meni je ovo najljepši poklon od hzjz-a, jer sam shvatila da mi je SI završila jučer :pivo:
meni je ovo najljepši poklon od hzjz-a, jer sam shvatila da mi je SI završila jučer :pivo:
Mislite da je i unatrag , nisam ziher, ali kod moje klinke pred dva i pol mjeseca nije bilo, tad se mijenjalo malo 10 malo 14 dana. Uglavnom njoj je ispalo 14
izolacija :) ili, da prostiš, karantena
kod mene su svi u izolaciji, ništa samoizolacija
U 10 dana, koliko mi je suprug bio u izolaciji, pravila su se promijenila tri puta :lol:.
Epidemiologa ni čuti, izolaciju je prepisao LOM.
Koliko čujem, u S-D županiji još i znaju nazvati epidemiolozi, i za Istarsku isto znam da zovu ... mislim da su zagrebački davno kapitulirali. Nas je i za dijete s Covidom u studenom zvala školska liječnica.
Evo jedan dosta dobar tekst o novim pravilima testiranja u UK, skraćivanju izolacije na 7 dana, zašto sad priznaju i LFT testove ("lateral flow test" tj. "brzi")...mislim da su im pravila sad slična našima, a ovdje je dobro objašnjeno zašto:
https://theconversation.com/covid-ho...g-rules-174493
Nama je CDC (na federalnoj razini) preporucio nesto novo 27.12., ali tu kod nas nije usvojeno:
Given what we currently know about COVID-19 and the Omicron variant, CDC is shortening the recommended time for isolation for the public. People with COVID-19 should isolate for 5 days and if they are asymptomatic or their symptoms are resolving (without fever for 24 hours), follow that by 5 days of wearing a mask when around others to minimize the risk of infecting people they encounter. The change is motivated by science demonstrating that the majority of SARS-CoV-2 transmission occu
Kod mene na poslu je jedna kolegica pozitivna od sinoc. Jucer sam s njom komunicirala par puta, ali od pola minute to par minuta, ja u KN95, ona u kirurskoj pa je to valjda ok. Obje smo fully vaccinated & boosted (ja 20.11., a ona nakon toga). Nitko drugi kod nje doma (jos) nije pozitivan. Bili su na putu, Disney Florida (istekli im svi moguci nacini pomicanja puta na nove godine i datume, nakon X puta vec) i prvi test je bio negativan ovaj vikend. Drugoj kolegici su oba sina pozitivna, jedan bolestan, drugi asimptomatican. Oboje cijepljeni, nisu boostani jos (jedan je premlad).
Ministarstvo zdravstva Minnesote je objavilo danas nesto tipa: "Ehh, evo vam brojevi. Ima puno slucajeva. Enjoy."
Danas booster za mog trinaestogodisnjaka.
Super, ajde baš me zanima kako će proći jer imam isto 13-godišnjakinju. Ja sam nekako u svojoj glavi zamislila da EU neće još odobriti boostanje za djecu (jer npr. staje kod preporuke 4. doze), da će proizvođači umiješati omikrona u cjepivo najesen, pa da ja boostam nju s 3. za djecu u 9.-me pred novi veliki nalet. Koji plan :lol:. Vjerojatno ćemo dotad svi oplest omikrona, negdje (više ne znam koji izvor, možda Facebook feed) je bilo da će se 50 posto Evropljana zarazit omikronom za mjesec-dva. Navodno je po ST privat laboratorijima udio pozitivnih na PCR-u 80 posto (država to ne stiže obraditi).
Kod nas svekar i imunokompromitirana prijateljica (uzima Humiru) cekaju odobrenje za Moderna booster. Oboje su primili tri pune doze Moderne. Cekaju, u smislu da su u kontaktu s lijecnicima oboje i cekaju da im kazu hoce li im dati. Dali su im tako trecu dozu, jos u kolovozu, prije nego se itko iole masovno cijepio.
Tri pune doze, da (imunokompromitiranima daju 3 pune doze Moderne, umjesto boostera). Sutra ce svekar dobiti booster, znaci cetvrtu Modernu, ovaj puta u pola doze. (Prva u sijecnju 2021., druga u veljaci 2021, treca u kolovozu 2021.)
Prvorođeni jučer pozitivan na kućnom testu. Počelo sa bolovima u leđima, grloboljom, lagano malaksalost. 22.10 dobio drugu dozu. Ja sam se u četvrtak trebala po booster.
Kućni pozitivan test ne mora nužno biti i bolest, provjerite s brzim u ustanovi ili pcr.
Kosjenka, meni je isto korona počela s bolovima u leđima
šogorici isto
sad ne znam jel to simtpomatično samo za omikron ili ne znači nisšta
a sina sam cijepila sredinom prosinca drugom dozom i svejedno se zarazio (s jako blagim simptomima)
Pa zapravo mora, ne znam da je ikome kućni pogriješio na način da je netko pozitivan na kućnom zapravo bio lažno pozitivan. Postoje lažno negativni nalazi, ne i lažno pozitivni. Ima slučajeva da je kućni bio pozitivan, a da nije dobiven pozitivan PCR jer je rađen prekasno (predugo se moralo čekati). I da je prvi PCR bio negativan nakon kućnog pozitivnog, a drugi PCR pozitivan.
Pozitivan kućni test upravo znači bolest nužno i jednoznačno.
Ups..čini se da i cijepljeni dobivaju i raznose koronu. Pišem ovo zbog tvrdih stavova i uvjerenja. U mom životu se je uvijek pokazalo da su mi tvrdi stavovi bili pokazatelj nedovoljne informiranosti. O bilo čemu.
kako bismo se bolje informirali, dobro je pogledati sljedeći grafikon za Portugal i Hrvatsku i onda možda izvući kakve zaključke
https://ourworldindata.org/explorers...ountry=HRV~PRT
ili, kako onaj meme kaže “Both the vaccinated and the unvaccinated can catch Covid.” A doctor responded: “Both Serena Williams and I can play tennis."
Ne izazivaju samo pijani vozači prometne nesreće pa ipak više volimo da nam dijete na ekskurziju vozi trijezan vozač.
Nama su veliki problem ja bi rekla i proboji zaraze u samim bolnicama. Evo član obitelji onkološki bolesnik primljen u bolnicu na onkologiju, testiran na ulazu neg, u toku liječenja se zarazio, sad je na covid odjelu i nije dobro. Ovo je treći slučaj za koji ja znam zaraze unutar kbc na drugim odjelima. Ne znam jel rješenje češće testirati djelatnike ili šta,ali nešto bi trebalo napraviti.
Ma dobro, pa s omikronom stvarno nema sumnje da zaobilazi i cjepivo i imunitet stečen preboljenjem. S druge strane, pokazuje se da ostavlja imunitet i na ostale dosadašnje varijante.
Jao, koje kasno paljenje :). Nista nije 0-1, sojevi, mutacije itd. Ne kuzim, bila si se iskljucila na par mjeseci od svega?
Sve je grading. Mogu se zarazit, al zasad manje likely, mogu sirit, al zasad manje likely, a ako su strarci i imunokompromitirani, mogu bogme i umrijet nazalost.
S cjepivok protiv gripe je zastita 60 posto in a good year. Sto nimalo ne znaci da je cjepivo bezvrijedno.
Bas tako. Bojim se da smo svi podijetinjili kao drustvo u nasim ocekivanjima od svega. Bez medicine i napretka bismo zivjeli 16 god kp neandertalci. Sad se rastrcavaju dri oko covjeka od 70 jer ono...da ne umre premlad. A ovo mi ispada kao ono...ako ne mogu dozivjet 100, e onda nista, hvala :/.
Anegdotalni slucaj: zena prebolila deltu pred god dana. Starija je, cijepila se 3 puta. Sad opet pozitivna.
Lili, Vrijeska, kakva je situacija?
A evo i mi smo imali lani pa smo opet skupili. Jedino je muzu ovo bilo prvo preboljenje. U međuvremenu smo se nas dvoje cijepili, djeca nisu. Booster nismo primili, planirali smo ali sad s obzirom da smo prebolili i to vjerojatno omikron, nećemo
Čitam ponovno i ne vidim gdje sam napisala da cijepljenje ne pomaže. Ali nema veze. Svima koji ste bolesni želim lagan i brz oporavak.
Hvala na pitanju!
Do jučer bilo sve ok (dakle cca 7-8 dana od simptoma MM-a, koji je razvio simptome nakon 3-4 dana). Djeca su se tu i tamo žalila na trbuh, glavu, ali brzo prođe. Stalno ispitujem ima li čega da mi ne sakriju (jer bi oni baš sad u školu, na treninge itd.).
Mene danas malo boli grlo... i sad sam baš bijesna ... MM je samoizoliran, ali mora proći pokatkada kroz stan ...
PCR u ponedjeljak.
Do tada ću testirati kućnim
Štampar/Mirogojska za neznalice - PCR za djecu - to je isto “drive in” metoda?
možeš i ne moraš
imaju isprintan popis svih naručenih pa te netko već (onaj što komunicira s ljudima u automobilima ili onaj tko stoji kod kućice) zaokruži
ako si u autu, uzmu ti uzorak iz auta
ako si pješke, imaju 2 stolice na kojima uzimaju te uzorke
Moj prvasic u SI, pozitivna uciteljica. S njom su u pon bili 3 sata bez maske u razredu
Vidjet cemo....
I ja čitam ponovno - "ups... čini se da i cijepljeni dobivaju i raznose koronu". Što si ti zapravo onda htjela reći? Je li ijedan proizvođač prijavio da je njegovo 100% učinkovito i u doba delte? Sad je omikron. Gripa je učinkovita 60%, na tržištu je sto godina. Ajde ti onda objasni što si mislila s "pišem ovo zbog tvrdih stavova i uvjerenja"? Ako nećeš, nema veze - vidiš da su se i druge začudile, ne samo ja.
Ja znam jednog dedu od 85+ godina koji misli da se ne može zaraziti koronom jer je vakcinisan.
I to je taj jedan "tvrdih stavova" koga poznajem.
Ostali vakcinisani koje ja znam, što uživo što na forumu, su odavno savršeno svesni da mogu dobiti koronu, mnogi su je već i imali.
Zapravo, iz mog iskustva, samo nevakcinisani očekuju da vakcinisani ne mogu dobiti koronu, tako da, ako postoji neinformisanost, onda je opet u "timu" nevakcinisanih.
još da prijavim da sam u covid-pass limbu
stara potvrda mi vise ne vrijedi zbog pozitivnog PCR-a
novu potvrdu mogu dobiti tek 10.dan od pozitivnog PCR-a, što nije isto što i 10. dan bolesti/izolacije, osobito obzirom na sve duža čekanja na datum testiranja