gita-xy prvotno napisa
Niže su podaci za škole koje vidim. Netko je pitao za I i III PMG, ali njih ne vidim. Većina pita za onaj 1 bod i po kojem je kriteriju dobiven. 2 i 3 boda se lako uoče i njih je jedino moguće dobiti za sport. Moguće su i kombinacije natjecanje+ sport npr. Zanimljivo, ali nemoguće je dobiti bod za zdravstvene teškoće i uvjete života, istovremeno. Znam dijete koje na žalost ima tu kombinaciju, strašne životne okolnosti, ali je dijete moglo dobiti samo 1 bod, dok odbojkaši za 2 mjesto imaju 2 boda (te odbojkaše/odbojkašice i to 2 mjesto vidim i u miocu i V i X gimnaziji).
Ove koji imaju 1 bod ne znam po kojoj su osnovi jer bi trebalo ulaziti u svakog posebno (ne pada mi na pamet), ali sam po Miocu onako sporadično pikala te s jednim bodom i uistinu najviše iskaču kandidati sa zdravstvenim bodom.
Na sistematskom me šk medicina pitala hoćemo li tražiti bod na djetetovu dijagnozu i bila začuđena kad sam rekla ne. Nisam ja nikakva moralna vertikala, ali uz opis tog boda jasno stoji: Kandidat koji je prethodno obrazovanje završio po redovitome nastavnom planu i programu, a kojemu su teška zdravstvena oštećenja ili kronične bolesti i/ili dulje liječenje utjecale na postizanje rezultata tijekom prethodnog obrazovanja te značajno smanjuju mogućnost izbora srednjoškolskoga obrazovnog programa.
Ja svoje dijete nisam prepoznala u tom opisu, ima 80 bodova, bavi se sportom, stvarno ne vidim da je astma koja jest kronična bolest, utjecala na postizanje njegovih rezultata i beskrajno sam zahvalna na tome. Njegova dijagnoza je donijela meni nešto suza i neprospavanih noći, njemu jedino to da mu na neku stvar ide što mora misliti ima li ventolin kod sebe.
No, evo i nešto brojeva i ispričavam se dječici u čije živote na ovaj način ulazim.
V gimnazija
186 primljenih
2-izravna upisa- državna natjecanja
3 učenika po 2 boda- od toga 2 sportaša - bili bi primljeni i bez dodatnih bodova
29 učenika po 1 bod - zdravlje, soc uvjeti, sudjelovanje na državnim natjecanjima, 3 mjesto sport
8 ne bi upalo bez dodatnog boda
Lucijanka
78 primljenih
2 boda sportaši-bili bi primljeni i bez dodatnih bodova
11 po 1 dodatni bod
1 ne bi upao bez dodatnog boda
X gimnazija PM smjer- dvojezični
52 primljenih
1 izravni-drž natjecanje
1- sportaš 2 mjesto 2 boda
5 učenika- 1 dodatni boda (zdravlje i uvjeti života)
1 ne bi upao da nema dodatnih bodova
X gimnazija PM smjer
X me malo zbunjuje, primaju 78 učenika, ali je pod upisnu kvotu navedeno 69 i napomena: Odobrena kvota (78 mjesta) umanjena je zbog učenika s teškoćama u razvoju koji su ostvarili pravo izravnoga upisa (9 mjesta - maksimalan broj učenika u razrednom odjelu određen je člankom 4. Državnog pedagoškog standarda), a onda opet se kod ovih 69 spominje upis preko gradskog ureda.
Od tih 69:
6- izravni upis gradski ured
3- boda -1 sportaš
2 boda-nitko
1- bod- 16 učenika ( svi kriteriji)
9 ih ne bi upalo bez dodatnog boda.
Nisu sve škole, ali mislim da je iz ovog vidljivo da situacija nije ni približno ista kao u miocu (mada X gimnazija naginje tome). Dodatni bodovi bi valjda trebali biti izuzetak, trebali bi pomoći djeci s određenim poteškoćama, i zdravstvenim i teškim uvjetima života, da lakše upišu određenu školu. Dodatni bodovi trebaju biti i nagrada onima koji su svoje znanje i trud pokazali na natjecanjima.
Ali, ako svako 4. dijete ne bi upalo bez dodatnih boda, nešto tu ne valja.
Netko je napisao da djeca s dodatnim bodovima biraju Mioc. Čini se da im godi blizina maksimirske šume.
I nije problem u onima koji su se s dodatnim bodom upisali već u onima koji nisu imali taj bod i nisu se upisali.- ovo debelo potpisujem