Da, u stvari nas je nazvalo za tako cca 8 dana i iz Vilija i Postojne i faksnuli nalaz, original stigao poštom. Sretno!
Printable View
Da, u stvari nas je nazvalo za tako cca 8 dana i iz Vilija i Postojne i faksnuli nalaz, original stigao poštom. Sretno!
Meni je anomaly scan ok.
Hvala.
I ja mislim da te šalje rutinski i mislim da bi ti bilo bolje odradit kombinirani, ako ne naginješ amnio. Veće su šanse da ti triple bude lažno pozitivan, nego kombinirani, iako je to sve statistika, tj. nije da/ne. Je li ti rekao zašto te šalje - je li imaš loš nuhalni ili tako nešto? Da li ti je uopće nudio kombinirani, taj kombinirani je nekako postao default, barem izvan onih koji nisu bolnički doktori pa da gravitiraju testu koji radi njihova bolnica?
Od 10. tjedna mi trudnocu vode u Petrovoj, vec sam 2 x bila par dana na bolnickom lijecenju na pretragama (zbog vanishing twina). Kombinirani nisam radila, a sada je za njega vec kasno. Koliko sam citala po webu ispada da u Petrovoj po defaultu salju na tripl. Dogovorila sam se s MM-om da cu ovaj tjedan obaviti kod njih taj tripl kad me vec dr. iz Petrove salje na to (da ne ispadne da me oni prate i kontroliraju, a ja ne zelim napraviti sve "potrebne" pretrage), ali da se necemo obazirati na rezultate samog testa i ako predloze amnio odbit cemo je u svakom slucaju. Ne znam sta bi se moralo desiti da se u ovom stupnju trudnoce odlucim na ab.
Cure hvala vam na vasim iskustvima, drago mi je sto je vama amnio prosla ok i sto sada grlite svoju djecicu, ali ja sam cula i vidjela previse losih iskustava pa se ne usudim to obaviti ako ce mi to dr sugerirati.
Pozdrav cure!
Obavili smo kombinirani probir sa 12+3 pa vas molim za komentar jer svom gin.idem tek u petak pa bi htjela znati ako je sve ok.
evo rezultata:
Slobodna beta-hCG podjedinica:30,3 IU/L
:0,96 MoM
PAPP-A:1630 mIU/L
PAPP-A:0,45MoM
CRL:65,2mm
NN:1.6mm
NN:0.96MoM
Dobni rizik za T21-1:365
Biokemijski rizik za T21-1:391
Kombinirani rizik za za T21-1:1944,rizik manji od graničnog
Kombinirani rizik za T18 i T13-<1:10000,rizik manji od graničnog
Molim komentare,vaše mišljenje.
Pozdrav!
Zanima me jesu li cure koje su odbile prenatalnu dijagnostiku morale kod socijalnog ginekologa potpisati da odbijaju istu?
Ja nisam ništa potpisivala, niti sam trebala. Moj socijalac čak mi nije niti nudio (ne znam da li je tako sa svima ili samo zato što zna moj stav), a dr. na uzv-u (privatni) je ponudio kombinirani probir uz uzv pregled sa 12 tj. što sam ja odbila. On je na to samo klimnuo i reak da je UZV ok, i da nema potrebe ako ne želim.
Ništa nisam potpisala. Iako sam po godinama "trebala", moj ginekolog mi je rekao reda radi, ali on zna moje mišljenje i ja nisam ni na kraj pameti imala nikakve testove na bebi ni o bebi. Ona je bila tu i takva se rodila, savršena.
Svako ima pravo na mišljenje, a ja sam protiv, naročito amnioskopije.
Ja sam odbila pretrage, ginic je rekao ok, ali je trazio da potpisem to u karton i napisao je na povijest bolesti da odbijam
pujica čestitam:-D:-D
tako mi je drago:heart:
Čestitam Pujica, jako si me razveselila tijekom događanja u svom životu posljednjih mjeseci!
Ja sam trudnoću vodila u privatnoj poliklinici i ginekolog je u povijest bolesti upisao: "odbila AC". Potpisala nisam ništa. Ne znam zašto te to zanima, ali bez obzira da li je privatni ili socijalni ginekolog, on mora poštivati propise iste države.
Inače, moj ginekolog je bio ljut i razočaran zbog mog odbijanja AC, a ja nesretna jer mi je falio s njime odnos povjerenja i nekakvog suučesništva u praćenju moje trudnoće. Sve dok jednom nisam jasno i glasno rekla da za mene pobačaj ne dolazi u obzir. Tada je ustuknuo. I rekao da onda uistinu AC nema nikakvog smisla...Ali još prije poroda me jedan mladi liječnik ispitivao o podacima za anamnezu i pitao naglašeno provokativno: Niste bili na AC?
Ponovno sam rekla mirnim glasom da nisam jer sam željela dijete roditi ma kakvo bilo (moram priznati da je tada bilo lakše jer je veći UZV pokazao da je sve u redu s bebom).
Uglavnom, pripremi se na još neugodnosti...ali nikakav nesavladiv problem zbog odbijaja AC nije pred tobom.
pa to je to. Mislim, moj doktor nije nista komentirao kad sam rekla ne, ja sam dodala da nek bude sto Bog da i on je samo rekao dobro, nego me zbunilo sto sam to morala potpisati, a nisam bas ranije cula da postoji takva praksa. No ok, tako se valda oni pravno stite ako kasnije nesto nije u redu. Svatko ima pravo na svoj stav, ja osobno mislim da se pretrage ne smiju nametati onima kojima je pobacaj neprihvatljiv bez obzira na rezultate jer se time trudnici samo namece veliki dodatni stres
slažem se s tobom
pretrage u tom slučaju mogu biti samo kontraproduktivne jer će proizvesti tonu nepotrebnog stresa, a nisu ni 100% pouzdane :unsure:
ja nisam još bila kod svoje socijalne ginićke. ići ću ako budem morala kad ću otvarati bolovanje. moja privatna je super i niš mi ne nameće. dogovorile smo se u početku da ćemo preglede svesti na minimun i za sada je super. :-D
samo da čestitam pujici:-D :kiss:
pujice, cestitam!
inace, doktor ti je zabucao. zapravo treba traziti potpis da pristajes na bilo kakvu dijegnostiku, a ne obrnuto.
Gdje se u Zagrebu naruciti na 3d/4d UZ, u neku privatnu ordinaciju?
Koliko se ceka na termin?
Uskoro dolazim u ZG na jedan dan, pa bi to obavila usput.
Ako moze nekoliko prijedloga, a informacija o cijenama bi takodje bila pozeljna, ali nije uslov. :)
Dr. Kos u Poliklinici Vili. Dobar dijagnostičar, ugodan za razgovor, pun razumijevanja i ne zastrašuje trudnice. Meni je bio rezervna varijanta. Bila sam kod njega dva puta na pregledu. Oko 18. tog tjedna trudnoće rekao mi je da mu trudnoća izgleda sasvim normalno i da s velikom sigurnošću može tvrditi da je sve u redu. Tako me je lijepo umirio. Iako je meni samoj bilo pomalo otužno što letim od liječnika do liječnika ... kao da tražim manu svom djetetu.
cure, imam nekoliko pitanja vezanih za AC :
1. da li se tt za AC računaju po zadnjoj M ili uzv trajanju T ( uzv mi pokazuje 1 tt više) ?
2. prije T sam imala izoliran streptokok na cervixu i popila dozu antibiotika, da li su brisevi i terapija antibioticima neophodni prije AC ?
3. ovo sam pročitala: "Novije tehnike (FISH) omogućuju dobivanje rezultata za svega par dana." (izvor :http://www.poliklinika-harni.hr/teme...a/04_amnio.asp ) - imamo li to negdje u Hrvatskoj ?
Moja amnio.je bila izuzetno bolna.Radila sam je sa 38 god. jer mi je to bila prva trudnoća.Najveća količina plodne vode bila je bebici oko glavice i doktor se preznojavao jer nije mogao dovoljno vode izvaditi pa me je "pogodio" u neki džepić....imala sam osjećaj da mi plodnu vodu čupa iz srca,očajno iskustvo....kod nas u Splitu ne daju ni normabel ni ništa prije samog postupka.Sve je bilo u redu s bebom(šta se tiče te pretrage)
Sada,u 40-oj druga trudnoća,samo sam radila tripl,on je ok...amnio ne bi više...
Prvi put čujem da AC boli, baš mi je žao da si imala takvo iskustvo. Svugdje gdje sam čitala piše da je praktički bezbolna. Moja je bila uistinu takva. Sad sam radila kombinirani, bio je OK, a s obzirom da je posteljica sprijeda imala bi krvarenje nakon AC pa niti ja u 40-oj godini neću ići. Anteaa, kako to da nisi išla na kombinirani probir, on je puno pouzdaniji od tripl testa? ja sad na triple niti neću ići a tako mi je sugerirao i dr.
Ne znam kako je drugdje, ali ti mogu reci kako je u Rijeci:
1. Trudnoca se u nacelu racuna po zadnjoj M, ali kada u Rijeci dodjes na AC prije zahvata obavezno naprave UZ. U slucaju da plod nije dovoljno velik kazu ti da dodjes koji dan kasnije. U suprotnom slucaju vjerojatno nema problema, ako pretpostavimo da na AC ides sto je ranije moguce.
2. U Rijeci nitko ne pita za briseve, niti preporucuju bilo kakve antibiotike...
3. Koliko sam shvatila u Rijeci rade FISH i to kao standardni postupak: prvo FISH, a onda klasicnu metodu. To doduse nisam osobno provjerila, ali sigurna sam da bi na Medicinskom fakultetu, odnosno Zavodu za biologiju i medicinsku genetiku gdje se ta pretraga radi rado odgovorili na to pitanje.
Sto se bolnosti zahvata tice, moram priznati da je mene bolilo vise nego sto sam ocekivala. Ocekivala sam nesto poput osjeta uboda igle, a bilo je kao da su me uboli zahrdjalom iglom, pa nije islo bas tako glatko i bezbolno... I trajalo je koji trenutak duze od ocekivanog.
pujice, čestitam :)
Ja sam naručena na AC sa 16 tt.
Moram priznati da me uopće nije boljelo iako sam očekivala bol. Bilo me užasno strah.
Iz Vilija su me nazvali za osam dana sa nalazom.
Što se tiće nove tehnike, mislim da se kod Podobnika može znati nalaz za 2 dana.
cure hvala na informacijama, Mia Lilly koliko si sve to platila, koliko ranije se treba naručiti i da li samo dr Kos to radi ? kod Podobnika je 6.200 kn i čeka se max 4 dana. i naravno čestitam ti na dobrim nalazima :-D:-D
Mandy, ja sam radila svojedobno kod dr. Kosa tada Pol. Vili, naručivalo se dosta ranije za amnio, išlo se i na razgovor prije, ja sam zbog anamneze popila antibiotik (isto problemi s brisevima), svakako mu/im spomeni da si imala problema i pila antib. jer će ti vjerojatno onda tražiti bris i možda davati antibiotik (meni je dr. Kos tražio bris i davao antib.). Nije ništa boljelo, ali navodno kod amnio je bitna i ruka i iskustvo.
Pozdrav!
Imam 26 godina, prva trudnoća, 18+4... jučer sam bila na anomaly scanu u poliklinici Vili, i iznenadila me izjava da moje dijete ima SUA (SINGLE UMBILICAL ARTERY) - 1 arteriju umjesto 2.. (normalna pupkovina je 1 vena i 2 arterije, ako sam dobro shvatila).
Na moje pitanje što to znači, koliko je česti i koliko opasno, doktor je rekao da u kombinaciji s još nečim može upućivati na neke probleme..najčešće je vezano sa srčekom, ali po njemu je srce sasvim u redu..
Preporučio je da nakon 20.tjedna trudnoće odem u dj.bolnicu Srebrnjak na fetalnu ehokardiografiju, kako bi pedijatri kardiolozi još pogledali dodatno srce..
Uglavnom, MOLIM vas za dodatne informacije ukoliko ste upućeni u ovakav slučaj..ne želim bespotrebno paničariti i dosta sam pozitivna, ali potreslo me malo ovo sve.. Double test je uredan.
Da li je netko imao ovakav slučaj?
Hvala vam puno!
bok! ja sam trudna 10 tj. i htjela bih ići na triple test nakon 12tj. jel mi netko može reći koliko dugo se čekaju rezultati? Inače u prvoj trudnoći ga nisam radila nit mi je doktorica nudila, a sada ću pitati doktora za to jer mi isto nije još niš spomenuo.
iskreno nisam još upoznata sa svim mogućnostima, ja sam mislila da se samo triple testom tj. krvnim pretragama mogu vidjeti nepravilnosti kod ploda. Ovo s ultrazvukom bi mi bilo najdrže za napravit. Hvala ti! :) budem s doktorom na slijedećoj kontroli razgovarala o tome.
Samo pazi da ne zakasniš na kombinirani jer se on radi najkasnije u 13 tjednu, a u 12 tjedan je idealno vrijeme za njega.
molim da mi zene sa iskustvom amniocenteze kazu da li bi ja nakon zahvata bila u stanju voziti. moram znati da li da se snalazim za prijevoz ili mogu ici sama.
Nakon bezbolnog zahvata nisam bila u stanju ništa raditi. Bila sam skroz rastrojena (inaće nisam takva).
Ja bi ti savjetovala da se snađeš za prijevoz, tj. da ne ideš sama.
Fizički sam bila u stanju sve (sutradan išla na svadbu, uz amen doktora), ali psihički... nisam. Ono... sva sam bila u toj amnio, frka me bilo kako će to proći - ono, da bude sve OK izvedeno itd, bila sam ono ful koncentracija, pa nakon toga zzz. Mene je bilo, barem. Plus, savjetuju ti kao laganini par dana, plus dobiješ 2 h odlžeat, tako je kod nas bilo.
Tj., rekla bih da ti ovisi o tvom stavu - ako si sva ustreptala oko toga i nije ti - pa to je pregled ko svaki drugi, bit će ziher sve OK, bolje ne, o glavi ti tvojoj ovisi, čini mi se. Mislim, ja sam sigurno bila u stanju vozit nakon buđenja od narkoze nakon laparo, ali nakon ovoga ne znam, bila sam dekoncetrirana, jer me bilo prije toga strah itd.
mislim da cu lezati tamo jedno 4 sata, jer su mi rekli da moram biti tamo u 7,30 i da ostajem do 12,30-13. problem mi je jer moram krenuti od kuce u 5 i po, a tako rano nemam kamo sa malim tako da muz ne moze sa mnom, a ipak je to nesto vise od 100 km. psihicki sam ok (za sada), jedino ne znam fizicki, ipak je voznja stres.