Gle razgovaramo na Rodama, cijeli portal, sve knjige u gnijezdu, toliko tekstova i truda...Citiraj:
mim prvotno napisa
Ne nemam riječi.
Printable View
Gle razgovaramo na Rodama, cijeli portal, sve knjige u gnijezdu, toliko tekstova i truda...Citiraj:
mim prvotno napisa
Ne nemam riječi.
eee, svakakve odgovore toleriram, ali na ovo imam nultu toleranciju:
:xCitiraj:
Imaš na pp-u.
:mrgreen:
Da čovjek ne povjeruje što može dočekati na FORUMU!!! :lol:
Dok se jednome odobrava ionako zajamčena sloboda izbora, drugoga se popljuje jer o konkretnoj situaciji ima svoje mišljenje.
Evo i tebi :* , valjda se nećemo otrovati. :mrgreen:
Što će biti i jedina korist od ove teme :mrgreen:Citiraj:
Sanja prvotno napisa
(riječi ti se pozlatile!!! Iako sumnjam da bum ja jela sarmu koju sfrče AM. Mogu biti sretna da me zapadnu ljuske od krumpira :lol: )
Pa...ni ja više nemam ;) . I osjećam se uskraćeno jer sam od tebe očekivala bar 10 razloga, bar 4 linka na relevantna klinička istraživanja, bar 3 statistička podatka... Ovako- :/Citiraj:
Gle razgovaramo na Rodama, cijeli portal, sve knjige u gnijezdu, toliko tekstova i truda...
Ne nemam riječi.
Ma ja sam zato da svi pojedemo sarmu bez obzira na različita mišljenja. Sarma je univerzalni simbol tolerancije - s obzirom na podrijetlo :P
Znaš kaj ja sam ti baš takva trudim se dok mi se čini da ima ikakvog smisla, ali kad vidim da nema baš nikakvog e onda idemo na sarmu i neku drugu temu :*
Draga, nakon što izmijenismo virtualno dio tjelesnih izlučevina samo ti javljam da sam preživjela i nisam otrovana :mrgreen: .Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Ti znaš da ja tebe volim ma kako se ne slagala s tvojim mišljenjem :love:
(ovo je zato da ti ne pišem kak imaš pp i da se ti ne hvališ kak dobivaš pp-e podrške :lol: ).
Hm...ja se ustvari slažem s tim što misliš, ali smatram da ima onih koji se ne slažu i imaju se pravo neslagati bez kamenovanja. E, njih branim. Ko Robin Hood-navek sam na strani slabijih (pa bile to i francuske ministrice :) ).
E, ovo bih ja kao devizu novog društvenog poretka!!Citiraj:
Sarma je univerzalni simbol tolerancije
Svi za sarmu-sarma za sve!! 8)
ovo sam i ja imala na umu kod "place" za r-o. vise od toga bi bilo too much. ja ne bi davala djecu u vrtic jer smatram da se mogu bolje brinuti za njih nego tete u vrticu (kojih je, nazalost, redovno premalo na preveliki broj djece, i jos su potplacene). ali voljela bi da i za taj svoj posao dobijem onoliku subvenciju koliku bi dobio vrtic da su moja djeca u njemu. naravno, kad se za djecu pocne brinuti netko drugi (npr. skola) a ja odem na posao, naknada prestaje, razumije se.Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Citiraj:
mim prvotno napisa
dobro, ti ne osudujes izmedu redova nego direktno, ali ovo tvoje podcjenjivanje zena koje cuvaju svoju djecu je stvarno malo, u najmanju ruku, iritantno. pogotovo zato jer ne znas kako je to imati dvoje ili vise male djece.Citiraj:
mim prvotno napisa
ih, dok ja napisem svoju litaniju jednom rukom, vi se vec sve najele :roll: :mrgreen:
Mikka, kvariš sarma-party :) .
Mislim da nas dvije kompetentno ne možemo razgovarati sve dok ti ne odeš raditi, a ja ne rodim drugo dijete jer ti očito smatraš da bi se nešto trebalo isprobati na vlastitoj koži prije nego što si čovjek da za pravo govoriti o tome. I sve dok bar u jednom postu ne napišeš da naknadu trebaju dobiti i zaposleni roditelji koji za svoje dijete nisu dobili mjesto u vrtiću.
A sad si nagrabi sarme.
a vidi joj potpisa :mrgreen:
A, ne ne ne!Citiraj:
mim prvotno napisa
AM stojički podnosi sve životne nedaće, pa i truli paradajz kad ju već dohvati, nije Cvilidreta.
Na sreću, eto, nije socijalni slučaj i zna šta je kontracepcija. :mrgreen:
Doduše, nije ni ministrica, ali bar zna zamotati sarmu, uz veliku vjerojatnost da ministrica ne zna. Al šta će njoj sarma, ona i bez nje izgleda ko zmaj. :lol:
Kako sam sada preživčana da bih motala sarmu, ovaj puta nudim gotove ćevape. :)
E sad, da Cvijeta ne dobije mlade, ja tebi moram ogoliti PP formu i reći ti sljedeće:
Ne treba meni odobravanje za moje postupke i razmišljanja, ali ako govorim u svoje ime i ne bacam kamenje na nikoga, teško mogu razumjeti s kojim pravom me se naziva licemjernom.
No, dobro, sarma za sve! 8)
Sarma za sve! 8)
Sarma za sve! 8)
sori :oops:Citiraj:
mim prvotno napisa
to i mislim, mislila sam da se podrazumijeva. najbolje da oni placaju privatno :roll: , ili cuvalicu. jedino ako bas hoce cuvalicu. a mogu i kod mene ostaviti djecu :mrgreen:Citiraj:
mim prvotno napisa
Pa, nije zgoreg to bar jednom i napisati ;) . Ne podrazumjeva se. Npr. ni Zorana to nikada nije napisala i zaista ne znam misli li i ona kao ti. Po mom mišljenju ista naknada bi trebala ići i roditeljima koji rade u smjenama pa im vrtić ne može zadovoljiti potrebe.Citiraj:
mikka prvotno napisa
A kaj veliš za nadzor tog rada? Bi li to objektivno bilo normalno ako si "državni službenik"? Ne pitam to bez razloga: one primjere majki-domaćica sam zaista imala prilike vidjeti i n puta se zgroziti viđenim. One su, da karikiram, bile vrlo nesposobne državne službenice, nekvalficirane za svoj posao kojeg su loše radile te time učinile štetu "krajnjim korisnicima" tj. vlastitoj djeci.
mojoj se staroj švic. susjetka (inače bliska frendica) čudila za koje babe zdravlja moji roditelji toliko ulažu u obrazovanje svojih kćeri, te gimnazije, te faks, te postdiplomski! kad nam to ionako neće trebati kad se udamo i rodimo djecu (u tom kontekstu, mogu reći - pa za napraviti ručak mi ne treba postdipl. i to je točno). ne zamaram se muškim mjerama, nego bih prožvikala da mogu raditi, a da ne radim ono što volim (tj za što sam se školovala).Citiraj:
ne zamaraj se muškim mjerama za vrijeme i uspjeh.
napreskokce sam čitala zadnju stranu i nekako bih rekla da poneke žene (pa i muškarci) imaju u životu takav posao koji na žalost zahtjeva kompromis u obitelji, neće ni obamina djeca ćaću sad nešto često viđati. meni je potpuno shvatljivo da posao ministrice očigledno nije mogao čekati i da se peti dan morala pojaviti na poslu. kao što bi bilo da se radilo o ministru. i nekako vjerujem (možda naivno) da je nastojala minimizirati izbivanje iz kuće i dovesti u sklad i potrebe djeteta i potrebe države.
ako je vjerovati žutom tisku, to je ona dobila nogu jer je carli išla na žifce :mrgreen:
ne volim sarmu.
zašto meni nitko nije odgovorio:) :mrgreen:
Šuti i miruj dok te netko nije pretvorio u pire :mrgreen: .Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
I ja čekam kad će ti netko odgovoriti.
ma da, meni je glupost da vrtici rade od 7-4 (ili kako vec rade) kad ljudi vise nemaju to fiksno radno vrijeme :/ . zato sam i rekla na topiku o radu nedeljom da mislim da bi kod nas trebalo raditi od 00-24, da sve radi u tim smjenama, pa bi ljudi mogli obaviti vise stvari i bolje organizirati vrijeme (npr. moja sestra radi od 9-5 ili kasnije, i za masu stvari moli mene da joj obavim jer ona ne moze stici). a i zaposlilo bi se vise ljudi--vece punjenje proracuna.. no dobro, da se ne zanesem.Citiraj:
mim prvotno napisa
ovo o kontroli je zeznuta stvar. ne bi voljela da mi netko dolazi doma u inspekciju--sigurno bi se naslo nesto za sto bi mi mogli spocitavati (pa cak i to sto ne drzim dijete u pelenama, da karikiram). ali pristala bi da ponekad dodem s djecom negdje gdje bi stekli uvid u njihovo zdravlje i sta bi ih jos zanimalo. pitanje je samo gdje bi se povukla granica (i gdje se povlaci u vrticima) do osobnog odgoja, npr. podrazumijeva se da dijete ne tuces, ali ono sto je mc spomenula ako ga ne cijepis ili ako je dijete vegetarijanac, da im to ne daje materijal da te proglase nepodobnim starateljem.
Evo krumpiricu, ja cu ti sa zadovoljstvom odgovoriti. :mrgreen:Citiraj:
Meni jedna stvar nije ozbiljno jasna.
Mene na radnom mjestu provjeravaju-plaćena sam ovisno o sposobnostima, obrazovanju, količini posla, RV i stanju u državi
tetu u vrtiću provjerava ravnateljica, mi, grad Zagreb...
tetu čuvalicu provjerava(te) do te mjere da se pita dali im ugraditi nadzorne kamere?
Smije li se onda PROVJERAVATI majke-odgajateljice?Sustavno, ko što mene šef provjerava?
Zašto bi netko za 4000kn loše vodio brigu o svojih 4 djece , po mojim kriterijima? Dali je ok da socijalni radnik ili Mujo dolazi provjeriti dali imaju odgovarajući meni, dali su dovoljno na zraku, dali se mama s njima igra ili pije kavu...ili je to mami na "savjesti".
Jer ako jest, to je sve samo ne pošteno prema onima koji su također plaćeni za brigu o djeci.
Tetama, npr.
Koje imaju postavljene uvjete i mrdaju unutar njih.
Da, mislim da bi trebalo uvesti neki nadzor i kontrolu majki odgojiteljica. E sad, do koje mjere, to je opet upitno, ali mislim da bi i samo postojanje nekog sustavnog nadzora osnovnih stvari (da ne tuce djecu, da vozi u AS, da su djeca uhranjena, cijepljena, i sl) puno znacilo. I također, kako se i od radnika na poslu traze da se educiraju i poslodavac ih salje na seminare, isto bi trebalo sprovesti i za majke odgojiteljice, npr. neki obavezni seminari o odgovornom roditeljstvu 2,3 puta godisnje. Pretpostavljam da ako se vec trazi da se odgajanje djece od strane majke prizna kao posao, al pari tetama u vrticu, onda bi priblizno isti tretman obaveza i odgovornosti svakako bio nuzan.
covjece, trebalo mi je dok pronadem post od krumpiric :roll:
zanimljivo pitanje. ali zeznuta stvar za izvesti. jer mama ne cuva djecu 8 sati, nego 24. pa ona recimo moze u tih 8 sati sto joj je placeno biti provjerena, ali otkud garancija da se ostalih 16 brine savjesno o djeci--a u svezi s tim, otkud garancija i da se zaposleni roditelj brine savjesno o svojoj djeci kad dode s posla.
Molim lijepo, ja nisam otvorila ovaj topic.Citiraj:
Dijana prvotno napisa
Topic je otvorila na nekom drugom pdf-u, ako se ne varam, ivarica, i tražila je nekoga tko se želi izjasniti (mislim za medije) što misli o povratku rodilja na posao odmah nakon poroda.
Moj je post bio negdje peti-šesti gdje samo pitam što to znači odmah nakon poroda.
Kako se rasprava otvorila na dugačko i naširoko prebačen je topic na filozofski trenutak i to slučajno baš od mog posta.
Ja sam se uključila u raspravu tek nakon desetak strana.
Tek toliko da ne ispadnem zadnja primitivka koja otvara topic zgražavanja o vijestima iz žute kronike. :mrgreen:
Da, dobro pitanje. Pogotovo kad se piše o tajnom snimanju teta-čuvalica i željama majki da imaju video-nadzor nad tetama u vrtiću. I vrlo je teško odvojiti tih 8 "radnih" sati od ostatka dana. Još teže je uočiti i sankcionirati ponašanje onih majki koje sam imala prilike vidjeti. Zato je u startu neizvedivo, a bez kontrole rada sumnjam da će majke postati "državni službenici".Citiraj:
mikka prvotno napisa
I, btw, ne vidim da se nekom spočitava zato jer mu je dijete vegetarijanac. Pa takva prehrana moguća je i u vrtićima. Vjerojatno je veganstvo bilo u pitanju. Tu bih već nešto mogla reći.
Ova rečenica je apsolutni pobjednik po brojnosti ispisivanja i vjerojatno jedan od vodećih argumenata "ne poznaš ju što ti imš o njoj govoriti", pa htjeli mi i barica to priznt ili ne gospođa je javna osoba a samim tim pod povečalom javnosti.Citiraj:
mim prvotno napisa
Odluka majke da se 5. dan vrati na posao možda jest najbolje rješne za tu majku ali nikako nije najbolje za dijete.Citiraj:
mim prvotno napisa
Ostale postove o dokonim forumašima i majkama kafendijama ne želim komentirati.
piplica, da tako je, imaš pravo,iskreno se ispričavam što sam te prozvala.
Tamo je sve počelo, tak je. Jedino se ne sjećam kako je sirota ministrica dospjela na topic (sirota jer joj se sigurno štuca već danima :mrgreen: ).
A ovo je ipak malo previše otišlo u kupus (i to kiseli :mrgreen: ).
A tko tebe tjera da gledaš kroz to povećalo?Citiraj:
yaya prvotno napisa
Pa?? Nije ostavila tvoje dijete nego svoje. I vidim da nema naslova o tome da je reagirala socijalna služba (koja je u Francuskoj sigurno u boljem stanju nego kod nas), a to znači da je s bebom sve u redu i da ista ta socijalna služba tj . struka ne smatra taj postupak ničim lošim. Da ih nazoveš i objasniš im da griješe? I svakako savjetuj da se ministrici beba oduzme, a nju zatvori. Kamenovanje uključeno u cijenu boravka u zatvoru :roll: .Citiraj:
Odluka majke da se 5. dan vrati na posao možda jest najbolje rješne za tu majku ali nikako nije najbolje za dijete.
kod nas vrtici rade do 16.30 h kad je krajnje vrijeme da podignes dijete. i hajd ti nadji posao do 15.30,16 h :/ zato vecina zena (ili muskaraca) radi pola radnog vremena ili nekih 75% :/ a, svakako je problem naci posao do tih nekih 14,15 h tako da je sve lutrija, ako nisi kakav cinovnik :/Citiraj:
mikka prvotno napisa
Mim degutantna si preko svake mjere. Pročitaj ponovno sve moje postove pa mi reci gdje sam ja to spominjala da se nju treba kamenovati ili strpati u zatvor a dijete oduzeti. Ti si ta koja cijelo ovo vrijeme kamenuje dokone forumašice, o majkama kućanicama pišeš kako samo kafendišu a meni stavljaš riječi u usta.
Pa način na koji pišeš o toj ženi je fiktivno kamenovanje. A uopće je je poznaš.Citiraj:
yaya prvotno napisa
Nažalost, ja sam gospođe koje su kafenisale upoznala. Nije mi se dopao njihov odnos prema djeci koji je bio puno bliže zanemarivanju nego ostanak bebe s dadiljom. Ili želiš reći da takve žene ne postoje?
I s tobom uopće više ne želim diskutirati o tome jer nema smisla. Jednostavno ne razumiješ da žena ima pravo izbora i da je mišljenje jedne Yaye iz Hrvatske o tom slučaju potpuno nevažno-u usporedbi s mišljenjem socijalne službe.
A za riječ "degutantno" potraži značenje u riječniku stranih riječi. Do tad me ostavi na miru skupa s francuskom ministricom osim ako nisi dokona pa jednostavno nemaš pametnijeg posla nego čekati da nešto napišem.
Dakle kod tebe je završilo moje povečalo. Idem jest sarmuCitiraj:
mim prvotno napisa
Mim, naravno da postoje majke kucanice koje se ponasaju ok prema djeci. Medjutim, postoje i zaposlene majke sa istim problemom. MIslis li da treba nadgledati samo majke kucanice koje bi dobivale naknadu od drzave i to samo zato jer dobivaju taj isti novac, a istovremeno pretpostaviti da su sve zaposlene majke izvrsne majke samo zato jer tijekom radnog vremena odlaze u ured?
ne nego, ne plaćaš me, ne kontroliraš me.Djecu rađam sebi i brinem se po savjesti.Osim ako se radi o zlostavljanju i inim kaznenim djelima.
Majka odgajateljica-nije znak uloge majčinstva, nego POSAO.Očito.Jer se plaća!
A ono što se plaća se u normalnom svijetu-kontrolira.
pa se i mene kontrolira u onome za što me se plaća.
onaj tko traži lovu, njega nek se nadgleda. prosto k'o pasulj!
no, mene zanima jako socijalizacija te djece. jer nije da nisam vidjela probleme koje djeca imaju u prvom razredu osnovne, a koja nisu dana provela u vrtiću. kuku lele!
Znaci, nisu vam nimalo sumnjive silne austrijske obitelji kojima se isplacuje djecji doplatak? Da ponovim, isplacuje se svima, unatoc cinjenici da su djecu svi sebi rodili.
Vidim da je sad ocito u igri stvar nekog principa, sto je zalosno. Znaci, ako lova ide svima, onda smo svi idealni roditelji. Cim se jedne financijski podupire, odma im inspekciju za vrat treba uvalit.
A zasto tebe, m. courage, zanima socijalizacija? Znaci, samo socijalizacija putem vrtica je prava socijalizacija? Vidjela sam i ja djece koja nisu vidjela dana vrtica pa im nista ne fali.
znala sam da ćeš se nakačiti na tu socijalizaciju i da ćeš je shvatiti osobno. vidjela sam primjere djece koja nisu išla u vrtić i bila su poprilično izgubljena kad su krenula u prvi razred. ne zbog odnosa s djecom nego zbog odnosa prema učionici i učiteljici.
mislim da ti je već netko objasnio i razliku između dječjeg doplatka i "plaće" majkama odgajateljicama (na to se odnosio i moj komentar, a i krumpirićin pretpostavljam). nema potrebe praviti spin.
Zorana, krumpirić ti ponavlja opet:
Postoji jaaaako velika razlika između dječjeg doplatka i ove možebitne plaće majkama. Prvo je pravo djeteta, a drugo zarada majke kao "državne službenice".Citiraj:
mislim da ti je već netko objasnio i razliku između dječjeg doplatka i "plaće" majkama odgajateljicama
Ostalo su ti cure odgovorile, a ja ih samo mogu potpisati: ako želiš da ti plate za neki posao onda budi spremna na kontrolu obavljenog posla. Ne vidim u tome ništa čudno jer, ako nešto vrijedi za SVE ZAPOSLENE, zašto ne bi vrijedilo i za kategoriju majki koje se plaća.
Meni itekako prate učinak na poslu. I za obavljeno dobijem manju ili veću stimulaciju. Znači-moram odraditi dio posla koji mi obuhvaća osnovna plaća. To je uvjet da me drže zaposlenom. Ono što odradim jako dobro nagrađuje se posebno. I što tu ne štima? Meni se čini pravedno i stimulira me da radim što bolje.Citiraj:
MIslis li da treba nadgledati samo majke kucanice koje bi dobivale naknadu od drzave i to samo zato jer dobivaju taj isti novac, a istovremeno pretpostaviti da su sve zaposlene majke izvrsne majke samo zato jer tijekom radnog vremena odlaze u ured?
Socijalizaciju isključivo u roditeljskom domu bez komunikacije s vršnjacima (pod tim ne mislim na jednosatne igre u parku s djecom ili bilo kakav kraći doticaj s djecom slične dobi) smatram nemogućom kao i mogućnost prilagođavanja sustavu rada u razredu, učiteljici kao stručnom autoritetu i novom načinu vrednovanja.
zaboravih...
netko je pitao što znači "obavezan porodiljni"... koliko znam (iz njemačkog primjera), ta obaveza samo važi za poslodavca. postoji obavezna zabrana rada 6 tjedana prije poroda, koju žena može ukinuti, al ponovo uzeti si za pravo da ode na porodiljni. postoji obavezan porodiljni nakon poroda... i sad ova rečenica mi govori da majka ima slobodu ne uzeti porodiljni ili ne cijeli porodiljni... (onda ima pravo na vrijeme za dojenje).
Wenn die Mutter die Elternzeit nicht oder nicht voll in Anspruch nehmen möchte, muss sie ihr Arbeitgeber für die zum Stillen erforderliche Zeit von der Arbeit freistellen.
pretpostavljam da ni u francuskoj nije puno drugačije.... ako mi se da, provjerim. eto, ministrica možda NIJE prekršila zakon, nego si uzela pravo koje joj zakon pruža.
i naravno načelno važi ona da žena smije slagati ako ju se u intervju pita jel misli zatrudniti ili jel trudna (osim kod nekih specifičnih situacija).
p.s. zanimljivo što nisam znala (a sad nađoh na guglu) je da ove zakonske odredbe ne vrijede za "javnu upravu" kao i za žene u visokim pozicijama.
:)
A djecjim doplatkom raspolaze beba?
Ja smatram da bi pravo djeteta trebala biti i opcija da se o njemu brinu majka ili otac, ne samo da se djetetu osigura mjesto u vrticu ili neka treca osoba za brigu. A da bi to bilo ostvarivo, smatram da ga je ok takvu opciju financijski podrzati. Ne moras tu podrsku nazivati placom, sasvim svejedno.
Ovaj donji citat si komentirala u krivom pravcu. To sto je tebi ucinak dobar ili los na poslu ne govori nista o tvom majcinstvu dok si doma s djetetom.
Uzet cu sa rezervom tvoj pojam socijalizacije kod kuce buduci da imas samo jedno dijete. Socijalizacija u vrticu je prisilna prilagodba na okolnosti, ni manje ni vise od toga. Sve ostalo se moze desiti i negdje drugo.
M.courage, ti ne mislis da je odlazak na posao pet dana nakon carskog rizican zdravstveni potez? U bolnici u kojoj su moja starija djeca rodjena, praksa je da se bolnica moze napustiti tek tjedan dana nakon carskog. Za svaki izlazak prije toga potpisuju se papiri i smatra se da je zena izasla na vlastitu odgovornost. Znaci, moze se zakljuciti, a u svjetlu prakse nekih bolnica, da je ministrica zaista postupila neodgovorno.
Ja, vidiš, mislim da je pravo djeteta da se o njemu brine KOMPETENTNA osoba. To može biti i majka-nemam ništa protiv.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Naravno da ne govori. To sam navela kao primer učinkovitosti. Vratila bih se na temu "mojih" mama-kućanica, ali znam da o tome ne voliš čitati pa ću izbjeći no te žene smatram apsolutno nekompetentima za odgoj i njegu djeteta pa samim time smatram da nisu zaslužile da ih se za to plati te da je djeci bolje s trećom osobom nego s njima.Citiraj:
To sto je tebi ucinak dobar ili los na poslu ne govori nista o tvom majcinstvu dok si doma s djetetom.
Čuj, kod nas je predškola obavezna koliko znam. Ne bez razloga. I, još nešto: čak i da je prisilna prilagodba-život nije bajka, škola je zakonski obavezna. Zar nije bolje da se dijete polako privikava na društvo vršnjaka i obaveze nego da se šokirano nađe u novim, za njega stranim, okolnostima?Citiraj:
Socijalizacija u vrticu je prisilna prilagodba na okolnosti, ni manje ni vise od toga. Sve ostalo se moze desiti i negdje drugo.