Hvala Željka, probat ćemo onda pa šta bude...
Printable View
Hvala Željka, probat ćemo onda pa šta bude...
Kai je nedavno napunio 2. god. Od prošlog utorka se odvikavamo od pelena i to u suradnji s tetama u jaslicama.
Sve je počelo još ovog proljeća kad je on izrazio želju da piški kao i mi, pa smo mu kupili tutu i počeli ga stavljati na nju prije spavanja i nakon buđenja. Ali tada ništa nismo očekivali, samo smo poštovali njegovu želju.
Onda je prije dva mjeseca počeo kakat isključivo na tutu, opet tako što je sam izrazio želju.
Zatim smo na plaži skužili da on čučne kad piški i uvijek se malo makne sa strane, a istovremeno su tete u vrtiću rekle da zna reći da bi on piškio kao npr. Marija (dakle njegova vršnjakinja koja ide na mali zahod).
Dakle on nam je dao totalni input da je spreman, ja osobno sam mislila da ćemo mi to raditi sljedeće ljeto, kad će imati 3. god. jer 99% djece koju poznamo se ostavilo pelene tek s pune 3.god.
Prva dva dana se u vrtiću svaki put popiškio u gaćice, a onda sam skužila da oni nemaju tutu, a on nemože piškiti drugačije nego da sjedi i da su mu nege stabilne (a ne u zraku). Doma je uredno išao na tutu, ali tako što bi ga mi često pitali i skužili bi da se dira za pišu. Za dnevno i noćno spavanje smo mu stavljali pelenu, ali se uvijek probudio suh. Od ponedjeljka i u vrtiću piški na tutu s tim da mu tete ne stavljaju pelenu kad ide spavati i evo za sad je sve prošlo o.k. Vidjet ćemo kako će se stvari dalje odvijati, ali nekako si mislim da je to zapravo riješno. I jako sam ponosna na njega!!!
D. je skoro 23 mjeseca. Skinuli pelenu i zapisava sve redom vec tri dana. Prva dva dana je htjela piskiti u wc poslije spavanje i htjela je sjediti na wc ili noni. A danas vristi cim ju stavimo na wc i oblaci gace. I piski okolo i ne javlja nista. Ne bih joj htjela nabiti neku frustraciju pa da sve bude jos gore. Po ovome mi se ccini da nije jos spremna, da joj vratim pelenu i cekam neku bolju priliku?
Švrćo, kako ide? Jeste nastavili? Ako ste i danas bez pelene, pokušaj ju ne stavljati na wc...osim ako sama ne zatraži. Objasni joj da se u wc piški i pusti ju. Kad se negdje popiški, reci joj ok, idući put javi da ti se piški pa ćemo na wc. Mi smo tako i nakon tjedan dana je počeo tražiti da ide piškiti na wc.
Niikako. Vratila sam joj pelenu. Vidim da sada piski u pelenu i za vrijeme spavanja (i nocnog i dnevnog) sto prije uglavnom nije. Cesto je preko noci znala biti suha pelena, ali zato posljednje dvije noci - prepuna.
Ma ok, brata smo odvikavala kad je bio 2,5 godine, pa cemo tako i nju. I bit ce valjda ok.
Hvala na podrsci.
ja sam svom vratila pelenu jer nema smisla ...vec 5-6 mjeseci zapisava di god stigne 100x dnevno
sad mi je problem jer su mu pelene na knap...uskoro ce biti male...koje su najvece?
Mi se prijavljujemo drugi put. Ovaj vikend sam sina stavila u gačice, i držim ga tako osim za spavanje i kad negdje idemo. Još nismo uspjeli da uhvatimo u tutu, ali prijavi kad se upiški, i kaže "tuta". Imam osjećaj da je potpuno spreman, da sasvim svjesno zadržava, samo još da osvjestimo signale da prijavi na vrijeme. Kakanje nam je, čini mi se problem, jer prvi dan nije kakao nikako, a drugi dan se pokakao tek u pelenu, ali neću ga forsirati, idemo polako.
Mi smo krenuli sa skidanjem, ima 26mj....ne sjeti se sama tražiti tutu nego ju ja vidim da se migolji pa pitamo dal joj se piški ili kaka pa onda sjedne i obavi. Noćna pelena je i dalje puna, ne znam, dal da ignoriram to pa da ju preko dana podsjećamo na tutu a po noći pelena ili da pričekam još? Nikako ne želim navijati sat po noći pa ju vodit na Wc...ona spava cijelu noć i nema šanse da to poremetim namjernim buđenjima....
Zna joj se desiti da i sama traži...ali onda je u stanju sjedit pola sata na kahlici i čitat knjigu ili kuhat ili pričat s lutkom...popiški se na kraju (nekad i ne, samo se digne nakon x minuta bez da je nekaj obavila), ali čini mi se da ne traži baš kad joj je sila, nego čisto iz navike jer ju i mi ispitujemo svako malo
E da i taj naš pokušaj skidanja traje tjedan dana.
A imam i još jedno pitanje...stiže zima, kako ste riješavale taj dio ako se djeci još znaju desiti nezgode, a vi idete na sanjkanje par sati, jeste im stavljale pelenu ili? Mislim dal ih to opet zbuni?Jednostavno ih je sad presvući ali ski odijelo, štrample...(pa nemrem kupit 5 rezervnih i nosit ih za svaki slučaj) Ili ste ih skidale, di, vani ili?....a užasavam se javnih WC-a...jel paničarim bezveze mjesecima unaprijed?
I mene ista stvar zanima. :-)
Mene također zanima isto je Kai obožava piškiti/kakiti na tuti tako da se skine skroz (gaćice, hlaćice) i onda kad završi sretan je jer je gol i tako trći po stanu. Ali sad kad dođu štramplice i sve ostalo ne možemo se više skidati.
I još jedna stvar koju nikako da prelomimo, a to je noćna pelena. Ona je suha, ali nikad ne znaš, sve je to još na početku. E sad zanim me da li ste stavljali one neke gumene plahte ispod djece ili kako ste to rješavale?
Iz svojeg iskustva rekla bih ovako: ono prvo vrijeme dok dijete još samo ne prijavljuje pišanje kako treba, nego se dešavaju i nezgode, ostajali smo doma, blizu kuće, dvorišta (tjedan dana).
Kad dijete samo prijavljuje pišanje, ubaciš kahlicu u auto i neka piša (govorim o zimi i temp. ispod 0) u autu u kahlicu. Može u kuferu auta, a može se i prvo sjedalo pomaknuti skroz naprijed i mjesta ima kao u priči.
evo sadašnje situacije: nakon što je teškom mukom nagovorim da se popiša pred spavanje - nema pišanja, a njezino pišanje usred dana, nakon mog pitanja dal joj se piša, ili kaže NE, ili sjedne na školjku i kaže da je pišala, i eto je 2 min kasnije popiša se na tepih!! srećom, više nije onoliko često..a valjda će uskoro i proći..
Anemona, ti si spomenula gumenu plahtu...gdje kupiti gumene plahte?? (ali velike!- za bračni krevet:))
hvala, baš ću otići pogledati imaju li ih..hvala
Taman sam vam htjela postaviti pitanje što kad se desi proljev ili upala mjehura - da li vratiti pelenu, ali odgovor sam dobila sama. Kai je u petak ima proljev i svaki put je to obavi u tutu. Srećom to je trajalo samo taj dan.
Što se tiće noćne pelene, skinuli smo je prije dvije noći i za sad neuspješno, oba dva puta se popiškio u gaćice i uopće ga to nije probudilo nego je mene probudio miris mokraće (jer spava kraj mene), presvukli smo ga i stavili mu pelenu do jutra (on je to sve odradio u snu). Oćito ta suha pelena i nije tako suha, ali svakako ne piški u nju puno kao prije.
Inaće kupili smo malu plahtu (nekih 60x80) u TL, i to mu stavimo ispod njegove plahte. No, prvu noć kako se jako vrtio popiški se na onaj dio gdje nije bilo te plahte, ali se madrac brzo osušio.
Molim vas savjet za tu nočnu pelenu: Dakle Kai i dalje super spava i ništa ga to ne budi što je mokar, niti dok ga presvlaćimo. I ne znam šta da radim. Mislim da je bitna blagodat da malo dijete spava čitavu noć u komadu i za njega i za nas. I besmisleno mi se čini razbuđivati ga da bi se dizao piškiti. Ozbiljno razmišljamo da odustanemo od toga i ostavimo mu nočnu pelenu. Daj te mi neki savjet, šta bi vi učinili?
Djeca se uglavnom niti ne razbude kad ih se stavlja pišat. Mi smo imali zasad samo jednu takvu situaciju. Spavao mi je na ramenu do WC-a savila sam ga na školjku, popišao se, obukla ga i vratila u krevet (isto je spavao na ramenu za natrag). U krevetu je nastavio spavat koda se ništa nije desilo 8-)
M se upiskio 7 i 8 dan mislim, pa je po noci trazio. i sad nakon mjesec dana mu se dva puta desilo da se upiskio, ( kad je prije spavanja popio 250 adaptiranog )... spava ko top uvijek.
i sad za svaki slucaj na njegovu stranu kreveta sam stavila dva ona nepropusna podloska ( velika ) za prematanje i preko toga malu plahtu.
Moje svježe bezpelenaško dijete spava u vreći pa nema šanse da je iskrcavam na noćno pišanje. Skinuli smo pelenu 1.8. na moru i tamo je još za noć imala, nakon 2 tjedna došli doma i skinuli i noćnu, jedino je ona tražila da stavimo kad ide kakati. Prije nekoliko dana, kad je počelo hladnije vrijeme 2 noći zaredom se popiškila pa sam po preporuci frendice, koja je teta u vrtiću, vratila noćnu pelenu. Mislim da je to bilo slučajno, ali nemam dojam da je to zbunjuje jer po danu normalno piški i sad već i kaka u tutu, a strah me da se ne prehladi.
Nakon 27 strana ključam. Možete nastaviti na ovo temi koja je po smislu postala ista:
http://forum.roda.hr/threads/57696-M...skinuti-pelenu