rehab prvotno napisa
Ovo bi bio moj odgovor Kangi, Jennifer i ostalima koji se pozivaju na siromastvo, rasne (ne)prilike, socijalni i ekonomski status zene...
Evo, sve do sada pobacaj je bio posve dostupan i legalan u SAD, a i u vecini zapadnih, demokratskih zemalja, pa nismo vidjeli da je to rijesilo rasnu, klasnu i bilo koju nejednakost.
Dapace, ako sam dobro upamtila, statistike pokazuju da najvise pobacaja cine zene, bijelkinje u srednjim tridesetima, koje vec imaju jedno ili dvoje djece, srednjeg staleza. Taj sam podatak u par navrata negdje procitala, nemojte mi uzeti za zlo ako je neistinit.
Citali smo ovih dana i o kcerki Paula Walkera i Ireland Baldwin koje su izasle vani sa svojim iskustvom abortusa. Njih dvije su sigurno imale sve informacije i edukaciju o kontracepciji, novac, zasticenost, drustveni status, ali to nije utjecalo na neplaniranu trudnocu i abortus.
Cini mi se da je ipak ta svijest da se radi o ljudskom bicu vazna i presudna.
Kao sto je Riri rekla, abortus je postao normalan i pozeljan kao prva opcija. Naprosto smo kao drustvo izgubili osjecaj da se radi o ljudskoj jedinki, o ljudskom bicu, a s druge strane stitimo jaja ugrozenih zivotinjskih vrsta, jer zadrzavamo tu svijest da jaja kornjace cancare nisu neka beznacajna nakupina stanica, nego nove cancare.