X
Printable View
X
ljudi, MI MORAMO IMATI NEKOGA ZA MEDIJE
ovo nije rodina borba, nego naša zajednička
sve naše cure su svoje priče dale, ali trebamo i nekoga tko nije iz rode
ajde, tko bi za HTV, kod Maje Sever
pa znamo kako je Maja uvijek super i na našoj strani!
Jučer smo u vrtiću i jaslicama dobili formulare koje moramo predati zajedno sa svim uvjerenjima i potvrdama (koje osim što koštaju, se i čekaju pola radnog dana, btw.) do 30.04. (tako piše)
jer ako ne predamo do 30.04. iako bi se nova naplata trebala provoditi tek od 01.07. dakle tek od obračuna u kolovozu valjda, naplatit će nam punu cijenu, a sad na vijestima čujem da SDP i dalje namjerava rušiti tu Odluku i što sad činiti - čekati 30.04. ili na vrijeme skupljati, plaćati i čekati papire i nadati se da nam ipak neće trebati
U Poreznoj upravi su mi rekli da se potvrde o prihodima ne vade u Aveniji Dubrovnik, nego u područnim ispostavama prema mjestu stanovanja.
za uvjerenja o prebivalištu koja treba izvaditi za djecu (za odrasle vrijede i preslike osobih - tako piše na obrascu) treba platiti po 40 kn biljega, znači to je već 80, u najboljem slučaju 60 ako vadiš obje odjednom jer tad kao daju neki popust
znam jer samo nedugo MM i ja vadili uvjerenja za gruntovnicu i iako na stranici MUP-a piše 40 kn, uzeli su nam ukuono 60
a potvrde od porezne - pitajboga
ako netko zna, informacija je dragocjena!
to je ono što ja trebam, ali i sva ostala uvjerenja koja dobijaš od državnih tijela, a nisi iz nekog razloga oslobođen, koliko ja znam iz iskustva, isto se plaćaju
gdje je područna ispostava za one koji žive na gornjoj kustošiji? uopće se nemrem snać na stranici.
Gđa je "moju" podružnicu našla nakon ukucavanja OIB-a. Ima li tako nešto na stranicama Porezne?
Ja sam napokon skupila hrabrost i stavila neki izracun... uglavnom, ludo i ludje...
Prvo, ne racunam supruga u prosjek - jer je prijavljen na drugoj adresi... - Plus za mene.
Drugo, i samo s mojom placom upadam u visoki razred jer sam prosle godine imala tu srecu da sam dobila otkaz i s njime otpremninu, pa mi je godisnji prosjek veliki... - Minus za mene
Naravno, nitko ne pita kako cu placati po tom prosjeku cijenu ako odem na komplikacije... a sto je sasvim moguce. Trebam li uopce reci da je naknada za komplikacije znacajno manja nego moja placa? U tom slucaju prebacujem dijete u poludnevni dok ne krene porodiljna i s njom puna naknada - Minus za mene
Ali zato cim se beba rodi prijavljujem jos jednog clana, prosjek mi pada i mogu opet dijete poslati u puni boravak - Plus za mene
Iduce godine i godinu nakon toga imam prosjek od pola place (jer sam pola godine na porodiljnom - znaci nula prihoda po poreznoj) i dijelim s tri (i dalje normalno ne racunam mm - kad nije na istoj adresi) - Plus za mene
Uglavnom, ovo je tako ludo i nesistematsko, kad cu imati smanjene prihode cu trebati placati najvise, kad cu imati normalna primanja cu placati manje, a kad cu imati najmanje prihode mozda uopce ni necu slati dijete u vrtic jer ne znam ni kako prezivjeti uz kredite i 2.600kn mjesecno... Sve u svemu, jos jedna briljantna zamisao briljantnih umova koji vladaju nasim zivotima u rodnom mi gradu...
Iskreno, glavni plan mi je da mm dobije posao u inozemstvu, ako nista drugo bar bi imala zadovoljstvo saznanja da vise ne pridonosimo ni kunom za place ovih na vlasti...
dajte neka mi se netko javi za snimanje u ponedjeljak, za Hrvatsku uživo.
ja idem uživo, u ime Rode, ali ne mogu ići i kako roditelj
Imam nekoliko pitanja vezanih uz novi način plaćanja vrtića za ZG, odnosno načinu utvrđivanja prihodovnog cenzusa pa ako netko zna odogvore nek to podijeli sa svima nama...
U obavijesti stoji:"Pravo na olakšice u plaćanju redovitog programa utvrđuju predškolske ustanove na temelju dokumentacije koju dostavljaju roditelji uz zahtjev za upis djeteta odnosno u roku od 15 dana od nastanka promjene koja utječe na ostvarivanje prava na olakšice."
Netko je prošle godine imao posao i određeni prihod ali je ove godine dobio otkaz. Da li se u tom slučaju u vrtić nosi i potvrda HZZ-a o nezaposlenosti s obzirom da je u ovoj godini došlo do promjene koja utječe na ostvarivanje prava na olakšice, odnosno do znatnog smanjenje prihoda?
I drugo pitanje: što to točno podrazumijeva "prosječni mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva", koji sve prihodi ulaze u taj prosjek? Da li samo oni prihodi koji se oporezuju ili i naknade sa burze, porodiljne naknade, jednokratna pomoć za novorođenče itd...?
jeste vidjeli ovo?
http://www.zagrebancija.com/hr-aktua...-izbori_310102
:roll:Citiraj:
Bandić: Ili poskupljenje vrtića ili izbori!
Bandić je poručio da se zastupnici Skupštine moraju pomiriti s njegovim prijedlogom ili će biti novih izbora.
- Teret krize želimo ravnomjerno raspodijeliti. Tako da oni koji imaju više plaćaju više, a oni koji imaju manje plaćaju manje. Napišite to boga vam vašega - ponovio je danas po tko zna koji puta, svoju tezu gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za medije kada je upitan hoće li poštivati želje Skupštine da se odgodi novi način naplate vrtića.
Bandić je poručio da se zastupnici Skupštine moraju pomiriti s njegovim prijedlogom ili će biti novih izbora.
- Ja jesam izašao Socijaldemokratske partije ali socijaldemokracija nije izašla iz mene. Ja i dalje živim socijaldemokraciju i ovaj proračun koji smo napravili je najsocijaldemokratskiji proračun u Hrvatskoj. Znate li zašto su oni (op.a. zastupnici u Skupštini) bili protiv? Zato što sam to ja predložio. Oni su to usvojili pa neka se sad pomire sa time - rekao je Milan Bandić
Na naše izravno pitanje na koje izbore misli kada ih spominje, one za skupštinu, za gradonačelnika, ili oboje, Bandić je odgovorio:
- Vi ste jako pametan čovjek.
ja ne mogu vjerovati što si sve taj čovjek dopušta? kako se izažava?
mislim da bi mu trebalo pokloniti bonton, da neke stvari nauči. a možda ga i poslati kod Mamića na instrukcije :roll:
ovo što on govori, imalo bi smisla jedino kad bi OIB funkcionirao i kad bi se imao stvarni uvid u financijsko stanje svake obitelji (ni tad ne bi bilo savršeno ali bi bilo točnije nego po ovome što ovaj 'čovjek' predlaže).
ja ne znam za koga ću glasati na idućim izborima?! za koga? pa nitko nema ni najmanje namjere išta učiniti osim za samoga sebe. boli svih njih skupa džon za nas građane i građanke grada zagreba :evil:
ako ova ludnica stvarno stupi na snagu (a nema razloga zašto ne bi, jer Skupština će naravno sve prihvatiti samo da mogu dalje sjediti u svojim foteljama - osim naravno, ako šef bandić ne odluči da će ipak nešto promijeniti) mislim da bismo se lijepo trebali svi udružiti i smisliti načine kako da ne plaćamo vrtić ili da nam cijena bude manja nego prije. ako budem morala iseliti muža, iselit ću ga. ako budem morala doseliti svekra i svekrvu, i to ću napravit. ako budem morala zamoliti poslodavca da me prijavi na minimalac a ostatak mi da na ruke - nitko sretniji od njega. a meni će sve biti besplatno.
naravno, dok mi dijete ne dođe u školu. onda ću se morati iskesiti za produženi boravak, za školu u prirodi, prijevoz do škole (koja je btw obvezna, ali eto, ako si ne možeš priuštiti da plaćaš mjesečni pokaz za dijete, onda valjda dijete ne moraš ni slati u školu, zar ne?)
da ne mislite da sam neka bogata ludača koja ne želi plačati 1400kn vrtić...nisam, meni bi po novom bilo 500kn. i nije stvar u kunama nego u principu. u tome što mi se okreće u želucu na s.nja koja se događaju u našem gradu koji je prijatelj djece.
gadi mi se i činjenica što će ovakav način naplate dovesti do toga da se u vrtić upisuju djeca roditelja koji će plaćati više cijene (jer, ruku na srce, nikom se ne isplati da se upisuju djeca roditelja kojima će vrtić biti besplatan), i gadi mi se to što će se prije ili poslije grupe dijeliti na sirotinju i bogatune, jer će netko, ako već plaća 1000-1400kn za vrtić zahtjevati i bolje uvjete od nekoga kome je on besplatan.
i zanimljivo mi je što se sve događa baš sada, prije upisa u vrtiće. tako da smo još jednu godinu u dugom nizu zakinuti za kriterije upisa. mi pojma nemamo po kojim se kriterijima djeca upisuju, kako se odlučuje tko će se upisati a tko ostati na vječnoj listi čekanja. nećemo to saznati ni ove godine, jer to nitko ne želi javno reći, jer je njima u interesu da kriteriji budu tajni, da mogu muljati koliko ih je volja.
e pa, dragi predstavnici nas zagrepčana, SRAM VAS BILO!!!!
pa sad će bar kriteriji biti jasni, upisivat će se oni koji će više plaćati.
a da, jasno
gradski vrtići će postati elitistički
a 'sirotinja' koja će kao ovom odlukom najviše profitirati će lijepo ostati kratkih rukava, usred zime. baš se pitam s kojom će oni lovom plaćati čuvanje svoje djece kad im ne upadnu u vrtiće? i tko će se za njih boriti?
vjerojatno će ostali i tada govoriti: baš me briga za njih, meni je dobro! :-D
mene sram kaj živim u gradu u kojem je taj klaun uspio dobiti izbore.
da
i ne samo on nego cijela skupština u kojoj većinom sjede mladi ljudi, gdje je navodno većina muškaraca, ali očito nitko od njih nema m.da išta reći. znaju samo klimati glavom i vikati Da šefe, u pravu ste šefe, kako god vi kažete šefe.
onda svako toliko malo promijene retoriku, kad ih se snima i prati, pa se onda vrate na staro i čvrsto se drže za svoje fotelje. i tako u krug.
blago nama
ali, kaže se da svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje. i to je to, živa istina :-(
Meni nije jasno zar se stvarno ne racuna prihod oba roditelja, ako je jedan, npr. otac prijavljen na nekoj drugoj adresi?
Pa vecina ljudi koje poznajem je svakako prijavljena, neki iz određenih razloga, a neki cisto jer nisu o tome razmisljali, pa su prijavljeni npr. jos kod roditelja.
Ili podstanari, pa cest je slucaj da ih gazde ne zele prijavljivati , te su svakako prijavljeni, kako se tko uspio snaci.
Inace, vidim da se spominje i neka ideja da se uzmu u obzir neopterecena primanja: nisam sigurna koliko je to dobra ideja, ima dapace hrpu nedostataka kao i sadasnji prijedlog: prvo, koje kredite uzimati u obzir: stambene, za aute, nenamjenske ( dok je netko trosio nenamjenski kredit za neki "luksuz", neki su ga uzeli za kupnju knjiga i opreme za skolarca, a neki i za adaptaciju stana jer npr. nisu mogli dobiti stambeni kredit....drugo, oni koji nemaju kredite biti ce "kaznjeni" sto se nisu vise zaduzivali, trece, opet se postavlja pitanje koji clan kucanstva ima koji kredit, jer ako je netko u zajednickom kucanstvu i ima kredit, opet ce se dakle moci prijaviti npr. strina sa velikom kreditom i malom placom da rusi prosjek...
Jednostavno, neka nas pametni gradonacelnik ukine prirez, ja se slazem da svi placaju ekonomsku cijenu svega, od vrtica do gradskog prijevoza, ovako ispada da neki placaju ekstremno vise od ekonomske cijene, a neki sve dobivaju besplatno.
puntica, svaka ti je na mjestu. Nema se što dodati.
Kaze mi MM da se ne bunim oko prijedloga za neopterecena primanja, ako se uzmu u obzir krediti, mi odmah imamo pravo na besplatan vrtic, padamo u najnizu kategoriju...ma katastrofa...
Slazem se punticom:
Svejedno je da li ce nam brojiti kune koje zaradjujemo ili one koje dajemo za kredite, jednostavno nemoguce je napraviti takav model da su kriteriji pravedni. Ovaj sadasnji, da svi placamo jednako je donekle najpravedniji.
Po meni, pravo na olaksicu imaju i oni koji imaju manje place, pa je u redu da im grad pomogne, ali i oni koji imaju vece place i placaju veci prirez, normalno da ocekuju da i njima grad da nesto zauzvrat za one novce koje mu mjesecno uplacuju. Moje dijete/djeca ce ici u vrtic zajedno max. 6-10g, a MM i ja cemo placati prirez 60g.
Ja sam isto sjela i računala..Pa eto...Ako želim ostat čistog obraza i mirna spram same sebe, plaćati ću vrtić 700 kn...Što će rezultirati činjenicom da ću dijete ispisati iz cjelodnevnog engleskog programa, ostaviti mu sport, no svejedno ga preseliti u drugu "redovnu" grupu. I time ga žigosati kao junca. Ne znam hoće li mu itko iz gradske skupštine objasniti zašto više ne može ići sa svojim prijateljima. Ili jednostvano da zadužim vlastite roditelje, koji mi eto nesrećom uvećavaju prosjek, nek izvole participirat mjesečno za svog unuka...
Ako se pak poželim malo crveniti pred samom sobom i ponašati se prema vlasti onako nekako kako se i oni ponašaju prema nama, zanijekati ću postojanje tih mojih nesretnih roditelja i plaćati ću koliko i do sada..i imati sretnog mališana u svojoj engleskoj grupi ,sa svojim prijateljima.
Na sreću svog djeteta radije ću prokurvati svoj moral...
U prosjek ulaze neopterecena primanja (dohodak na poreznoj potvrdi umanjen za iskazane poreze i prirez također iskazan na poreznoj potvrdi) tako da je svejedno da li imaš kredit ili ne gledat će se ista kategorija podataka za sve.
Općenito se ne slažem sa ovakvim načinom, ali za sada je tako kako smo im dali da nam naprave...
Daleko od toga da i meni nebi pasalo da se uzimaju krediti u obzir (jer bi tada plaćali 130,00 kn). :roll:
Jedino što većini preostaje jest biti kreativan...što već ionako godinama radimo zahvaljujući vlasti u gradu i u državi...
Porezna potvrda se izdaje bez plaćanja državne pristojbe (čitaj biljega), ali svakako morate napomenuti da vam treba za dj. vrtić.
Eto bar nešto...
Možda da u MUP-u isto navedete da trebate potvrde za dj. vrtić pa prođete bez naknade.
Mi ćemo priložiti potvrdu o prebivalištu iz 2007..
Ne plaćaš vrtiću, nego Gradu, Grad će više zaraditi od onoga tko plaća 1400 kuna nego od onoga tko plaća 200.
Meni jedna stvar nije jasna. Razumijem potrebu da se zaobiđe sustav u slučaju kad taj sustav u biti provodi samovolju jednog arlekina i lomi se na leđima ljudi koji samo žele živjeti od svog rada bez da im se bezobrazno i posve neopravdano zavlači ruka u džep. U ovom slučaju mi nije jasno kako se to prijavom na dvije adrese može išta zaobići, gledam papire i tamo jasno stoji da je potrebno dostaviti dokaz o samohranosti jednog od roditelja. A dokazi nisu dvije različite adrese. Mislim da je ideja da se to na taj način može izbjeći samo zamka u koju će se mnogi uloviti razmišljajući da će ako se zakon zaista provede izbjeći veće cijene. Jedini način da se zakon izbjegne je da se protiv njega borimo i sutra je prilika. Bojim se da se na tribini ne pojavi samo šačica ljudi, što nas je više šanse su veće. Ne spadam u organizatore tribine, ali to je moje viđenje stvari. Nije vrijeme za traženje rupa u zakonu, nego za rušenje istog.
Čitam sve, i zgražam se, ali mi nešto uopće nije jasno. Sori ako sam OT, i ako sam tupsa, ali ne kužim, kad su onda upisi u vrtiće za 2011./2012.? Još se ne zna?
Mama sam 11-mjesečne bebe (koja će za mjesec dana u privatne jaslice do jeseni, jer nas sad nitko neće uzeti) i nadamo se vrtiću od 1.9. Ako trebam ZAHTJEV ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA OLAKŠICU S TRAŽENOM DOKUMENTACIJOM DOSTAVITI DO 30. LIPNJA 2011. ZA DJECU KOJA ĆE BITI UPISANA s 1. rujna 2011. PREMA OBAVIJESTI O UPISU ZA PEDAGOŠKU GODINU 2011./2012. ...
... kad će odlučivati o listama? Prije, poslije...? Dakle, ako će upisi biti npr. 1.5., oni do 30.6. ne moraju dobiti podatke o prihodima i zapravo na osnovu toga uopće neće donositi odluku o upisu?!? Ili?
A k tome više u tekstu stoji nešto sasvim drugo: Pravo na olakšice u plaćanju redovitog programa utvrđuju predškolske ustanove na temelju dokumentacije koju dostavljaju roditelji uz zahtjev za upis djeteta odnosno u roku od 15 dana od nastanka promjene koja utječe na ostvarivanje prava na olakšice.
Molim vas, neka me netko prosvijetli.
Slažem se s tobom Kate, a rukama i nogama ti potpisujem zadnju rečenicu. Međutim, kontra dokaza o samohranosti imaš definiciju zajedničkog kućanstva, pa ti vidi i budi pametan...To je, ako mene pitaš, namjerno tako šljamasto napravljeno da se stvori crna rupa koja će gutati još više i više...Mutno je. I mutno je s razlogom.
S obzirom da je 20.4. Skupština na kojoj bi se trebalo nešto poduzeti oko ove nebulozne Odluke (obećao g. Šprem), da li Roda ima u planu organizirati kakv prosvjed ispred, za vrijeme trajanja Skupštine?
koliko bi se vas pridruzilo?
Pa ja bi dosla sigurno, sa 2 djece...
Nitko drugi? Ako nas malo dodje, bolje i ne organizirati, da ne ispadnemo sacica bogatih nezadovoljnika...
I mi bismo došli :)
To je za vrijeme radnog vremena, ne? MIslim da nas se bi okupilo puno...(a i odali bi krivu sliku, if you know what I mean)
Ako je za vikend, dolazimo. U srijedu nema šanse.
I da, točno, čak i da se uspijemo izvući s posla, dalo bi jako krivu sliku.