Kod mojeg obrnuto :mrgreen:
Printable View
Imamo li tu koga iz III: gimnazije, Kušlanove? Razmišljamo o njoj za mlađega, opći smjer, preporučena nam je a dosta nam je daleko (ca sat vremena tramvajem), pa čisto da čujem iskustva i vidim isplati li se potegnuti toliko....
Nemate neku bližu opću gimnaziju?
Znam da je u III. jako popularan prirodoslovno-matematički smjer jer tih smjerova, vidljivo je već godinama, općenito ima malo i brzo se popune. Ali općih gimnazija ima dosta po gradu i na raznim lokacijama, većinom su sve kvalitetne, pa ne znam po čemu bi baš III. bila posebna, a kažeš da vam je daleko.
Nemam direktnog iskustva, jer moja djeca su išla u druge škole, ali ta gimnazija nam je u kvartu i dosta kolega i kolegica mojih sinova se upisalo tamo. Nisam čula ništa dramatično, uglavnom su svi upisali studije koje su htjeli, a ima tu svega - od tehničkih fakulteta do prava i medicine.
Nadam se da će se javiti netko s konkretnim iskustvom, ali da mene pitaš, razmotri i bliže opcije. Dugo putovanje javnim prijevozom (pogotovo u uvjetima korone, zimi i svakako) meni bi bilo značajan eliminacijski faktor.
Sad vidim da je tanja_b napisala to isto.
Iz vlastitog iskustva (nema veze s konkretnom školom, nego s logistikom i udaljenošću): odličan uspjeh mog mlađeg sina u srednjoj školi velikim dijelom je uvjetovan činjenicom da mu je srednja škola bila udaljena 5 minuta pješice, pa je imao dovoljno vremena za spavanje, učenje i dokolicu, umjesto da sate provodi u javnom prijevozu.
Angie, skroz se slažem s tanjom_b i Peterlin. Škola je dobra ali ne vidim neki valjan razlog zašto putovati toliko do nje ako postoji puno bliža slična. Drugo je kad dijete zapili da hoće baš neku konkretnu školu i nijednu drugu, onda ga pustiš. Ili kad se dogodi potres ps umjesto u nedaleku školu ide na drugi kraj rada, ali to je pak viśa sila.:-P
Došla sam na ovu temu, vrlo čitanu u vrijeme u koje nam je trebala (na čemu sam jako zahvalna svima koji su nam svojim savjetima i iskustvima pomogli), staviti link na govor dekana FER-a Gordana Gledeca, održan jučer, na dan kad je Fakultet elektrotehnike i računarstva obilježio svoj dan. Preporučam svima zainteresiranima da ga poslušaju, ima video u članku. Odavno nisam čula ovako jasno i glasno detektiranje problema, a posebno me je razgalilo (hvala Jelena još jednom na "razgalilo" :-D) dodavanje slova A ( za umjetnost, humanističke itd. znanosti) u STEM, pa imamo STEAM kao novu paradigmu :zaljubljen: https://theconversation.com/explaine...nd-steam-95713
"Zatim se osvrnuo na hrvatski obrazovni sustav koji stvara buduće znanstvenike i adresirao mega-problem tzv. superodlikaša. “Hrvatska bi po broju učenika koji su završili osmi razred osnovne škole s ocjenom 5,00 trebala biti daleko ispred Singapura po broju genijalaca”, primijetio je Gledec i kazao kako je takva poruka za učenike izrazito loša na nekoliko razina.
“Kažnjava se svaki, pa i najmanji neuspjeh, i djeci se od ranih nogu šalje poruka da je neuspjeh nešto što treba najoštrije kazniti. Već ih samo jedna zaključena četvorka može onemogućiti u upisu željene srednje škole! Učenicima se šalje poruka da moraju biti najbolji u svemu, što ih zapravo neće učiniti dobrim ni u čemu i onemogućit će im prepoznavanje onoga u čemu su dobri i za što su nadareni”, istaknuo je. Zapitao se i kako je moguće da Hrvatska kao rasadnik superodlikaša postiže ispodprosječne rezultate na PISA testovima.
To, dodao je, pokazuje da obrazovni sustav nužno treba mijenjati. “Da bismo mi na fakultetu vidjeli promjene, treba proći dvanaest godina– osam razreda osnovne i četiri srednje škole, a to su tri izborna ciklusa, za vrijeme kojih će barem jednom doći do promjene vlasti, zaustavljanja reforme i pokretanja nove, s jednakim – nikakvim šansama za uspjeh. Još će mnoge generacije biti žrtve ovakvog sustava, sve dok netko ne shvati da je obrazovanje, kao i obrana, nacionalni interes oko kojeg treba postići konsenzus”, rekao je dekan u prepunoj FER-ovoj dvorani Auditorium Maximum.
I naravno da sam zabpravila staviti link na članak :lol:
evo https://www.telegram.hr/politika-kri...vatska-izvuce/
Ima li netko iskustvo sa srednjom američkom međunarodnom školom u Zgb-u https://www.aisz.hr/
Traže li se stvarno preporuke od profesora iz OŠ?
Koja je cijena školske godine?
Kako doći do stipendije?
Sve o cijenama i stipendiji ima na njihovim stranicama. Znam jer sam gledala kad sam proučavala privatne SŠ.
Mbee kako tvojoj u školi?
Trebala bih info o gimnaziji Marul ako imate bilo kakva iskustva/saznanja
Pa slučajno baš škola u koju ide novinarkino dijete :) PUG
šuška li se išta vezano uz promjene kod upisa u srednje škole? vidjela sam da bi uskoro trebao ići nacrt zakona na e-savjetovanje
Evo prijedloga izmjena pravilnika, pa tko želi, može se uključiti:
Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole (gov.hr)
Baš došla zalijepiti članak na portal:
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...a/2339545.aspx
Taman mi je dobro došlo da se i dijete i ja opustimo oko “pet nula” života, stremljenja, promišljanja, željenja i planiranja :mrgreen:.
Zasad ne piše. Pretpostavljam, ako je prijedlog sad u javnoj raspravi, koja je otvorena do 16.3., da će promjene vrijediti već za ovogodišnje upise. Ali pričekajmo da vidimo kako će se priča razvijati - sigurno će imati popriličan medijski odjek, kao i dosadašnje izmjene pravilnika.
Sretno svima s upisima! Ne dajte se nervirati, sve se na kraju nekako posloži i svatko nađe svoje mjesto pod suncem, svoje prijatelje i okruženje.
Da ne govorimo da netko napravi čuda u školi 'bez pedigrea', a netko zezne unatoč najboljim preduvjetima. Na kraju krajeva, može se i mijenjati školu, a postoje i dopisne škole koje se mogu završiti i upisati faks. U moje doba su ljudi padali razrede i dostizali svoju generaciju na faksevima, pa čak i završili faks prije onih koji su imali pravocrtni put.
Stvarno se prevelik pritisak stavlja na djecu, još od 5. razreda slušaju o tim upisima.
imala sam dobar predosjećaj :-)
odoh čitati nacrt
Jučer sam u prolazu čula na tv u da ministar i još netko potvrđuje da su djeca zakinuta za znanje zbog ove pandemije i kao rezultat toga uvode prijemne ispite? Tako da se u ovoj situaciji dodatno stresiraju i pitaju se, znaju li dovoljno? Znači sad je na djeci i roditeljima da utvrde manjkavost školstva, predmeta, nekih učitelja pa da plaćaju dodatne instrukcije na eventualne rupe u znanju za prijemni. Okej, ako rupe postoje potroše se novci i kasnije u srednjoj zbog eventualne manjkavosti, ali .. ne. Ne sviđa mi se sada , taj dodatni stres.
Potpis.
Nedavno sam imala priliku promatrati iz dana u dan na što sliči on-line nastava u našoj OŠ. Nešto prestrašno!
Stvarno se bojim što će biti s ovim generacijama kad izađu iz škole...
Dakle, bili smo doma tri puna tjedna. Uzela sam si truda i bilježila koliko su nastave imali u realnom vremenu, 6. razred - 20%!!! Sve ostalo bile su ostavljene poruke na teamsu: pročitajte str. tu i tu i nakon toga riješite RB. Prestrašno! Neka mi oproste prosvjetne djelatnice ako ih ima tu na forumu ali kad netko ostavi jednu poruku od jedne i pol rečenice za jedan nastavni sat, kako bi se to trebalo zvati? I tko će ikad to nadoknaditi toj djeci?
Moja kći je sedmi razred, ima 5.0 i provela je vec ne znam koliko tjedana nastave ove godine online, prosle godine se npr izmjenilo ne znam koliko prof iz matematike (cak je škola zbog toga u novinama izasla) itd. Ali sam definitivno za prijemni ako već ne ide mala matura. Jer je to jedan korak u pravom smjeru. Nikad nije idealno, nikad nemaju svi jednake uvjeta a realno nemaju svi ni jednake potencijale, no krajnje je vrijeme da se počne malo vraćati razum u cijeli proces upisa.
Nemam kristalnu kuglu, ali nekako ne vjerujem da će gimnazije sad masovno početi uvoditi prijemne ispite. Pa to im je samo još jedan dodatni posao (uz mature i ostale poslove - znamo kako je prije samo tjedan-dva bila pomutnja oko toga tko će platiti ispravljanje tih probnih matura!).
Vjerojatnije je da će ove najpopularnije gimnazije, koje su već imale prijemne, povećati broj bodova koje prijemni nosi (jer su to već i prijašnjih godina tražili, pa im Ministarstvo nije odobrilo).
Veći problem je, po meni, ovo ukidanje zdravstvenog boda. Nije rješenje u tome da ga se samo tako naprasno ukine. Ako se i htjelo stati na kraj učestalom povećanju broja bodova na zdravstveno stanje, nije dobro da na taj način ispaštaju djeca koja imaju ozbiljne dijagnoze koje ih realno ograničavaju u izboru škole. Nadam se da će se kroz javnu raspravu taj dio malo ujednačiti.
I kod nas je tako (6.razred) - pročitajte udžbenik i riješite radnu. To je tako ako je cijeli razred online.
A kad je samo nekoliko učenika u izolaciji, a ostali đaci u razredu, onda nema ništa u realnom vremenu (0%), a izostanu i ove kratke poruke - djeca tada moraju zivkati kolege iz razreda da im fotkaju bilježnice i pitaju što je za dz. Tada samo 2 nastavnika šalju u Teams, ostali ništa - nula.
Ne znam možda ipak netko čita rodu, jer baš uvijek je bila graja oko tih bodova kojih sad neće biti
Javno savjetovanje otvoreno je svima. Dakle, svatko tko ima nešto za reći na tu temu može se registrirati i napisati svoj komentar ili prijedlog. Nije to rezervirano samo za osobe iz struke i udruge ;)
Nije problem napisati ( osim sto registracija zahtjeva malo vremena i koncentracije ;-) )
Ali svakako je uvjerljivije kad organizirana skupina argumentirano objasni mane nove ideje .
Ne bih htjela biti zli prorok, ali iz ranijih iskustava - javno savjetovanje služilo je tome da se zadovolji forma, a ne da se nešto popravi. Mislim da svatko stvarno treba napisati, da bude što više prigovora, možda ipak pomogne. Iako su mi djeca odavno izašla iz sustava osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, mislim da ću i ja napisati prigovor. Morat ću malo bolje proučiti o čemu se točno radi jer odavno se više time ne bavim.
Ont. zbog sve djece koja imaju ozbiljnih zdravstvenih problema šteta bi bilo da se to ukine, ali mislim da razumijem odakle im ideja - imali su u vidu onaj Pravilnik o obrazovanju djece s teškoćama, ali taj pravilnik NE pokriva sve slučajeve, npr. netko slomi desnu ruku neposredno prije mature i treba olakšice u tom trenutku, a nije imao papire od prije 10 godina kao djeca koja imaju kronične bolesti i stanja.
Ako budemo tako razmišljali, nikad se ništa neće promijeniti.
Svojedobno, kad su kresali dodatne bodove s natjecanja, bilo je dosta individualnih prigovora na to. Pravilnik je na kraju ipak izmijenjen tako da sudjelovanje na državnom natjecanju iz znanja nosi 1 bod, a ne samo 0,5 boda, kako je izvorno bio prijedlog (ako se još itko toga sjeća). Dakle, javna rasprava je ipak imala nekog smisla.
Sama već odavno nisam zainteresirana strana po pitanju upisa u srednje škole, ali ako vidim da imam što napisati u komentar - napisat ću. Kao što sam pisala i puno prije nego mi je dijete bilo za upise.
Što se tiče ukidanja zdravstvenih bodova, ravnatelj "Preloga" je sinoć u RTL Direkt rekao odakle im ta ideja. Ne treba se puno domišljati, svima je to jasno. Ali nije u redu da se, zbog određenog broja muljaža, dodatni bodovi ukinu onima kojima su od presudne važnosti.