Uz ove druge je vezana trombocitopenija
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajh.26132
Printable View
Uz ove druge je vezana trombocitopenija
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajh.26132
J&J bi rekla da je slicno cjepivo kao AZ.
U Americi su ih i u istoj tvornici paralelno proizvodili.
https://www.google.com/amp/s/amp.cnn...ex.html?espv=1
Ovaj Moderna nije umro od cjepiva nego koliko sam čula od korone. Nisam detaljno istraživala
Nisam skuzila koliko je mrtvih od trombicitopenije i jel to upravljivije od ovih ugrusaka u glavi i probavnih krvarenja, a preporuka clanka je da svatko s abnormal bleedingom nakon ide hematologu, a ljudima s underlying conditionima vezano za zgrusavanje da se vadi krv prije i poslije cijepljenja, al, koliko shvacam, nije to jos uslo u praksu. Ima ljudi s tim poremecajima, nisu pak tako opskurni.
Ina 33 moja ti, to bi na kraju ti i ja radile same u privat.labosu i čekirale si vrijednosti before i after :mrgreen:
Živio naš sustav!
Da provjeravaju, lol.
Kod nas je J&J u upotrebi nekih mjeseca dana, plus/minus. Znam desetak ljudi koji su ga primili. Zivi su jos.
Ako se ponavljam sory:
https://www.tportal.hr/vijesti/clana...oOcPTAhsdVSqYQ
Objašnjenje o ugrušcima i cijepljenju.
Ovaj clanak je pun zanimljivih informacija.
https://www.index.hr/mobile/clanak.a...sti&id=2266720
Prvo, Sostar kaze da ce od cijepljenja az biti izostavljene mlade zene, al da pricekamo petak za potvrdu.
A drugo, ako dobro citam, kaze da imaju 5000 doza Pfizera za cijepljenja u zg koja pocinju sutra, a da im je dolazak potvrdilo 600 ljudi do danas u 15. Tako da, mozda.se isplati bit u blizini Velesajma, da se ne baci.
Nesto slicno sam citala za koronu. Da je kod dijela ljudi najveca opasnost ne sam virus, vec antitijela koje tijelo pocne proizvoditi i koja onda napadaju sve i svasta u organizmu. Da su cak uspjevali smanjiti smrtnost znacajno dajuci u pravom trenutku (kad je virus vec sredjen) imunosupresive.
Nije ti neka sreća ni prebolit Covid, vjeruj. Možda bi dobro prošla kad bi se zarazila, možda i ne bi. To je sva čar ovog virusa.
Poslije svega što sam prošla, pristajem da me i u očnu jabučicu ubodu bilo kojom.
Meni je jedna dr preporučila da uzmem antihistaminik, da smanjim mogućnost burne reakcije. Nije bila zvanična terapija koju sam dobila u bolnici, već nešto što je ona sama na sebi primjenila. Nemam pojma da li je pomoglo, ja sam popila.
No, ako su te nuspojave izljecive (a mogle bi biti, koliko kuzim), zaista se cini dobrim izborom napravit pretrage prije i poslije cijepljena - ova trombocitopenija bi se valjda i iz kks-a shvatila? A nastanak ugrusaka? Sto treba za to gledati? To mi recimo ne bi bio problem, da se poslije cijepljenja jos tjedan dan svakih par dana analiziram krv.
Moguce da bi dimeri bili dosta http://breyer.hr/pretrage/sve-pretrage/d-dimeri
Ne znam sta se vadi za krvarenja, ja sam bas pitala mogu li to sama event. pratit privatno da na vrijeme dodjem drima, rekli su da nema takve pretrage, barem nisam shvatila da je ima i koja je. Vidjet cemo sto ce regulatori rec, oni su pak placeni da vazu cost-benefite u skladu s najnovijim spoznajama i situacijom i daju strucne preporuke, nesto bi do petka trebali rec, barem su tako najavili.
Cim se vratim u Zg planiram napravit KKS jer nisam dugo.
Nista ti kks nece rec.
Kak ne? Reći će bar trombociti i jetrene probe
Naravno da hoce, preko kks vidim trombocite i neke parametre vezane uz koagulaciju (neki kod mene oduvijek odskaču,al meni je to normalno, genetski).
A sjetila sam se osim dimera, pretraga vezana uz koagulaciju koju cesto radi moja mama je
protrombinsko vrijeme (PV) – ta pretraga pokazuje poremećaje zgrušavanja krvi.Ta pretraga nije skupa u privat.labovima
ako ti je mama na terapiji oralnim antikoagulansom onda cesto mjeri pv radi pracenja terapije. kod pacijenata koji nisu na terapiji, sam pv nece puno reci.
sve izolirane pretrage koje bi si otisli samoinicijativno napravit, nista previse nece reci bez tumacenja specijaliste. cak i ako su nalazi unutar granica nema apsolutno nikakve garancije
pobjeglo mi
cak i ako su nalazi prije cijepljenja/bolesti unutar granica nema apsolutno nikakve garancije.
cjepivo jest ucinkovito i korisno. tesko je znati kako ce nekome pasti grah, jer na kraju se sve svodi na to
Mene ne zanimaju pretrage prije nego poslije cijepljenja. U tom smislu mislim da bi kks mogao ukazati da se trombociti smanjuju na vrijeme da se primjeni odgovarajuca terapija. A za ove trombe, mozda neka od tih drugih pretraga.
u kojem trenutku? svakodnevno se mislis bosti?
jer 9. dan moze sve biti ok, a 10. ili 11. ne. ili tek 13. ili 14.
Ovako sam i ja razmisljala jer kako cu usporedit ako ne znam pocetnu vrijednost.Mogu dr. mislit da su jako pali od cjepiva a meni ni u startu nisu bili normalne vrijednosti.
Tako su mi pratili trombocite i dimere u trudnoci jer su mi bili snizeni trombociti i imam sklonost ugrušcima.
Iako kod mene ni terapija heparinom (koja se sad ocito ne smije) zapravo nije izazvala nikakva krvarenja koja se ne moze zaustaviti. Nisam sa zarastanjem rana recimo nikada imala probleme, a kamoli s unut.krvarenjima.
Al bojim se da bi mi grah mogao svakako pasti, pa necu s njiim riskirat. Nastojat cu odabrat za sebe bolje i sigurnije rjesenje.
Samo razmatram opcije, nista ne mislim definitivno. Koliko cesto bi bilo dovoljno? Je li to nesto sto se dogadja od danas do sutra, ili se razvija neko vrijeme? Je li potrebno svaki dan, ili je dosta svaka tri dana? Koliko shvacam to je dosta nalik reakciju koju mogu izazvati neki drugi lijekovi i koja se (valjda) uspjesno lijeci, ako se prepozna na vrijeme.
Ja bi se rado cijepila... al ne bi da budem jedan od 100 000 ili koliko vec koji ce od toga nastradati. Pa, ako bi pomoglo da se bockam par puta nakon cijepljenja, da to sprijecim... Nemam problema s tim.
Lili, i meni se cini da je zbog toga sto navodis dobro napraviti i pregled ranije... jer moze bit i mozda, da je koji dan prije cijepljenja sve na gornjim granicama normale, a onda tri dana poslije na donjim... i sve djeluje ok, a zapravo je pad u tri dana poprilican.
No, mozda i nemam pojma sto govorim, zato bi bilo dobro da postoji vise informacija o svemu tome....
Ali jedino sto ja citam izmedju redaka je da se od petka nadalje AZ cjepivo nece vise proporucivat (pa ni davat) skupini kojoj nas vecina ovdje pripada.
Je da sve moze biti, dugo nisam radila kks, pa svejedno trebam zbog treninga i ostalih napora kojima sam izlozena. Napravim te pretrage 1-2x godisnje kontrole radi.
x-ti do tipa 9-ti dan navodno idu ti ugrusci/krvarenja. Ima nedavmo jedan dr nesto rekao, nije odmah, al u nekom rangeu tipa 9 plus minus dana. Nema nekog sluzb hodograma jos. Sigurno nije odsad do vjecnosti. Samo jr upitno sto i kako se moze pratit i moze li ista, u vlastitoj reziji. Mozda ne daju takvu uputu da narod ne reagira e, sad cu jos i to placat, a da ono ne misle sad i taj trosak pokrivat jer kog djavla onda to stavljaju ako jma x checkpointa u prici. Nemam znanja za shvatit sve to.