Ali mi i dalje govorimo o riziku 1: milion, a ogromna većina stanovništva nema nedijagnostikovane poremećaje koagulacije.
A sad od AZ odustaju svi, i mladi, i stari, i zdravi, i pod rizikom- totalno nekritički.
Printable View
čujem najavu za sutrašnje cjepljenje i baš je spomenut samo az, što to onda znači da ljudi koji ne smiju az da će doći zabadav?
Tj logicno je samo ako samo cjepivo to izaziva.
Pa ne znam. Ja sam shvatila da je primjeceni kod svakog. Mozda je kriva informacija , nisam proucavala odavno tablice. Ali bas su mi na poslu rekli da je jedna osoba nakon pfizera razvila nuspojavu. Kazem, mozda nisam dobro informirana , nisam prucavala sluzbene podatke.
Mislim da je sutra populacija preko 65, jos ono nisu gotovi. Tehnicki, nema nikog ko ne smije az osim ako je alerg. na sastojak ckepiva. Mislim, nema u nas, nema u uk, al ima u njemackoj, kanadi, smije/ne smije ne ovisi o medicini, nego o pojedinoj zwmlji, sto nam je isto novo iskustvo a propos lijekova. Zanima me hoce li az ic mladjoj lijecnicko-sestrinskoj populaciji, ako bude isao opcoj mladjoj populaciji, i opcenito, kako ce se vlasti postavljat vezano za mladje i az.
Odistaju cijele vlade (neke) na temelju dobi i primijecenih nuspojava. Neki lijecnici koje poznam se cude kako az moze ovako nesto prezivit i kako se cijepljenje nastavlja. I tako, misljenjem na misljenje zasad. Jer zasad nisu rekli (nijedan regilator) ti s tim i tim problemima da, ti ne. Samo se neki lijecnici (lom-ovi) mozda boje ic s tim prema nekom ko vec ima krvni poremecaj, al nigdje nema takve upute, ni od kakvog hematoloskog drustva nigdje Zasad se neki samo drze dobi.
:evil::-x:evil::cry::-osad rečeno nema biranja, dobiš kaj dobiš
Mislim da ce biranja mozda bit kasnije, kad dosegnemo srbiju po ponudi. Zati valjda nijemci i odustaju od az jer imaju masu odbijanja, a sta su onda napravili, bogata su zemlja, a cjelpvo jos nije obavezno. Mislim da je jos 65 plus populacija, ovi koji nisu uspjeli kod Lom-ova. I nema nikakvoh sluzbeno kod nas koji 'ne smiju' az. Ima onoh kojima su lom-ovi nesto rekli da mozda ne bi, ti ce ga odbiti vjerojatno.
Mi koji smo se prijavili u prvoj rundi nismo birali cjepivo. Mi smo birali cijepljenje na potpuno nevideno. Tada se jos nije nista sluzbeni znalo ni koje ni kako ni kada. Prvi popis je isao u 11 mj. prije bilo kakvog odobrenja.
A slicno je psihiloski i sada. Imas broj zemalja koji svojim gradjanima komunicira s tim cjepivom idete na vl. odgovornost, i ostale zemlje koje govore cjepivo je ok. Isto skaces u mrak. I imas onoga od 30 god koji je umro od krvarenja nakon az u hrvatskoj, za koga su vlasti rekle da ce ic obdukcija, a sad danima sute.
A evo sad i Velike Britanije, da isto razmisljaju o ogranicenju cijepljenja za mlade, prvi takav clanak, tesko je s narusenim ugledom, a trazis od populacije da napravi nesto dobrovoljno sto sama ne bi napravila jer se ocito boji:
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svij...necom-15063358
Nisam u djiru takvih ljudi pa mi je tesko komentorati odbijanje ideje cijepljenja kao ideje i rad u medicini, a cijepljenje jedno od glavnih dostognuca, mene korona sprijecila npr. u cijepljenju protiv encefalitisa, ja sam nacelno cijepni fun.
sirius - na moj komentar da nisam sigurna je li mudro da se cijepim s AZ kad možda ima boljih opcija, rekla si da takvih problema ima samo na Balkanu.
Nigdje nisam navela da se ne želim cijepiti, dapače prijavila sam se još u siječnju. Tad je AZ bilo jedno od cjepiva koje samo što nisu dobila odobrenje. A testirano na sličnom uzorku kao i ostali.
Da je 1:milijon - nije. Vidjela sam negdje da je omjer nekoliko slučajeva na mislim 500.000 što bi onda bilo 1:100.000 A to nije malo. I pričamo o državama koje su tek počele cijepiti mlađe. I piše da regulator opet proučava prijavljene slučajeve.
Tako da molim, ako je već N država odlučilo da će privremeno zaustaviti cijepljenje s AZ za mlađe od 50/55 i sl onda nije bezrazložna briga. Pogotovo što se svugdje spominju žene u tim izvještaijma ili kao dominantni slučajevi.
Bi li se u danasnje vrijeme iti jedan lijek koji uzrokuje ovakve nuspojave kod zdravih ljudi nastavio koristiti? I kad se usporedjuje s kontracepcijom, nije li neko pravilo ili preporuka (sad koliko se tko toga drzi, ne znam) da se prije pocetka koristenja naprave odredjene pretrage, a takodjer i nakon mjesec (ili tri) koristenja? To mi ostalo iz mojih dana koristenja.
Tesko ja to pratim, to mi je onako nacelno svjetinazorno pitanje, al nije ni nuzno da ja to razumijem.
Izgleda da ce ema ovaj tjedan opet o az.
Evo i incidencije, vjer. je ovaj od 30 o kojem sute, a umro je za dobrobit covjecanstva, imao ovo s krvarenjem u prob. sustavu, isto netipicno. Ono sto ja ne kuzim jel to ucenje da se to dogadja ista znaci, ovo sto nam sad kazu javite se lijecniku ako to i to x-ti dan nakon cijepljenja, tj moze li se ista napravit kad to krvarenje krene.
https://www.tportal.hr/vijesti/clana...stavu-20210406
A jesi ti sigurna da ne odustaju na temelju politike?
Realno, dob i nuspojave? Trebalo bi da uklone koliko, 90% lekova sa tržišta ako je do dobi i nuspojava? Valjda svaki lek ima tu 1:milion lošu incidencu kod osetljivih grupa.
Meni je ovo baš politički, i baš prenaduvano.
Britaniji se može da sad preporučuje ovo ili ono, ima, koliko, 50% vakcinisane populacije i 20 žrtava vakcine?
I 127 HILJADA umrlih od korone.
Stvarno je očigledno u kojoj će se kategoriji verovatnije naći svako od nas i ako gledaš dobre ishode, i ako gledaš loše.
Najverovatnije nam neće biti ništa ni od korone ni od vakcine.
Ali loš ishod je skoro 1000 puta verovatniji kod korone nego kod AZ.
Ocito odgovor ovisi o bogatstvu konkretne drzave, ko sto je i sasa nesto linkala. Kpd bogatih ne, kod siromasnih da. I razumijem ja to iz perspektive populacije. Al iz perspektive roditelja toga od 30 god ne. Ako se dokaze itd da je to povezano, a meni se cini da se stvar okrece u tom smjeru. Njegova sansa da mu se sadasnje varijante covida u njegovoj 30-toj tako zakompliciraju da ga ubiju je bila minimalna.
Plus izgleda da nije jedan na milijun nego cesce. Vidjet cemo sto ce ema rec ovaj tjedan.
I moj dojam je da kad pocne to krvarenje, da ga ne mogu vise zaustavit :/ i uopce veoma su sturi s informacijama. Da, taj momak iz Siska, o njemu su naglo umukli (bar ja nisam primijetila da se nastavilo pricati). Lalse bi bilo donijeti informiranu odluku kad ne bih bila pod dojmom da se informacije skrivaju. Mozda za dobrobit covjecanstva, al svejedno...
Plus koronu mozes i ne moras dobit, a cjepivo kad primis, primio si. Po meni bi bilo ispravno sad pokusat shvatit zasto su se nuspojave javile bas kod tih ljudi, jesu li imali predispozicije ili nisu. I, ako jesu, onda tocno definirati tko se ne smije cijepiti s az, a mozda ni sa ostalim cjepivima. Tko zna?! A ne pozivat se na dobrobit covjecanstva, i, mizernu vjerojatnost da smo bas mi jedan od npr. 100 000 koji bi mogao umrijeti.
Nevjerojatno mi je kako jos nijedan novinar nije pitao za rezultate obdukcije tog 30-godisnjaka. Jedino sto su rekli je da je preminuo mislim 9 dana nakon cjepiva, da nije imao komrbiditete, niti ikakve zdravstv. probleme, da je preminuo od krvarenja u trbuhu i da ce uslijediti obdukcija. I nakon toga - muk.
Da, jako zavisi. A opet, ako ćemo sve na nivo pojedinca, misliš da ta rečenica teši roditelje zdrave dece umrle od te retke najteže komplikacije korone?
Kod nas je sahranjeno od korone sasvim dovoljno tridesetogodišnjaka, tipa bar desetak koji se mogu provući samo guglajući kroz medije jer su bili doktori ili javna lica. Samo kod nas u opštini je otišao jedan.
To je i dalje značajno veća incidenca nego 1: milion, ili 1:500 hiljada. A smrtnost sigurno ne može biti veća od toga, inače bi svuda već bila prijavljena, nema šanse da se tako nešto ne bi primetilo. Evo, kako poznajem niz umrlih od korone, a nijednog od tromba i neobjašnjenog krvarenja, pri tako jakom antivakcinaškom lobiju kod nas?
Uostalom, pamtim još kako su se ovde na temi obrušili na mene kada sam pisala o trudnicama umrlim od korone, i o umrloj deci. Argumenti su bili da su to anegdotski i retki slučajevi i da ne treba prenaduvati opasnost od korone na osnovu nekoliko nesrećnih pojedinaca, jer... statistika.
Kako su se aršini promenili kada je reč o vakcini?
Pulinka, ja ne znam nikog od 30 god da je umro, a sad znam za ovog od cjepiva. A arsini se mijenjaju zbog one postavke medicine 'prvo nemoj naskodit'. Korona dodje 'od duha svetoga', a kod cijepljenja imas voljnu aktivnost, u tome je psihiloska razlika.
Pa onda tima kojima se i napravi bar jetrene probe a koje nezadovoljavaju kriterij može se dati drugi lijek / cjepivo. Izuzeti/dodati nešto.
Jadranka, za antibebi ne znam, al za koagulacijske probleme, npr. ovo sto je bilo mojoj kceri nakon op, ne radi ae pretraga unaprijed jer je relativno rijetka (to je point od view zapravo, 1 na 1000) i jer se skupljaju uzorci pa svaku 3 mjeseca testiraju svi prikupljeni jer je reagens skup. I ne moze se nakon npr az vaditi privatno krv pa gledati neki parametri i sprijeciti eventualni nezeljeni dogadjaji (pitala sad specificno). Kod tih krvarenja me i strasi ti sto su jednako nepredvidiva i nagla ko citokinske oluje, ne mozes nista napraviti kad te zahvati ta spirala....osim ic dru i nadat se da ima nesto sto oni mogu napravit i da su super kurentni pa su proucili paradigme tih posebnih slucajeva koji nastaju nakon az jer navodno je lijecenje kontraintuitivno i ne smije se raditi ono sto se inace u tim slucajevima radi za menadzment toga :/.
Da, sve to nije jednostavno. Ja bih se ipak radije cijepila s nekim drugim cjepivom. No, sto cu reci, ako me pozovu na cijepljenje i ponude az (i ja sam se prijavila na platformu i to valjda prvi, drugi dan - ako to uopce ista znaci), jos ne znam.