[QUOTE=Evelina;3203459]
To nisu argumenti, to je moje mišljenje. :mrgreen:/QUOTE]
Printable View
[QUOTE=Evelina;3203459]
To nisu argumenti, to je moje mišljenje. :mrgreen:/QUOTE]
[QUOTE=ina33;3203461]Nasmijala si me, pojeo mobitel ostatak. Kako da ja zamjerim Markotićki na promjeni mišljenja, promijenila sam ga ja 500 puta i još ću 500 valjda - drugačije ću pričati ako prebolim covid bez posljedica, ako zapnem u bolnici pa ne mogu dobit skrb vezano za bilo što drugo, ako ne zapnem nigdje, a izgubim posao, ako se cijepim pa prođem lišo, ako se cijepim pa ne prođem lišo, a možda ni ne budem pričala.... Nikad ne reci nikad, ako potraje ovo ludilo samo s represijom, a bez vidika neke bolje budućnosti za većinu dok čekamo večernji dnevnik koje će objave večeras dati glavni FB akteri, možda završim i na prosvjedima nekim. Ko zna.
Moj je tijek misli sličan Evelininom, samo još nisam došla do te razine svijesti u kojoj mi je apsolutno jasno da život završava smrću :mrgreen:
Nakon godine dana, od početne očaranosti stožerom i nevjerice da ikoji HDZ-ov ministar može djelovati sposobno i istodobno pristojno, došla sam do ovog- ma kome vi servirate priče?!
Pritom to ima ustvari jako malo veze sa samom pandemijom, prema kojoj i dalje imam određeni respekt, pa poštujem mjere i duplo sam registrirana za cijepljenje, nego baš s ogorčenošću na jednakije i to bezočno laganje svaki dan iznova.
Pa ustvari govorim o političkim aspektima.
Onako, moj se pandemijski umor svodi na- dosta mi je po stoti put iznova se uvjeravati da su političari takvi kakvi jesu.
Malo samu sebe podsjećam na Ivančićevog svaki dan iznova rođenog Plenkovića, ustvari mi je nevjerojatno da sam s tim brojem godina i životnog iskustva i dalje djetinje naivna i optimistična
Malo sam se pogubila, moram priznati.
Pandemic fatigue je tu iskrsnuo odavno, prica se o njemu naveliko i znaci svastanesto, kako kome i kako kad. I to je skroz logicno da postoji.
Ali ne razumijem zapravo, na kraju krajeva, zbog koga biste nosili ili ne nosili maske. Zbog sebe i bliznjih, drustva oko vas, svijeta opcenito, ili politicara koji su zaonustvar?
Cijepljena kakva jesam (potpuno i skoro punih mjesec dana nakon druge doze), ako je za vjerovati znanosti, vjerojatno necu dobiti koronu (Moderna je djelotvorna nekih 80%; zaboravila sam), a prakticki sigurno necu umrijeti, a vjerojatno necu trebati ni respirator, a ni bolnicko lijecenje. Tako kazu, jel. Nosim masku jer je kod nas mandat na snazi, ali nosila bih je i tamo gdje ga nema, u javnim prostorima. To mi je ok prema ostalima, koji jos uvijek nisu cijepljeni i koje je briga za sebe, svoje bliznje, a i njihovo drustvo (a moguce cak i svijet onako generalno).
S druge strane, pun mi je kufer pandemije, ali sta's. Na trg (bilo kakav) ne idem sigurno jer ne vidim nikakav smisao da ustanem protiv znanosti. Mogla bih ustati protiv politicara, ali trenutno mi je lokalni guverner bas ok pa ne moram ni to. Pratim sudjenje Chauvinu zbog ubojstva Georgea Floyda, to me vec jako nervira i dira. Ali necu ni zbog toga skinuti masku.
A sigurna sam da zivot zavrsava smrcu.
Ne kuzim to sa umorom.
Nikad vise nisam radila u gorim okolnostima i pod gorim psihickim pritiskom nego cijelo ovo vrijeme od pocetka pandemije. Jos i par tjedana prije jer sam ranije pocela pratiti situaciju, a bilo kakve mjere u to neizvjesnosti vrijeme su debelo kasnile. Tako da sam vec nekako napravila taj puni krug i ovaj najgori dio malodusnisti i besmisla odradila sam oko-Bozica.
Najgore od svega je to sto ne vidim smirivanje ne vidim tako skoro , slijedecih godinu ili vise. Sto zbog covida, sto zbig potresa.
Mozda je i nasa neka buducnost zdravstvo s osiguranjima, mozda cemo tad imat vise sanse. Zna li se sta se dogodi ako prodje onih 6 tjedana prema kojima se u hrvatskoj sad daje pfizer (nije 21 dan, nego kao 6 tjedana)? Mom starom to istice u petak, zvao danas sestru, da nista ne zna.
Naravno da je rekao da mu to u petak istice, naglasio je, bio je otpiljen bez infoa, uz 'ne znam'.
Netko je sumnjao da u "solidarnom" zdravstvu manjak novca nećemo nadoknaditi time da država manje troši na gluposti umjesto standardnim spuštanjem visine reza prilikom šišanja "ovaca"?
Ja sam sad valjda u tom peaku malodusnosti i besmisla. Bit cu i ja onda valjda bolje.
I evo nas opet preko 2500 kako ide... nisam mislila da bude sad pred proljeće ovakvi brojevi
mi smo jedini ostalu i kvartu od 7-8 obitelji s kojima se inače družimo da nismo zaraženi :/ strašno.
Jučer smo saznali za 2 od tih obitelji da su svi pozitivni. Srećom sada se ne družimo zbog covida.
Što se tiče svega, i ja pomalo osjećam zamor
Kod nas je ovak - ja radim od doma već godinu dana, svaka 3 mj idem na 2tj u ured, po 2 nas bude dežurno u našem odjelu
Muž je do sad bio doma, otišao u ured. Na katu ih možda 10, nitko iz njegovog tima. Ako situacija ode još gore, ostat će doma opet.
Malci u vrtiću.
Stariji ide na sport, ali i to pratim broj zaraženih u gradu, mislim da ovaj tjedan više ne ide jer je opet skočio
Na kave ne idem, ni s kim se ne družimo po kućama. S mojima živimo, i idemo za uskrs k muževima. Oni isto se nikud ne kreću, mama mu se druži sa ženom koja radi u domu za starije i koja se svaki tjedan testira.
E da, sinu je u 2 mj 2 puta došao doma na igranje frend s kojim ne ide u vrtić.
Sad čekam da nađem vremena naći se s frendicom napokon na kavi, vani na terasi. Ona je koronu preboljela u siječnju, valjda je sigurno... Druge 2 frendice s kojima se inače nalazim su u Zg, jedna se isto čuva radi mame sa zdravstvenim problemima.
I tako teku dani
U mojoj županiji 611 novih pozitivnih!!
A ja imam pregled u KBC na koji moram ići. Što učiniti?
Zatvorit se u kuću ili živjeti koliko-toliko normalno?
Meni je ovo popriličan stres. Što god tko mislio o tome.
Pa na pregled ćeš otići, pogotovo ako ti je važan. Prošli sam tjedan 2 puta s djetetom bila na hitnoj, ni trena nisam razmišljala trebam li ili ne. I slijedeći tjedan ide na pregled kod pulmologa, za 6 tjedana ima kontrolu za refluks. MM je prošli tjedan obavio cistoskopiju, sutra ide na gastroskopiju. To su neke stvari koje se ne smiju odgađati.
Ne moram sjediti u kafiću i ne sjedim, ali od pregleda koji su bitni ne bježim.
Kako nisi cijepljena, ja bih ili: a) pokušala stvar riješiti online, b) nataknula FFP2, pokušala se držati što dalje od drugih ljudi i ošla. Neće doći bolja vremena, može samo bit gore. Meni su za moje kontrolne preglede za mirne kronične stvari koje se ionako svode na razgovor i pregled nalaza neki dr.-i dozvolili online kontrole, nisam jedina (barem po ZG-u je to opcija, u organiziranijim odjelilma, preuzmeš trošak vađenja krvi na sebe i šalješ nalaze mejlom i dobiješ uputu mejlom). Ako ne dozvoljavaju online, otiđi. Što čekati... Godota?
Moj savjet, ne gledaj brojke.
Izludjet ćeš.
Mislim, ako na pregled moraš, onda moraš.
Kod mene u uredu su dvoje već imali od sedam, sad je treći javio da kuri i ide na test (al ja brijem da nije ništa, on tako svako malo). Nikome ništa.
Odradi pregled, tak svejedno jel ih je 61 ili 611 ili 6111, treba ti samo jedan, jel. :mrgreen:
Meni znači to što odradim vađenja nalaza privatno, to je trajanje maks 20 min od ulaska do izlaska iz ustanove pa nisi u buljuku ljudi, satima. Ako je situacija sati, pokušaj izać malo iz čekaone ako skužiš da će bit sati, valjda daju... valjda to ne znači opet trijaža.
Jeste čuli za ZG
Maske i vani obavezne!!?
Navodno bit će i dijeljenja maski
Hah...kako neočekivan potez, pa ja sam iznenađena!
:rofl:
Ali virus nije šampion skoka u dalj.
Bože idiota.
Znači dijete će mi 5h sjediti bez maske u zatvorenom s još 27 djece i onda će na izlazu staviti masku. Zanimljivo. Osim ako ovo ne znači i da će niži razredi nositi maske. Ili je primjena prigodno od petka pa onda dalje vidimo kako će škola nakon praznika...
Po meni, i nizi bi trebali nosit maske, nemaju americka djeca drugacija pluca od nase. Ja je stavim i vani u centru grada u guzvovitim ulicama i bez naredbe.
Ja nemam ništa protiv maski, najčešće ju nosim i na otvorenom, no nažalost mislim da je jasno da neće biti ništa od pada slučajeva, a možda čak niti od pada rasta :mrgreen: bez novog lockdowna ..
Pitanje je samo kad će ga cepnut. Po meni, trebali bi nositi maske u zatvorenome, u RH nisu obavezne nikad bile - jesu u dućanima itd., ali i zaposlenici dućana nose s nosom van - kvartovski Spar, mlađi zaposlenici. U uredima je đir da si razmaknut, dok sjediš nema maske, kad se digneš ima maske. Znači, dosad nije niti u uredima bila obavezna, pretpostavljam da su škole isti đir. Ja sam se izborila (valjda, nemam načina to provjeriti) da nose maske u školi dok sjede u odvojenim klupama makar tijekom glazbenog jer mi je suludo da pjevaju bez maski (njihovi argumenti: prozor je na kip, sjedimo razmaknuto).
Ma ja sam se n puta uhvatila da sam je zaboravila skinuti. Navikla sam već previše.
Ali da, ovo teško da će imati neki efekt. Možda da produlje praznike, ostave nakon njih većinu online kao nakon zimskih, da netko pazi na broj ljudi u javnom prijevozu, da uredske ljude pošalju max doma raditi a ove koji moraju raditi da se pazi na maske i sl - ali znamo i sami kakav je "prijem" tih mjera kod većine, pogotovo sam primjetila da oni koji su preboljeli često imaju "meni to ne treba" i "na mene se to ne odnosi" stav.
Evo, sad su za ZG nešto ovako rekli:
"Korištenje zaštitnih maski bit će obavezno u svim zatvorenim prostorima gdje se odvijaju okupljanja, a bez izuzetaka se uvodi i obaveza nošenja maski na svim otvorenim prostorima."
Klasično su jasni. Što su to zatvoreni prostori u kojima se ne "odvijaju okupljanja". Što im znači "odvijanje okupljanja"?
Mislim da i cijepljeni imaju stav "meni to ne treba". Suluda je mjera "na svim otvorenim prostorima", to pak ne može značit to što znači. Mislim da bi trebali uvest mjeru da se u svim zatvorenim prostorima nosi maska, osim u svom domu (bez ikakvih modifikatora pa da Pitija razmatra što je "odvijanje okupljanja"), a da otvorene prostore trebaju modificirat. Sigurna sam da ovo rade namjerno... Da svoje propuštaju, a tuđe kažnjavaju.
Rekli su na stožeru da to moraju vidjeti, ali ne bude tako prošlo
Hvala na ohrabrenju za ići na pregled.
A što se tiče maski, meni ona ne smeta, mogu je nositi, kad god ima ljudi oko mene.
Kazu svugdje vani.
Sta to znaci da vozimo bicikl, rolamo i trcimo s maskama???
Ili pusti sport ionako nije bitno jacanje imuniteta :škartoc:
Vidim i vaši su kraljine kao i naš krizni štab...
Kod nas 5,5 hiljada dnevno već 10 dana, punimo bolnice, punimo respiratore, punimo i groblja, ali to je sve odlično, ako niste znali, jer znači da smo dostigli plato i sad možemo da razmišljamo o ukidanju mera!
U prevodu crknite kako hoćete, nije nas baš jako mnogo briga, a nije zapravo briga ni vas, tako da svima dobro...
Oni plašljivi nek se vakcinišu a deca su nam jeftina svakako, i dalje ćemo da vrtimo priču kako je za decu sve bezopasno iako zapravo nemamo pojma šta može doneti toj deci preležana korona za 5, ili 25 godina.
Bitno je da smo sigurni da grozna vakcina izaziva sterilitet i da zato mladi ne treba da je prime :gaah:
Evo jedna dobra vijest iz SD županije za nestrpljive:
"Cjepivo stiže, sad ga stiže više. Do jučer, u dva dana, 7800 doza. Idući tjedan imamo naznake za još i više. Jako dobro funkcionira sve to, samo čekamo još više cjepiva. Imamo i naznake da ćemo kroz tjedan dana možda moći početi pozivati i skupine koje ne spadaju u one dvije prioritetne" Karin
I jedna kontra vijest...
Sudeći po ovom s AZ, bar zu njih, ovo sa sigurnim cjepivom ne izgleda daleko od istine. Teško da bi se iti jedan drugi lijek nastavio primjenjivati nakon što se ustvrde takve nuspojave. Koliko sam shvatila, u Njemačkoj ih je sve više (a u Britaniji uopće ne??), i sad više uopće ne preporučuju cijepljenje mlađih od 60 tim cjepivom.
Pulinka, ali ne znaš ni šta može doneti mRNA vakcina isto tako za 5 ili 25 godina?Citiraj:
šta može doneti toj deci preležana korona za 5, ili 25 godina.
Ovo što govoriš za sterilitet, to sam već čula iz usta nekih stranih imunologa. Ne kao gotovu činjenicu, nego kao nešto što će se tek vidjeti.
Htela sam da napišem svašta nadugačko ali nisam medicinar.
Ukratko, da, virusi mogu da ostave dugotrajne posledice, pa zašto bismo inače za neke uvodili vakcine, polio i ospice su baš tipični primeri. I neki blaži virusi mogu biti okidač za razne autoimune bolesti.
A deca su i dalje ljudi, nije njihova fiziologija toliko različita od odraslih ljudi. Ako korona izaziva upalu endotela krvnih sudova kod odraslih, onda je sigurno da i kod dece izaziva slične procese bar u određenoj meri. Dečji krvni sudovi se lakše regenerišu, ali sve ima svoje granice. Jaka upala pluća ili miokarditis mogu imati posledice godinama, a mogu proći bez posledica.
Ukratko, možda posledica neće biti, ali niko nema pravo da to tvrdi u ovom trenutku. Kao što ni ja ne tvrdim da će posledica sigurno biti. Samo da je neodgovorno ne pretpostaviti takvu mogućnost.
Zvuči mi (laički) da se sve dugoročne posljedice o kojima pričaš javljaju kad je tijek bolesti bio takav da je sama bolest bila teška - što s koronom i djecom u velikoj većini slučajeva nije. Iako nekad zaista je.
Kod odraslih iz mojeg relativno blizeg kruga ljudi (odraslih) tzv. long hauler ili neke druge posljedice iskacu neovisno o tijeku same bolesti. Vecina nije imala vise od obicne prehlade s umorom, a dugotrajne posljedice ukljucuju, na primjer, preddijabetsko stanje i HPV.
I ja bi rekla isto kao i ti - da će posledice imati oni sa težim tokom bolesti.
Ali za koronu kod odraslih se do sada pokazalo da nije tako, nažalost.
Ima puno odraslih koji zapravo nisu imali puno teških simptoma na početku, niti temperaturu, niti naizgled jaku upalu pluća, niti kratak dah - međutim puno njih je zapravo razvilo long kovid i mesecima nisu potpuno zdravi.
Najgore je što puno njih ima baš tegobe sa srcem, neki i baš gadna pogoršanja sa upalom porebrice ili srčane maramice, vodom oko srca ili pluća...
Čak i neki od tinejdžera sa baš blagim simtomima, skoro neprimetnim, nisu vratili čulo mirisa po 4-5 meseci. Zvuči banalno, ali zapravo nije. Jer virus koji izaziva tako dugotrajne posledice, u kom trenutku možemo reći da smo sigurno ozdravili od njega?
Meni se jednostavno ne sviđa ta nepredvidivost simptoma i toka. I ta ubeđenost da su deca potpuno sigurna samo zato što imaju tihe i neprimetne simptome.
Super ako je tako, ali ja bih pre pokušala da od nepoznatog virusa zaštitim one koji bi trebali da žive još minimum 50-60 godina nego one koji imaju pred sobom u najboljem slučaju 20- 30.