Često se te pretrage pokažu zapravo nepotrebnima, no nikad ne znaš.
Printable View
Često se te pretrage pokažu zapravo nepotrebnima, no nikad ne znaš.
Imunosupresija se preporuča uglavnom pacijentima sa jasnim odstupanjima u imunološkim nalazima (antifosfolipidni sindrom, NK stanice, CD8, anti-TPO, HLA inkompatibilnost ), zatim pacijentima sa idiopatskom neplodnošću i onima sa više nesupješnih IVF-ova. Kod nas se to malo zanemaruje što zbog nedostatka love za screening što zbog straha od kortikosteroida (kako kaže dr. House tko ne vjeruje kortikosteroidima ne vjeruje doktorima). Ovo su neki protokoli koje sam našla u stranoj literaturi a ne mogu štetiti više nego što potencijalo donose koristi:
1) Medrol (metilprednisolon) 4 x 4 mg: 1 sat nakon punkcije, pa do 6 sati prije transfera
2) Medrol 12-16 mg: 10 dana prije početka stimulacije do negativne bete, ili u slučaju trudnoće tijekom prvog tromjeseča.
Fraxiparine 0.3 ml s.c. - od transfera pa do kraja prvog tromjeseča ili i duže
sad smo OT, al da se nadovežem-PFC daje mini doze Prednisona i aspirin 100 od punkcije, za svaki slučaj, a škodit ne može.
Jeli može i dr opće praksi dati uputnice za vađenje sveg ovog ili samo ginić?
Mimi, ja sam dobila uputnice od opće prakse, a po preporuci dr R.
vikki, a meni opća praksa rekla da mi ne može pisati uputnicu za spolne hormone, nego mora ginić, al ovo ide.
Super jer ako može samo ginić bojim se da će biti problema, hvala
Super. Ma mogu oni pokriti, meni moja (iako mi je vrlo dobra) kaže da ne može pisati ništa što traži ginekolog. Uspjela sam svojedobno dobit od nje uputnice za ACA, ANA, antidsDNA i beta-2-glikoprotein, i to zato što je tražila dr. Bosnić s imunologije (radi drugih problema, ne ginekoloških), isto to mi kasnije nije htjela dati kad je ginekolog tražio.
ja sam za imunologiju i trombofiliju sve uputnice dobila odginicke, malo se u zadnje vrijeme jedino zatezu oko hormona stitnjace, kao to mi mora dr. opce prakse pisati al popuste na kraju :)
ej cure,ja sam svoje uputnice sve dobila kod giničke i to bez ikakvog problema.Ona piše tu N94 šifru(za neplodnost)jer je onda to besplatno,dr.opče prakse to ne može pisat,tj.nebi smijela,moja je super pa mi je objasnila da nije ona ovlaštena za neke stvari..a za štitnjaču su mi pisale obadvije,ginička za ginekološku stranu,ikad sam dobila nalaz poslali me opčoj koja je pisala svoje uputnice zbog mog lošeg nalaza...uglavnom gluposti ko u priči,samo zakompliciraju sa tim stvarima i papirima
nemam pojma,ja sam imala preporuku ali su me poslali kod giniča.Možda i bolje jer sam se odmah s njima dogovorila sve.Tak da nemam pojma,možda ovisi o raspoloženju i mogučnostima dr.
sad ja opet imam jedno pitanje....namolila svog ginića uputnicu za Vinogradsku za tu imunologiju,a kako trebam vaditi i TSH i inzulin,da mi ne daje dvije uputnice(škrtac) to mi je sve zajedno napisao...hoće li to oni priznati...sad opet sa tim natezanje..luda sam više...
Meni na Rebru nisu priznali kad sam imala antitijela za štitnjaču na istoj uputnici kao i ACA, LAC i sl., jer se radilo o drugom labosu ili tako nešto. Tako to nikad nisam ni napravila, baš bih mogla sada. A da nazoveš endokrinološki u Vinogradskoj i pitaš?
Evo friških informacija :-)
Evo ja dobila uputnice od svoje doktorice ioće prakse to za Zg je napisala Klinički bolnički centar, jel tako i vama piše da ne idem u ZG pa da je nešto krivo?
Ove spolne i štitnjaču ću izvaditi tu u Rijeci jer moram 3. dan pa onda ne mogu kombinirati kad meni paše
Mali Mimi, provjeri sa Zagrepčanima koji su nedavno radili kakvo je stanje, pogledaj zadnjih par stranica ovog topica (Rebro - problemi s reagensima - Vinogradska itd.). Vinogradska nije KBC. Je li ti upisala šifru oslobođenja od participacije - velike su za te stvari, ono 500-900 kn?
Vinogradska je KB-KLINIČKA BOLNICA
a npr.KBC -klinički bolnički centar je Rebro
Ina koja je to šifra za oslobađanje od participacije..
kiara, N97 dijagnoza uključuje oslobođenje participacije za one koji ne plaćaju dodatno osiguranje,
Mimi-uputnica je dobra.
Napisala mi je N 97 i gore šifra 69 tamo piše sitnim slovima da u cjelosti pokriva HZZO, valjda će biti dobro, znači sa ovom uputnicom mogu samo na Rebro
mimi, da, (tako si i planirala, da ne zbunjujemo ostale:-))
Kad sam ja bila na Rebru radi imunologije (prošlo ljeto) imala sam desetak stvari na 1 uputnici - među njima i pretrage štitnjače. Cura u centralnom labosu mi je dala jednu epruvetu krvi i poslala na endokrinološki odjel da sama predam za te pretrage. Tako da znate da postoji i ta opcija!
cure evo jos jedne kojoj je sve ovo spansko selo kako bi neki rekli
ovako kod mene situacija super ma i pre super(tako kazu dr ) sve do transfera a onda ne dolazi do implantacije na zadnjem transferu su me cak i rasplakali na stolu i dr i embriolog cestitajuci mi sa izjavom ovo mora biti poklon za bozic a toliko su svaki dan hvalili moje stanice da mi bilo malo :oops: embriolog je cak rekao da su barem u svih ovakvi embriji uuuuuuuu sto bi bilo trudnoca ali vidite u mom potpisu da to i nije tako
kad sam javila dr da je moja beta nula ajme majko moja ni ona nije mogla vjerovat
te me upozorila da bi trebalo provjerit imunologiju e sad ona sumnja na anti tjela koja primjete embrije kao strano tjelo ili nije dobro prokrvljenost sta bi vi meni preporucile u mojoj situaciji sto sve povaditi
ja sam iz slavonije bili mogla ovdi stogot napravit po tom pitanju (mozda Osjek )
pa sa nalazima otici dr Radoncicu
iva, dr L i dr H su predivni, odite na konzultacije kod dr radončića, da on napiše što trebate sve raditi, i računaj da se nalazi čekaju 3-4 tjedna pa će vam on iskomentirati nalaze.
zvala i ja danas i nisam se narucila (citaj tuka ) posto nisam sad mj dana doma
( treba zaradit lovu za sve te postupke ostaviti i mm samog za blagdane ali sve za bembaca) pa mislila da se narucim kad dodjem ali sutra opet zovem i narucujem se za 1 mj nego mislila mozda mogu stogot izvadit ovdi nalaza pa sa tim ici dr
hvala cure
Iva, mislim da ti nema smisla raditi ništa na svoju ruku. Najbolje je da se naručiš kod dr R. pa će ti on znati reći koje pretrage da točno napraviš. Kad izvadiš krv i nalazi ti budu gotovi, lijepo odeš opet kod dr pa će ti on očitati nalaze i reći ti što dalje. Mislim da to tako nekako ode.
Želim ti svu sreću :)
iva, sad sam našla neke stare odgovore i vidim da se dosta ovih pretraga može obaviti u Osijeku, nazovi ih i provjeri (al prvo obavi konzultacije)
ženskice moji nalazi su gotovi... uglavnom sve pet,kaže dr.zdrava ko konj:-D,radila sam ih 10.11. a 6.12 sve je bilo gotovo čekala sam nešto manje od 4tj. pa ako nekog zanima ta info..čak sam se iznenadila kako je brzo gotovo.
mare ti si radila tjedan poslije mene,pako ih već nisi digla.
ovo su brojevi za provjeru
01/3787-315 imunologija(igg,igm.ana)
01/3787-342molekularna(FII,FV,PAI,MTHFR)
01/3787115(fibrinogen,d-dimeri,at,aptv,ps,pc,lac,aptv uz lac,pv inri)
Kikla123 to je sve išlo na jednu uputnicu ili...?
I jesu te naručivali ili si samo došla?
sve na jednu.nisam se naručivala.u biti ja sam poslala upit kod njih na centralno naručivanje,i žena je rekla da rade bez naručivanja..
Mrak!
Hvala na odgovoru :)
kikla, bravo, meni sve gotovo, osim molekularne (moram vidjet di ja zapelo), i sve je ok, a B12 počinju raditi iza 15.1.