[quote=cuckalica][quote=sorciere]
ici c'est 6 ou 8 semaines avant la date prévue de l'accouchement et 10 semaines apr
Printable View
[quote=cuckalica][quote=sorciere]
ici c'est 6 ou 8 semaines avant la date prévue de l'accouchement et 10 semaines apr
Ovo moram potpisat. Ne mogu vjerovat da se još uvijek ovdje o tome raspravlja. Pa valjda svaka žena ima pravo na odluku o tome kad će se vratit na posao i ne vidim odakle nekome pravo da o tome raspravlja i još k tome osuđuje bilo koju stranu, bilo one koje su odlučile ostat kod kuće ili one koje se tjedan dana nakon poroda vraćaju na posao. Zašto uopće imate potrebu to komentirat i osuđivat nečiji izbor?!Citiraj:
mama courage prvotno napisa
Možda imamo potrebu komenitrati jer naši izbori nisu glatko prošli, možda još doživljavamo poteškoće ili još saniramo posljedice borbe za svoje "izbore". Nikog osobno ne osuđujem. Razgovaram o primjerima i trudimo se naći u tim raznim riješenjima. Možda osjećamo potrebu iznjeti svoja iskustva da druge žene ne ponove greške koje smo mi već požalile ili da sebe podsjetimo kako smo teško došle do sitnih pobjeda u svom (ne)radnom stausu. Eto samo nagađam kroz svoje motive :)
a i nekim čudom nisu žene jedine moguće žrtve na svijetu - nekim čudom to mogu biti i djeca ili čak bebe. to što se njihov izbor ne čuje u in magazinu ne znači da ne smijemo razgovarati o tome.
istina.
al svejedno nikakvog napretka po pitanju poimanja očinstva ne vidim, a već sam rekla npr. da angažiranim očevima nije ništa lakše nego majkama s karijerom. ;)
istina.
al svejedno nikakvog napretka po pitanju poimanja očinstva ne vidim, a već sam rekla npr. da angažiranim očevima nije ništa lakše nego majkama s karijerom. ;)
MM je htio doprinjeti raspravi, ali nema šanse - tko će čuvat djecu dok ja forumiram :mrgreen:
Svak se svrbi gdje ga češe - mm je podrška samo taka, što da se žalim. Žalim se na ono što me smeta, a to je taj mit o savršenoj (neprekinutoj )karijeri i savršenoj djeci na koji sam nasjela pa se opekla. Sad pušem na hladno i odrađujem djeci dugove, a muž meni. Eto nemam što skrivati.
mene eto svrbi činjenica da ako ja odem radit, a mm ostane na bolovanju, mm je oduševljen, a ja nailazim na komentare tipa "bolesnom djetetu treba mama" :?
Ja sam mislila da mu treba roditelj :/[/list]
Ja mislim da su kod MM-a na poslu zadnji puta pogriješili i napisali bolovanje na njega umjesto na dijete jer se valjda nikad nisu susreli sa tatom na bolovanju :lol: Malo se zezam - ali slažem se da angažiranim očevima nije ništa lakše nego majkama, jer se od svakoga od nas na poslu očekuje da se ponaša kao da nema dijete. I, iskreno rečeno, najbolje je jednom paru da se dogovori koji će izostajati sa posla, jer inače 'zvise' na poslu obadvoje, nama se to dogodilo.
obično se dogovore da ostane mama, jer obično mama ima manju plaću i obično je mama-mama i onda je obično mami karijera bajbaj...
i eto...
Nas dvoje se podijelimo. Ovisno o opterećenju na poslu.
No, u toj podjeli ipak prednjačim ja :mrgreen:
No, opet, moram reći da u MM-ovoj firmi nije ništa čudno da on ostane s bolesnom djecom par dana.
Nisam se stigla prije osvrnuti na status majke odgojiteljice, odnosno na plaćanje neke vrste naknade, ili druge beneficije, kao mjere pronatalitetne politike. Nisam baš načistu sa takvim mjerama, naime, bojim se da su u osnovi šovinističke i nacionalističke. Odnosno, njihov krajnji cilj je takav. Naime, tim mjerama se želi npr. u Hrvatskoj stimulirati npr. Anu Horvat na rađanje djece, a ne neku Safetu. U Austriji nije cilj Zorana i povecanje broja njezine djece, nego je cilj Greta i njen Heinrich. Dakle, tim mjerama se želi povećati broj domicilnog stanovništva, ostalo stanovništvo koje koristi te mjere, jer to mogu po nekom kriteriju, u stvari nije primarni cilj tih mjera. Jer ako neka država želi povećati natalitet i broj stanovnika, to bi puno brže i efikasnije uspjela da legalizira npr. brojnu ilegalnu imigraciju. Ali ne odabire se taj put, nego se indirektno cilja određena nacionalna skupina stanovništva.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Gle, austrijski politicari nisu budale i znaju da ce npr. prosjecna Turkinja vjerojatnije biti nezaposlena i imati vise djece nego prosjecna Austrijanka. U Austriji zivi jako puno doseljenika sa legaliziranim statusom.
Prije bih rekla da je to tvoje "neka Safeta", skupa s onim mim-inim o cistom hrvatskom jeziku i "dje si ba" frazama odraz onoga sto pokusavas podmetnuti za cilj ovih mjera austrijske politike.
A ako sve cistokrvne Ane Horvat radjaju djecu kao ti i mim, bojim se da onda drzava ni nema izbora nego palicu prepustiti Safetama i Fatama.
Zorana, ovakvo vrijeđanje majki koje imaju samo 1 dijete je stvarno sramotno.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
I vezano uz "cistokrvno", pregrizla bi si jezik da znas bolje moju situaciju.
Zasto? TO je cinjenica. Kao sto je cinjenica da se i Austrija pocela sve vise oslanjati na radjanje djece od strane strankinja.
A i prijavila sam tebe i mim moderatorici radi sirenja govora mrznje po nac. osnovi. Tek toliko da znas.
Gle, kako da iscitam "neke Safete"??
:lol: :lol: :lol:Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Pa jesi li ti zeno uopce procitala moj post?
Zorana, moze te biti sram. Nemas argumenta, pa se hvatas za pojedine rijeci, vadis ih iz konteksta.
Ja napisem da su meni mjere kojima je kranji cilj povecanje nataliteta samo jedne nacionalne skupine neprihvatljive, a tebi je to govor mrznje!!! Znaci tebi su prihvatljive - onda ja smatram da si ti nacionalist, ako te hvatam za rijec (ili jos bolje za ono sto nisi ni rekla). Ma stvarno, sram te moze biti.
Toliko od mene. Od danas si na mojoj "ignore" listi. Priznajem pogresku, trebala sam te vec davno ignorirati.
Pa da, ono "neke Safete" se ubilo od tolerantnog "tona". Jednako kao i ono sto mim pise o ljudima koji pricaju tako kako pricaju i kvare govor njezinog djeteta.
ajme
ako je ikad neka tema bila zrela za zaključavanje, onda je to ova sad postala
pa nisu li svi ionako rekli što misle, a dalje se nastavlja samo s optužbama
eto, nitko me nije tražio moju nemoderatorsku procjenu, ali ja je dajem :mrgreen:
Moje zadnje s tobom: "neke Safete" sam uporijebila jer se vec tako referiralo na forumu, nije moja fraza. I ti to znas, ali cekala si da ja to kazem, pa da insinuiras ksenofobiju.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Zasto zakljucati? Jer to Zorana zeli, pa neutemeljeno provocira? Jer nema argumenata pa vrijeđa druge?Citiraj:
Svimbalo prvotno napisa
Ovo je jedna od boljih rasprava ovdje na forumu i biti ce stvarno zalosno ako se zakljuca radi neutemeljenih ispada jedne forumasice.
Uopće nisam govorila o Zorani...
Svi mi u ovoj raspravi imamo više ili manje putra na glavi, zato nisam svojim prethodnim postom ciljala ni na koga specijalno, POVOD je bila tvoja prepisaka sa Zoranom, ali općenito ova rasprava po meni nije jedna od boljih, baš zato što je neprestano prisutno vrijeđanje onih koji drugačije misle
to sam već i rekla
ali preživjet ću i bez zaključavanja, a vjerojatno se i uključiti opet, eto, što ću, nedosljedna sam :mrgreen:
daj Svimbalo, ti samo skačeš i vičeš: "ključati, ključati!"
daj, oladi malo s tim.
mislim, nisi ti jedina, al eto danas me to posebno živcira. ako će moderatorica zaključati, onda nek to napravi. ne trebaju joj dežurnjače.
Znam, ali dala sam svoje mišljenje, za koje sam i sama bila svjesna da ga nitko nije tražio, vidi gore ;) .Citiraj:
sladjanaf prvotno napisa
I kad sam ja to još prizivala ključanje :?
Prosvijetli me, ne radi mi nešto mozak, očito.
:shock:
Kao i ime Barica i Štefica kojeg se, eto, u svojoj tiradi nisi sjetila ne pitajući se je li time netko uvrijedio nekoga: možda baš moju baku npr.?? Kao i strane državljanke ministrice koje se također, eto, nisi sjetila, a također je mogla biti uvrijeđena njenim razapinjanjem po nekom hrvatskom forumu (iskreno se nadam da ne zna hrvatski)??Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Muka mi je od toga da ti se direktno obraćam jer bih najradje pisala u trećem licu jednine o tvojim postovima (kao što to ti učestalo i nepristojno radiš). Ono što tebe smeta je jednostavno činjenica da netko ne želi dati (svoj) novac za potrebe drugih (koji ga po njegovom mišljenju nisu zaslužili), argumenata više nemaš (jer su ih obje strane odavno ispucale) pa se hvataš za svaku riječ koja bi se mogla drugačije protumačiti. Ono što ti ne znaš (ili ne želiš priznati) je da u Hrvatskoj postoji jako puno fiktivno prijavljenih državljanki ISKLJUČIVO zbog ostvarenja porodiljne naknade. Nije tu stvar hrvatskog jezika (za koji imam puno pravo da ga dijete govori kako ga sama učim kao i tvoje kćeri materinji jezik) nego suživota s osobama koje ostvaruju već i sad, bez posebnog plaćanja, određeni dohodak na koji nemaju pravo osim fiktivnim državljanstvom, a sve to na teret poreznih obveznika-između ostalih i mene. Dok god je situacija u Hrvatskoj takva bit ću protiv plaćanja boravka kod kuće majkama osim u modelu kojeg je predložila Mikka, a s kojim se ti očtio ne slažeš jer do majčinstva koje nije istovjetno tvojem ne držiš ni malo.
Ako možeš malo razmisliti o svemu o čemu si pisala pokušaj zamisliti i to kako se osjećala prosječna hrvatska majka koja je možda zaposlena na određeno i brine hoće li možda ostati bez posla, a time i bez mogućnosti da djetetu osigura osnovne egzistencijalne potrebe. Ako možeš razmisli i o tome je li toj majci primarno da se ostane igrati sa svojom djecom ili možda u noćima kad ne spava od briga moli Boga da dobije mjesto za dijete u jaslicama (a takvih je postova bilo i na forumu). Govoriti iz topline vlastitog doma dok ti je omogućen lagodni život nije isto kao govoriti iz neke druge perspektive. I ako možeš zapitaj se koliko si sve majki uvrijedila stalnom glorifikacijom majčinstva 0-24 i podcjenjivanjem svega ostalog. No, sumnjam da to možeš.
Ružno, uvredljivo, perfidno i posebno nisko. I nije na nacionalnoj osnovi nego vrijeđa vrlo osobno. Vrijeđa sve one žene koje su samohrane i nemaju s kim rađati drugo dijete. Vrijeđa sve one koje su do jednog djeteta došle nakon n godina borbe s neplodnošću. Vrijeđa udovice, vrijeđa siromašne majke koje se ne odlučuju "štancati" djecu i očekivati da ih prehrani država.... Srami se.Citiraj:
A ako sve cistokrvne Ane Horvat radjaju djecu kao ti i mim, bojim se da onda drzava ni nema izbora nego palicu prepustiti Safetama i Fatama.
U nedostatku boljih riječi samo ću potpisati Deaedi:
Citiraj:
Toliko od mene. Od danas si na mojoj "ignore" listi. Priznajem pogresku, trebala sam te vec davno ignorirati.
npr. uvrijedila je mene. Radim, dolazim doma, kuham, spremam, sve slobodno vrijeme provodim sa malom, ali raditi moram. I onda ona tako me šutne kao da sve što ja radim nije vrijedno . Ne znam kaj bi trebala: možda napustiti posao i primati nečiju milostinju? Da ja svom djetetu ne mogu priskrbiti bi za mene osobno bila najveća uvreda. Da, smatram da je vrijedno vrijeme koje svaka majka provede sa svojim djetetom, ali dijete mora i nešto jesti i obući. A one koje imaju tu sreću da financijski mogu izdržati da ne rade i da provode svo vrijeme sa svojim djetetom bi barem mogle reći: da ja sam jedna od rijetkih sretnica i zaustaviti se na tome, a ne vrijeđati druge. A osim toga ako je pojedina žena i dovoljno sretna da je financijski zbrinuta, ali odluči raditi jer to voli - to je njezina odluka, žena je živo biće a ne inkubator.Citiraj:
mim prvotno napisa
:lol:Citiraj:
mim prvotno napisa
ne mogu odoljeti a da se na ovo dobro ne nasmijem...bit će da se zorana povela za tvojim primjerom.
Citiraj:
a ignore liste :roll: nisam zoranin advokat, ali ti sebi svašta dopuštaš.
da ne velim da prva počneš s vrijeđanjem onih koji se ne slažu s tobom!
Offtopic:
Nemamo li svi pravo nekoga ignorirati, iz bilo kojeg razloga?
Ontopic:
Jos mi je samo jedan zbljuv ostao. Sve drugo sam rekla.
Gadi mi se koju nadmoć vi osjećate nad Zoranom i s koje je visine vrjeđate.
Mama je puno više od inkubatora i žene koje žele ostati otvorene prema djeci u svojem braku bez obzira ne teškoće nisu inkubatori, žene koje svoj cijeli život odluče posvetiti drugima nisu glupače. Zvale se Safeta, Barica ili Helga izumljivale lijek portiv raka za opću dobrobit ili odgajale poštene i časne, sretne ljude.
Pokušala sam razumjeti vašu ogorčenost, naći razloge takvih napada, ali sad je sve jasnije da oni koji imaju grižnju savijesti uvijek vide neku teorije urote gdje ih nema.
Znam i da je i Zorana pretjerala u zadnjim postevima, ali moram joj priznati da je jako teško ne pokleknuti pred toliko osobnih prozivanja i napada. Kao da je osobno došla uzeti vam novac iz džepa. Pa žena objašnjava koji bi bili idealni uvjeti za majčinstvo po njezinom mišljenju. A što vi objašnjavate, osim što se inatite?
Ili, recimo, Majka Tereza, dobitnica Nobelove nagrade za mir. :love:Citiraj:
pikula prvotno napisa
:yes: :*Citiraj:
pikula prvotno napisa
Pa zar ne bi i problemi te majke bili riješeni kad bi joj bila zagarantirana "plaća", dok ne krene na posao, a dijete u vrtić (/jaslice)?Citiraj:
mim prvotno napisa
Ne provociram.
bi, a ko bi plaćao njenu plaću? :/Citiraj:
dutka_lutka prvotno napisa
Pikula, zasto mislis da sam pretjerala?
Cinjenica jeste da je jedna od osnovnih mjera pronatalitetne politike financijska podrska onih koji zele imati vise djece. Znaci, ni manje ni vise nego po sistemu "ako nece Ana, hoce Safeta".
Zasmetalo me to sto je skoro pa sinonim za roditelje vise djece postala Safeta sa svojih desetero djece koji zive u kuci bez struje.
Ono o "dje si ba" susjedima koji lemaju djecu govori samo za sebe i nisam jedina kojoj je to zasmetalo, ma koliko autorica to sad nastojala preokrenuti i tvrditi da nije mislila ovo nego ono. Uostalom, post je jos uvijek napisan, moze ga svatko procitati.
Ostale uvrede necu komentirati, napisano je puno toga sto nikad nisam ni pomisilila, a kamoli napisala. Ironija citave situacije je upravo to da bi svima onima koje ja navodno vrijedjam bilo daleko lakse kad bi se neke od mjera financijske podrske i pruzale.
Na ovom forumu neki se vrijedjaju radi prica o prirodnom porodu. Nekima smeta propaganda o prve tri. Nekima je nebuloza ne pricati o adaptiranom jer vrijedja se opet njihovo majcinstvo. I da ne nabrajam dalje.
Meni je zao ako sam uvrijedila ikoga zato sto smatram da je djeci najbolje biti uz majke dok su mala.
Zao mi je ako sam uvrijedila ikoga jer smatram da bi majci ili ocu bilo ok pruziti financijsku podrsku ako zele sami skrbiti za svoju djecu.
Ustvari, najvise mi je zao svih onih cija bi se zivotna kvaliteta bitno poboljsala kad bi se njima i njihovoj djeci financijski vise izlazilo u susret od strane drzave.
Sve ostalo cu preskociti i pustiti autoricu da uziva u gomili samodopadno napisanih uvreda.
Uostalom, na ignore listi sam. A sigurno sad puca od zelje da mi napise koju, onako s visoka, kako samo ona zna. :*
Sto se tice Deaedi, slazem se da sam mogla i drugacije procitati njezin post. Bilo je mozda malo brzopleto od mene, sorry.
ides, ja mislila topik zamro, a ovdje kaos.
zorana, fakat si zabrijala sto se tice Deaedinog posta (iako je i meni na prvu zazvucao :/ ali sam ga procitala jos koji put pa skuzila na kaj misli).
ove grde optuzbe s obiju strana su mi bed, ne volim kada takve emocije zavladaju.
s ovim se apsolutno slazem. elin, nadam se da i ti vidis logiku u ovome sto zorana pise.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Citiraj:
Joe prvotno napisa
:? :? :? Sarma??????
Ili je to negdje u gospodarstvu????
corny, morat ćeš pročitati cijeli topic ;)