Hvala!
Printable View
S faksom je manji presing.
Pogodis i zavrsis u roku, pogrijesis, upises drugi, zavrsis treći. Radis i upises naknadno. Sve moguce kombinacije znam.
Srednja bi trebala i formalno postati obavezno obrazovanje.
Ima par njih iz generacije velikog koji su pauzirali i ove godine upisali faks,ko i iz generacije prije
Najbolja je priča mog mladog susjeda - on je upao na NEKI faks, da bi otkrio da ga to puno više zanima nego prvi izbor (građevina vs strojarstvo, ako sam dobro zapamtila). Dečko je doslovce procvjetao. Eh, sad - ne znam kako bi mu bilo da je upisao faks prvog izbora, ali nakon završene prve godine na kraj pameti mu ne pada da se bilo kamo prebacuje. Jako mu se svidjelo tamo gdje je zapravo slučajno dospio.
Naravno da nije. Al stvarno, djeca koju ja znam, nisu baš jako sigurna u izbor faksa. I puno manje znam onih koji čvrsto biraju jedan faks, a puno više onih kaj baš nisu sigurni kaj bi.
Nije onaj sistem - ja bih baš u THE školu.
Kod izbora faksa je mislim ipak malo drugačije
Ajmo malo na srednju..... ili u srednju
Susjeda završila prvu godinu srednje građevinske cvate mala
:mrgreen: omg ja mislim sve suprotno, stvarno mi se ne čini sudbinski hoćeš li ići u 2. ili u 5. gimnaziju, a ako ne uspiješ upisati psihologiju ili logopediju (ili stomatologiju, farmaciju, arhitekturu ..) a baš to te zanima, onda se ne možeš time baviti u životu.
ok, ali to su dva srodna studija, ovaj scenarij nije nezamisliv
a ako želiš medicinu, stomatologiju ili farmaciju, a na kraju za tebe ostane mjesta samo na šumarstvu (bezveze lupetam, nema ništa protiv šumarstva) .... ne znam gdje je tu poanta upisati da bi se upisalo
Cure, pišem prema onome što vidim . Bilo djece svojih prijatelja bilo frendovi moje djece. Neki su stvarno odustali jako rano iako su upali na prvi izbor. Ili ne znaju što ih čeka, ili lako odustaju. Ili se premišljaju. Stvarno ima svega. Znam i puno kaj su upisali nekaj od par izbora u koji su mogli upast.
Često idu i po inerciji - MIOC - FER. Mislim da se oni još dosta traže. Stvarno su rijetki koji znaju od prve. Moje kumče npr. je imalo jedan glavni prvi izbor. Taman je diplomirala (bakalirala- niti ne znam kako se sad to zove). I dosta je razočarana faksom.
Pa meni to sve nije čudno - imaju samo 19 godina
Ove generacije su nadrapale zbog korone. Prije su škole i fakulteti organizirali dane otvorenih vrata, posjete, prezentacije i slično - ljudi su imali prilike vidjeti stvari iz malo veće blizine nego to omogućuje web stranica. Znam da je moj L. bio u organiziranom posjetu na FSB-u i još negdje (mislim PMF), a FER-ovci su došli i držali prezentaciju u školi.
E. je isto tako imao prezentacije u školi, ali ne sjećam se jesu li oni nekamo išli, već je korona počela kad je on bio maturant.
S druge strane - baš mi je pričao kolega (voditelj jednog dijela radionica u firmi) da mu je došao srednjoškolac na praksu. Kaže on svom praktikantu: "Sad ću ti davati svakakve poslove, tako da vidiš da se isplati učiti!" :-)
Točno tak i je. K nama svake godine dolaze dečki iz raznih tehničkih škola na praksu i kad vide kako je to u monduri cijeli dan šarafiti, prime se knjige. S druge strane, netko mora i šarafiti - ništa bez toga. Na sreću, ima ljudi koji to vole i kojima to dobro ide.
Kod mojega su prezentacije faksa počele već sa štrajkom,pa ispada da točno taj dan kad je bio štrajk on je znao odraditi ili sajmove, prezentacije,svašta ga je zanimalo i svukud se gurao da vidi kaj se može tu vidjeti
Mislim da se post od Peterlin odnosio na "nadrapanost" ovih generacija u smislu otežanog izbora, biranja fakulteta bez ikakve predodžbe što to jest, nemogućnost pobližeg upoznavanja sa studijem prije upisivanja.
Online škola je posebna priča, zbog toga su nadrapale mnoge generacije, ne samo prošlogodišnji i ovogodišnji maturanti.
Eto, nisam ovo vidjela kad sam odgovarala emily, ali da - to sam mislila. Sadašnje generacije brucoša nisu baš imale mogućnost direktnog uvida što nude fakulteti.
S druge strane, slažem se da je korona negativno utjecala na sve generacije učenika i ne samo njih. Priča je sveobuhvatna. Svakoga je negdje pogodilo.
Sve vas pozdravljam, želim podijeliti iskustvo upisa djeteta u srednju školu. Dijete je od 1. razreda odličan učenik, u petom razredu imao je zaključene 3 četvorke, nakon čega mi se požalio da su profesorice poklanjale ocjene velikom broju djece. Isti kriteriji ocjenjivanja nastavili su se u 6. razredu, da bi sredinom prvog polugodišta pozvao ravnateljicu, razrednika i dvije profesorice na razgovor o temi poklanjanja ocjena. Nisam tražio da se mom djetetu poklone ocjene već da mi objasne kriterije ocjenjivanja, nakon tog razgovora dijete je bez problema imalo sve zaključene ocjene 5 do kraja osmog razreda. Redoviti smo sudionici natjecanja iz matematike i fizike, na natjecanja idemo bez priprema u školi i dodatnih sati nastave jer ih nemamo u školi organizirane, a najveći rezultat je sudjelovanje na županijskom natjecanju. Na natjecanjima dio djece ostvaruje 100% riješenost ispita, a za riješiti jedan do max. dva zadatka sa županijskih natjecanja naše profesorice matematike i fizike potroše dva školska sata i nije im jasno kako neka djeca u 8. razredu uspiju riješiti 100% iste zadatke na natjecanju. Na sportskom natjecanju ostvarili smo više puta prvo mjesto i zaradili tri boda za upis u srednju, bodove su uz moje dijete (inače prvak hrv. u tom sportu) dobila i djeca koja nisu konkurentna u tom sportu, ali su bili dio ekipe koju uz moje dijete čini nekolicina također pojedinačnih prvaka u redovitom natjecanju. Na prijemnom u MIOCU smo dobili velik broj bodova i završili smo visoko na ljestvici, na kraju smo izabrali TRB, računalstvo jer dijete ne voli većinu predmeta koje treba učiti napamet, a ne idu mu baš dobro ni jezici iako ih je u osnovnoj školi imao pet nula. Da skratim ocjene u osnovnim školama se poklanjaju maksimalno, natjecanja znanja nisu regularna jer određena djeca dobijaju zadatke unaprijed počevši od najnižih rangova natjecanja, upitni su i svi ostali kriteriji dodjeljivanja bodova te je pod hitno potrebno nešto promjeniti vezano za upise u srednje škole. Mala matura je trenutno možda jedino rješenje.
O, majko mila! :lol:
Dakle, prvo vršiTE pritisak da se riješiTE tih nesretnih četvorki, a onda zaključiTE da se ocjene masovno poklanjaju.
SudjelujeTE kao profesionalni sportaš u š.k.o.l.s.k.o.m sportu skupa s drugim malim profićima i temeljem ta 3 boda konkuriraTE u mioc, ali zamjeraTE drugim smrtnicima što su se šlepali uz VAS u, ponavljam, š.k.o.l.s.k.o.m sportu.
Dijete ne može proći na državno iz matematike i fizike pa sumnjaTE u korumpiranost županijskog natjecanja, ali ne prijavljujeTE tu sumnju Agenciji.
(Da učitelji matematike i fizike nisu u stanju za 2 sata riješiti 2 zadatka sa županijskog natjecanja, ja bih to prijavila ravnatelju :mrgreen: ).
PriznajeTE da dijete nije zaslužilo petice iz jezika i da ne voli učiti i memorirati, ali konkuriraTE u najjaču školu u Hrvatskoj.
Pozdravljam upis u Ruđer jer je razumijevanje za ovakvog tatu-školarca u Miocu puno manje.
(nadam se da nas trolate, ali nekako se bojim da ipak stvarno postojite)
Kaj je smiješno? Nije da prvi put vidimo "mi" na forumu. Ima ih koji se istovremeno s djecom upisuju u vrtić i na faks, a i u škole između
Mi, tj. ja, smo čudo prirode. Ne samo da rješavamo zadatke s natjecanja nego ih čak možemo objasniti djeci odgovarajuće dobi. :aparatic:
Bilo je na prvom mjestu u Rudjeru dijete koje u potpunosti odgovara opisu... Petnula sedmi i osmi razred i tri boda u sportu. ;-)
Iako mene zanima poanta. Išlo je logično, tatus ambicioza domesticus vulgaris i onda, pfff, Rudjer. Zbilja? :-D
Daleko od toga da potcjenjujem Rudjer, samo mi se ne uklapa u pricu.
Upisi su gotovi,nemojte reć da ima utjecaj na Ruđer,da se ne ponovi 18.i 4.- ta
I zašto ne bi sličan (odličan) đak išo u Ruđer?
Svašta! Nastavnik fizike zadatke zadane na Županijskom natjecanju riješi za 30ak minuta ako piše polako i čitko. Za praktične zadatke treba malo više vremena ako npr. treba grijati vodu svijećom. Zadaci iz fizike na Žup. natjecanjima su rješivi. Nisam jednom imala učenike koji su ih rješavali 90% i više.
Kad dođe roditelj i pita što 'mi' trebamo riješiti za tu i tu ocjenu moj je odgovor 'Vi gospodine/gospođo ništa, a Vaše dijete..."
Ja sam stala na rješavanju zadataka s natjecanja. I sve što mogu reći, lijenih kolega ima, i nepripremljenih za nastavu, i bez socijalnih vještina za rad u razredu, i korumpiranih, ali eto ja ne znam nijednog koji ne zna riješiti natjecanje. A bar sam se ja po raznim školama prošetala po zamjenama(27 radnih odnosa prošle godine).
Žao mi je što pojedinci nisu razumjeli smisao priče, a moguće da se i sam nisam dovoljno dobro izrazio. Uglavnom radi se i o tome da dobar dio prošle školske godine dijete uopće nije imalo nastavu "glavnih prirodoslovnih" predmeta, a veliki dio nastave odvijao se online kako prošle godine tako i pretprošle godine. Nastave praktički nije bilo, profesori su bili bolesni, bili su u izolaciji, pa je jedno vrijeme vjeroučitelj mijenjao učiteljicu iz kemije, matematiku nisu imali više od pola polugodišta itd. Jedino što mi je preostalo je pokušati svom djetetu pomoći, naravno da su ocjene njegove i konačan rezultat je njegov, siguran sam da zna matematiku bolje od 80% upisanih u MIOC. Ja nisam pisao prijemni, niti išao na natjecanja, a znam da ta natjecanja znanja nisu regularna. Nisam rekao da plasirani na 1., 2. i 3. mjesto nisu zasluženo najbolji, ali većina na državno dolazi pod sumnjivim okolnostima. Nemojte donositi zaključke unaprijed i misliti da nije bilo nikakvih prijava na nezakonitosti. Smisao priče je da ovaj način upisivanja nije dobar, natjecanja nisu regularna, dodatno bodovanje nije regularno, ocjenjivanje nije regularno i da postojeći način upisivanja u srednje škole treba hitno promijeniti. Moje dijete je upisalo ono što je samo odabralo, a moglo je birati najbolje matematičke gimnazije u hrv. iako kao što sam rekao velik dio nastave nije ni održan. Ako je vama to smješno, sjajno, svaka vam čast.
tatazg01, smiješno je kak si sve pisao na foru mi se upisali, mi osvojili prvo mjesto, mi ovo mi ono. Ne kužim za ove optužbe oko neregularnosti natjecanja, trebalo bi se žaliti i inzstirati da bude transparentno... to su teške optužbe.Za korona školu se slažem no tu smo svi u istom problemu višemanje
Pa ima tu forumašica koje su tak pisale od ranog djetetovog doba - mi spavamo cijelu noć, pa skinuli smo pelenu, pa smo krenuli u jaslice, pa se izrodi par komada djece pa za svako iz početka, al onda se u nekoj godini poklope razni uzrasti djece pa smo u isto vrijeme u vrtiću, srednjoj i upisujemo faks.