Drzim palce prosvjetarima!
Nemam problema i da dođe do prijevremenih izbora, cak stovise!!
Printable View
Drzim palce prosvjetarima!
Nemam problema i da dođe do prijevremenih izbora, cak stovise!!
Mislim da ne nariču jer im je tad smanjen, nego jer je nekim drugima poslije višestruko vraćen, a o njihovim se ni ne govori, a hvali se da imamo super gospodarski rast. Mislim, u svemu stvarno je p...arija da je nekim smiješnim funkcijama dan neki super visoki koeficijent, a to sve lagano kruži mrežama i potpiruje nezadovoljstvo. Uz to sam vidjela i fotku da je 1991. koeficijent VSS nastavnik bio 2,2.
pa ne može doći do prijevremenih izbora bqar dok se ne izabere predsjednik države, mora bar jedni imati konce u rukama
Nismo li imali slicnu situaciju 1999 nakon smrti F. Tudjmana? Pa je Pavletic odradio posao?
Ovo pitam vise radi svoje edukacije.
silly tocno krizni porez. ujutro mi se nije dalo surfati.
Ili točnije rečeno, harač :mrgreen: ako se dobro sjećam, taj Kosoričin porez su zvali harač.
Meni je istovremeno u firmi bio potpuno ukinut stimulativni dio plaće, tako da mi je plaća značajno pala.
Naš gospodarski rast je jako mali, rastemo u odnosu na sebe jučer, ali i dalje zaostajemo za praktički svima u Europi. Nikakva osobito bolja vremena nisu došla. Mislim da nam u Europi najveći udio BDP-a ide na proračunske plaće i koliko znam, sve te proračunske plaće rastu brže od plaća u privatnom sektoru. Koliki god bili gadovi ovi na vlasti, realno je reći da novaca nema.
Nije mi ok ovaj odgovor sillyme da šta ne ode u prosvjetu. I ja sam na proračunu, i bogme nije mala stvar u doba krize imati sigurnu plaću i siguran posao (i dodajem, s razlogom: radio ili ne radio). To je nerealna situiacija, a mi smo time po mome postali privilegirani dio stanovništva. Po meni, bar malo empatije bi bilo ok.
Nastavnicima je točno definirano koliki treba biti gospodarski rast da bi im se vratilo oduzeto, i taj uvjet je sad ispunjen.
Što se tiče sigurnosti posla: svatko na te stvari gleda iz svoje pozicije. U mojoj struci se jasno i oduvijek zna: male dinamične firme: nesiguran posao, velika plaća; veći sustavi: nešto sigurniji posao, manja plaća: proračun ili državna firma: siguran posao, najmanja plaća. Tako da svaka od navedenih situacija nosi svoje. Nažalost, jasno mi je da u velikom broju poslova u Hrvatskoj nije ovako kao kod mene.
Nacelno se slazem s Mimom iako nije uvijek tako; u drzavnom sektoru nisu te male place recimo u mom okruzenju.Dapace..
Frendica radi u T-comu,a placa joj nije padam na dupe a jos joj je i sve nesigurno jer dijele otkaze sakom I kapom :/
Dok sam.bila u privat.sektoru, mala firma, bomei placa mi bila mala.
Hoci reci da pravila nema.
Mislim da to oduzeto - vraćeno nema veze s koeficijentima, šta ne?
Pa ne znam, sad su barem objavljivani koeficijenti iz državnog sektora; pa svi tvrde nastavnicima da njihovi koeficijenti uopće nisu manji od koeficijenata državnih službenika, i da one funkcije i radna mjesta kojima se svi (kroz suze) smijemo zadnjih mjesec dana (na primjer treći tajnik u ministarstvu) zapravo podrazumijevaju složene poslove, i da su takvi poslovi rijetki. Da većina VSS-a u državnoj i javnoj službi ima još niže koeficijente od 1,325.
Ja mislim da oduzeto-vraćeno ima veze i s koeficijentima, to smo već ranije komentirali.
Ovdje piše upravo suprotno:
Citiraj:
U istraživanju koje sam prije dvije godine radio sa suprugom Aminom i Milanom Deskarom-Škrbićem koristili smo inpute u obrazovni sustav poput udjela u državnom proračunu i izdataka po učeniku i studentu u postotku BDP per capita, ne bi li izmjerili efikasnost korištenja tih inputa u stvaranju outputa mjerenog rezultatima PISA testova, rangom naših Sveučilišta i stopom nezaposlenosti visokoobrazovanih. Dobili smo katastrofalne rezultate za Hrvatsku koji se podudaraju s rezultatima iste metode u analizama Europske komisije i drugih istraživača. Sa zaključcima u tom tekstu nismo žurili, jer smo bili svjesni koliko teško rezultat pretočiti u preporuke; znali smo da brojke nisu sve. Ali, jesu indikacija.
Već sam pisala da smatram neophodnim povećanje plaća nastavnicima, ali da razumijem zašto mnogi iz privatnog sektora ne podržavaju štrajk. Zaposliti se u prosvjeti nije lako, niti bi to trebalo savjetovati onima koji su protiv štrajka. Ljudi rade i složenije i nesigurnije poslove za manje novce u privatnom bsektoru. Vidjeti prednosti u državnim službama je normalno....
A ovdje pak suprotno od toga
https://www.mckinsey.com/~/media/mck...ng_better.ashx
OK nema potrebe tjerati mak na konac.
Svi znamo da uvijek postoji neslaganje izmedju privatnog i javnog/drzavnog sektora.
tako da stanite na loptu.
apsolutno
i javni/državni sektor jeste na grbači privatnoga
ali to ne znači da javni sektor treba nestati ili da nema svrhu
javni/državni sektor bi trebao biti najorganiziraniji i najučinkovitiji, baš zato što troši novce cijelog naroda
i za taj svoj rad treba biti adekvatno plaćen
država kao poslodavac mora biti primjer ostalim poslodavcima
Tko će se i kada uhvatiti reorganizacije državnih/javnih službi, a osobito JLP(R)S, mislim da za naših života nećemo to dočekati
betty slazem se, al nema potrebe za svadjom na toj razini.
Pa nisam ni ja namjeravala ulaziti u svađu, upravo suprotno, ali mi valjda nije uspjelo. Svakako, slažem se s Betty.
Mima, referiraš se na onu statistiku na stranici 15?
Aha, sada mi je jasnije sto misle kada spominju realni sektor. I nas koji imamo pognuti glave zbog srama jer to nismo. Pa smo onda valjda irealni. Ili nerealni.. Kako nam uopce daju djecu u ruke takvim irealnima i nerealnima?!
Po cemu smo tocno privilegirani? Trebam li podsjetiti na bullying, svakodnevno gazenje i ignoriranje svih razina i iz svih pravaca.. meni je to bilo i previse realnosti, da prostite. Stradalo mi zdravlje za nista. Dala otkaz i otisla.
Djeca po zakonu moraju ici u skolu. Drzava je duzna to im omoguciti. Bilo bi u redu da to skolovanje bude relevantno i kvalitetno. E pa to je isto obaveza nadleznog ministarstva i agencija da se omoguci.. I tko tu onda ne radi svoj posao? Zasto onaj koji ne radi svoj posao ne dobije otkaz, a onaj koji ga radi i zeli raditi ne dobije i priliku da ga odradi? I da vec jednom bude kraj price o nastavnicima kojima koke padaju s neba dok uzivaju u tromjesecnom odmoru pod palmama u zemaljskom raju?
Vid' vraga, sad sve može.
36 dana nije moglo, al sad je sve okej.
Ovaj vodi vladu kao moj predstavnik stanara kad se okupimo za smjenu.
Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
Super mi je ovo kako se poraz umota u celofan pobjede :mrgreen:Citiraj:
'Mi smo u proteklih nekoliko tjedana razgovarali o temeljnom zahtjevu sindikati tj. nepovoljnih koeficijenata i dodataka koje im je SDP-ova vlada ukinula. To je bilo ključno pitanje za dostojanstvo zaposlenika u sustavu obrazovanja. Mi smo tu poruku razumijeli i čuli', dodao je.
'Ukupno povećanje plaća u javnom sektoru u mandatu ove Vlade bit će 18,3 posto. To je postignuće', rekao je.
Ali pobjeda za sindikate, ja im čestitam
Cestitam svima u prosvjeti jer ste izdrzali
I super mi je kako nije propustio spomenuti SDP... AAh, get a room already.. :-)
Što je JLP(R)S?
Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.
bez obzira sto se slazem s tim sto je betty blue napisala, moram priznati da mi izraz "na grbaci" zvuci uzasno.
uopce ne razumijem sto je to u sektoru obrazovanja osnovnog, viseg i visokog "nerealno"?
ako vec mjerimo stvari izrazom "produkcija", pa obrazovni sektor producira jako puno toga.
npr.: Znanje, koje je jelte kako kazu najveci kapital 21. stoljeca. zatim sukreira "ljudski kapital", jos jedan od najvaznijih faktora jednog demokratskog drustva.
naravno ako gradani smatraju obrazovni i zdravstveni sektor jednom gomilom "uhljeba", nema problema, eto imaju americki model, gdje lijepo obrazovanje i zdravstvenu uslugu privatiziras, te svaki "posteni" gradanin podrazumjeva se, zaposlenik relnog, privatnog sektora, pun srece i ushita placa punu ekonomsku cijenu za obrazovanje svoje djece, te preglede kod pedijatra.
evo pametni nam boris johnson upravo priprema nesto slicno sa britanskim zdravstvenim sustavom...no kad ljudi biraju bezdan, ne mozes tu nista.
inace je fascinirajuce kako je svemocni "zna se" uspio provesti "zavadi pa vladaj", pa su odjednom svi uhljebi, ne bi li se zamaglila prava priroda "uhljebnistva", a ona sigurno ne sjedi ni u ucionici, ni u ambulanti, ni u operacijskoj sali, ni u kazalistu, ni u muzeju, ni u citaonici, ni u katastru, ni u suvislim javnim sluzbama koje brinu o infrastrukturi i slicnom.
znamo svi dobro gdje sjedi, te koliko ono opcina i podopcina ima Hrvatska. jer glasacka masinerija, zna se. koliko laznih branitelja, nesuvislih savjetnika, kvazi realnog sektora, kod kojeg je realna samo hrpa novcanica koje trpaju u svoje depove.
savrseno sazeto u clanku od jurice pavicica od prije kojeg dana.
a znamo i dobro da je to pravo uhljebnistvo savrseno komplementarno kriminalu, korupciji, naprosto pljacki ogromnih razmjera (da li treba poceti nabrajati, sve one fine medije, agrokore, unistenu industriju, popljackanu imovinu svih nas...) koja se dogadala i koja se dogada i dalje.
https://www.jutarnji.hr/komentari/adventski-oligarsi-ako-postoji-netko-tko-dosad-nije-shvatio-kako-funkcionira-hrvatski-ortacki-kapitalizam-evo-ga/9683659/
sve puno fantsticnog realnog sektora "idi mi dodi mi", zacinjenog sa "kruha i igara"...
ali stricek je inace super! (nahvaljuju ga posvuda, pa i na stranicama foruma) dijeli sakom i kapom one odgajateljske novce (realno, da ne moze biti realnije), a ako mu se stogod i dogodi, predsjednica ce donijeti kolace!
no dogoditi mu se naravno nece nista! jer ljudi biraju kako biraju, pa tjese sebe, da su zahtjevi prosvjetnih radnika nerealni :mrgreen: (da li bi to oni kruha preko pogace? :evil:), a mogli bismo razmisliti da i kazalista ukinemo, odnosno da ih vise ne financiramo - sve sami uhljebi, sa ljetnim odmorom od 2, 3 mjeseca.
bit ce vise love, da se podjeli raznim koncesionarima kucica i inog.
Danas će pisa rezultati pa će se vidjeti kvaliteta proizvodnje
Prilično sigurno: loša!
obzirom na okružje i slično, bolja ne može biti!
Iskreno, ja sam jednom zgodom otvorila taj PISA test i ostala sam :-o
Uopće me ne čudi što učenici iz Hr ne naprave dobro takve testove
Evo i ja izguglala i dobila neka tri pitanja o pticama, ajme majko mila, sigurno bih bila ispodprosječna :lol:.
A daj isto, "Hrvatski učenici katastrofalni na PISA testovima", a 29. smo na ukupnoj skali od 77 zemalja.
Austrija je 27. (ništa od spajanja s Austrijancima sad!)
Ovo bih ja voljela vidjeti na slajdovima! Kakva je percepcija škole po zemljama.Citiraj:
PISA uključuje i upitnik o obiteljskoj situaciji i sociokulturnom položaju učenika te njihovoj percepciji škole.
A onda i za svaku zemlju kako su korelirani rezultati na testu s percepcijom škole, obiteljskom situacijom i socio-kulturnim položajem učenika.
Ovo budi nadu u budućnost. Njemačke, ne Hrvatske. :lol:.Citiraj:
Njemačka se spektakularno popravila zahvaljujući reformama pokrenutim nakon razočaravajućeg rezultata 2000. godine.
Da, mi smo na tim testovima u sredini, to sam i ja jučer naučila. Po meni, to nije nikakav katastrofa.
seni, ja ne razumijem kako možeš napisati dva posta zaredom, u jednom se čudiš što bi to moglo biti nerealno u trošenju javnog novca, a u sljedećem pišeš o besramnom marčapijama jednog gradonačelnika koji barata javnim novcem. Ja svakako nisam napisala da je nerealno imati javno školstvo, pa bih te molila da malo obuzdaš tog svog strawmana.
Izguglala sam taj Demo rebus koji se spominje, odličan mi je ovaj graf o poslovnim prihodima :lol:
https://www.fininfo.hr/Poduzece/Preg...etaljno/674988
I bome, sad da biram između dva "zla": uhljebničkih tisuća ljudi koji zarađuju malo a ništa ne rade i ovog jednog ili trojicu gospodina ne rade ništa a zarađuju mnogo, a sve to na trošak poreznih obveznika, mislim da bih iz čiste solidarnosti izabrala uhljebe