Sto ga ne moze tata drzati? :mrgreen:
E baš me zanima do kad buš dobila jel samo 6 mjeseci, ili do kraja ove i još koji mjesec
Moj mali je već par pcr imao i brzih koji komad
Nešto sjedeći, nešto stoječki odradio. Nitko ga nije držao
Da. U nas je totalni dar mar. Ne znam tko nije zaražen. Cijepljeni, necijepljeni, preboljeli...u pon sam se naručila za ginekološki pregled, naručila me slijedeći četvrtak jer je gužva. Danas me zove da mogu odmah danas ako hoću, svi su otkazali, ili zaraženi, ili u si. Jedina sreća je da su slučajevi bar koje ja znam u ovom valu dosta lakši.
I kod mog nećaka su bolovi u leđima bili jedan od prvih simptoma (srednjoškolac), a boljela su leđa i moje 11-godišnje dijete. To je bilo prije omikrona.
Neki su mi još u jesen 2020. govorili da su ih boljela leđa, pa mislim da je taj simptom već dulje tu...
mislim da pozitivan PCR automatski poništava važenje stare potvrde, kao što booster doza cjepiva poništava važenje potvrde izdane temeljem cijepljenja
e sad, kako provjeriti, ne znam, možda putem one covid go aplikacije
ja sam zatražila novu potvrdu, pa postoji mogućnost da mi je to poništilo staru
ali se sjećam da su rekli da svaka izmjena statusa poništava dosadašnju potvrdu i potrebno je izvaditi novu
ono što je mene iznenadilo je da potvrdu temeljem preboljenja mogu dobiti tek 10. dan od pozitivnog pcr-a, a 10.dan od početka bolesti
pa tako svoju potvrdu mogu dobiti 18.1, iako prema novim preporukama više nisam u izolaciji
za utjehu, ta potvrda je gotovo beskorisna, tako da ću izdržat do tad
Hvala ti na odgovoru, betty blue. Reći ću suprugu da vidi sa svojim LOM-om. No, njemu je prošlo i 10 dana od PCR-a, pa će valjda biti ok.
Jedino mi nije jasno, ako preboljenje vrijedi kraće od procijepljenog statusa, mora li se i onda uzimati nova potvrda?
Pitam hipotetski, trenutno ni ne znam što vrijedi duže, pogubili su me s ovim promjenama svakih dva dana...
Ps. Za utjehu svima trenutno bolesnima. Suprug je prebolio lako, poput prehlade. Mi ostali se nismo zarazili. Svi drugi smo cijepljeni ili preboljeli u studenom (najmlađe dijete). Pazili smo koliko smo mogli na izolaciju, maske i slično. A i cijepljenje je pomoglo 8-).
Nadam se da će i svima trenutno bolesnima proći brzo i lako.
Da ne ide to automatski
Bilo je dana nešto na radiju da hrpa njih ima covid free ,a u međuvremenu su imali i koronu.
Kada se šalje zahtjev za izdavanjem covid-potvrde na izborniku se može odabrati potvrda za preboljenje, cijepljenje ili potvrda s najduljim trajanjem. Ako je tm prošlo 10 dana od pozitivnog PCR-a onda slobodno može izvaditi novu (putem e-građana ili u ljekarni).
Moja potvrda izdana temeljem preboljenja u svibnju prošle godine je automatski prestala vrijediti kada sam primila prvu dozu cjepiva, odnosno morala sam izvući novu. U svakom slučaju, dobro je izvaditi novu potvrdu da ne bi bilo neugodnih situacija.
Drago mi je da je kod vas sve dobro prošlo!
Hvala, betty blue.
Vjerujem da će i drugima pomoći tvoje objašnjenje.
11 dana od pozitivnog pcr-a se moze dobiti potvrda
Kod mog malog od 16 klinaca samo je jedan prebolio u zadnjih 6mj.
Mislila sam da ih je vise.
Slucajno ostalo u mailu epidemiologa pa sam vidjela
Ina33, trinaestogodisnjak je ostao kuci danas, ne ide u skolu jer ima malo temperature i oseca mucninu.
Inace prvi put imamo osobu s pozitivnim testom u nekom od decjih odeljenja. Testirace celo odeljenje danas, a vakcinisana deca mogu da nastave da dolaze u skolu.
Tx! Jel ono to pfizer3?
Mužev nećak nakon 3 tjedna od Johnsona pozitivan, pcr tek za tjedan dana
Sudjelovala sam jutros u Mayo Clinic webinaru preko posla gdje su razgovarali o COVID varijantama, cjepivima i trenutno-raspolozivim lijekovima. Kad mi posalju link na snimku, podijelit cu. Nisam cula nista izuzetno novo, ali bilo je zanimljivo vidjeti neke grafove i brojke. Na danasnji dan se racuna da je samo 1.7% ukupno pozitivnih u SAD-u zarazeno Deltom, a sve ostalo je Omikron koji se stvarno siri kao lud. Predvidjaju da bi moglo znaciti da je ovo kraj pandemije (kad prodje) jer bismo opcenito mogli doci do herd immunityja. No, prije toga, naravno preporucuju i dalje mjere jer, iako izgleda dolazi do smanjenja hospitalizacije zbog (vrlo) ozbiljnih simptoma, broj hospitaliziranih je poprilicno velik (i raste) jer se Omikron puno brze siri. Necijepljeni i dalje puno vise stradavaju od cijepljenih, a sto se cjepiva tice, osobe s boosterom su daleko vise zasticene od onih koji su cijepljeni samo s dvije doze (ili jedne, kod JJ-a). Za sad se cini da Moderna booster ima najbolju zasticenost, a efikasnost Pfizer (boostera) drasticno opada deset tjedana nakon te doze.
Kod kceri u razredu jedno dijete trenutno ima kovid. Ona i dva djecaka su close contacts (dijete s pozitivnim testom je, znaci, njihov najblizi kontakt u vrijeme rucka, sto je jedino vrijeme kad su u zatvorenom prostoru bez maske), ali svo troje smiju dolaziti na nastavu s obzirom da su cijepljeni s dvije doze i da se u skoli nose maske. Narucila sam nas na PCR u subotu ujutro, to ce nam biti peti dan (njoj od kontakta s ovim djetetom, a meni od kontakta s kolegicom, pod maskama). Narcuila sam i sina, cisto da nesto ne propusti. :mrgreen:
Ja nemam simptome, a kcer je balava vec sedam dana, uz tri negativna kucna testa koji se smatraju pouzdanima.
Baš si i ja mislim... eh, da bar ... u nas, razred najmlađeg mi djeteta je skoro na kolektivnom imunitetu.
Što samo govori koliko je teško u nas ostati negativan ...
Govorim o nižim razredima osnovne škole, djeci koja ne nose maske, osim u zajedničkim prostorijama. A i to kako tko i kako kad. Takva su nam, naime, pravila.
Znam da je tesko ne zaraziti se tu, saosecam. imamo previse ljudi za koje strepim od zaraze. mi smo do omicrona ziveli na drugoj planeti. Stiglo i do nas.
Trebala sam dodati tamo da su spominjali herd immunity, ali ipak vjerojatno i uz godisnja cjepiva. No naravno ni oni ne znaju.
Nadam se da je Izi bolje i da ce sve brzo proci.
Kod nas nema odgoda i zatvaranja skola i fakseva za sad. Nesto sitno u Twin Cities/Metro area, a mi se za sad drzimo nekako.
Ako malenog 9.god. ostavim doma zbog grlobolje, jel mora imati negativan test da se može slijedeći tjedan vratiti u školu ili to ovisi o pravilima konkretne škole ?
Kod nas je ovako: do 3 dana roditelj moze ispricati izostanak. Preko 3 dana samo lijecnik, a on po pravilima mora traziti test - brzi antigenski je dovoljan, ne mora bit pcr jer ti je to sad neprovedivo - worst casce scenarij bi ti bio 12 dana izostanka zbog cekanja na rezultat. Kod nas u kvartu med. rada radi brzi antigenski - 100 kn, gotov odmah, walk in, bez narucivanja. Privatno je bitno skuplje. Ako ga boli grlo, to je simptom i po savjesti ne bi smio u skolu pogotovo sto ti mali ne nose maske. I 3 dana ces vidjet sto dalje, jel proslo il treba test.
Htjela sam reći da je PCR privatno bitno skuplji od tih 100 kn. Toliko nježno pročačkaju u toj medicini rada (u odnosu na kako mojoj tata čačka kućni test) da je ona bila uvjerena da to nešto nije OK - tako da se ne moraš bojati da će malca boljeti.
vecina antigenskih ide iz brisa nosa, ne nazofarinksa
Ja sam sad za malca uzela testove na slinu, koje je to oduševljenje kod njega. Mrzi ovaj iz nosa užasno, čak mu je pcr bio lakši
Bas ti hvala! Kucni moze isto tako, malo plice? Proizvodjac kaze 2.5 cm, mm nju uvijek raskrvari (ima hemato dg), al strucnjaci nikad. Pomoglo bi mi i da kucni moze tako. Zasas smo se za doma prebacili na pljuvacne da izbjegnemo cackanje po nosu iako su nas u apoteci upozorili da su slabiji u detekciji virusa.
Moj je na opis tog na slinu rekao: super, ja uvijek proizvodim slinu :lol:
Ja bi ga isto testirala kućnim testom. Bez obzira na pravila, ako je pozitivan, za 3 dana će biti pozitivan ostatak razreda, dok svi dobiju uputnice, termine i rezultate ostat će na kraju cijeli razred 3 tjedna doma. Osim moralnih dvojbi da sam poslala dijete, a nisam ga prvo testirala, to da se ne mogu vratiti u školu toliko dugo bi mi bila puno gora kazna :mrgreen:.
Ima li i temperaturu? Makar i 37.1?
I ako ti na prvom testu bude negativan, ja bih za dan ili dva ponovila - meni je prvi doma bio negativan, ponovila za dva dana - bio pozitivan.
Što se tiče našeg vođenja djece jučer u Mirogojsku na PCR, to kako ćemo držati dijete da mu gurnu štapić je ispao najmanji problem. Ono što se zapravo dogodilo ne bih ni u jednom scenariju zamislila... trebam malo vremena pa ću vam napisati tu krasnu pripovijetku :mrgreen:.
Dijete je doma, a ja sam sklona gledati unaprijed i promisljati sto bi moglo biti kroz koji dan : )