ovo s genetikom mi je logično, ali se nije mogao dijagnosticirati dok sam ja bila mala
tko zna, možda sam ga imala ili ga imam još uvijek!?
Printable View
ovo s genetikom mi je logično, ali se nije mogao dijagnosticirati dok sam ja bila mala
tko zna, možda sam ga imala ili ga imam još uvijek!?
to se i ja često pitam..nitko od naših mama, baka nije ni čuo za refluks i sigurno su generacije više-manje normalno funkcionirale bez da su znale da ga imaju.
mi barem nismo ušli u trag urinarnim/bubrežnim problemima u obitelji
Roko mama, i ja bi bila presretna sa takvim vijestima :)
tako i ja razmisljam a MM i ja bas imamo veliku obitelj...i ispitivala sam svoje roditelje oko svega, ali nista mi nije bilo sumnjivo u svemu tome. Ako smo i imali refluks kao mali (mi, nasi roditelji, netko u obitelji) zar ne bi nekada doslo do upala? visoke temperature? bilo kakve sumnje da urinarni trakt ili bubrezi nisu u redu? eto razmisljam na glas.
Koliko citam na netu sve su to iskustva sa ne-povlacenjem refluksa, i kontrolama iz godine u godinu....jel ima netko da mu se refluks srednjeg stupnja povukao?
Mi imamo u obitelji reflux. Osim mojih klinaca, imala ga je i moja sestra blizanka. Ona ima dupli kanalni sustav jednostrano isto kao i moj Oli, moja mama i moja poluteta. Moja Iva ima "samo" obostrani reflux bez dvostrukog kanalnog sustava. Ja ne znam da li imam dvostruki kanalni sustav ili da li sam imala reflux...nisam nikad isla na ultrazvuk bubrega ni druge pretrage vezane uz tu problematiku.
Oli ima jednostrani reflux na istoj strani gdje je i dupli kanalni sustav. Cula sam da taj dupli kanalni sustav + reflux kod deckiju cesto radi velike probleme (visok stupanj refluxa i hidronefrozu) sto i je slucaj kod mog Olicha. Dok kod cura cesto i nije tako lose (moja sestra je na tom bubregu imala reflux 2. stupnja)
A sad...ko ce ga znati, ja snam da mi je to genetski i eto...odlucili smo ne imati 3. bebu bas radi toga :(
U ponedeljak idem sa Ivom u Helenu na ultraz.cist. ... drzite nam fige
a 19.3. sa Olicem na scintigrafiju bubrega ... isto tako
Calista :love2: nadam se da ce biti sve u redu i drzim vam fige ~~~~~~~~
javi kako je proslo.
Ivi se vise ne vidi refluks...kaze dr. da je sve normalno. Sutra ide MM na razgovor sa dr.C :D
Bravo za Ivu,napokon dobre vijesti.:)
Ne trebas odgovarat, procitala sam stranicu prije... bas mi je drago. Upravo tako nesto sam trazila da procitam.
nadam se da ce i braco biti dobro.
Nama zubici izbijaju, imamo temperaturu po 37, i naravno prvo smo kontrolirali urin, i laknulo mi je, sve je bo. Eto, jedva cekam da se "opustim" po tom pitanju...
Calista, super za curicu! :-D baš mi je drago, držim fige da i s malim frajerom bude sve ok
Calista čestitam, ali nemoj se veseliti unaprijed jer možžda nije sve gotovo
naime, nama se reflux povukao i opet vratio, ili su drugačije čitali nalaz
ali svakako je super da se nije pojačao ili da nema te nekih drugoh problema, a tebi svaka čast da dvoje djece bedinaš sa refluxom!
I nama je naša nefrologica rekla, da to što se reflux povukao ne mora značit ništa, da se on može vratit i da se moramo ponašat jednako kao i da se nije povukao.
Jedino što su nam ukinuli profilaxu, a sve ostalo po starom.
ma na koju foru se moze vratiti? to ne razumijem.
zbog tlakova u mjehuru
tenks, bas cu pitati prof. kad budemo na kontroli da mi pojasni
Hvala vam puno, Znam da se moze vratiti, zato treba sto prije pocet kontrolirat mjehur i ici sama svakih par sati na tutu (nasa se vratila u pelene nakon upisa u vrtic i malo radi brace).
Navecer ce doci MM sa posla pa ce mi sve reci...:)
nama se isto vratio...sa 4 god., zbog nestabilnog mjehura, od tada smo na terapiji antiholinergicima već treću godinu, reflux niti ne kontrolišemo, jer dok ne riješimo mjehur, on je tu :-x
novost je da već tri mjeseca uzimamo homeopatske pripravke, te polako ukidamo ostalu terapiju
nadam se da ćamo uspjeti, dosta nam je više lijekova, mišicu boli želudac :-(
Dakle, ukidamo profilaksu kad malo zatopli i konacno je skinemo iz pelena, i dalje radimo urin 1x mj. i pp, cranactin i dalje i...i kontrola sa ultrazvukom za godinu dana...ona je sada OK :), ali treba puhati i na hladno
cranactin ima u svakoj ljekarni, na recept ili??? daje se preventivno zbog bakterija (e.coli u našem slucaju,i urosepsa.i svaki misec kontrola urina,uzv bubrega,itd...).
mogu li malom samadati preventivno cranactin??
imas ga kupiti u svakoj ljekarni, bez recepta.
mislim da mozes, mi smo ga poceli koristiti kad smo imali 5 mj. 1 x na dan prije spavanja.
Kakve su kontrole i koliko često nakon što se refluks povuče?
nas su danas zvali iz bolnice.u srijedu ujutro idemo na statičku scintigrafiju bubrega.za dva tjedna ce mali napuniti 11.mj.
sad me drži neka trema.kako ce to proci.valjda ce ovaj put uspiti stavit braunilu.sestrama cu reci da nedam da ga bodu ko zadnji put 8puta. i tila bi biti snjim dok mu stave braunilu.
kad budu gotovi nalazi staticke scintigrafije bubrega??
Mi se skidamo sa profilakse. Bas imam frku, nekako mi je ona davala neku sigurnost...
Mozda bih i ja mogla tako nesto da uvrstim. Vidim da je bas u mojoj psihi problem. Dr rekla prosle sedmice da izbacimo, ja sam dosla i odlucila jos ovu bocicu da zavrsimo pa onda, a sad imam frku bas...
evo mene...sve je po starom. Iva je OK, pokusavamo je skinuti iz pelena i nejde nam bas dobro. Ovaj vikend cemo ih joj skinuti i po danu i po noci....pripremila sam hrpu hlacica od trenirke :D
Oliver u ponedeljak ide na scintigrafiju.
bili na Rebru...bubreg mu se jedva vidi :( ... mali komadicak samo :(...nalazi za 10 dana
Evo ni mesec nakon ukidanja profilakse skocila T - 38.5 do 39. Uradimo urin - masa bakterija, nitiriti+, 8-10 leukocita. Dr kaze da je to onda jos u zacetku. Uradimo ks - crp tek 3, ostalo sve deluje da je tipicna jaka viroza (leukociti cak 2.8). Dr nam na osnovu ovoga rekla da nije urinarna vec viroza, da je kontaminacija najverovatnije. Sinoc ipak odemo kod drugog dr koji na osnivu istih nalaza kaze da od jutros krenemo sa Cefaleksin sirupom, jer je kombinovano viroza i UI. Cekamo nalaz uk. Jutros dali ponovo urin i mutan je. Meni sad nikako nije jasno, kako se to uopste ne ocitava na krvoj slici??? I kako cu sad znati jel to pijelonefritis ili cistitis, kad se taj virus umesao?
drzim vam fige ~~~~~~~~ :love2:
lady.x malo sam citala tvoje stare postove, ali mi nije jasno....jel vi imate reflux ili nemate?
znam taj "mutan" urin...takav je nama bio kad je dobio prvi UI. Sestra je samo mahala glavom da nije u redu. Od tada kad radimo mjesecne pretrage, odahnem kad vidim da je bistar.
On je imao jednu UI pre godinu dana, odlozili smo mikciju za slucaj da se ponovi. Isli smo kod dobrog radiologa na uzv i video je da levi kanalic povremeno biva prosiren na ulazu u besiku do 3mm. Ostalo ok. Pa smo radili neke pretrage krvi za bubrege koje su dobre, po savetu nefrologa ukinuli profilaksu.
Nego, mene sad kljucno zanima - na osnovu cega se zna da je upala pijelonefritis, odnosno da je otisla na bubrege U nalazu urina nema ni cilindara, ni proteina, ni eritrocita, leukocita 10-ak, crp je 3 - dr nam kaze da je urinarna uhvacena u samom zacetku. A mene plasi ta T, mada on ima T i proliv i KS upucuje na jacu virozu - predpostavka dr-a je da je to T od te viroze koja je srozala imunitet pa prouzrokovala UI.
10 -tak leukocita u urinu je pokazatelj upale. vidjet ces po urinokulturi zbog cega je.
Proljev takodjer moze biti od escherihije naprimjer...
nama je nefrolog na uzv kad smo imali 4 mj. vidio malu dilataciju (prosirenost) jednog kanala ali nam je rekao da je to normalno za tako malenu dob jer jos nije sve razvijeno. I stvarno sa 10 mj na sl. uzv toga vise nije bilo.
sto ste koristili kao profilaksu?
malo mi glupo od vaseg dr propisivati profilaksu a ne znati imate li reflux ili ne...govorim naravno sa laicke strane.
Ali ja kao majka ne bi dopustila da mi dijete pije antibiotik godinu dana a da ne znam radi cega.
I naravno ~~~~~~~~~~ da sto prije budete bolje :love2:Citiraj:
A mene plasi ta T, mada on ima T i proliv i KS upucuje na jacu virozu - predpostavka dr-a je da je to T od te viroze koja je srozala imunitet pa prouzrokovala UI.
Kod nas u bolnici (Bg) je praksa da imali ili nemali reflux do prvog rodjendana deca budu na profilaksi jer smatraju da je ponavljanje infekcija najstetnije u toj prvoj godini. Na cefaleksinu je bio.
A danas smo bili kod pedijatra koja nas ubedjuje da nije uopste UI jer kaze ona najvise veruje krvnoj slici koja ama nista ne pokazuje, ustvari pokazuje da je u pitanju cista viroza. I kaze da prekinemo terapiju. Ja ne smem, strah me da prekidam. Svakako i po tome sto je juce drugi pedijatar rekao ispada da nije pijelonefritis vec ako je ista samo neka blaga urinarna na nivou besike (mehur) u samom zacetku.
Kod nas je inace to prosirenje vidjeno sa 9 meseci cini mi se. Sad cemo imati ponovo kontrolu da vidimo ima li ga, mada to se vidi samo ako se pogodi da je besika puna kad se radi uzv jer on prosirenje nema stalno vec se periodicno javi i nestane kad je bas mehur pod pun i pod pritiskom
lady.x
Ja sa svojom djevojčicom bila na mikcii čak 4 puta,jer mi nitko od doktora nije rekao da postoji neka druga pretraga osim mikcije da bi se vidio reflux dok mi mame tu na forumu nisu rekle za ultrazvučnu cistografiju i veliko im hvala na tome,jer toliko zračenje je koma.Mi smo bili na ultrazvučnoj cistografiji u Heleni i imamo isti slučaj reflux se pojavi kad je mjehur jako pun jer oni putem one tekučine koju stavljaju kroz kateter vide koliko stave i kad s kanal proširi jer gledaju na ultrazvuk za vrijeme uštrcavanja tekučine i sad ima prvi stupanj,jedina preporuka nam je da dijete ide češče piškiti da nikad ne dura nego da je mjehur što više prazan jer neče doči do refluksa.Mi smo saznali za reflux sa 11 mjeseci 2 stupanj obostrano i dali nam profilaksu koju je pila 8 mjeseci i u dogovoru sa doktorom prekinuli smo ju iako je imala 2 stupanj obostrano i nikad upala nije imala sad ima 5 i pol godina i ima prvi stupanj samo na jednoj strani.Njima nije jednostavno jasno kako upala svih ovih godina nije imala,ja joj nisam davala ništa drugo jedino i dan danas jede med od :Petroviča: koji kupujem kod njega ili u ljekarni koji liječi reflux i sprečava upale sad dali joj on pomaže ili ne neznam ali bitno mi je da nema upale.
Roanec,
to je lakse sa velikim detetom, problem je sto on ima tek 14 meseci, ne mogu mu objasniti jos uvek da mora cesto da piski :/ Plus me brine i fimoza koju ima, mada dr kaze da ima jos vremena da je resi.
Nama je ovo cak utvrdio lekar na obicnom uzv, ali zaista je najbolji deciji radiolog kod nas. Mada uzv nikad ne moze dati i stupanj refluksa.
Calista, ja tek sad vidim.. :( Javi kako je
novost je da već tri mjeseca uzimamo homeopatske pripravke, te polako ukidamo ostalu terapiju
nadam se da ćamo uspjeti, dosta nam je više lijekova, mišicu boli želudac :-([/QUOTE]
odavno nisam bila tu, a vidim da uzimate homeopatske pripavke. Mogu li znati koje i ko ih pravi?
MOjoj djevojcici je VUR 4 uklonjen operativno, lijevi bubreg odstranjen zbog toga sto je bio afunkionalna, i imao cistu na sebi. Zasad drzimo pod kontrolom koliko mozemo. Izbjegavamo nahlade, koliko mozemo, pije dosta vode, caj od zobi, ponekad malu soljicu caja od nevena, ali me interesuju i ti pripravci.
Mpzeš li mi, molim te reći, koji su to pripravci i ko ih pravi. Hvala