Pa tko uopce prica o idealnom?
A mi ne da nismo idealnon ni blizu nego nismo ni blizu prosjecnom.
I kad bismo tako u svemu razmisljali, jos bi zivjeli u komunizmu i stagnirali u svemu.
Printable View
Pa tko uopce prica o idealnom?
A mi ne da nismo idealnon ni blizu nego nismo ni blizu prosjecnom.
I kad bismo tako u svemu razmisljali, jos bi zivjeli u komunizmu i stagnirali u svemu.
Načelno se slažem sa svimbalo, ali razumijem i argumente da možda ne bi bilo loše da postoje varijante, ali, iskreno - to ne bi bio moj izbor niti za djece, niti da sam poslodavac (uzimat nekog homeschoolanog, a mislim da će tako većina, osim u umjetničkim zanimanjima - tipa umjetnik budući uči od oca i mame umjetnika). Ono, većina traže team playere i u društvu prilagodljive, osim ako se ne radi baš o genijalcu i mjenjaču svijeta, tipa Tesla ili Warhol, i mislim da je bolji put mijenjat "službeno školstvo" od tog, po meni, "rubnog načina" koji će većinom donijet manje standardno obrazovanu djecu, s manjom razinom standardnih znanja - matematika, gramatika, ono.. osnove, ali ono... de gustibus, bolje da izbor postoji, nego da ga nema, po meni.
Plus, smatram da genijalni um ipak mora se malo izoštrit i u grupi, a benefite od izoliranog života... nekako... vidim puno više mana, nego prednosti.
XCitiraj:
ina33 mislim da je bolji put mijenjat "službeno školstvo" .... bolje da izbor postoji, nego da ga nema, po meni.
Ali ne radi se o tome bi li ti ili ja ovaj cas prakticirale HE nego o tome da se legalizira kao opcija,
slicna spika kao porod kod kuce ;).
Meni bi isto trenutno bilo tesko izvediv HE
ali mislim da treba postojati kao opcija, pa makar roditelji unajmljivali privatne ucitelje (i to je jedna od opcija).
A ovo sto pises o manjoj razini znanja kod HE
djece je predrasuda.
Saradadevii je na izlaganju u knjiznici neki dan spomenula kako joj je najbolji student na collegeu s najsirom opcom kulturom i istinskim poimanjem materije bio decko koji je u svojoj 15., 16.oj godini prvi put krocio u skolski sustav. Kad je skuzila da nije dosao iz neke genijalne skole nwgo da je HE, postao joj je inspiracija :).
Svimbalo, nas skolski sustav je jako daleko od idealnog,
cast izuzecima i dobrim uciteljima koji se trude plivati u njemu, ali sustav kao takav je zastarjeo. Debelo.
Sve je to loše... to rubno postojanje, po meni, na stranu ti od Saradadevii, mislim da će većina homeschholanih bit manje obrazovana (ono, koji put se u te projekte mogu upustit ljudi koji ne znaju realno procijenit svoje znanje, tj. imaju svoje pojmove što bi djecu učili, a to nije gramatika, matematika itd.), i teže uklopiva u društvo oko sebe... možda bolje u prirodu, ali u društvo - jok. I sumnjam da će mijenjati svijet, jer za to ipak treba neki kontakt s društvom, ostat će u rubnom postojanju, još u Hrvatskoj, di nije neko obilje poslova itd. MIslim ono... bojim se za perspektivu u hrv. homeschoolanih, ali, meni, ni iz džepa, ni u džep - da sam poslodavac ne bi načelno takve zapošljavala, svoje dijete neću homeskulat itd.... a možda učiteljima bude lakše... ako se radi o teško uklopivim ljudima, ne znam.
Da ja svoje dijete doma školujem sigurno ne bi manje znalo.
Al bi bilo psihički oštećenih. I s jedne i s druge strane :mrgreen:
potpisujem...dijete mi je u vrtiću možda ne idealnom- ali nekako mislim da si smijem dopustiti usporedbu i konstataciju- naprednijem nego će škola činimi se bit za još ohhoho godina
- je li lakše u vrtiću biti inovantan i kreativan- ne bih baš rekla ali osjetim znatniji napredak (bez obzira na razne loše tete, velik broj djece i njihovu dob- u stvari usprkos svemu tome) i volju za novim nego u školi
I cemu toliki strah da su HE djeca nesocijalizirana?
Ako su HE nisu stalno u kuci.
Ovi koje ja znam imaju i siri krug prijatelja od ostalih.
Tj. mislim da se tako neće mijenjat sustav, nego će se povećavat postojanje raznih paralelnih realnosti. Ali, živi bili pa vidjeli, bolje da homeskuling uđe u neki sustav, nego da visi kao neki paralelni svijet, relativno nepriznat. Iako, sumnjam da će to poslodavci priznavat. Tj. mislim da se tako jače žigoše vl. potomak nego da je prošao školski sustav.
Pa ja mislim da u previse toga ne zadovoljava kako treba ni prosjecno potrebe djeteta prije sveha, obitelji a ni drustva.
Valjda nemamo sasvim jednake kriterije.
Ina, moji klinci su ful u sustavu a ne druze se s korporarivnom ekipom
u odijelima :mrgreen: .
Naginju rubnim nišama? Zafrkancija, of kors da nije crno-bijelo, ali u ovakvim raspravama morala bi pisat ko muški nik s uskličnikom (toliko kilometraže) da bude ful politikli korekt.
Konkretno, znam da većina u ST-u misli da takvi egzistiraju samo u reklamama za mobaće, ali sad je tu drugi par postola.
Zene odoh malo radit dok su djeca jos u skoli :mrgreen:
Pa ne bi ih puno više niti školovalo djecu kod kuće.
Ja sam prilično sigurna da bi se u Hrvatskoj poklapale, tj. da bi djecu kod kuće školovali oni koji bi za to bili jako motivirani i imali dobre razloge.
Nemam pojma, sigurno bi bilo i neškolovanih u tom slučaju i to ne mali broj njih, koji bi na kraju zaključili ne mogu ja to pa bi uskakali nazad u sustav itd. Za 1% njih - fine by me, nadam se da to nešto ne poskupljiuje državu - ta nostrificiranja "sustav-hoppinga".
BTW, jel' se kod nas priznaje akupunktura - jel' se konačno uspijeva nostrificirati ili ne...
Ono, ako ne, o čemu mi tu pričamo... o nekom vrlom novom svijetu još više razina iznad naših mogućnosti (love i sustava).
Mislim OK - ako je fizlozofski kutak, i rubrika "iz kraljevskih dvora", toliko je to udaljeno, po meni, od naše reale.
U stvari - kako je zamišljeno financiranje uključivanja homeskulinga u sustav ili... u stvari... koji je cilj, samo da to bude dozvoljeno, o vlastitom trošku ili? Ako je to cilj, to mi je korektno, a ne mogu tvrditi to bi bili ovakvi ili onakvi ljudi... i iz ove rasprave ne vidim nikog tko bi se na to usudio, a da ima ono "fakat super znanje i da će mu se mali/mala moć upisat u MIOC".
Pliz pogledajte vi koje mozete link na youtube
jer je tamo predstavnica udruge lijepo objasnila kakav model oni traze
i mogu reci da je vrlo kontroliran, toliko da se neki pitaju cemu uopce onda HE :)
( na sto najkrace mogu reci-pa barem zbog toga sto mozete birati TKO i na KOJI NACIN
ce poduciti vase dijete tom gradivu, u kakvom ce okruzenju uciti isl.).
U takvom modelu nema sanse da dijete ne dobije odgovarajuci nivo obrazovanja,
zato sto se godisnje testira i ako padne na testu - mora u skolu.
Slovenci, koji vec niz godina imaju taj sistem, nisu do sad imali takvih slucajeva.
Nije dobro razmisljati samo iz straha i nagadjanja nego i iz tudjih iskustava.
to sam i ja rekla kakav je to HS s kontrolom a opet ne mogu ga zamisliti bez kontrole....
s druge strane ovaj s kontrolom iz onog linka- ne pruža ništa drugačije školovanje od ovog klasičnog jer djeca uče po školskom programu i roditelji im doma pomažu oko učenje kao i ovima koji idu u školu-znači razlika je samo u tome što dijete nije fizčki u školi
- a besplatne knjige za HS s kontrolom- kako to ide?
-u svakom sluaju treba mjenjati školstvo što prije i mislim da smo se sve složile oko toga
Svimb, ne bih ni ja mogla sada provoditi HE
jer mi nije tako poslozen zivot, ali podupirem ;).
Ivana, razlika jw velika kad biras tko i kako.
A sad kidam nalijevo :P
Ja ne bih rekla da to nije drugačije, jer u ovakvom slučaju roditelj sam bira učitelja, tempo, način pristupa - dakle to je jedan vrlo, vrlo individualiziran pristup školovanju (nije li to ono što bismo svi željeli za djecu?)
Meni osobno takav strogo kontrolirani model i jest jedini prihvatljiv, i jedini na koji bih se odlučila, dakle model kao slovenski, gdje je ako se dobro sjećam dijete čak upisano u neku školu i sa školom se tijesno surađuje.
Pogledam doma link na youtubeu. A propos pitanja želimo li svi individualizirani pristup - moja primarna želja je da mi se dijete uklopi i da bude sretno, a ne toliko naglasak na individualiziranome nečemu.
ja to upravo i ne kužim, dijet uči po knjigama i programu te škole, samo mu roditelj pomaže- pa ne pomažu li svi roditelji i nače svojoj djeci oko učenja?(razlika je samo što ovo dijete nije fizički u školi, nema svoje društvo generaciju)...rekli su da bi dijete moglo ići na izlete...moš mislit kako bi ga prihvatili njih 30 na izletu ili maturalcu a ovaj novi-???!!!Citiraj:
gdje je ako se dobro sjećam dijete čak upisano u neku školu i sa školom se tijesno surađuje.
Imaš pravo , idealno zvuči kao utopija. Realnije bi bilo reći optimalno, a sada je vrlo često minimalno ako gledamo cjelokupnu populaciju.
Minimalno u odnosu kako naučiti sam proces učenja, minimalno u odnosu na znanja i vještine koje se traže kasnije na radnom mjestu ( a ispod svakog prosjeka prema znanju i metodama koje će se tražiti za 20 godina kada današnji prvoškolci završe školovanje). Nisam mislila samo na osobne potrebe i različitosti u usvajanju gradiva od učenika do učenika.
Javi se obavezno za koju godinu kad budeš majka školarca, baš me zanima kako ćeš onda doživjeti sustav. :)
Kad dijete uči, a roditelj mu pomaže to je jedno, a drugo je kad učitelj djetetu prezentira gradivo, objasni, nauči ga.
U HS roditelj bi imao drugačiju ulogu nego onu koju ima kad djetetu pomaže da shvati već prezentirano.
Nemojmo se zavaravati pa misliti da je djetetu dosta knjiga. Da je to tako ne bi postojali ni učitelji ni škole.
Evo, ja sad učim i rado bih da netko kraj mene glumi atome (kao jedna krasna profesorica s PMF-a na pripremama za faks na otvorenom sveučilištu :heart:).
Edit: pišem IvaniZg