prije ovog radnog mjesta, radila sam kod privatnika, i na jednom razgovoru za posao koji je obavljao moj šef, došao je dečko u pratnji tate.
Ajme meni, cijeli dan sam slušala o tome, da tko dolazi na intervju s roditeljem.....posao nije dobio.
Printable View
Dobro kakve veze imaju upisi u srednju školu sa studentima za koje roditelji zovu u referadu ili mladima koje roditelji prate na razgovor za posao?
Nikakve, ali kaj ima veze.
Kad je moja pred dve godine išla na prijemni u drugi dio grada, nije htjela da idem s njom ja ili veliki, pa sam je posjela i tutnula joj tramvajsku shemu u ruke, prošla s njom načine kako do željene škole
I tako dete došlo čak i prije vremena, ali za doma išla drugačijim putem i vidla hobi dućan , i hop eto ona malo zurne unutra:mrgreen:
Glavno da osmaš ne smije doći u pratnji roditelja na dane otvorenih vrata, a to što roditelji trkeljaju na temi Gimnazije i srednje škole već od 5. razreda ili što od 1. srednje palamude o maturi, pripremama i faksu na temi Upisi na faks, to ništa :joggler: .
a baš, ja čitam tu forum godinama već :lol: a što ću kad imamo šokove od 5. razreda i što će uopće moći upisati kad nije 5.0 :mrgreen:
ali da, ne mislim ga vodit za ruku u obilazak škola, ako je blizu, može sam ali bih rado vidjela sama ove strukovne koje bi ga mogle zanimati
ruđer nam je najdalje, to ako ćemo ići, idemo zajedno
Willow, dodaj na popis i Fausta Vrančića. Ruđer mi je završio mlađi sin i bilo mu je ok, a sad već drugu godinu ima stem stipendiju, daklem ipak je nešto naučio :-). Srednju školu Fausta Vrančića pohađa kolegin sin, dečko je jako zadovoljan, ocjene super, a ostaje mu dovoljno vremena za aktivno i zahtjevno bavljenje sportom. Sretno!
Bilo je negdje online" Teksas škole".
Drvodjelska je blizu Fausta Vrančića
Tituš jošiduću školsku godinu ostaje u I ,
???Citiraj:
Tituš jošiduću školsku godinu ostaje u I ,
Imaš neke povlaštene informacije? :mrgreen:
Bilo danas na Sljemenu
evo još otvorenih vrata
X gimnazija - 21.05.2022. od 10 h
Lucijan Vranjanin - 11.05. 12-17 h
To je staro dva mjeseca.
https://www.prva.hr/index.php/2022/0...a-i-gimnazije/
1. gimnazija Zagreb - dan otvorenih vrata 4. lipnja 2022.
XVI. gimnazija
25.5. u 17,30h
http://www.gimnazija-sesnaesta-zg.skole.hr/
Pozdrav svima!
Dala sam si truda i iščitala sve postove unazad godinu dana, ali nisam uspjela nabasati na objašnjenje jednog detalja u vezi novog Pravilnika o upisu u srednje škole koji me poprilično zbunjuje, a ni mojoj kćeri koja se ove godine upisuje u srednju u njenoj školi nitko ne zna objasniti kako je to sad zamišljeno. Radi se o izravnom upisu.
Naime, ona je na jednom državnom natjecanju iz znanja osvojila drugo mjesto (kao pojedinac; riječ je o predmetu koji se boduje za upis) i rečeno joj je da ima pravo na izravni upis u bilo koju srednju školu u RH, osim ako ta škola ima prijemni upis, u tom slučaju po novom mora pristupiti prijemnom ispitu. Isto to piše i u pravilniku. Ono što nije objašnjeno je na koji način će se onda djeci koja su u toj situaciji računati bodovi. Zna li itko od vas?
U Pravilniku doslovno piše:
(2) Vrednuju se i boduju rezultati kandidata postignutih na državnim natjecanjima iz znanja iz Kataloga natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske, koja se provode u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, a koja je odobrilo Ministarstvo te međunarodnim natjecanjima koje verificira Agencija za odgoj i obrazovanje, a prema sljedećoj tablici:
Ocjene relevantnih predmeta+prosjek+ sustav dodaje bodove postignute na natjecanju
U sustavu biste trebali vidjeti dodatne bodove i opasku -izravan upis
Sorry, isteklo mi je vrijeme za edit...
U Pravilniku doslovno piše:
(2) Vrednuju se i boduju rezultati kandidata postignutih na državnim natjecanjima iz znanja iz Kataloga natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske, koja se provode u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, a koja je odobrilo Ministarstvo te međunarodnim natjecanjima koje verificira Agencija za odgoj i obrazovanje, a prema sljedećoj tablici:
Prvo, drugo ili treće osvojeno mjesto kao pojedinac u 5., 6., 7. ili 8. razredu osnovnog obrazovanja - Izravan upis (pod uvjetom da zadovolje na ispitu sposobnosti i darovitosti u školama u kojima je to uvjet za upis)
Prvo osvojeno mjesto kao član skupine u 5., 6., 7. ili 8. razredu osnovnog obrazovanja - 4 boda
Drugo osvojeno mjesto kao član skupine u 5., 6., 7. ili 8. razredu osnovnog obrazovanja - 3 boda
Treće osvojeno mjesto kao član skupine u 5., 6., 7. ili 8. razredu osnovnog obrazovanja - 2 boda
Sudjelovanje kao pojedinac ili član skupine u 5., 6., 7. ili 8. razredu - 1 bod
Ne uspijevam nigdje iskopati podatak što točno znači 'zadovoljiti na ispitu sposobnosti i darovitosti', tim više sam zbunjena jer sam na par mjesta naišla na tvrdnju da prijemni ispit nije eliminacijski i da se bodovi prikupljeni na priejmnom samo pribrajaju ukupnom broju bodova.
Kako će se računati bodovi djeci koja su ostvarila pravo na izravan upis (koji to očito nije)?
Ako škola ima prijemni, onda na ukupan broj bodova prema školskim ocjenama i prosjeku se dodaju 1/2/3 /4 boda i na to još bodova s prijemnog
Po ovome ispada da je bolje imati prvo osvojeno mjesto kao član skupine, a ne kao pojedninac, jer se na to dobije 4 boda. Zašto nisu ovima s 'pravom na izravni kao pojedinac' zamislili neke bodove umjesto tog prava koje to zapravo nije?
To ti se odnosi na škole koje su i ranije imale obavezan prijemni ispit kao dio upisne procedure - koliko znam, to su umjetničke škole (ŠPUD, glazbene škole), ne znam imaju li i neke strukovne škole takav prijemni kao preduvjet za upis?
Ovi prijemni ispiti koji se uvode za gimnazije nazivaju se u pravilniku "provjere posebnih znanja", a ne "ispit sposobnosti i darovitosti", to su dvije različite stvari.
Tako da budite bez brige, i dalje imate izravan upis 8-)
Naravno da mala zagledava uglavnom ZG gimnazije koje su najavile prijemni i ne obazire se na moje hintove da odabere neku dobru (po mogućnosti obližnju) školu koja nema prijemni i doslovno samo ušeće u nju (ionako će imati 80 bodova po ocjenama, ako baš nešto maestralno ne zezne do samog kraja, dakle spada u nepopularnu skupinu 'petnulaša') i poštedi se muke i stresa s prijemnim - mišljenja sam da bi ju bilo koja bolja gimnazija dobro pripremila za faks i da si ne mora nužno otežati život i birati najteže i najzahtjevnije.
Tanja, ako je ovako kako kažeš, onda ima smisla, ali ako se odnosi na sve škole koje imaju bilo kakav prijemni, onda je ovo pitanje neuređeno i velika rupa u sustavu.
Ispit darovitosti se polaže npr. u sš likovne umjetnosti,primijenjnenoj,; glazbenoj,plesnoj..
Nije rupa u sustavu. Bodovi s natjecanja i izravan upis u škole najboljima je odlična stvar!
Rupa u sustavu je ako ta kategorija djece ipak mora na prijemni u npr. Prvu gimnaziju, Tituš, MIOC i sl. škole (dakle, one koje imaju prijemni) jer nigdje ne vidim na koji način im se to njihovo postignuće s natjecanja boduje.
Ma to su dvije različite stvari - prijemni koji je preduvjet za upis (npr. za srednju glazbenu ili plesnu školu) i prijemni koji je "provjera posebnih znanja" i služi razlikovanju kandidata s istim brojem bodova na ocjene.
Nikad ni u kojoj raspravi nije bilo govora o tome da bi učenici s dosad ostvarenim pravom na izravan upis temeljem natjecanja sada morali polagati i prijemni (tj. "provjeru posebnih znanja"). Realno, govorimo o max. 20-30 učenika na području Zagreba, jer na natjecanja idu i učenici iz drugih gradova, ne upisuju se svi samo u zagrebačke srednje škole.
Nije to rupa u sustavu, nego je malo zbunjujuće čitati dopune pravilnika koje se odnose na stari pravilnik, pa se treba moći u tome i snaći. Ne znam tko je kćeri rekao da će morati na prijemni unatoč drugom mjestu na državnom natjecanju, moguće da je netko površno čitao pravilnik.
Rekla joj je to mentorica iz predmeta iz kojeg je išla na natjecanje, a kasnije i razrednik potvrdio. Mi se svemu skupa čudimo već par tjedana i bezuspješno pokušavamo shvatiti.
Hvala na pojašnjenju, nadam se da je stvarno tako.