Kikla, što ti je pisalo na uputnici (kemijski laboratorij ili endokrinološki, ili??? ) I gdje si vadila krv u Vinogradskoj? U prizemlju ili na 2.katu?
Mare, B12???
Printable View
Kikla, što ti je pisalo na uputnici (kemijski laboratorij ili endokrinološki, ili??? ) I gdje si vadila krv u Vinogradskoj? U prizemlju ili na 2.katu?
Mare, B12???
AuroraBlu na uputnici je pisalo samo labaratorij i šifra je bila 69.radila sam ovo gore navedeno sve dole u labosu..
mare ni meni nisu bili sa molekularne gotovi zajedno al ja sam kasnije zvala na ovaj gore broj, da ne hopsam tam za badava,pa probaj zvrcnut.
:-)
kikla, zvrckam ja njih:-), i opet ću:-), AB, ide B12 u kombinaciji s homocisteinom, imaš ga na popisu. Svejedno je što piše na uputnici-to je jedina "pametna" bolnica, gdje možeš otići na različite strane s jednom uputnicom, i ne hodaju čak ni pacijenti nego epruvete, sve se obavi na jednom mjestu (navodno svejedno u kojem labu se vadi)
Molim znalce da podjele svoje znanje šta ovo sve znači.
Faktor V -normalni tip gena za faktor V
Faktor II - normalan tip gena za faktor II
MTHFR -heterozigotni tip gena (CT)
PAI-1-insercijski polimofizam (5G/5G)
ACE- delecijski genotip DD
tikica ja ti mogu napisati kakvi su moji koji su ok(dr.potvrdio)pa da usporediš:
FII G/G homozigot divljeg tipa
FV G/G homozigot divljeg tipa
MTHFR C/C homozigot divljeg tipa
PAI 5G/5G homozigot divljeg tipa
što bi im značilo ovo "divljeg" nemam pojma...
za ostalo možda ti se javi netko tko više zna:-)
oj drage moje, evo kaj meni piše na nalazu pa molim da oni koji imaju iste,da mi objasne kaj je to i kak se to tretira.hvala
4G/5G heterozigot
mogući je umjereni porast aktivnosti PAI 1
I još nekaj, na nalazu piše da za obradu PAI1 nije bilo reagensa?!( vinogradska) pa sad ne znam kam otići osim krvcu poslati u osijek.
cure, sretno!
Što se tiče tumačenja nalaza-na prvim stranicama ove teme lilium je dosta komentirala-vrijedi pročitati, a što se tiče reagensa-i vinogradska ostala bez, i sandraks, izgleda da zaista u ovm trenu jedino Osijek radi....(privatno preskupo!).
kiara, aj ih pliz nazovi pa provjeri za pai, ni oni baš nisu usklađeni, jedino je ziher da u ovom trenu jedino VV radi homocistein, treba se naručiti telefonom.
Bok curke, pridružujem se raspravi. Ja sam jučer povadila sve na Vinogradskoj uključujući i PAI i Leidene i sve, imali su reagensa ali napomenuše da ga imaju još jedva za ovaj tjedan. Jedino nisu mali reagensa za Protein S.
Pitanje - meni nije na uptunici nigdje pisao fibrinogen, da li se on možda piše nekako drugačije? Kaj sad da ja to vadim privatno?
Lavko, fibrinogen ide u koagulacijske pretrage (uz PV, APTV i D-dimere), a ne trombofilijske, možda zato.
Mislim da mi ga nisu napravili. Jedino sad razmišljam da li da to sama idem napravit privatno, iako me dr. B sa SD nije na to uputio? Hm..
E još nekaj, slijede mi sad i spolni hormoni i AMH i svašta još.., to vadim na VV. Jel se plaća AMH? Jel zna netko??
lavko, sutra ćemo znati detalje o AMH na VV pa javim.
Zna se :mrgreen:
Jesi ti gore sutra? A kad? Pretpostavljam ujutro..koje pametno pitanje..
Neke pacijentice s VV-a nisu plaćale AMH jer su ih uputili MPO-ovci odozgo.
lavko ako imaš uputnicu ne plaća se ništa za AMH,a ako nemaš uputnicu onda se plaća oko 170 kn..
Upravo sam to saznala danas. Ništa nisam platila AMH. :-)
A inače mi na VV nisu mogli napraviti inhibin B.
Da li ga je netko radio privatno i gdje?
Žene, niko živ ne radi inhibin B! Ni privatno! :cry:Molim vas pomagajte - di ste ga vadile?
Lavko ja sam ga lani radila na Vinogradskoj, šta tamo ne rade?
Jesi i homocistein izvadila u Vinog.?
A radila na VV, uputilo me tamo.
Sad vjerojatno ne mogu dobiti novu uputnicu za Vinogradsku samo za inihibin B.
Homocistein me dr. ne traži.
Boli m eglava od pretraga, svaki dan ovaj tjedan sam provela u nekoj zdravstvenoj ustanovi. Zrela sam za još jednu:lol:
Na Vinogradskoj ga rade, ali ne na uputnicu, nego sami plaćamo.
Trebam pomoć! Gdje obaviti i kako se naručiti za ove pretrage:
1. antinuklearna protutijela
2. antitieroidna protutijela
3. anti DNA protutijela (anti SS DNA, DS DNA)
-anti SS-A protutijela ( anti RO )
-anti SS-B protutijela (anti La )
-anti Sm protutijela
4. antikardiolipinska protutijela
5. antifosfolipidna protutijela
-antifosfatidilholin
-antifosfatidilglicerol
-anifosfatidilinositol
6. lupus antikoagulans LAC
7. homocisteoin
8. faktor V Leiden
9. faktor II-protrombin G2021A
10. MTHR
11. PAI I
12. antitrombin III
13. protein S, Protein C
Ja sam radila samo neke od ovih pretraga na Rebru prošli tjedan, meni su to što mi je trebalo sve napravili osim homocisteina a to sam morala nositi u priv. labaratorij, probaj zvati Vinogradsku i VV pa pitaj što se od toga kod njih radi pa ćeš vidjeti koja bolnica može obaviti te pretrage, ako ne možeš sve kod jednih probaj kombinirati na 2 uputnice
Mia Lilly, to su imunološke (1-6) i trombofilijske (7-13) pretrage koje možeš obaviti na Rebru ili u Vinogradskoj. Za Vngrd. ne znam, ali na Rebru je to vađenje u jednom labosu, nekoliko epruveta, ne znam za naručivanje, neka kažu cure koje su nedavno vadile. Većina bolnica sad nema reagensa, kako vidim, pa ako nije hitno, možda da pričekaš siječanj?
rodice moje ,moja dr.me je uputila da idem vaditit nalaze na trombofiliji,radit ču te pretrage u k.c. osijek,e sad mene zanima koje sve pretrage da navedem na uputnici da slučajno ne preskočim nešto kad več idem da sve obavim moja dr nije baš upučena ali zato ima veliko srce itrudi se pomoči koliko god se može i kako god,zato molim one koje su več radile nalaze na tombofiliji da mi navedu koje sve pretrage su obuhvačene,pozz
tikica,
8.-11 se radi na patologiji na firulama (mrtvačnica, na odjelu za obdukciju)
1.-6 i 12 se rade na mikrobiologiji na križinama (1. kat)
7 i 13 se rade na firulama, ulaz kraj hitne
otkrivaju puno toga. imaš li nekakve autoimune bolesti koje mogu otežavati začeće (lupus npr.), imaš li zaheb sa krvi koji uzrokuje spontane (genetska sklonost trombofiliji), trebaš li uz hormonalne uvesti i neke druge terapije (niskomolekularnim heparinom)... a to je tek moj laički zaključak. vjerujem da kazuju i puno više od nabrojenog.
pinky koje si ti sve pretrage radila ,jer i ja isto sam imala dvije biokemijske i jedan podmakli spontani ,i mrtvorođenče,sad iza nove idem u osijek raditi to na trombofiliji,napokon
Ja sam radila 8.,9.,10.,11. i ukazuje na nešto ne znam šta ali ću morat pit aspirin, ali ne znam da li se kad ovi nisu uredu rade još neke daljne pretrage ili taj aspirin rješi stvar i onda je to to?
radila sam sve ove osim prva 3, a za trombofiliju su ove od 8.-11. (s tim da pored PAI I ima i PAI II)
iako mi je jedan liječnik rekao da samo na osnovu "trombofiličnih" ne mogu dobiti pravu sliku probema, pa je najbolje izvaditi sve ovo. to su samo 3 vađenja krvi.
ajde napiši ovdje nalaze testova na trombofiliju. ili si ih već napisala? tko ti je rekao za aspirin?
meni je dr u st rodilištu, kad sam išla po inekcije heparina nešto žugao da se ne može gledati samo ovaj trombofilski dio već i ostali (protutijela, proteini...) ali meni su ti nalazi bili ok. nisam ih imala da mu ih pokažem, ali sam ih radila i svi su bili u okvirima ref vrijednosti