Carmen77, nisam ovaj lijepi tekst tebi za tebe lijepila
:heart:
Printable View
Carmen77, nisam ovaj lijepi tekst tebi za tebe lijepila
:heart:
Mislim da toga nema, al biolog ih je gledao i gledao je embrije. Jesi dobila sliku embrija? Mozda bi vam pomogao i direktan razgovor s embriologom. Al, jedino sto on moze je opisati vam i pokazati kako bi tipa 3.-dnevni embrij 'trebao' izgledati po ps-u, a kakvi su bili vasi rezultati (ako to imaju). Al, i za to opet ostaje na tebi odluka vjerovati mu ili ne ili vrtjeti scenarij 'mozda jedna od tisucu budem bas ja'. Jer, i to se dogadja. Kao sto se dogadja da i super embriji mladog para ne daju trudnocu i nikad je ne daju - zasto, odg zna samo vjetar. Statistika je statistika, sitni postoci joj umaknu, a na vama je u sto cete ulagati emocije i financije. Kao i u svemu, postoji put prihvacanja dijagnoze, i svako ima svoju brzinu kod toga, plus ononsto se odlucio napraviti. Mogu ti osobno reci da sam ja 5 god valjda slusala od tadasnjih suborki preporuku za maribor, al nisam bila spremna cuti. Sad malo zalim, jer mislim da se ne bih bila pretvorila u takvu maratonku natezajuci se s cro sustavom, al to je bio moj put, plus ne mozes vrtit vrijeme. Jedino sto se moze je dijeliti iskustvo, u najboljoj namjeri (znam, put unpakao je poplocan najboljim namjerama). Sretno, u bilo cemu!
Ono na sto ti ja mogu ukazati je oportunitetni trosak. Ako si ekonomistica znat ces sto je to. Ako ne - dok ulazes vrijeme i novac u jedno, gubis priliku ulagati u drugo. Ako vam drugo nije opcija, onda bi meni npr. iz neke emotivne racunice bilo ok i za cisti closure - probali, pa kako bude. Ako ipak negdje u vama postoji otvorenost drugim opcijama, vas se kapacitet i snaga (financijska, emotivna.itd) sad trosi i toga trrba bit svjestan. To kao pocetnik ne moras bit svjesna, al u nekom trenu ljudima pukne kufer. Nemaj neogranicene kapacitete probavat opciju a, pa opciju b, pa c itd.
Carmen77, cure su sve napisale. Razmisli koliko ciklusa ćeš pokušavati - nadam se da će već sljedeći biti dobitan, ali i razmišljaj koja ti je alternativa dalje emocionalno i financijski prihvatljiva. Opcije su navedene u inszinom članku, uz još moguće posvojenje, ali i ta vjerojatnost značajno pada s godinama (mislim da je u tvojoj situaciji namjanja). Svaka alternativa je teška i nosi svoje terete. U svakom slučaju se nadam da ćeš doći s dobrim vijestima.
Jelena :heart:
da, nisam istaknula posvanje kao put da dijete dobije roditelje i roditelji dijete, ali u Hrvatskoj gdje je registriranih potencijalnih posvojitelja 4 puta više nego djece spremne za posvojenje, gdje se godišnje usvoji 70-ak djece, sve mi je grč u grlu pisati ženama starijim od 40 o posvajanju...
Ako jos uvijek vrijede pravila stara sto god, na potpom se ne smije o tome pisat. Meni objasnjenje nije leglo jer mislim da za dobar br ljudi nije tocno (jer furaju vise scen u paralelki, barem sam ja tako), al to je tako bilo.
Ajde mi još pomozite sa objašnjenjem u vezi kvalitete JS, nije mi jasno šta se točno misli pod kvalitetom! Jel znači da su genetski ispravne ili nešto još? Već sam pitala jel se može napraviti testiranje JS ili embrija kod nas negdje ili negdje van npr CZ i kakve su to vrste testova, kako se zovu. Vidim u CZ spominju taj neki PGD i S, šta znate o tome.
Ja mislim da trebas vjerovati svom ginicu, a najvise biologu koji je s tvojim stanicma radio. Pod kvalitetom se misli genetska problematicnost (rel. visok postotak raznih anomalija koji dovode do jako osmanjene mogucnosti oplodnje, a akodo nje dodje, povecan broj anomalija kromosomskih koje rezultiraju spontanima ili povecanim udjelom radjanja djece s kromosomopatijama (down i oslai sindromi). Najneposredniji dostupan test je punkcija i oko biologa koji tu stanicu vidi i njegovo znanje i iskustvo usporedbe s kako stanica izgleda kad je punktirana od mlade zene. Volumen jajnika, amh i fsh su puno posredniji. Pdg je mislim.probir na konkretne nasljedne bolesti roditelja i to nije to.
Hvala ti, pitat cu biologa za mišljenje.
Ma znaš mene stalno muči jedna stvar. Dakle u 4 postupka svaki put je bilo nekoliko folikula u kojima su nadene JS, i svaki put bi se uredno oplodila i pravilno se dijeli i vrati mi se 8.stanični embrij dobar ili odličan po ocjeni embriologa. Medjutim nikad se ne dogodi implantacija, tj beta je 1,3 do 2,5.
Jeli moguće da ako se krene pravilno dijeliti do 3.dana da ipak ima neku genetsku grešku. Jer meni ovo nekako više miriše da je problem kad se embrij vrati u moje tijelo da ga ono ne primi iz nekog razloga. Ja imam tu mutaciju Mtfr hetero i na faktoru XIII mutirani, na što je Dr rekao da ne moze smetati. Ali ipak vidim da neke zene koriste terapije za to pa se pitam bi li i ja trebala?
Znaš nije meni uvijek bilo 42, 43godine...to je sada značajan faktor neuspjeha, ali nešto ima još sigurno što je smetalo i prije, samo nismo zaključili što.
Mozda ja sad opet razmišljam o glupostima ali eto, opet me zanima šta vi mislite i koja su vam iskustva
To je sve stvar biologije i lutrije
Meni se 5 odlicnih blastica i jedan trodnevni nisu primili dok sam imala manje od 30 godina. Primio se poslije trodnevni.
Pa se za biokemijsku primio los jako fragmentiran. U fetu odlican ne. Drugi fet odlican da
Vrci, je, al drugo je govorit iz mladje perspektive, drugo iz 43. Ne znam sjeca li se ko Tiggy, mlada, idiopatija, sve savrseno, sve istrazila, ulozen maks trud, uvijek 0. Nikad nema garancija i uvijek ima iznimaka, pozitivnih i negativnih. Al, u nacelu, statistika je neumoljiva.
Dabome da je moguce da se savršeno dijeli do 3,5... dana, a ipak ima genetsku grešku. Da nije tako, ne bi se rađali ljudi s genetskim poremećajima.
U 43. je tipa 70% stanica aneuploidno (Inesz će me ispraviti ako je više, ali sigurno nije manje).
I za kraj, slika govori tisuću riječi, nažalost je ne mogu staviti ovdje pa ću je polinkati.
https://images.slideplayer.com/24/73...s/slide_65.jpg
Iz nje vidiš kako embriolog vidi kakve je kvalitete jajna stanica. Mislim, ovo vidi svatko, embriolog sigurno ima pristup i malo sofisticiranijim metodama :)
Nije sve u embriju, nije sve u receptivnosti endometrija, ali čim je viša dob u pitanju veća je vjerojatnost da je do embrija - zato donacija uspijeva u 50% slučajeva iz prve, jer je endo još dugo dobar i nakon što jajne stanice nisu.
Hvala vam na svim ovim informacijama, sad mi je jasnije. Ne znam kako bih se drugačije educirala da nije vas.
Sljedeća dilema: mislite li da bi me u Pragu primili sa mojim JS i mislite li da to ima smisla raditi (u pogledu bolje opreme, nekih drugih metoda analize i pomoći koje se kod nas ne poznaju i educiranijeg kadra, čime bi oni mozda mogli uraditi još nešto više nego što naši ovdje mogu)? Ili tamo parovi idu uglavnom zbog donacije.
Ili da jednostavno više ni o čemu ne razmišljam nego ispucam još koji put, jer je svakako stvar bozije volje hoću li upasti u taj mali postotak vjerojatnosti koji je realan za moje godine.
Primio bi svak lovu, al apsolutno nema smisla trositi josnvise nego u citou za nesto sto ima minialne sanse...osim kao turizam u Pragu, al to je bolje otic nakon postupka u citou, vise ce ti love ostat. Tamo parovi idu na donaciju ili ako su mladi a treba im predimpl dijagnostika zbog dijagnostike embrija na neke nasljedne bolesti. Biolog i lab u citou su dovoljno dobri.
Ukratko: primili bi te vjerojatno, oni su profitna organizacija i vjer ti ne bi bili mozda direktni ko poljak jer te on zna dulje i ipak si iz rh koja je mala pa da ne.pricas da te zamajava, izvlaci pare i daje lazne nade tamo gdje mu je klijentela. A mozda i ne bi, da im ne rusis prosjek. Po meni, za postupak s vlastitim ne moras dalje od cita.
Il neko ide ako mu je logisticki zgodniji pragni tamo gravitira. Ako ti je cito blizu mjesta stanovanja, drzinse cita.
Carmen, meni se cini da ti trazis neku analizu koja na zalost ne postoji. Nema neceg sto bi reklo "ova js je losa,embrij bude los, ili obrnuto". Nema analize koja moze pogoditi koji embrij ce se primiti. Na zalost
A ima, apsolutno ima. Npr u Mariboru, koji nije toliko.opterecen svjetonazorom i pocetkom zivota, ovisno o morfologiji, neke jajne stanice uopce ni ne oplodjuju, niti neke embrije uopce zamrzavaju. Gleda se morfologija itd. Eno gore slike i kriterija pomocu kojih embriolog procjenjuje kvalitetu js. Posgoje i parametri za embrije. Al zasto se neki primi (kod mladih zena), neki ne - znanost i medicina nemaju odgovore. Rijetko sto je u medicini 100 posto i apsolutno sigurno / apsolutno nemoguce. Ali postoji statistika uspjesnosti, kriteriji itd. A ta statisika je kako je gore navedeno.
Cemu mucit zenu transferima i hormonima ako su sanse nikakve? To je razlog selekcije. Npr, meni su bili rekli da mi rescue icsi embrije (nijedan se nije oplodio prvi dan ivf-om pa su ih injektirali) koje su mi u zg vracali tijekom god dana (i uzeli mi god reprodukt zivota, izlagali centrifugi uzv-ova, hormona, sirenj grlica maternice itd, logistickoj nocnoj mori), ne bi ni vracali, postupak bi proglasili propalim. U rh je ta komunikacijdka shema s pacijentima nista se ne zna, vidjet cemo, covjek snuje visa sila odredjuje. Meninje pasao postotno-razlozni pristup koji me ne maltretira bez potrebe (nisam religiozna pa sam se bas razbjesnila kad sam shvatila da sam zrtva politike, tj straha vv-a da ih optuzuju da bacaju 'djecicu' i da je to bio jedini razlog tog jednogodisnjeg mucenja). Tako da nije bas da se nista ne zna. Al nema nekog krvnog testa koji ce ti rec to i to, stanica ti je takva i takva. Jedono slika s punkcije.
A neprimanje dobrih embrija je dodatni imunoloski set pitanja. Al sad govorimo o koraku 1 - prvo mora bit ok stanica pa sve dalje ok.
Često sam "škicala" ovu temu, ali iskreno, nadala sam se da neću doći u klub 39+ i još biti u MPO priči...
Što je tu je - u 40. sam trenutno u IVF postupku, danas odradila prvi UZV i situacija je sljedeća: desno 12,10,6 lijevo 7,7,7,7. Stimulacija je 300 i.e. menopura dnevno (danas mi je 5. dan stimulacije), od sutra uvodim i cetritide i nastavljam s istom dozom menopura do UZV u ponedjeljak.
Prvi put sam na menopuru (do sada uvijek gonali ili puregoni) i čini mi se dosta manje folikula. Pretpostavljam da su godine učinile svoje, u zadnjem postupku 2016. sam imala 12 js. Hormoni su mi o.k., AMH kažu zadovoljavajuć za godine - 9,13, LH 8,4, FSH 12,9
Koliko bih otprilike js mogla dobiti od ovih 7 folikula? Vjerujem da ovi najveći od 12/10 će biti prezreli za punkciju. Znam da je to teško prognozirati, ali nekako se nadam da ćemo doći barem do 2-3 embrija.
Boostala sam sebe i muža vitaminima i dodatcima cijelu 2019. godinu, obavila dijagnostičku laparaskopiju (uklonjen endometriom i dva polipa), obavili kariograme i suprug mikrodiletaciju y kromosoma - sve uredno. Sve smo to obavljali kako bi pokušali saznati zašto u zadnja 3 postupka, kod vraćenih dobrih/kvalitetnih blastocista nije došlo do trudnoće. Naravno, zadovoljavajućeg odgovora nema. :roll:
maca2, sretno, 2009. smo skupa bile u Ljubljani...
Ništa od mog postupka nažalost...nisam niti do transfera došla :(
Imala sam 4 js (od 7 folikula), zvala 2. dan od aspiracije i rekla mi biologica da su sve bile nezrele...baš sam šokirana ostala, nije mi se to nikada dogodilo do sada. Ne mogu se oteti dojmu da je bila prerana punkcija i/ili pogrešna stimulacija (štoperica išla na 16 mm). Eto, gorak okus u ustima...ne znam sad hoću li više pokušavati. Treba mi vremena da se "zbrojim". Nekako računaš na neuspjeh nakon transfera, ali da ne dođeš do njega - to je sasvim druga vrsta poraza.
@Mare41 - sjećam te se ;)
Bok cure, aktivne i buduće, evo mene u 39+
Ima li koga na temi
Evo mene opet ne bi li se neko javio, a kako će se javit kad se poruke ni ne vide
Loolee,
dobro došla na forum.
Forum se moderira i sve prve poruke novih korisnika trebaju biti odbrene od stane administratora forum.
Slobodno piši i pitaj, na sadržajnu poruku uvijek se dobije i više od jednog odgovora.
Ooo... pa to je predobro.
Kakvi su tvoji nalazi?
Toliko blastica dobiti u četrdesettrećoj... e, to je fenomenalno.
Koji ti je dan od transfera?
Je li pao ipak testić?
Inesz, hvala. Kad sam vadila te hormone nisam ni znala šta koji hormon znači, a nisam glupa, samo sam dotad bila neinformirana :)!
Testove nikakve nisam radila, nekako mi je to prestrašno a lijepo mi je ovako bit “ trudna” hahahah. U ponediljak vadim krv i šta bude! Ostale su mi još 3 blastice, pa se nadam da će se od jedne rodit dijete :))
Woow, koji rezultat!
Sretno sa betom!
Spavala sam odlicno a danas vadim betu ... naravno imam osjećaj da će bit negativna!
Javim se sa rezultatom
Beta 13 dnt 927.1
Jeeeeee
Loolee, sjajno! :-D
Loolee, jeeee!
Baš cijeli postupak ide po planu!
Bravo!Cestitam!
Hvala vam cure : Jelena, s_iva, inesz <3
E sad da li je po planu ili nije, ajmo rec da sam imala sreće !
Krenula sam prošle godine 21.3 i imala i operaciju maternice 11.7 , tako uzimajući i to u obzir sve je prilično dobro išlo !
Sad se nadam da će sve bit uredu,
kako bi naše forumasice rekle:’očekujem jednu dosadnu trudnoću :).’