zato što joj to nije prvi odabir.
Našla sam je samo u rezultatima škole koja joj je prvi izbor.
Recimo, u Petoj vidim 171 kandidata, a primaju 182, no vjerojatno će dio djece koja ne prođu u MIOC i Prvoj itd., prebaciti izbor na Petu.
Teško je očekivati da će prag u Petoj biti 77 bodova.
Anci, kakvi su dojmovi s današnjeg ispita? Ako sam dobro zapamtila išla je kćer u PM 1.gim? I može pls info koliko je prijavljenih u prvoj PM?
Kojentononda nastavu premetaljke, majko mila.... Dakle djeca koja ne prođu mioc, prelog, prvu pa se prebace u x, V, III, onda djeca koja su do tada u padala u te škole miču se - kuda? U XVIII? U opće gimnazije? Dio možda preloga u njihov vrlo atraktivan i jak smjer kemijskog tehničara? Uf, uf...
Mislim, ja sam relativno mirna, ako nije do sada kćer imala niti naznake "kiksanja" i dapače, ima dodatan bod bilo za opću (državno povijest) bilo PM gimnaziju (državno kemija) valjda neće niti u 8. nešto zabrljati i upisi bi nam trebali biti "easy"... A opet, ona je rođena kao zabrinuti perfekcionist pa naslućujem njenu (nepotrebnu) nervozu dogodine
Koji su to šokovi ako je ovolika razlika u pragovima prije i nakon prijemnih.
Sad kad razmišljam kako je bilo lani, zapamtila sam da je u miocu prije prijemnog bilo 280 učenika sa 80 ili više bodova, znači 72 učenika su se "pojavila" na listama drugih škola.
I baš mi je iznenađenje da je X prestigla V u navali učenika. Ne znam jel to slučajno ove dvije godine ili ima razlog?
Meni se čini kao da stvarno ne bi trebala imati razloga za brigu :-)
S 5.0 i dodatnim bodom joj je dovoljno da riješi prijemni za cca 2,25 boda što stvarno nije teško. Velika većina dobije na prijemnom 3-3,5 bodova pa joj je taj bod zapravo velika prednost. A možda joj se na godinu posreći pa osvoji i direktan upis na državnom pa riješi sve brige već u travnju :-)
Dan D je danas, dva prijemna. Moja je jučer (bezrazložno) imala mini breakdown. Inače nije drama queen već lako ćemo struja pa me iznenadilo. Srećom sabrala se do večeri, jutros je bila nervozna ali normalna.
Sretno svima koji pišu danas.
Sretno!
I drago mi je da je to iza mojih. Oni su jako raličito reagirali na prijemni. Jedan je bio totalno kul, druga se ukomirala da je bilo prestrašno
Kako te liste uopće funkcioniraju?
Svi su se prijavili već na 6 lista ili se mogu još mijenjati? Ako sam dobro shvatila, odmah se trebaš odlučiti za 6 škola a onda mijenjaš prioritete i vidiš se samo na školi koja ti je br. 1?
Ima određeni rok za prijavu škola (to je ono - početak/završetak prijava obrazovnih programa). Unutar tog roka škole i programi mogu se dodavati ili mijenjati. Za škole koje održavaju prijemni ispit taj rok je kraći.
Po isteku tog roka, mogu se mijenjati prioriteti do određenog dana (zaključavanje lista). Vidiš se na školi koja ti je najviši prioritet u koji upadaš (znači, ako ne upadaš u 1. ili 2. izbor, a upadaš u 3., onda se vidiš na toj trećoj listi, a na prve dvije ne). Na ostalim listama se vidiš gdje bi bio u odnosu na druge učenike, ali nisi na listi i ne stvaraš gužvu.
Zapravo zvuči kompliciranije nego što jest, jednom kad si u sustavu, sve je vrlo jasno.
Moj je trenutno na prijemnom u MIOC-u. Sinoć se skroz slomio, jutros isto van sebe i baš mi ga je žao. Stvarno nema razloga za to, spremao se, a i MIOC mu nije prvi izbor.
Slomilo ga je kad je vidio da je sa 80,00 bodova na listi 141, znači da 140 djece ima dodatni bod po nekoj osnovi, a prima ih se 208. Svake godine ih je sve više koji imaju zdravstvenih problema, teško žive.... U tom cirkusu nisam htjela sudjelovati, a nadam se da će i on jednog dana shvatiti zašto.
Natjecanja znanja su ok i treba ih nagraditi, al brate mili, ovaj školski sport pa kome je ta idiotarija pala na pamet?
Ekipno prvaci iz odbojke, košarke, juda... pa evo 3 boda
3 boda su 12 zadataka u MIOC-u:-o
299. na listi ima 79,98 bodova i taj je van kvote jer je nekad iz nečeg imao 4:-(
Mislim da je danas stres na to dijete ogroman.
Lucijanka (PM smjer) zadnji koji ulazi 78,56 bodova
X-PM smjer- zadnji koji ulazi 79,37 bodova
X-PM dvojezični- 78,84
Ostale ne vidim. Bojim se da će kad izađu rezultati prijemnog u MIOC-u to sve biti na 80 bodova.
Ovako sam i ja rezonirala. A dijete ima zdravstvenih problema.
I onda se dogodilo da je bila pri dnu liste, ali s prave strane.
Pitam se de nije, bih li si predbacivala kaj nisam potegnula za taj jedan bod. Ne znam
Al poslij, kad sam čula na kaj se sve zna dobiti bod, još više mi je bilo muka. No neću o tome, jer smo tu na forumu to dosta prežvakavali
Gita, identično kao moja. Isto joj MIOC nije prvi (ni drugi, ni treći) izbor, zapravo me iznenadilo da se odlučila uopće otići na taj prijemni. Ali svejedno ju je lupilo kad je vidjela koliko ih ima dodatne bodove. Pa smo razgovarale u beskraj da osvijesti da ona nije loša :roll: niti lošija ako nema dodatni bod i da si isto tako ne želi zdravstvene ili obiteljske probleme koji donose taj bod (nisam išla u detalje nategnutosti tih bodova u nekim situacijama niti je to bitno za priču).
Današnja laka povezanost na svim mogućim platformama nevjerojatno diže razinu stresa jer dijele svoje strahove i nervoze međusobno. U neko tamo vrijeme prije svega toga ja sam se čula s dvije najfrendice, malo smo razmijenile strahove i otišle neopterećeno na prijemi pa kako bude. Svatko se pripremao sam za sebe, nije istovremeno bio na pet grupa paralelno i razmjenjivao poruke. :aparatic:
Da je bila s krive strane liste, još si imala vremena zatražiti taj dodatni bod. Bitno je da imaš liječničku dokumentaciju koja je starija od godinu dana (a to si imala), odnosno da se vidi kako nisi dijete odvela liječniku tek kad se ustanovilo da joj fali bod.
Moja djeca su imala upis putem Gradskog ureda (jer su imali Suvag-ove papire od ranije, svaki zbog svojih teškoća) ali u ono vrijeme uspjeli bi se upisati i na temelju bodova koje su imali. Stariji je bio 5.0 i to je bila zadnja generacija koja se upisivala u mioc bez prijemnog.
Moj mlađi sin mogao je dobiti još i tri dodatna boda zbog alergije i astme, ali nije mi palo na pamet to tražiti, sve dok mi u HZZ-u na liječničkom pregledu u okviru profesionalne orijentacije nisu tražili papire. Ja sam se skoncentrirala na njegovu disleksiju i za to smo imali sve papire, a onda sam morala juriti doma i po nalaze sa Srebrnjaka. Dokumentaciju o astmi i alergijama smo priložili, ali mislim da dodatne bodove nikad nije dobio. Imao je pravo na upis putem Gradskog ureda, a imao je i dovoljno bodova da se u TŠRB može upisati i bez toga. Meni nije bio cilj da se djeca samo upišu u željene škole, nego da im se IP iz osnovne odmah nastavi i u srednjoj bez komplikacija.
Imali smo već rasprava i rasprava o dodatnim bodovima. Uvjete života i zdravstveno stanje druge djece ne želim komentirati, a što se tiče dodatnih bodova na natjecanja, da, školski sportaši (naglašavam školski, jer klupski sportaši ne dobivaju ništa osim ako idu u sportske razrede!) dobivaju više dodatnih bodova nego natjecatelji u znanju, i toga treba biti svjestan na vrijeme. Žao mi je djece koja doživljavaju ovakve stresove jer zbilja nisu za to kriva. Treba im objasniti da prijemni upravo tome i služi - da omogući upis u popularne škole i onima koji su imali poneku četvorku.
Moj sin na prijemni nije išao jer si je u 8. razredu zaradio izravan upis na temelju natjecanja (iza kojeg je stajalo jako, jako puno samostalnog rada i truda, više nego što se većina djece sprema za prijemni ispit). Pitala sam se tada bi li bilo bolje da ipak izađe, da vidi zna li dovoljno matematike za The školu, pa su me ovdje razuvjerili :mrgreen: U dvije godine srednje škole, pokazalo se da za tim zaista nije bilo potrebe - matematika mu odlično ide. Nije genijalac ni natjecatelj iz matematike, ali u redovnom školskom gradivu snalazi se izvrsno, žao mi je samo što nema poticajniju profesoricu, ali što se može.
Peterlin kaj nije za zdravstveni problem samo +1 bod,ne daje se za svaku dijagnozu koliko ja znam,nego ili daju ili ne.
Sjeća li se netko od bivših miocaša koliko je nekada bilo razreda u toj školi?
Iz mog sjećanja bilo je cca. 24 razreda po smjeni (po 6 razreda u svakom hodniku), puta dvije smjene.
To je puuuno više od sadašnjih 208 učenika koliko primaju...
Bilo je do "L" razreda u mojoj generaciji znači 12 razreda u generaciji.