danas ide nekakva corba (moguce tarhana na paradajzu), topa i somun, mozda curetina na naglo. kasnije halva.
Printable View
danas ide nekakva corba (moguce tarhana na paradajzu), topa i somun, mozda curetina na naglo. kasnije halva.
e sad od prošlog puta sam naučila šta je tarhana i somun...Citiraj:
wewa prvotno napisa
prijevod molim za
topa
halva
topa je recimo predjelo koje se pravi od putera, milerama/kajmaka i sira, neko doda i jedno jaje. obicaj je da se jede za iftar - vecernji obrok kojim se prekida post u vrijeme ramazana.Citiraj:
štrigica prvotno napisa
halva je slastica - to je sad malo komplikovanije, jer halve ima razlicith vrsta, ja pravim obicnu kojoj su osnovni sastojci maslo/ulje, brasno, secer i voda, a dodaju se i orasi, pistacije, bademi, cimet, djumbir, klincici...
posebna vrsta je tahan-halva, osnov joj je tahin, pasta od susama, a gotovo je niko ne pravi u kucnim uslovima.
Ne znaš šta je halva?!?!Citiraj:
štrigica prvotno napisa
:shock: :shock: :shock:
Štrigica ne zna šta je halva, tralala :lol:
:cry: bi od muke šta nikad nisam bila u Bosni i najela se do puknuća.. čini mi se da imate stvarno :mljac: kuhinju...
ne cini ti se, kuhinja nam je super - a da se ne bismo samoubili raznim dolmama, topama, hl****vima i agdom, imamo vas mediterance ;)Citiraj:
štrigica prvotno napisa
nego, pakuj stvari i dodji na gastro ekskurziju ;)
AM a hebi ga.. iako imam neke tamo šukunpretkaste korijene u Bosni (po očevom djedu) nisam nikada imala prilike sresti se sa bosanskom kuhinjom...
svekrva od najfrendice je bosanka (kiseljak) ali ona isto sprema našu spizu...
drugih kontakata iza Dinare stvarno nemam...
ALI ove zime idem u kiseljak pa se možda netko tamo smiluje i spremi štogod originalno... :D
:love:Citiraj:
wewa prvotno napisa
Tko ti kaže :roll: , onaj tko nije znao što su biži. :mrgreen:
nije sramota ne znat nego ne pitat :love:
Već kad smo kod pitanja...
Ja sam za bob prvi puta čula kad je Ana Ugarković radila varivo od biži i boba (i još koječega).
U koje vrijeme dozrijeva bob i kako ga radite?
bob se sije u prosincu a bere se u svibnju (skupa s bižima)... možeš ga spremit na milijun načina... od samo skuhat i začinit - za salatu,
pa bob s blitvom, pa bob na juhu... imaš puuuno varijanti... napišem jednom prilikom sve...
malo za promjenu, danas gustu telecu juhu! :mrgreen:Citiraj:
bucka prvotno napisa
Mi često radimo kao varivo, bob s paštom i kumpirima i suhim mesom, ono na gusto kao pašta- fažolCitiraj:
štrigica prvotno napisa
danas sam se lijepo napapala :mrgreen:
juhica, polpete i biži
jučer -
pekla onu piletinu s vrhnjem sa ručka u 20 min... pukla vatrostalna :shock: srećom na vrijeme sam skužila pa sam uspjela pretrest sve u lim za lazanje... vatrostalnu bacila...
danas -
teleći šniceli i blitva s kumpirom... desert fritule...
za večeru ću malo sira, slanih inćuna i salatu...
Ručak = nešto ćemo prigrist.
Dolazi nam ekipa na večeru pa ćemo se potruditi. Bit će: gratinirani kapešanti (knjiž: jakobove kapice), špageti s lososom, arbuni i brancini s krompirom, pečeni pod folijom.
Za desert: obična pita od jabuka.
Inače ručkovi od štrigice i alkemičar me uvijek zagolicaju, "čine mi gricule". :mrgreen:
vi ne bi virovale koliko ja zapravo rijetko stignem kuhat... samo 2 x tjedno (živim sa svekrvom koja ne da kužinu :mrgreen: a kad se sprema na kominu sprema muž a ja sam mali od kužine )...
ali kad sam u kuhinji stvarno uživam u tome... kad buden morala sama kuvat valjda će mi prisest sve :lol:
sutra ćemo vjerovatno pivca (pijetao) ispod peke s kumpirima...
Pileca juha s puno povrca, pileca jetrica u umaku od wiskeyja i porta, pire krumpir, zelena salata, pita od svekrve za desert
das mi recept ove pite od svekrve? imam jednu, a ne znam sta bih s njom :lol:Citiraj:
Maxime prvotno napisa
posaljem ti svoju sveki wewa, ne znam ni ja sto bi sa svojom :lol:
a neeeeeee, onda ne bih ni recept, fala od srca! :mrgreen:Citiraj:
Maxime prvotno napisa
promjena plana - klasik lazanje i kupus salata...
Grah - sa komadićem slanine i dvije kranjske kobasice. Dio ću propasirati, ljuskice odbaciti, a škrobni dio vratiti, pa će varivo tako biti gušće i probavljivije. Stavila sam ga kuhati prije posla, ploča se sama isključuje nakon 2 sata, tako da će biti skuhan i još topal kad se vratim kući.
Biftek, pommes dauphine, mjesano kuhano povrce.
Za desert kompot od jabuka na keksicima od badema i s kremom od mascarpone.
varivo od graška i piletine!!
leća s kranjskim kobasicama
Piletina sa šampinjonima u vrhnju + njoke.
Domaća pileća juhica.
Zelje salata.
Danas rižoto sa porilukom, šunkom i graškom.
Skuhao MM :shock:
Još ima i malu tajnu: u rižoto obavezno dodati malo bijelog vina ili limunovog soka (MM dodao limun) jer se tako riža fino skuha,a ne slijepi se! To mu je savjetovao njegov bratić, kuhar po zanimanju, dok su u parku zajedno čuvali djecu :mrgreen:
da se priključim... danas ćemo bolonjez, špagete i sviježe zelje na salatu
danas imamo falšu juhu role od puretine, nešto zeleno (pada kiša :D napokon, pa ne znam šta ćemo - teško se uvalit u vrt)- možda šufigani kupus...
pita od jabuka za desert :)
Mama je donjela jabuke iz vocnjaka pa sada imamo kreativnu radionicu :lol: Radimo kompot od jabuka, kasu (appelmoes) i pite (engleske).
Za rucak danas pileca juhica, rizoto s piletinom, glivama i povrcem.
Sutra lasagne s tikvicama i junetinomn i zelena salata kao prilog
Mima ,može recept ,imam poriluk u frižderu pa da ga iskoristim nekako drugačije :)Citiraj:
Mima prvotno napisa
pečena teletina
Recept je od irenes -> poriluk nasjeckam i popržim na ulju (maslinovom), onda dodam šunku (prešana šunka narezana na kockice, oko 20 dag), sve malo popržim, dodam oko 20 dag riže i zalijevam sa juhom od kocke (Alnatura iz DM-a) dok nije gotovo, a negdje na pola (nakon 10 minuta) ubacim malu konzervicu graška. Kad je gotovo ubacim mrvicu maslaca i pustim da poklopljeno stoji 10-ak minuta.Citiraj:
Lambi prvotno napisa
Mima ,hvala ,baš mi slasno zvući ,javim kada isprobam ;)
danas smo imali mladu blitvu pod ulj i pileće filete
mi danas imamo prijatelje na ručku pa spremamo brujet (oboriti), za predjelo ćemo malo slanih inćuna i sira, imamo pogaču ispod peke a desert mi se ne da pravit...
dici ćemo napravit riblju juhu jer brujet uvik samo isprčkaju kumpire :roll:
danas mužić radi ručak! :D
kotlovina...s grahom...
danas mužić radi ručak! :D
kotlovina...s grahom...