Potpuni promašaj u razumijevanju napisanog.
Baš mi je žao.
Al ok.
Printable View
Potpuni promašaj u razumijevanju napisanog.
Baš mi je žao.
Al ok.
Slazem se.
Mozda smo trebali zrtvovati starije.
Najjednostavnije bi bilo uopce ih ne transportirati u bolnicu ako ih bude previse u isto vrijeme.
Jest da je to korak natrag u civilizaciji, ali najjaci i tako opstaju.
:facepalm:
I sad ti razgovaraj sa takvom dozom sarkazma i namjernog nerazumijevanja s druge strane.
Ništa, drugi put.
I to je bolje nego da se snimaš za tik tok
Znaš, kad bih sad tjerala mak na konac, a što neću, jer znam bolje, spustila bih ti sa "pa i vidi se", ali to je jako plitko i bilo bi ekstemno nepošteno.
Pa zato to i neću.
Zato, molim te, ne shvaćaj ovu raspravu osobno.
Ja sam napisala što se u mojoj nutrini događa nakon godinu dana ovog s.ranja.
A tome su prazne bolnice, s glavnom covidušom u kojoj se fešta s harmonikom, dosta pripomogle.
Onda neka ostane u ovom tonu.
Ima obitelji di primanja majke i oca ovise o mjerama. Svi mi volimo reći: ma samo nek je zdravlja, lako ćemo sve ostalo, ali kad stisnu računi, pitanje hoće li bit za stanarinu, hoće bit za djetetu neophodne terapije onda ti korona dođe najmanja briga
Ovo su probali Englezi, a proveli Šveđani. Racionalnim Šveđanima je to očito probavljivo. Englezima pak nije bilo - slali su, naime (da se ograde od odgovornosti) jako bolesnima i/ili starima nekakve formulare da se moraju posebno paziti i da ne očekuju da će po njih dolaziti, pa je izbio medijski skandal oko toga. Englezi to (više) ne moraju raditi - imaju cjepivo, došao hepiend za njih.
Ja gledajući svoje tokove misli primjećujem kod sebe da neću više biti tako benevolentna ako krajem godine opet počne docjepa ovih 80 plus koji su već primili cjepivo, a enivej ne izlaze iz kuće, a radnosposobno stanovništvo se samo batina po glavama sa zabranama i nemogućnostima ičega (Medika obustavlja lijekove, prednost za cjepivo imaju 70plus pa tako stalno, taman će pred zimu njima isteć imunitet za ovo što su jedva dobili, eno moj stari nikako 2. doza Pfizera, a zapravo ne izlazi iz kuće jer ga je ustravio prvi val, njegovih pola je partilo s koronom), i ono... sretno s traženjem novog posla i psihologa za dijete, because mi smo humano društvo hashtag. Primjećujem si rast unutarnjih očnjaka, a pozlata moralnosti i humanosti da mi opada.
OK, ajmo reći dođe 15.1.2021. Što se tad događa - kreće cijepljenje ovih naivaca s cijepise.hr, bez komorbiditeta, ili opet ista populacija koja je već cijepljena, po domovima i po kućama, kojoj je već istekao imunitet? Ajmo reći da se dogodi isto u Hrvatskoj, veledrogerije se bune, mi čekamo što će reć EU, političari se cijepe na TV tj. da nismo nešto turbsposobni ni u roku od godine dana i da ne uspijemo dobiti ovo "narodno cjepivo" tipa iz programa Covax, jer mi smo "razvijeni svijet".
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svij...-dana-15061941
Moguće da vas ne razumem jer kod nas zapravo mera nije ni bilo, bar ne nekih pravih.
Ne znam zapravo šta i kako je bilo kod vas, ali kod nas ovako:
Drugo polugodište počelo na vreme uživo, do pre dve nedelje apsolutno sve je radilo, maske se uglavnom nose dekorativno na bradama i to svuda, bilo i koncerata čak, i žurki, i kafića i kladionica i zimovanja i skijanja, i okupljanja (uostalom setite se ispraćaja Balaševića), i vakcine su stigle i proces vakcinacije ide za sve koji hoće - i opet su ljudi na ivici pucanja.
I to najviše ljudi sa stavom kao Evelina- život je rizik.
Zaboga da, u redu, život je rizik.
Ali kod nas, u okviru naše države, mesecima vas niko ne sprečava da živite 99% kako hoćete. I opet isti ljudi viču: dosta nam je!!, a pri tome valjda nisu prilagodili ni 1% svog života pandemiji.
Zašto su onda ti ljudi toliko na ivici živaca, meni nije jasno. Trebalo bi da se osećaju mnogo bolje od nas zaplašenih, ali vidim da nije tako.
Kod nas su nešto discipliniraniji, s time da ja ne mogu (nemam moralno pravo ako se dobro samoanaliziram) više šizit ako se ljudi ne pridržavaju - mislim... šta da čekaju, kojeg đavljeg Godota? Uvijek je cijela priča bila upakirana u to da se "strpimo" jer "evo, sad će cjepivo, samo što nije". Nije bila upakirana u "preživljavanje najspretnijih/sretnika" što je sada zapravo formula, samo to ne kažu tako, nego nam predu da evo... sad će, samo što nije, nažalost EU itd. Ispada da nije realno da se prosječan neumrežen nekomorbiditetan i nespretan (agilno lovanje cjepiva po Srbiji) Hrvat cijepi u idućih x godina. Ja nemam (više) obraza tima reć' ni u sebi, ni javno - čekaj ovo, čekaj ono. Kad se samo sjetim kako sam šizila na Igora Rudana i na "pravo na zarazu". Sad mi više nije tako glupo. Kod španjole su makar postojale ograničene sezone, kod ovoga ih nema... .stere se nepregledan period od 5-10 godina "stprljenja" i naslova "idući mjesec stiže xy cjepiva....not, ipak ne stiže". Nek se država s tim bakće.
Zašto?
Jer su mjere za raju, a ne za ostale.
Jer će se i ove godine održati Hvar.
Jer virus nije šampion skoka u dalj.
Jer fizički kontakt i je i nije fizički, ovisno tko je u pitanju.
Ono, aj više vozi i ne laži.
Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
A nije ni dostupno privatno :mrgreen:. Dakle - ovisimo o javnom zdravstvu, pa evo... tako to izgleda at this day and age. Ja solidarna s njim, ali nije ono sa mnom, ne voli me i ne želi, samo mi upućuje prazne riječi i mejlove u kojima čak i broj nestade :mrgreen:.
I ako se 15.1.2021. sjete med. sestre s Rebra da bi se sad cijepile... ne znam :mrgreen:. Plakat ću od muke valjda.
Zasto?
Pa u interesu svakoga tko dolazi u bolnicu je imati procijepljeno medicinsko osoblje.
Doze koje nisu uzele sestrice dobili su pacijenti koji imaju ceste hospitalizacije. Sigurna sam da ce kroz neko vrijeme ponovo nuditi cjepivo ( do sad su bile dvije runde) onima koji nisu mogli ili htjeli biti cijepljeni prije.
Mislim, ne cijepi sustav medicinsko osoblje iz ljubavi nego interesa.
Prvo , da ne sire eventualnu zarazu na pacijetente i kolege.
Drugo, da ne izostaju sa posla jer tesko da mogu raditi na daljinu.
U svakom slucaju sustavu je isplativije cijepiti nekog u zdravstvenim sustavu nego nekoga tko radi u uredu sa jos dvoje kolega i moze raditi na daljinu.
Ako drugi ne dobiju priliku nece medicinsko osoblje cjepivo spasiti od drugih bolesti i tegoba. Jer ovaj stres i preopterecenist predugo traje i vec uzima danak u struci.
Kako za druge tako i za medicinsko osoblje nisu nestale druge bolesti, a neke su posebno uzele maha.
Tako da je svima u interesu epidemiju staviti pod kontrolu u cijeloj populaciji.
A, ono... i kod nas je tako. Mera nema, a kad ima, nisu normalne i koliko koristi od njih toliko i štete.
Ali me svejedno ne vuče na "život je rizik" i "pravo na zarazu".
Možda zato što ne osećam da mi je ugroženo ni pravo na rizik ni pravo na zarazu :mrgreen:.
Mogu da biram i kad i gde želim da se zarazim i skoro niko me ne sprečava.
A što se tiče dece, i prava na njihovo mentalno zdravlje, ono je ugroženo upravo tuđim pravom na zarazu, a ne čuvanjem starijih od dece.
Jer nije društveno prihvatljivo nositi masku na rođendanima i druženjima, ne slave se rođendani napolju, ne druže se deca napolju, ne javlja se pošteno drugima s kime si sve bio u kontaktu i gde. Ni u školi osoblje ne nosi maske uvek niti pravilno, niti to traže od dece. Tako da ja mogu da ostvarim samo dečje pravo na zarazu, ali ne i njihovo pravo na zdravlje, što fizičko što psihičko.
Još su mi u svemu najmanji problem ti stariji, tj. baba i deda. Vakcinisani su, družimo se sa maskama unutra, bez maski napolju.
Da ljudi manje imaju stav "život je rizik" a više "hajde da osmislimo što sigurnije druženje", moji bi se svi osećali bolje i psihički i fizički. Mislim, ja bi u tome videla taj tangerinin kompromis sa okolnostima, ali u realnosti ne ostvaruje se.
Sve pet.
Nisi (još) došla do toga.
Znaš, meni je dugo isto trebalo, nisam ja antirazum, antivakser, bilo kaj drugo, ja sam vrlo pro znanost i all that jazz.
Ali sad shvaćam da je glavni Šved bio u pravu.
To se kosi sa svime što sam pisala ranije.
Ali, samo glup ili mrtav čovjek nikad ne mijenja mišljenje, a ja (još) nisam ništa od toga.
Ako je glavni Šved bio u pravu zasto su onda Švedani uveli stroze mjere od nas kasnije ?
Nema tu pravo -krivo. Sve su to pretpostavke i biranje necega sto se u tom trenutku cini kao bolja opcija. Potpuno je jasno da ne postoji iskljucivo dobra opcija bez negativnih posljedica.
Pulinka, mislim da se ne možeš uživiti jer ne možeš zamisliti kako je to u EU, a mislim da ljudi jesu discipliraniji. Ja sam šizila (ali zapravo više ne mogu, nemam pravo na to sama ispred sebe) na nemaske, na bradomaske itd. Ja i dalje nisam u god dana ni sa kim ušla u zatvoreno (mislim na stan, idem na posao i po dućanima, ali nije bilo stanskog prijateljskog druženja), ušla u lift bez maske, zapravo nisam takla ikog od moje od starčadi itd. O toj razini discipline ja pričam. Ono što sam popustila je da sjedim vani na možda i manje od 2 m od ljudi jer ne mogu se dovikivat s ljudima jer imam tanak glas, trebali bi mi mikrofoni.
Naravno, uvijek se možemo tješiti gladnima u Africi - ali, u ljudskoj je psihologiji da gleda ove koji su blizu.
Ako je ta prilika koju Jadranka vezano za "dugotrajni proces" da ćemo svi ostali dobiti za tipa 5 godina... ne znam je li to baš prilika. Netko je kad smo davno govorili o Njemačkoj to rekao, tad su ga ostali na topicu dočekali kao ma daj, provokacija, a bojim se da o tome govorimo.
Ne znam zašto, možda se pokolebao. Možda zbog pritiska, možda je cijena bila viša nego što je prvo računao.
Točno, u pravu si, nema crno bijelo, a to nitko, ponajmanje ja, ne govori.
Ima za i protiv.
Počinjem sve više misliti da je cijeli svijet zatvoren zbog nesposobnosti svih vlada zapadne civilizacije.
Sad me, recimo, živo zanima kako ce ići Teksas. Njima je dosta i oni su odlučili ići dalje sa životom kakav je bio (nisu jako procijepljeni) pa kaj bude bude.
Uopće ne znam kako probaviti vijest da u Engleskoj, nakon kaj su skoro skroz procijepljeni, donose sve strože mjere (zabranjeno je mladencima ljubljenje na vlastitom vjenčanju). Mislim, kome se kaj više farba, kaj je ovo.
Nije EU, americki Midwest je, ali ljudi su (vjerojatno?) discipliniraniji. Zapravo, sigurno je da su mjere discipliniranije jer, ako nista drugo, jasnije su i konzinstentne.
Naravno da ima ovih s maskom oko vrata, ali rijetki su. U ducane ne mozes bez maske. Ako nekako udjes s njom oko vrata, upozorit ce te da je stavis gdje joj je mjesto. Ako je nemas, dobit ces je na ulazu. U medicinskim ustanovama ce ti dati masku cak i ako im se njihova ne svidja. Kad dodjes na cijepljenje protiv kovida, stavljas svakako njihovu novu masku, bilo preko svoje ili umjesto. U skolu ne mozes bez maske, od Kindergartena do kraja srednje. Znaci sva djeca, od 5 godina do kraja skolovanja, pohadjaju nastavu s maskom. Ako ne mozes nositi masku, skolujes se od kuce (u Minnesoti). Djeca koja ne cuju imaju posebne nastavnike u posebnim ucionicama, gdje su i djeca i ucitelji zasticeni, s obzirom da moraju nositi drugaciju zastitu zbog sporazumijevanja (citaju s usana, izmedju ostalog, jel). Od sijecnja se, u valovima, otvaraju restorani, teretane, vjencanja, stadioni. Ali - maske. I smanjeni kapaciteti i mozebitno skandinavsko-germanski mentalitet koji, na kraju krajeva, ipak slusa nekakva pravila.
I buni se dio stanovnistva, sto da ne. Dosta im je svega; i meni je. Ali guramo ovako jer, za razliku od Hrvatske, cjepiva ima i od danas se sluzbeno moze cijepiti svatko, od 16 godina nadalje, bez ikakvog komordbiditeta. Naime, promijenili su originalni plan jer su se procijepili starci i medicinsko osoblje, a najveci vektor su trenutno srednjoskolci, studenti i mladje radno stanovnistvo koje se najvise i krece. Kad se njima ponudi direktna prevencija, postoji sansa da ce ovaj treci val stvarno usporiti, ako ne i prestati. Plus nam ipak dolazi topliji dio godine pa ne moramo bas 99% vremena provesti u zatvorenom prostoru, kao sto je to zimi na redovnih -20 ili -30C.
U Kaliforniji se, recimo, mjere provode jos bolje jer je stanovnistvo daleko vise demokratski opredijeljeno nego nase, a postovanje mjera protiv korone je i ovdje velikim dijelom i politicka stvar.
Evelina, Texas ide dalje i isao je dalje vec mjesecima. Nista novo nisu odlucili bas sad. Jedina novost je da je guverner Texasa prije nekoliko dana najavio 10 milijuna doza cjepiva. Ima jos saveznih drzava koje nemaju mjere ili su ih se odavno rijesili.
Kaj nisu tek početkom ovog mjeseca ukinuli obavezne maske i dali dozvole rada svega bez ograničenja?