tako cu
Printable View
tako cu
LOL.
Ne znam. Nisam o ovome nikada razmišljala.
Znači kad samo krivo brojala, bila sam u pravu :)
evo mene opet na ovu temu:
L. mi je imala 1 dan temperaturu i curio je nos, prošlo je, nakon toga je bila ok 2 dana, onda smo malo izašli van, dobila je proljev, sad ništa ne jede, i stalno spava već skoro dan i pol, temepraturu nema, kaže da ju ništa ne boli, čak joj ni nos više ne curi, ali uspavana je i ne jede
ona je inače jako aktivna i nikad ne želi spavati pa sam sad strašno zabrinuta, ako do ponedjeljka ne prođe, prošla bih pedijatrici, ne znam trebam li ju sad voditi prije ponedjeljka?
može li mi netko reći što znače otvorene pore pod pazusima? rodila sam prije 4 tj...2mj prije poroda u lijevoj dojci mi se pojavio kolostrum, mliječna žlijezda pod lijevim pazuhom bila malo zadebljana i pod tim istim pazuhom se pojavile kao 2 male ranice...najprije sam mislila da su to ranice od brijanja...ali malo prije poroda, skužila sam da su još tu i da ne izgledaju ko tipične ranice nego više ko neke pore...nakon poroda mi je navrlo mlijeko i jaaaako natekle ml. žlijezde ispod oba pazuha...mlakim oblozima i izdajanjem se sve povuklo kroz par dana ali pod lijevim pazuhom su ostale one 2 pore na koje sada izlazi i nešto bijelo ako se lagano pritisne...pojavila se i još jedna pod istim pazuhom i još jedna takva diskretna pod desnim...
zna li neko o čemu se radi? bila bi jako zahvalna na odgovoru...
lijepi pozdrav!
Hej-haj od nove trudnice na ovom forumu :)
Imam pitanje oko nečega što me sad već muči...
Prije 10-ak dana došla sam svojoj gin sa nalazom urina prema kojem imam bakterije (i višak ploč. epitela)- nije me mogla pregledati zbog vrlo rane trudnoće, nego mi je dala Plymicol (mislila je da se radi o candidi, s obzirom na moje simptome) i Utrogestan (valjda sam dobro napisala to ime) (imala sam spontani prije ove trudnoće). Za bakterije mi je rekla da je to uobičajeno kod trudnica..... E sad, prošlo je tih 10-ak dana i sad sam počela osjećati peckanje (i) pri ionako čestom mokrenju :O
Nemam koga pitati (nitko još ni ne zna za moju T), a na pregled kod privatne gin idem tek za 2 tjedna... Smijem li piti čaj od brusnice? (Neka farmaceutkinja mi je rekla da bolje ne..)
Koliko opasno može biti ovo moje stanje s obzirom na trudnoću? Malo se bojim... u ponedjeljak trčim doktorici... Pomoć, please?
Poželjno je napraviti urinokulturu.
Koliko znam čaj od brusnice možeš piti. Ustvari, bitno je piti puno tekućine :-)
priscila thanks. bila ujutro kod doktorice, rekla je da se urinokultura dugo čeka pa da ćemo početi odmah s Cefalinom, antibiotikom.
nije mi se činila nešto zabrinutom...
a za čaj od brusnice je isto rekla da smijem, kolko ona zna...
Sad sam podigla nalaze cervikalnog brisa. Mycoplasma, ureaplasma i chlamydia nisu izolirane, a pod fizioloska flora vagine pise: mikroskopski preparat - vidi se 2-3 PMN u velikom vidnom polju. Sto to znaci? Inace, trudna sam 10 tjedana.
Preko dana periodicno lagane mucnine i po par puta dnevno napad pospanosti.
Sigurno nisam trudna, a ako ukucam u google izbacuje mi trudnocu. (e da je google pametniji od kucnog testa).
Sad ne znam od cega bi mi to moglo biti?
Hvala unaprijed!
necrobiosos lipoidica reg.ante cruris sin.
može prijevod dijagnoze? nije moja dijagnoza, bila je baka na pregledu, a doktor baš nije bio rječit.
hvala!
Winnerica puno ti hvala! :)
Ta skracenica PMN me mucila...
mrkvica, ima baka šećernu bolest? To znači ograničene kožne promjene na prednjoj strani potkoljenice lijeve noge.
Sigurno je liječnik dao baki upute o daljnjim pretragama i liječenju.
evo, i ja sam bila štura :mrgreen:
da, ima šećernu bolest. dao je neke kreme, i da stavlja obloge... i uputio na još neke pretrage.
hvala!
Danas me nešto neobično snašlo. Nisam alergična na hranu, u mladosti sam imala par epizoda alergije na sunce ali sam se pržila u podne.
Svaki dan jedem naranče i dana ogulim jednu i pojedem. Između guljenja i jedenja nisam oprala ruke. Nakon pola sata osjetim bockanje u licu, baš kao da me sto malih iglica pika ali ništa se nije vidjelo.
Nakon desetak minuta pogledam sebe - ruke do ramena u crvenom osipu, isto na ramenima i leđima. Laktovi izrazito crveni. Koljena otečena i crvena (kao jagode), oko koljena crvene fleke. Srvrbila samo leđa.
Prošlo za sat vremena, na koljenima se prvo pojavio žuti krug u sredini i onda polako širio dok nije nestalo svo crvenilo.
Sad je moje pitanje - mogu li to povezati s narančom (kemijski tretiranom korom)? Da li da zaboravim naranče do daljnjega, što je sa sokom od naranče, kolačima s narančom itd...
Ako se to ponovi ima li smisla uzeti šumeći kalcij?
Da dodam - ništa neobično nisam konzumirala niti dirala.
Znam da bih trebala po uputnicu za dermatologa no prvi pregled se čeka 6 mjeseci pa tek onda testiranje pa eto da ipak znam što mi je trenutno činiti.
Obzirom na količinu osipa, moja preporuka je otići na hitnu. ja sam samo sss medicinska, ali u kući imamo dr pa znam da se sa ovakvim osipima ne treba šaliti, to je samo upozorenje.
vjerujem da je to već prošlo, a ako nije da je pituljica odavno potražila pomoć
nadam se da nije alergija na naranču nego reakcija na kemiju iz kore
u svakom slučaju bi bilo dobro imati neki antihistaminik u kući (rinolan, claritine, aerius....) za slučaj da se to ponovi
a što se tiče konzumacije naranči...
ne znam bi li ti to netko preporučio prije alergološkog testiranja
Malena ima već 3 dana visoku temperaturu, laganu grlobolju koja se samo povremeno javi i totalno je klonula.
Ali to ne bi bilo ništa posebnog da nju ne bole oči. Jako su joj osjetljive na svjetlost i kad temperatura raste bole ju.
To joj stvara probleme i po noći pa sam joj stalno snižavala temperaturu da bi joj se bolovi smanjili.
Pedijatar telefonski kaže (još nije tražio pretragu krvi) da može biti da kod gripe bole oči. Ali tako jako?
Tu sve čitam iskustva i niko nije spominjao bolove u očima?
Prošlo je to u roku sat vremena, ne bih niti stigla do doktora tako brzo. Claritin sirup sam već imala u ruci ali u uputi piše da prelazi u mlijeko pa sam odustala jer je ovaj sisavac još jako aktivan. No, da je bilo gore, vjerojatno bih ga uzela.
Ništa, odričem se najdražih mayerica do daljnjega ...
I imam jedno pitanje uz doziranje antibiotika.
Vjerujem našem pedijatru ali ipak mi se doza čini jaako velika. Maleni ima upalu uha i skoro 9 kg. Dobio je amoxicilin, dr. napisao 3x5 ml. Meni se ti činilo puno ali je bio takav pomor kod doktora da nisam još jednom pitala. Onda pročitam uputu za lijek: u 5 ml ima 240 mg amoxicilina. Djeci se daje 20-40mg/kg TT dnevno te se to rasporedi u tri doze tako da je svaka doza 1.25-5 ml.
Prema računici bi max. doza za nas bila 40x9=360mg/dan. Svaka doza 120mg, što je 2.5 ml.
Pedijatar dao dvostruko. Kako nije takva panika s uhom pričekat ću do jutra da vidim što mi imate za reći, a ako bude trebalo odem i do dežurnog pedijatra da provjerim dozu.
kod akutne upale srednjeg uha doza amoksicilina je 60-90mg/kg tako da bi ti to bilo tih 3x5 ml
ali možeš još provjeriti sa dežurnim pedijatrom
e da, gdje kupuješ mayerice?
ja se nikako sastaviti sa dobrim narančama
OK onda za antibiotik, bilo je 60 pacijenata danas kod pedijatra a mi pred kraj pa sam se prepala da jednostavno čovjek krivo napisao, ali on to valjda zna i u besvjesnom stanju koliko je puta prepisavao...
Mayerice uvijek na jarunskom placu u prolazu tamo gdje je bio mljekomat. Samo ovaj put MM kupio na drugom mjestu i bile su posebno sočne i slatke, ma mislim si da nisu unutra nekog vraga ušpricali. Više ništa ne vjerujem ako nije pjegavo i polutrulo.
Pitanje!
Dijete popije panadol pola doze i za minutu drugu polovicu, pa odmah povrati. Koliko koristi od toga?
Kaj sad?
Da dam lupocet čepić ili ne smijem?
Kad su malo povišene vrijednosti rezultata elektrofereze proteina, na što to ukazuje? Idemo kod liječnika, ali mi se vrti po glavi pa bih rado preview ako može...
Nisam sigurna da ću se snaći i dobro prepisati, ali evo mog pokušaja;
albumin 50,7% 35,0
alpha 1 5,5% 3,8
alpha 2 13,1 % 9.0
beta 10,9% 7,5
gamma 19,8 13,7
Nisam prepisivala referentne vrijednosti (ako treba - prepišem). Dijete ima 7 godina.
Ima i povišene Eozinofile (Dunger) - 488 H
I nesegm. neutrof. granulocite - 4
monocite 15
eozinofile 6
Čekamo još igE, pa ćemo ići k liječniku... ako može neki utješni preview, jako bih bila zahvalna :)
jel dijete ima neku upalu?
Hm... to je rađeno nakon serije upala (zadnja je bila upala uha s puknućem bubnjića), ali nakon što smo smatrali da je u mirnom stanju, da nema ničega. Prije tog vađenja krvi je popio antibiotik (klavocin), i bio pet dana bez antibiotika. Dr. dao da napravimo kompletne pretrage da se vidi što je u pozadini čestih upala i umora. Napomenuta nam je mogućnost kronične mononukleoze, nešto s imunitetom ili problemi s trećim krajnikom.
ik, ali po mališinom iskustvu, kad smo se riješili trećeg krajnika ulovi ga 1 viroza godišnje
preporodili smo se
nadam se da će sve biti ok
Magriz, nisam baš shvatila tvoj odgovor. Ne znam što je ik :) I ako sam dobro shvatila čini ti se da nalaz ima veze ili može imati veze s trećim krajnikom?
pojelo mi dio posta :)
pisalo je nisam liječnIK
i da, mislim da može imati veze s trećim krajnikom
Ifi, imaš samo dokaz da je dečko često bolestan te da je nedavno bio ozbiljnije bolestan.
Upala uha s puknućem bubnjića jest ozbiljna bolest.
Imunitet (u grubo) mu je najvjerojatnije ok. Barem što se tiče bakterijskih infekcija.
Bibai, ako dobro razumijem, taj nalaz govori da je tijelo bilo u nekoj upali, ali da je više manje okej?
I što taj nalaz govori (ako govori) da treba poduzimati?
sam za sebe niš previše, pogotovo bez detaljnih informacija o prijašnjim bolestima. pretpostavljam da su rađene još neke pretrage
strpi se dok odete kod liječnika, i nemoj previše googlati
sve će bit dobro :)
Imam i ja jedno pitanje jeste li kad čuli za pretragu pomoću darkfield analize i dali je ta pretraga pravovaljana?
ok hvala tako nekako sam i ja mislila
Zanima me, je li osim općenitih propisa o pravima i dužnostima u odnosima roditelja i djece iz Obiteljskog zakona
Članak 87.
(1) Dijete ima pravo na skrb za zdravlje i život.
Članak 92.
(1) Roditelji su dužni skrbiti o životu i zdravlju djeteta i omogućiti mu korištenje mjera za unaprjeđenje, čuvanje i vraćanje zdravlja, sukladno propisima iz područja zdravstva i zahtjevima medicinske znanosti.
negdje izričito propisano da dijete treba imati liječnika primarne zdravstvene zaštite (odnosno da roditelj treba izabrati liječnika za svoje dijete)?
Molim Vas, ako netko može pomoći upućivanjem na konkretne zakonske/podzakonske akte!