U razrede moje oboje djece su dolazili novi učenici
Printable View
U razrede moje oboje djece su dolazili novi učenici
To mi je palo napamet kad sam vidla onaj članak di se majka žali
Nemamo mi još upise, skupljam infoe samo ;)
Je, jasno
Ali pitanje je kaj onda taj učenik može napraviti ako nema pravo pristupiti jesenskom upisnom roku... A nema jer je u ljetnom upao u neku školu sa svog popisa.
Jasno je da ne treba staviti škole u koje se dijete ne bi htjelo upisati ali oept neki to naprave iz straha da ne izvise potpuno ili zato kaj ne znaju da gube pravo prijaviti se na drugom roku
Ak sam dobro povezala
Teoretski
Može početi nastavu i na polugodištu se prebaciti u drugu školu
Ali one moraju biti istog ranga ili druga mora biti nižeg ranga
Ali to mogu samo s odobrenjem ako se druga škola odluči prihvatiti to dijete
Pa kak će početi nastavu ako se nije ni upisao!? Piše gore
"Teoretski, učenik se iz nekog razliga može i ne upisati u odabranu školu (ne donijeti onaj papir), može odseliti ili sl."
mora se upisati, to je poanta
Jel upao u školu? Jel predao upisnicu? Ako je obadva da onda je upisao bez obzira kaj mu je to četvrti izbor koji ga ne zanima
Ako nije ko u prvoj rečenici onda ima pravo na jesenski izbor,ali i puno manje mjesta gdje bi se skrasio
Nope, al ne odnese upisnicu, nije upisan. Ali ak je upao, nema pravo na prijavu na jesenski rok
al=ako
Htjjedoh dopuniti, upisao se ili n e upisao ako je listi ne mre na drugi rok
Mislim da se to srenda ko je donio upisnicu,i da ima pravo na jesen
Ali željenih škola ima malo ili nikako
Nije naglasak bio na to kamo će taj neupisani, nego na tome kako se dogodi da u nekoj nakrcanoj školi ostane mjesta.
A ovaj koji ne donese prijavnicu tamo gdje je upao, možda nije zadovoljan svojim 5. izborom u koji je upao pa će u jesen ući u neku privatnu školu.
Sve pet, ali mene zanimalo kaj da radi netko tko se predomislili i ne želi upisati školu u koju je upao na ljetnom roku ako nema pravo ići na jesenski rok... A nema, po ovome kaj čitam, plus onaj primjer navodi na isti zaključak, dijete u predroku
Kaj privatne škole nisu u sustavu upisi.hr?
Ja mislim da na jesenski rok mogu ići samo djeca koja doslovce nisu nikamo upala u ljetnom... To se može postići tak da namjernno staviš manje škola od 6
Nebitno je sad di koliko mjesta ostane za jesen, mene je zanimalo jel upad na neku školu nosi obvezu upisa ili je to tek pravo koje možeš i ne moraš iskoristiti.
I je, ne moraš se upisati ali ako nemaš pravo prijave na sljedećem roku, onda si u slijepo ulici
Vjerujem da se takvi pojedinačni slučajevi mogu riješiti, jednako kao što se djeca i prebacuju između škola iako ne postoji neka službena procedura za to.
Znači, ako se netko nađe u takvoj situaciji - neka zove ministarstvo ili gradski ured za obrazovanje i vjerujem da će naći rješenje.
Mislim da nema zakona koji bi te natjerao na upis, ali onda ti ostaje jesen i mjesta u raznim dimnjačarima, obućarima i sl.
Privatne škole se baš ne popune do max broja učenika u razredu, a ima ih bar u ZG priličan broj.
I poprilično para moraš imati
Kad sve bude gotovo, u sustavu će se vidjeti u kojim je školama ostalo mjesta tj. koje će od njih raspisivati upise u kolovozu.
Prebavivanje je moguće do kraja 1. polugodišta, ali trebalo bi se odmah raspitati s ravnateljima koji su uvjeti i kako na prebacivanje gledaju.
Mi smo upisali Privatnu. Postupak je isti kao i kod ostalih + treba obaviti razgovor i potpisati ugovor prije početka postupka na upisi.hr.
Mislim da krivo razmišljaš
Ali ako je netko u toj priči nek svakako zove ministarstvo ili gradski ured za školstvo
Franćeska, stvarno misliš da netko ovdje to zna? :mrgreen: Što god se pričalo, ovo je forum a ne neki službeni ured.
Haha ma nije poanta da ja sad dobijem odgovor tu od vas, ne trebam ga nego ne kužim kako je moguće da to nije jasno napisano negdje. Ona žena što je dijete išlo po posebnom programu imala je cijeli cirkus na kraju, ispalo je da mora upisati školu u koju je upalo itd. Nisu to sitnice. Ja znam kamo moja želi i može, ali to će biti za godinu dana i znam da ne bude na listu stavljala školu u koju ne želi.
A vjerojatno i jest jasno negdje napisano, samo nitko nije pročitao :mrgreen:
Tako je i sa predupisima, odnosno upisima za djecu sa IP, sve to jasno piše, samo treba pročitati.
I ne samo to, nego bi stručne službe po školama trebale napraviti sastanak ili zvati roditelje pojedinačno i objasniti im detaljno proceduru i prava i sve u vezi upisa.
Sreenjoškolsko obrazovanje u rh nije obavezno. A drugo, izuzev ovog slučaja djeteta sa IP, upisi traju dovoljno dugo, ovaj način upisivanja se prakticira desetak godina, djeca koja su zainteresirana imaju lakše i bolje dostupne informacije nego roditelji i stvarno ne vidim kako bi se ovaj franceskin scenarij uopće dogodio.
A prebacivanja su legitiman način promjene oduvijek. Bilo ih je u moje vrijeme , ima ih i sad. Kod mog djeteta je u trećem razredu došao jedan učenik, a i u prvom i drugom je bilo prebacivanja , što između smjerova , što između škola. I svi su imali sasvim legitimne razloge.
Jelea, ne mora škola u koju se prebacuje biti nizeg ili istog ranga, ali dijete mora poloziti neku razliku u obrazovnom programu ako postoji.
To si ziher u pravu, ali ako odabere ne upisati se tj ne preda papire, to je bilo pitanje. Majka od onog djeteta koje je upalo u predroku veli da nisu htjeli tu školu ali da je ispalo da se tak i tak ne mre prijaviti na redovnom roku... Jer je na listi, ne zato kaj se upisalo. Nisi upisan dok ne odneseš papire, ne?
Evo piše lepo: ako ne preda upisnicu u roku gubi pravo upisa i upućuje se na sljedeći rok.
I sad mi nikak nije jasno zakaj ona majka iz članka nije mogla napraviti tako? Fakat loše za klince poput njega
Zato što su pravila drugačija za djecu sa "rješenjem"
Premda, nemam pojma što bi se dogodilo da oni ne predaju upisnicu. Ali, piše ako je ostvareno pravo upisa nema pravo upisivati se na redovnim upisima.
Jap, sjebano je. Zbog tog članka sam i pilila s ovom temom, jer žena tamo veli da je te neželjene škole mali prijavio "za svaki slučaj" i tu je bio zajeb. U tj situaciji nelogično je to kaj dijete koje nije upalo nigdje ima pravo na prijavu u redovnom roku tj u nastavku... A ovi sirotu moraju ili upisati tu "za svaki slučaj" ili ići na jesenski rok.
Nisu trebali prijavljivati te škole.
Pa to sam i napisala, malo prostijim rječnikom doduše.
Pa zato kažem da bi stručna služba trebala roditelje djece s teškoćama detaljno informirati.
Sto puta da.
Ja opet ne kužim u čem je problem
Pitala si to na vrijeme za predstojeće koliko se sjećam
Iako je tako ili nisi prenesla odgovor što i nije tvoja greška,jer se roditelj trebao informirati,ti si mogla samo ubaciti bubu u uho.roditelj treba voditi brigu o tome,ako već ne može dijete .
Mislim već pošto je to ipak išlo prije i drugačijim putem trebalo je na vrijeme pitati.
Koliko ta neželjena škola je različita od željene,spomenula si prijemni,sad ne znam jel u kontekstu tog djeteta
Nek roditelj se informira što i kako
Ma sve pise i sve je savršeno jasno.
I za predupise i za upise.
Al tako je to, ljudi ne čitaju i onda se kasnije zale.
Nazalost, to prolazi. Spremna sam se kladiti da je ovoj mami djeteta s TUR proslo i da je dijete upisano gdje je naumila.
Na konto toga izletjelo je jedno do tri redovna djeteta, al tko njima kriv kad se roditelji ne znaju derati i prijetiti (ironična sam).
Nisi ironicna nego bezobrazna i pises stvari o kojima nemas pojma.
Cinjenica je da su djeca sa teskocama na predupisima diskriminirana u odnosu na onu koja se upisuju redovito.
Meni je tu cinjenicu ( o navodenju samo zeljenih skola, a ne svih predlozenih . Da, mogu se navesti iskljucivo predlozene skole , koje nuzno ne moraju biti zeljene.) rekao tek cinovnik u gradskom uredu onako usputno kad sam s djetetom dosla predati prijavu. Sreca, da sam vec to nacula u nekom virtualnom bespucu pa sam tocno znala kako odraditi taj upis.
Stvar je u tome da bi kod djece s rješenjem (IP, PP) roditelj morao realno procijeniti mogućnosti djeteta, proučiti što ga zanima, koje škole realno dolaze u obzir i koliko je za njih potrebno imati bodova u konkurenciji s drugom djecom na predupisima.
I, što je najsmješnije, sve to treba napraviti PRIJE nego se dođe stručnjacima na profesionalnu orijentaciju na HZZ jer su oni najčešće niškoristi. Niti znaju išta o donjim bodovnim granicama u pojedinim školama, niti to testiranje može PUNO pomoći. Najčešće ih zanima prosjek ocjena i približni broj bodova koje će učenik imati pa onda predlože 5 škola. Pa se dogodi da dijete, koje je motorički potpuno nespretno i ima velike probleme s koncentracijom, stave u kuhare gdje nema šanse da multitaska kuhajući 5 jela ili da fino i precizno barata noževima.
Ili dijete zbog zdravstvenih teškoća (a pravilnik je nekad apsurdan!) ne može prijaviti 80% strukovnih škola, pa ga bace u cvjećara što ga uopće ne zanima.
Ili psiholog NE zna tumaciti popis kontraindikacija ( ne krivim ju previse, popis kontraindikacija za zanimanja ima 400+ strana) ne zeli djetetu naipisati smjer -komercijalista jer alergiju na ambroziju tumaci preprekom za -terenski rad.
Nije da dijete ide u polje na teren , nego u ducan. Ali to je njoj terenski rad.:mrgreen:
( moram li reci da je dijete upisalo taj smjer na redovitim upisima i to nakon pregleda skolskog lijecnika koji nije tumacio alergiju na ambroziju i trave preprekom za terenski rad?)
Ako se upisuje preko Gradskog ureda, ne može mijenjati prioritete. Ja se sjećam da je mom starijem sinu na popisu bila prirodoslovno matematička gimnazija na prvom mjestu, tehnička gimnazija na drugom (taj program je ukinut u međuvremenu), a opća gimnazija na trećem mjestu. Nije bilo ništa dalje. Upozorili su nas unaprijed da se prioritet ne može mijenjati i da je bitno dobro definirati prvi izbor. Mom sinu nije bio problem upasti ni bez Gradskog ureda, jer to je bila zadnja generacija prije prijemnih ispita, i imao je 5,0, ali škole imaju ograničen broj mjesta za djecu s papirima. To zna biti problem pri upisu i ponekad se može ostati bez mjesta upravo radi toga. Ne znam da li se nešto promijenilo u međuvremenu.
Neki ne iskoriste pravo povlaštenog upisa ako ocijene da im taj način ne donosi željeni rezultat. To treba dobro procijeniti prije nego se odabere način upisa, jer papiri uz IP ili PP mogu biti i ograničenje, a ne samo prednost.
Kako god bilo, ovdje se često raspravljalo je li uspjeh baš toliko važan, ali dok su upisne procedure ovakve, nema dileme. Važan je. Papiri o primjerenom obliku školovanja također. O svemu tome treba voditi računa na vrijeme i osvijestiti djetetu da je to bitno.